icon

Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze

vilaamala
5. okt 2015

Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...

Strana
z8
libka1
22. okt 2015

@meluela ja chapem co chces povedat, ale myslim ze sa snazime nase deti moc hyckat, ochranit ich pred kazdym konfliktom a moznostou nejakeho nezapadnutia niekam a nie je to podla mna dobre. pritom zrovna tie deti co vedia povedat svoje a maju hodnoty to budu mat v buducnosti podla mna lahsie, mozno za cenu toho ze teraz trochu zabojuju. uz som pisala, s tymi mliecnymi automatmi sa tiez nestotoznujem, ale nie je to zrovna vec co by som pokladala za zivotne dolezitu.

nyusika
22. okt 2015

@meluela no prave preto, lebo ide o blbe, presladene mlieko. a ja vôbec nevidim problem v detoch, verte, ci nie, pochopia to omnoho lahsie, ako matky. ale nieee, treba sa preventivne rozculovat, rozhorcovat a dobre ze nie peticie spisovat.

kebyze s detmi od malicka nejednate ako s polodementnymi, vsetko v rukavickach,, nedajboze zvysit hlas, lebo blabla, tak proste tie deti nebudu robit sceny kvôli kazdej malickosti.
deti treba lubit najviac na svete, treba ich zboznovat, milovat, v ramci moznosti rozmaznavat. ale treba im vymedzit aj urcite hranice a nebat sa byt autoritou. lebo to je to, co vseobecne dnesnej mladezi chyba - respekt k autoritam.
s detmi sa proste o niektoych veciach nediskutuje, niektore veci sa riesia tak, ze mama/otec maju pravdu.
a koniec diskusie 🙂

bubelko
22. okt 2015

@meluela pretoze je to stale o tom istom... a je jedno, s cim sa musi zmierit. jedna vec na viac v tom uz nehra rolu...

sardinka335
22. okt 2015

@meluela nikdy to nie je JEDNO dieťa, ktore v triede nema brejkovu kartu..deti je tam dost čo brejkovu nemaju a radi sa ponuknu tymi chrumkami ,,Jeníkuv lup,, či ako sa to vola.....Hodnota a sebavedomie mojho dieťaťa nestoji na brejky kartach, ale na hodnotach ktore ako rodina uznavame - to ja hovorim mojmu dieťaťu aby si pozdvihlo sebavedomie a okrem toho deti sa delia - ked si kupia tie chrumky tak sa často delia s tymi čo nemaju ......a kto sa s mojim dieťaťom kamaratiť chce tak sa bude a kto nie tak ,,zedol žabe rriť,, ako moja mama vraví...
Netreba to dramatizovať...ze koli sladkým mliekam sa budu deti nejako ,,riešiť,, tie sa riešia koli Minecraftom, Agariu, mobilom...,,kleš of klan,, 😎
Školský systém si ziadne právo na vychovu detí neuzurpuje preptze čo rodič to iny nazor na to čo je vychovne spravne ....škola je predovšetkým vzdelávacia inštitucia a až potom výchovná - ide to sice ,,ruka v ruke,,. My za rodičov mozeme usmernovat ale vychovavať tazko...a ak moja vychova ako rodiča stoji a pada na jednom automate resp. neustale na vonkajších vplyvoch prostredia ktorých sa bojim ze moje dieta pokazia tak je chyba asi niekde inde ako v škole. Deti okolo 10 rokov si kludne mozu na tajnasa kupit kdesi v bufete, starší to vidim rano hufy v Lidli...proste naučiť sa ziť ,,medzi prekazkami,, a nie len odstranovať prekažky a pokušenia typu čokoladka. To sa musime učiť cely zivot.

kofa77
22. okt 2015

preco zakazat? sak normalne detom vysvetlit, zas jedno mlieko do tyzdna nikoho nezabije. syn prvak ju berie 2x do tyzdna, raz si kupi jablkovu stavu a raz mlieko bez tych coko neviem co.

zas neprehanajte tu, vsetky matky sa aj same tak zdravo stravujete? nedate si sladkost ani raz do tyzdna, vsetky sportujete? no usmevne toto tu, fakt.

