Príznaky hyperaktivity/ADHD už u bábätka

ksebejka
4. jún 2023

Chcela by som sa opýtať vás mamičiek, ktorých deti mali v školskom veku diagnostikované adhd alebo hyperaktivitu, či si spomínate, že by mali nejaké príznaky už ako bábätká. Moje dieťa má 8 mesiacov a nie je schopné spať dlhšie ako pol hodiny, včera to bolo 18 minút...musíme ho uspavat 3-4 krát do dňa. Samozrejme je unavený a nervózny, v noci sa budí každé 3 hodiny na jedenie, ale bohviečo nezje, a sem tam ešte na cumlík. Najnovšie chce spať s nami v posteli, extrémne reve, keď ho uspavame v jeho postieľke. Zaspávanie trvá asi hodinu, stále sa stavia na nohy a kričí. Sme z toho celá rodina extrémne vyčerpaní a v blbej nálade. Staršia dcéra síce tiež nechcela spať, ale spala aspoň v kočíku, ak sa hýbal aj dve hodiny. Tak sme chodili v daždi, v mraze kocikovat. Syn sa zobudí aj počas prechádzky a môžem sa aj na hlavu postaviť už nebude ďalej spať. Čítala som, že takéto nepokojné bábätká majú neskôr diagnostikovanú hyperaktivitu. Mám z toho veľké obavy. Dodržiavame spánkovú hygienu, všetky možné rituály, pôrod bol cisarskym rezom, ale malý priduseny nebol. Ďakujem

luccija
4. jún 2023

@ksebejka nejdú mu zuby?niektoré deti sú také temperamentné a večne nespokojné.

bublinka1426
4. jún 2023

@ksebejka zuby? v 8m tazko nieco uznat u dietatka. to je velmi skoro. treba skusat a skusat. co poradil pediater?

bublinka1426
4. jún 2023

@ksebejka este ma napada, netrpi refluxom? zeby mu kyselina v lezme vystupovala?

sona96
4. jún 2023

@ksebejka ako by si o mojom malom rozprávala. Moja mama stále hovorila, že ona štyri deti vychovala, ale takého ako môj ešte nevidela. Cez deň max 15 minút pospal, keď bol starší, poplal aj hodinu, ale hodinu a pol som ho musela uspavat. To sú proste také deti, čo nechcú spať za nič na svete. Našťastie má už štyri roky a stále je spánok boj, ale je to neporovnateľne lepšie a žiadna hyperaktivita ani Adhd v Tom nie je.

ksebejka
autor
4. jún 2023

@luccija on je taký od narodenia :/ zuby ešte veru nemá

@bublinka1426 boli sme aj na neurológii, mozog má v poriadku, robili sono. Doktorka nevylúčila v budúcnosti hyperaktivitu, ale že z toho môže aj vyrásť.

@bublinka1426 áno, mal reflux ako bábätko - cca v 5-6 mesiaci zmizol. On prestane revat, keď sa s ním začneme hrať - to samozrejme uprostred noci nie je žiadúce

@sona96 tak to vieš presne ako to vyzerá u nás doma :( super, že je malý zdravy, ale vy ste si to museli odtrpiet

bublinka1426
4. jún 2023

@ksebejka nasa toto robila ked nebola vobec unavena...niekedy sme ju aj hodinu uspavali...ale potom som casom dosla na to co na nu plati. drzim palce nech sa vamk situacia zlepsi. spanok je dolezite pre vyvin NS

sense
4. jún 2023

Moja dcéra bola presne taká istá a nemá a i adhd a ani žiadnu inú diagnózu. Len s tým ze nespavala s nami v posteli a uspavaniu netrvalo hodinu. A cez deň spala len vtedy pokiaľ sa chýbalo s kočíkom. V noci každých 45-60min hore. Ma 10 a je to šikovné kľudne dieťa s občasnými pubertalnymi vykyvmi

ksebejka
autor
4. jún 2023

@sense preboha a to sa dokedy takto budila v noci ???

iwesska
4. jún 2023

Neviem,moj ked zalomil,spal pekne. Jediny problem bol,ze sme mu museli drzat nohy,aby zaspal,lebo s nimi stale kopal. A ma ADHD. Bat sa nemusis,aj keby ADHD mal,nie je to dg.,s kt.sa neda zit.

