Prvé prejavy autizmu u detí
Ahojte prosím vás čo máte doma autistu, aké boli prvé prejavy ? Syn ma rok a 8 mesiacov, hovorí zatiaľ len mama tata baba a keď sa mu niečo podarí povie taaak. Rad točí koliečkami na všetkých autíčkach a roztočí každú hračku. Nemá problém s očným kontaktom, nevadia mu ľudia, spoločnosť, nema záchvaty hnevu a nevadí mu nijaká zmena režimu. Je celkovo veľmi dobre a kľudne dieťa no len rozprávať sa mu nechce a ani učiť nové veci napríklad ako robí hauko alebo úkaz autíčko a tak. Všade na mňa ako naschval vyskakuju videa o autizme, dnes bolo vo videu že keď chlapček zahodil hračku tak stisol ručičky v päsť a zatriasol sa, to robí aj syn ale myslela som si že je to normálne. Robili to aj vaše detičky a nakoniec nemali autizmus alebo robia to len autisti ?
Je precitlively na nejake silnejsie zvuky - auta, motorky, nezakryva si uska?
Ako papa, nie je vyberavy?
Mavaju auti deti silnejsie alebo naopak slabsie zmyslove vnimanie aj vnimanie bolesti. Moze capnut na zem a nic, neplace.
Zdiela? Napriklad - na oblohe leti lietado a huci a on sleduje ten zvuk skadial ide a neajkym sposobom ti naznaci, ze co to? - Ukaze rucickou, alebo vystrasnene pozrie na teba....? Ked sa buchnes a povies au - pozrie na teba?
Tieto detisky mavaju okolo tych 18 mesiacov az 2 rokov akoby regres - akoby aj vedia papa, varila mysicka kasiku, ale zabudnu to, neouzivaju to. Zrazu akoby vedia menej ako kedysi.
@anonym_96db79 nie nieje precitlivený na zvuky vôbec. Keď spadne plače pokiaľ sa buchne, ak len tak spadne tak sa postaví a ide ďalej. Keď ide lietadlo alebo počuje zvuk ktorý nepozná neukáže rucickou ale pozrie na mňa vyčudovane že čo to. Áno keď poviem au pozrie sa na mňa pekne.
Aj on prestal na nejaké 3 týždne hovoriť mama ale vrátilo sa to naspäť a už povie mama.
@anonym_96db79 nie nieje precitlivený na zvuky vôbec. Keď spadne plače pokiaľ sa buchne, ak len tak spadne tak sa postaví a ide ďalej. Keď ide lietadlo alebo počuje zvuk ktorý nepozná neukáže rucickou ale pozrie na mňa vyčudovane že čo to. Áno keď poviem au pozrie sa na mňa pekne.
Aj on prestal na nejaké 3 týždne hovoriť mama ale vrátilo sa to naspäť a už povie mama.
@anonym_autor co ma dcéra abstaky keď nejde telka? Ty ako matka to nevieš ovplyvniť? Staršia dcéra nevie čas tráviť inak ako pri TV? Ako zas netvrdím ze tv je hlavný problém, len tak všeobecne reagujem na tvoj prístup.
Ako sa mu venuješ? Co spolu robíte? Ak si mu doteraz nedávala kresliť, čo robievate? Nemyslím to zle, ale možno ma len málo podnetov, možno máš len prilisny strach q branis mu v prirodzenom vývoji. Napríklad tým schodom už vôbec nerozumiem... ú nás to bola hlavná časť dňa, najväčšia zábava a za mňa aj priorita aby vedela schodmi vyjsť a zísť. Hneď ako vedela stvornozkovst tak sme sa tými schodmi ubehali do bezvedomia
Autusti majú rôzne prejavy, z toho čo píšeš ti tu autizmus jednoznačne nikto nepotvrdí ani nevyvráti. Tu podľa niektorých príspevkov je autista iba ten, čo si točí celý deň kolieskom na autíčku, ale nie je to tak. Skús aplikáciu ASdetect alebo aj na zdraviedietata.sk sú vývinové dotazníky.
@anonym_autor tvoje dieťa robí úplne normálne veci ajo každý iný. Autizmus v takom veku sa ani nemôže diagnostikovat. Ale chápem tvoje obavy, dnes už je veľmi veľa autistov. Ja osobne tipujem na sebe že sama dom autistka lebo robím naozaj podivné veci
@anonym_92af72 existujú choroby pri ktorých sa vyvinie predkus. Nepíš keď nevieš.
@anonym_9814f1 a že žiadnu nenapíšeš? A nevyvinuli sa aj u teba? Mimo si ty, ja mám info od doktorov. 🤦
@anonym_autor autorka, stiahni si ASDetect appku. Tam si zistis, ci sa jedna o pas alebo nie.