babulina
22. okt 2015

Tiez nechapem to velke rozhorcenie, stanovte pravidla vlastnym detom a dbajte na ich dodrziavanie, dcera brejk kartu ma 5 eur kredit a ma to na 5 mesiacov, brejk si moze kupit ak zje desiatu, porusi to trikrat a beriem kartu na mesiac, raz si vyskusala ze pravidla sa maju dodrziavat a odvtedy je jasno, nedavam jej na desiatu sladkosti tak toto ma na prlepsie na zlu naladu raz za cas

baskaj
22. okt 2015

Náš syn (prvák) ako jediný z triedy nemá brejky kartu. Síce najprv dosť protestoval, ale pochopil to a už v pohode akceptuje. Nechceli sme, aby ju mal z výchovného hľadiska (to tu nechcem rozoberať, bolo by to na dlhšie) a zároveň sme mu aj vysvetlili, že ja mu vždy zbalím dobrú a zdravú desiatu a brejky mlieko si teda kupovať vôbec nepotrebuje. Ak to neskôr bude vhodné, tak mu dovolíme, ale zatiaľ mu to netreba. Raz mu aj jeden spolužiak kúpil, malý sa tomu potešil, ochutnal, ale my sme mu vysvetlili, že to bolo síce od kamaráta pekné, že sa chcel podeliť, ale že nech nabudúce radšej odmietne, lebo to dali chlapcovi jeho rodičia, aby on mal desiatu a nie aby to rozdával na iných a že my mu aj tak vždy nabalíme dosť papkania.

My ako rodina sa riadime tým, čo my uznáme za vhodné a je mi jedno, ak pôjdeme v niektorých prípadoch sami proti prúdu bárs aj celej spoločnosti. A vedia to aj naše deti - že v niektorých veciach sa líšime od iných, ale keď im to vysvetlíme, väčšinou to akceptujú a chápu to a často na nich vidím, že sa potom tým aj sami od seba riadia.

Takže to, že sú takéto automaty dotované štátom a tlačené na školy je smutné, ale tých vecí v živote je a ešte aj veľa bude, ktoré nebudú najsprávnejšie a deti budú musieť vedieť rozlišovať alebo aspoň nedať sa tak ľahko zlákať, ako by možno bolo pohodlné.

horana
22. okt 2015

Baby inak ked vam to zily netrha, naco sem chodite? Diskusia by mozno vyznela lepsie a mohlo znej snad vzist aj cosi udernejsie prave keby ju nezriedovali nazory "mne je to jedno" 🙂 , cez ktore sa treba obhajovat. Nie ze by nemali pravo na svoj nahzor, ale na to ze im je to jedno, tak prispievaju celkom dost, ja teda diskusie co su mi jedno ani neotvaram, toboz tam prispievat.

A ano, my napr. sportujeme a ked jeme tak zdrave sladkosti (ziadne raw a pod, ale ani taketo balasty, brejky by som si v obchode nekupila naozaj NIKDY). Budete sa musiet zmierit s tym ze uvedomelejsich je stale viac, zatial sa moc neaktivizuju ale aj to prijde, aj za vas pasivacky. Pristupnost automatov a noapak nepristupnost inej zdravsej alternativy je pre tak male deti prilis natlakova, podliehaju viac nez by podlahli keby mali na vyber nieco lepsie (len stavy, jogurty bez umelych prisad a pod. - naucili by sa na to, keby nemali na vyber rovnako ako sa ucia na zbytocne balasty lebo maju len to a nic ine).
Cize jedno by vam to nemalo byt uz z principu, idu na to aj vase dane a mohli by ist na nieco prospesnejsie, alebo radsej na nic nez dotovat protekcakov dohodenych, lebo aj ked si vase kupi 1 mliecko tyzdenne, ked sa to zrata za vsetky deticky su to zaujimave cisla - pre nich. Prispievate ako kupou losu do loterie, len tam aspon teoreticky mozte vyhrat, tu si vase dieta stopovo poskodi (trosku) a finacna "vyhra" zriadovatela je ista.

kofa77
22. okt 2015

no, akurat dnes syn hovoril, ze mleiko uz nechce, nechuti mu. tak fajn, o "starost" menej.