rivini
4. jún 2023

@ksebejka len slaby spanok nestaci ako symptom pre podozrenie na ADHD. V prvom rade je to psychicky nepokoj, motoricky (fyzicky) nepokoj, neustale zla nalada, neschopnost zabavit sa ani chvilu sam, neskor bezcielne behanie hore dole, problem v aftektivnej (emocnej) regulacii, nechut hrat sa s hrackami, len take to bezcielne kratke manipulovanie s nimi, porucha spanku, porucha koncentracie. A ano, u deti, ktore neskor ADHD dostanu diagnostikovane, boli tieto priznaky pozorovane uz od narodenia. Ak mas zly pocit, vyhladaj centrum vcasnej intervencie v tvojom okoli.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamamasama
4. jún 2023

To nema z ADHD nic spolocne.Tvoje dieta potebuje tvoju blizkost. Vola sa to kontaktne rodicovstvo. Spolocne spanie a nosenie pomaha.

majamat
4. jún 2023

@ksebejka to, ze ziby nema, neznamena, ze ho nebolia, zubky su ulozene v urcitej glbke a teda posuvaju sa postupne, v 8m uz ho mozu ominat dasna.

aj ked dieta nema priznaky refluxu, neznamena, ze sa mu este jedlo neposuva hore. moja dcera mala reflux a v 8m este stale sem tam neico vygrcla. dokonca vygrcla aj v 2r tak raz za 1-2m, teraz s refluxom problem nema.

spavala velmi zle, tiez tak rkatko, v 8m sa u dietata fsot prudko zvysuje aktivita, zacina sa velmi rozvijat motoricky. aktivita dietata udjane prirdzene stupa do 3r a potom yb sa mala stabilizovat, preto asi nie je idealne uzavriet dg ako ADHD pred 3r.
a teda dcera ziadnu takuto dg nema. ma problem sa sustredit pri ucieni,a le pri cinnostiach, ktore ju bavia nie. vie byt aj nepozorna, ale co by sme chceli od maleho cloveka, ked je maximalne neskuseny a nevie co cakat, preto necaka ze neico pride a potom si neda pozor, ludia funguju aj na zaklade osobnej skusenosti, vsetko sa od dospelych prebrat neda, deti si to musia prezit. preto mozu byt do urcitej miery aj nepozorne a robit chyby.

ksebejka
autor
4. jún 2023

@mamamasama nespí dlhšie ani v nosiči. Nosený bol prvých 5 mesiacov pre ten reflux

ksebejka
autor
4. jún 2023

@majamat áno súhlasím aj so zubami, aj s refluxom. On ale prestane platiť keď ho začneme zabávať - nudí sa aj v noci proste

lienka9
4. jún 2023

@ksebejka dcerka bola taka nepokojna,malo spala vzdy ,ale cim dalej je to najlepsie slniecko,velka srandistka..ktora proste len menej spi..syn bol zato velky spachtos a bufetak ako dieta a cim dalej tym mam pocit na hyperaktuvitu..takze u nas opacne.ale samozrejme nemame nic potvrdene,len moje pocity.

jeanne14
4. jún 2023

Aj môj starší bol takýto. V noci každú hodinu hore, cez deň 15 minutove spanky. Vstaval v noci do 2,5r, nemá žiadnu diagnózu. Máš proste aj náročnejšie detičky, nemôžu byť všetky ako z časopisu o dokonalom dieťati. Mladšia dcérka spánok ukážkový, iba nočný des sme si zažili po chorobe a vysokých horúčkach, inak mi cez deň spi aj 3,5h a celu noc prespí od 4m …

ksebejka
autor
4. jún 2023

@jeanne14 dúfam, že budeš mať pravdu 🙂

jeanne14
4. jún 2023

@ksebejka prejde to uvidis. O chvíľu ma môj 6 a nevie sa dospať. Niekedy mi spi od 21.00 do 10 až 11:00 😀 smejem sa že dospava tie prvé dva roky života.