@anonym_9814f1 a že žiadnu nenapíšeš? A nevyvinuli sa aj u teba? Mimo si ty, ja mám info od doktorov. 🤦
@anonym_92af72 tak máš info zlé.
@anonym_autor nemáš autistaicke dieťa. Kľud.
@anonym_autor co ma dcéra abstaky keď nejde telka? Ty ako matka to nevieš ovplyvniť? Staršia dcéra nevie čas tráviť inak ako pri TV? Ako zas netvrdím ze tv je hlavný problém, len tak všeobecne reagujem na tvoj prístup.
Ako sa mu venuješ? Co spolu robíte? Ak si mu doteraz nedávala kresliť, čo robievate? Nemyslím to zle, ale možno ma len málo podnetov, možno máš len prilisny strach q branis mu v prirodzenom vývoji. Napríklad tým schodom už vôbec nerozumiem... ú nás to bola hlavná časť dňa, najväčšia zábava a za mňa aj priorita aby vedela schodmi vyjsť a zísť. Hneď ako vedela stvornozkovst tak sme sa tými schodmi ubehali do bezvedomia
@simona20201309 nie nechytá dcéra hysaky keď nejde telka. Napísala som že TV obmedzujem ale keď si chce pozrieť rozprávku tak jej ju pustím a nezabránim tomu aby malý nepozeral na TV. Alebo som napísala že u nás ide nonstop telka ? Napísala som že ako 15 mesačnému som mu pastelku do ruky nedala lebo som sa bala že si vyrazí a nou oko. Teraz keď mu ju dá počarbe a hodi o zem. Schody máme prudké a šmykľavé, videla som ako známej syn spadol zo schodov a stačilo mi. Myslím si že niesom jediná matka ktorá proste nenechá dieťa liezť po schodoch.
Snažím sa venovať sa mu, púšťame si autíčka, hádžeme loptu, sem tam pastelky alebo kresliaca tabuľka, autickova drahá, knižky atd. Alebo je proste pri mne v učiacej veži keď varím. Ale väčšinou keď sa dá sme na dvore. Áno možno som viac ustráchaná matka ale aj to ma svoje dôvody.
@anonym_autor autorka, stiahni si ASDetect appku. Tam si zistis, ci sa jedna o pas alebo nie.
@anonym_2cde67 ďakujem 😊
Podla mna ti dibre sibe.
Podla mna ti dibre sibe.
@maminkadeticiek dúfam že sa po tomto komentári cítiš lepšie ❤️
@anonym_autor nemáš autistaicke dieťa. Kľud.
@hopsas Ako povies😏 (netvrdim, ze je, ale takto bohorovne to vyhlasit od klavesnice je zahul, to dieta nepoznas).
@anonym_283a07 to dieťa nemá ani dva roky. Nemá šancu rozpoznať na ňom autizmus. A najmä dla opisu autizmus nemá. Bodka.
@hopsas Ale naznaky uz sa pozorovat daju. No ale dobre, urcite je to tak, ako vravis...este napis, ze ziadneho autistu nepoznas a teda tvoje vyroky su urcite relevantne a doveryhodne🙃
Môj nemal ani rok a náznaky sa dali rozpoznať. Kto vie, čo si má všímať, tak to rozpozná. Samozrejme to neznamená hotovú diagnózu, iba riziko. A to v 14m začal rozprávať, pomerne dobre rozumel, intelekt určite v norme a pod.
@maminkadeticiek dúfam že sa po tomto komentári cítiš lepšie ❤️
@anonym_autor Ja som v pohode ale otazka znie ako sa musis citit ty,ked takto prehnane pozorujes evidentne zdrave dieta a nahanas na nom neexistujuce priznaky autizmu.Podla mna sa nemozes citit dobre ani trochu.
Mimochodom,kednto slovo googlis a vyslovujes tak ti tie clanky vyhadzuje.
@anonym_autor Najdolezitejsie je to zdielanie, to auti deti velmi casto nerobia. To ze sa zacudovane pozrie, to je vyborne, to je vlastne komunikacia 🙂
@anonym_autor tvoje dieťa robí úplne normálne veci ajo každý iný. Autizmus v takom veku sa ani nemôže diagnostikovat. Ale chápem tvoje obavy, dnes už je veľmi veľa autistov. Ja osobne tipujem na sebe že sama dom autistka lebo robím naozaj podivné veci
@anonym_b506c5 autizmus sa da diagnostikovať už od 18 mesiacov. Už vtedy vie odbornik posúdiť, či je tam niečo na spektre alebo nie. Ale chápem, múdrejšie sú matky na MK.
Všetky sa tu odvolávate, ze vsak očný kontakt ma (otázke je aky) a rozprávať sa nauci neskôr. To je diagnostika ako lusk!