aknaj
22. okt 2015

tu platí len jedno pravidlo .... ak nebude záujem, nebude v škole automat - záujem nebude, ak dieťa nebude mať kartu - kartu nebude mať, ak mu ju rodič nekúpi .... takže milí rodičia, je to len na vás 😉

sardinka335
22. okt 2015

@horana nečitala som zase všetko ale ja som tu nenašla nejaky prispevok typu ,,je mi to jedno,, nech moje dieťa vypije aj 8 brejkov....ty ano? Mne by sa tiež nepačilo keby moje deti denne pili x brejkov.
Presne ako si povedala - neaktivitujete sa...ved nesed za PC ale vyvin iniciativu. Tlač na školu a rodičov, spiš peticiu za odstranenie a zaroven ponukni a vybav vhodnu alternativu. To už nieeee....na rodičovskom všetci hlavy dole ked sa povie ze ,,potrebujeme dobrovolnika,, aby niečo pre triedu vybavil. Pre mna nie je ,,uvedomelý,, niekto kto dramatizuje a demonizuje nejake sladene mlieko a zije z článkov z internetu - dr. guugl. takých ,,odborníkov,, je na mraky čo si subjektívne myslia ze sa stravuju zdravo. Moje dane idu na kade čo...išli aj na Grecky dlh...to ti nevadilo ze vy ako domacnost ze v 2 ,,zachranných,, baličkoch pre Grekov zaplatili cca 1000 eur??? vyzerá ze nie...tak sa tu neohanaj nejakou smiešnou sumou čo ani za reč nestoji, ze na čo išli tvoje dane....To by ti tiež nemalo byť jedno ...uz len z principu..

horana
22. okt 2015

@sardinka335 su tu presne take prispevky,ked bude viac casu dokazem ti to!
Niekomu vadi x brajkov niekomu uz z principu, po tom co som argumentovala by som myslela ze kazdemu by v zasade mohlo aj z principu, ale jasne ze nemusi 😀 Na skolu tlacim uz v inych veciach, neboj, ja sa angazujem az az, nie som v ziadnom pripade seda masa a prave preto ze praca, angazovanie aj rodina, nemam cas na vsetko, tomuto vsak vyjadrujem plnu podporu a ked ktokolvek zacne pridam sa preto to aj sledujem (preco to sleduju tie co im je to jedno - zabijaju cas, nudosky )
Grecky dlh, tiez som sa angazovala, aj ked len minimalne volenim stran co su proti, co sa tak chovalo btw minimum populacie. Takze na mna naozaj nemusis ist s touto kartou, ja mam svedomie viac nez ciste, ale obhajovat sa je zase jalove, ako cely tvoj prispevok, nazdar!

jolinka
22. okt 2015

tak v nasej skole nie je nieze mliecny automat ale ani bufet, a dokonca po roku prevadzky aj automat na kavu a podobne napoje zrusili. Chvalabohu. Takze u nas, co si dieta nedonesie to nema, a do najblizsieho obchodu je zhodou okolnosti dost daleko. 😨

sardinka335
22. okt 2015

@jolinka no to je skor na zaplakanie 😔 ze ked nahodou nemáš čo jest tak mozeš zgegnut hladom ....nech zakazu aj obchody v meste - a bude svätý pokoj nie? Pojdeme sa všetci pásť...

jolinka
22. okt 2015

@sardinka335 tak ono tam aj bol bufet, ale panko odisiel ze sa mu vraj nerentuje. my sme sa prisposobili, davame detom viac na desiatu. my sme ten bufet vyuzili dokopy asi 3x, ked detom nebol cas pripravit desiatu, oni neboli nejak zvyknute si kupovat. z domu maju pecivo , jablko, plus obcas malu sladkost, pitie, z toho urcite hladom nezgebnu... ja im davam po 3 rozky so sunkou ci syrom.

nefertitiavi
2. nov 2015

samozrejme ze je to aj o vychove a pristupe k detom. striktne im nieco zakazat? preco ved nech to ochutna a zisti ze to nie je nic extra. naša ma kartu od prvej triedy, je stvrtacka a nabijala som ju po 5 eur asi 3x
sem tam si nieco kupi, sem tam kupi spoluziacke, alebo prinesie ochutnat sestricke🙂

Strana
z8