Rýchle priberanie u štvorročnej dcéry
Ahojte, mám dcérku, ktorá ma 4 roky. Za posledný rok, aj menej pribrala nárazovo tak 10kg. Neviem či počkať, ze či sa ešte náhodou nevytiahne alebo to môže byt nejaký problém? napr. štítna žľaza. Máte skúsenosti? Ďakujem
Necakaj ci sa “vytiahne” ries pediatra do istoty
@parvinka0001 25kg ma
smer lekar to je vela. ale tipujem ze aj narastla ci? nech radsej pozru krv.
Je to vela aj na dospeleho, pri takto malom dietati by som to uz urcite zacala riesit s lekarom.
Tak to je dosť na 4 ročne dieťa .
Moja dcéra je tiež extrém, čo sa váhy týka, ale 25kg pri 4 ročnom dieťati je veľmi veľa aj keby bola neviem aká vysoká ...
Je to dosť určite by som to neriešila u doktorky moj ma 6 a ma 21. Takže určite to stoji za návštevu aspoň základné vyšetrenia, odbery
Ja by som skusila pediatra… moj syn ma 4 roky a uz sa dlhodobo drzi na vahe okolo 15kg lebo vzdy ho vytiahne do vysky tak vlastne “nepribera” 10 kg za rok sa mi zda dost na dieta co je v podstate stake v pohybe
Ako gulička nemusí vyzerať ale za rok toľko pribrať na také malé dieťa je dosť .môj má 6 a pol jeden má 19 kil a príde mi ako špáradlo druhý má 23 kíl a popravde už vidno aj bruško aj zadok .ale je aj vyšší od toho chudsieho .Ale keď si ich porovnám v triedu sú stych menších 😁
Riešila by som to s lekárom.
Ja poznám chlapčeka co bude mat 4 roky až v septembri a ma 25 kil ale ma aj patričnú vysku k tomu a rodicia su taktiež vysokí a mohutni (nie tlsti/prezrati)...a na fotke vyzerá fajn podľa mňa
@vladimirakos556 tak ono nie je problem az tak 25kg, aj ked na 4r dost, ale nepozname vysku stavbu tela skor 10kg pribrat za rok je dost aj pre dospeleho, nemyslis?
@balerina2025 presne o tom hovorím presne to som vyššie pisala, ze nevieme vysku a akí sú rodicia..... a aj ten chlapcek tak nárazovo pribral do roka a je úplne ok po zdravotnej stránke...
@vladimirakos556 jasne, nech ide autorka k lekarke, ta nasa zase pomaly pribera, ma 8 rokov a 25kg.
@balerina2025 môj rovnako je o 2 mesiace dokonca starsi od neho a ma 13 kíl a tiež je úplne v poriadku...vždy bude niekto vpravo aj vľavo na gaussovej krivke
@balerina2025 naša tiež tak.
Bude mať v lete 8 a ma 25 kg.
Ono hlavne je to ozaj dost 10kg len tak...
Ak nie ste vysokí a nemá dedičnú predispoziciu priberať, riešila by som to s pediatrom, či je taký vysoký nárast v krátkej dobe v norme.
Tiež mám 4r dcéru a toto by som okamžite riešila. Onedlho bude mať 5r a za posledný rok pribrala necelé kilo (0,8kg) a to teda jedáva ako chlap po šichte v lese, sladkosti, koláče taktiež veľmi ľúbi. Len pre porovnanie - má 112cm a 20,1kg.
@mima172 moj 5rocný ma 14kg, takze pre mna je zase vaha tvojho dieťaťa vysoká 🙂 deti su rôznec to jej moc nepomôže, viac je alarmujuce, že pribrala 10kg za rok ako samotná vaha.
@mima172 toto je nas pripad je vela a pomaly pribera, no dufam ze ma dobrý metabolizmus 🙂..po muzovi, ja priberam aj zo vzduchu
@orangiiina Ja viem, že jej to nepomôže, napísala som to pre porovnanie, keďže myslím, že o to autorke ide - vedieť aký prírastok a váhu majú deti v danom veku.
Ak je niekto tabuľkový, tuto sa dá pozrieť výpočet. Moja malá má váhu úplne v norme k svojej výške. Je štíhla, vysoká, trčia jej rebrá.
https://mamaaja.sk/kalkulacky/vaha-a-vyska-diet...
@balerina2025 Pred pár dňami som bola s dcérou na 5r prehliadke a Dr mi povedala, že deti v tomto veku bežne nepriberú vôbec, keďže sú veľa v pohybe. Inak presne ako píšeš, vravím si, že je po mužovi, ten je vysoký, štíhly a to nonstop niečo žuje 🫣
Moze a nemusi to byt problem, tu je v hre vela faktorov, ale situaciu treba minimalne konzultovat s pediatrom. Ten vie posudit celkovy stav komplexnejsie.
Ja mam 5 rocneho syna a ma 24 kg a za posledny rok pribral 1kg. Je vysoky a pevny, nie je obezny, rebra aj stavce sa mu daju pocitat. V porovnani so svojimi rovesnikmi ma vyssiu vahu, preto aj ked mne sa zda o.k., pytala som sa na to pediatricky, ktora skonstatovala, ze nemusim mat obavy a jeho vaha je uplne primerana.
Za rok by malo dieta pribrať plus minus 2kg u deti nad 2 roky, ak sa teda nemylim. 10kg je naozaj velmi vela. Nas 7.5 rocny syn s vyskou 132cm ma 27kg donedavna mal 25kg - teraz az pribral konecne. Vyse 2.5 rocny ma takmer 16kg - a to je taky baculatejsi, on aj 500g pribral mesacne do 2 rokov, potom sa to zastavilo konecne. Ma vysku 98cm
Je to dosť mam chlapcov jeden takmer 4 r a ma 18,5 kg, 17 mesačný 11,6 kg a 5,5 r má 18,2 kg. A to mi na tých mladších doktorka vravela že im mám obmedziť mlieko a riediť s vodou aby nepreberali moc.no este do úvahy prichádza či neberie nejaké lieky čo jej to mohli sposobit.

Ak pribrala 10 kg to by ma zaujímala jej váha .lebo podľa mňa to je veľa na dieťa