Môj nemal ani rok a náznaky sa dali rozpoznať. Kto vie, čo si má všímať, tak to rozpozná. Samozrejme to neznamená hotovú diagnózu, iba riziko. A to v 14m začal rozprávať, pomerne dobre rozumel, intelekt určite v norme a pod.
@thereisabear mohla by si prosim napisat viac? Co si vsimat kedy?
@anonym_autor pane bože nie nemá autizmus z toho čo opisujes je to normálne dieťa nekukaj taketo videá lebo potom každá diagnóza buďe vaša. Ver že keby mal takéto diagnozi tak na to prídeš aj sama že čosi není ok
@anonym_autor pane bože nie nemá autizmus z toho čo opisujes je to normálne dieťa nekukaj taketo videá lebo potom každá diagnóza buďe vaša. Ver že keby mal takéto diagnozi tak na to prídeš aj sama že čosi není ok
@majka2 A ty kolko autistov poznas?
@majka2 A ty kolko autistov poznas?
@anonym_283a07 no predstav si mám kamarátku čo má dvojičku a sms má. Dieťa ACO má ADHD s oneskoreným vývinom reči tvojej dieťa nemá ešte ani dva a chces aby čo režírovali básne či ako ? Môj prvorodený nerozprával do 2,5 roka potom sa rozrecnik tak že keď bol 20 sekúnd ticho tak som rozmýšľala či je ok. Nemyslím to v zlom ale vazne ako máš zdravé dieťa zatiaľ keď už ide o to všetky tieto diagnózi sa ani teraz určiť nedajú dlho sa to diagnostikuje kým sa príde čo vlastne je dieťaťu . Takže nerozmysat nás vecami u tak malého decká a radšej si ho užívaj
@majka2 ďakujem 😊 možno ho zbytočne porovnávam s dcérou. Ona bola práveže zas veľmi popredu. Samozrejme aj keby bol autista nič to nemení stále to bude moj malý zázrak. Len niekedy som z toho smutná že sa snažím ho niečo naučiť a on si ide svoje 🙈
@anonym_283a07 no predstav si mám kamarátku čo má dvojičku a sms má. Dieťa ACO má ADHD s oneskoreným vývinom reči tvojej dieťa nemá ešte ani dva a chces aby čo režírovali básne či ako ? Môj prvorodený nerozprával do 2,5 roka potom sa rozrecnik tak že keď bol 20 sekúnd ticho tak som rozmýšľala či je ok. Nemyslím to v zlom ale vazne ako máš zdravé dieťa zatiaľ keď už ide o to všetky tieto diagnózi sa ani teraz určiť nedajú dlho sa to diagnostikuje kým sa príde čo vlastne je dieťaťu . Takže nerozmysat nás vecami u tak malého decká a radšej si ho užívaj
@majka2 to som nepísala ja autorka🙈
@anonym_b506c5 autizmus sa da diagnostikovať už od 18 mesiacov. Už vtedy vie odbornik posúdiť, či je tam niečo na spektre alebo nie. Ale chápem, múdrejšie sú matky na MK.
Všetky sa tu odvolávate, ze vsak očný kontakt ma (otázke je aky) a rozprávať sa nauci neskôr. To je diagnostika ako lusk!
@lienka.7 no ja som viackrát čítala že až od troch rokoch ale budis
Tu ste vsetky ake mudre. Ze to nic nie je a bla bla. Mna tiez vsetci presviedcali, ze sa rozrozprava neskor atd. a nakoniec to predsa bol autizmus. Ale uz od klaveanice viete, ze autorka prehana.
@anonym_283a07 presne aj u nás to tsk bolo a ešte však aký ma očný kontakt
vravíš že nemá problém s očným kontaktom, nevadia mu ľudia, spoločnosť, nemá záchvaty hnevu, nevadí mu nijaká zmena režimu a je celkovo veľmi dobre a kľudne dieťa..
tak preboha na základe čoho myslíš že je autista?? 😲
@biba_18 to sa len tak udáva, môj syn je autista, očný kontakt mal aj ma a aj vždy reagoval na meno. Ale súhlasím netreba sa dopredu stresovať , čo sa ma stať sa stane a nijak to človek nedokáže zmeniť

Môj je celkovo uplakané dieťa od malinka, ale od 2r som si istá, že má prinajhoršom AS, termín dostal na vyšetrenie až vo febr., už bude mať 5. A celkovo, každé 3mesiace máme doma niečo nové, čo mu vadí, používa a tak. Ale od malinka má precitlivenosť na tóny a mával aj záchvaty zlosti a tam som už spozornela. A prečo nie skôr vyšetrenie? A načo, zvláda zatiaľ všetko, aj v škôlku, čo nezvláda, to sa mu snažím uľahčiť ja a hlavne mu to vysvetliť, čo chce veľa veľa trpezlivosti.