ksebejka
autor
4. jún 2023

@jeanne14 len neviem či prežijem ešte dva roky takto 🙈🙈🙈🙈

majamat
4. jún 2023

@ksebejka to ano. vies deti placu ked sa necitia dobre, alebo ked nedostanu co chcu. to neplati len pre hyperaktivne deti, dospely castokrat pretrpi aj to, ked sa neciti dobre, no dietat odputas pozirnost z jeho tazkosti velmi lahko. to sa casom meni. neskor je uz tazsie odputat pozornost z tazkosti, ktore dieta ma. a samozrejme, ked sa citi vlemi zle, vtedy to nejde. jednoducho im staci maly podnet.
mopja dcer ama celiakiu. problemy zacali po 1r. nechcela mi jedavat. ked som jej do 18m odputala pozornost, nieco zjedla, po 18m to uz neslo. nastala zmena. dieta sa vyvija a velmi ryhclo meni.

a neboj sa ze nevydrzis takto dalsie 2r. takto clekom to nebude. tieto zemny neprichadzaju zo dna na den,a le postppne., cize cele 2r sa bude menit.

jeanne14
4. jún 2023

@ksebejka prežiješ ver mi 😀 zvykli sme si. Nefungoval kočík, nosič, nič, hodiny bieleho šumu, niečo strašné. Nehovoriac o tom že budíček bol rok vkuse o 4:30 ráno. My sme sa desili predstavy že aj druhé dieťa bude takéto. A boli sme v soku keď dcérka spala celé noci. A dnes mám skor pocit že ma mladšia v zadku vrtuľu a funguje na baterky.

annm81
4. jún 2023

Moje prvé dieťa bolo takéto. Mám absútne pochopenie pre tvoje zúfalstvo. Teraz má 6 a po žiadnej diagnóze ani stopy. Naopak, už v 2,5 roku sa vedel dlhú dobu sústrediť na nejakú pokojnú samostatnú činnosť. Je citlivý a teda stále tu občas máme nejaký plač a stále má strašne veľa energie. Ale keď si tú energiu vybije kdesi v prírode, na ihrisku, pri športe, potom je schopný zavrieť sa na hodinu a viac do izby a potichu si kresliť, čítať alebo skladať lego.

seitna
4. jún 2023

áno, hyperaktívne dietatko bolo taketo pocas babatka

svetlonos
4. jún 2023

@ksebejka
ahoj, maly spaval s nami v posteli, pri mne od babetka. Kojila som po leziacky, vacsinou som to ani nevnimala. Vobec som nemala najmensiu chut vstavat z postele, brat z posielky brr.
Takto sme sa vyspali vsetci celu noc. A cez den?
To iste, ok bol prvy a mala som cas pri nom ležať cez tie denne spanky. Prebudil sa niekedy aj po 15 mi utach, znova som nakojila a spal. Takto sa niekedy budil aj 3-4 x za 2 hodiny. Vzdy vsak pro kojeni zaspal.
Oblozila som sa v spalninjedlom, vodou, knihou...
Skus mu dat vecer pred spanim nurofen sirup, mozno ma fakt bolesti zubov a pomoze to. Znama kojila dobre cez dva roky , skoro try. A maly sa jej uz taky 3 rocny budil kadu 1-1,5 hodinu na konenie.
Drzim palce, skus znova nosič ak zdravie dovoli.

sense
4. jún 2023

@ksebejka neviem už presne ale nejaké 2-3 mesiace potom budievala asi do 3 rokov už len cca 2-3x za noc. Prvú noc prespala keď mala 4 roky aj to nie každú noc... Ale tak prežili sme s zvykli si na to ze nie každé dieťa je ako to z reklamy na Pampers ci nutrilon

ivangeline
4. jún 2023

30min su normalka. ;D

mariamisko
23. júl 2023

@ksebejka moja ma 3 a pol roka a už v bruchu keď som ju mala nič nespala vkuse konala po narodení jeden horor ...nespala vôbec dokázala mat otvorene oči celý deň...všetko možné sme skúšali...ona sa vyberá výškach celý deň poobede už nespi dlho a večer nezaspí hneď niekedy aj 2 hodiny jej trvá zaspať...dokonca zaspí niekedy aj o 2 ráno a to sme jej kúpili do bytu trampolínu...o pol jednej ráno skáče na trampolíne lebo nespi...no co narobím hádam sa to raz zmení....každý má svoju povahu niekto rád spi niekto nie