Som zo zdravej výživy zrelá na psychiatriu

slivocka4
29. sep 2017

Začalo sa to ked som natrafila na tieto články http://www.inspiraciablog.sk/na-jake-palivo-jed... a http://www.inspiraciablog.sk/sacharidy-a-hormon... a potom tiež https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdrav... , https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdrav... , https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdrav... Zrejme nemá zmysel písať komentáre, kým si aspoň 1-2 články neprečítate, inak nepochopíte o čo ide, čo je cukrový a tukový metabolizmus. Články sa mi najprv páčili a stačili na to aby sme začali jesť menej cukru, spracovaných vecí atď, kupovaných koláčov.. lenže to nestačí. Až neskôr som pochopila že vlastne ide o paleo alebo veľmi nízko sacharidové stravovanie. Že je to (vraj) základné nastavenie človeka, metabolizmu, detí od narodenia... že by sme nemali jesť obilniny lebo sme sa na ne ešte neadaptovali (človek využíval (zdravý) tuk ako zdroj energie 7 miliónov či koľko rokov, oproti tomu je 10 000 rokov vraj málo), zmenšila sa napr. výška človeka, preto je (vraj) aj toľko ľudí - a detí!, chorých atď... Ten výživový poradca mi napísal že strava musí byť BUĎ vysokosacharidová s malým množstvom zdravých tukov, alebo nízkosacharidová s veľkým nnožstvom zdravých tukov - NIČ MEDZI. Ako to preboha aplikovať v normálnom živote a hlavne u dieťaťa???Ja preň nechcem ani vysokosacharidové - ktoré verím že určite škodí ale ani nízkosacharidové. Koľko potom dávať zdravých tukov? To nemôže byť nejaký zlatý stred?? Majú aj knihu.. https://produkty.vladozlatos.com/zdrave-stravov... .. lenže tie odporúčania tam s nereálne pokiaľ nemáte peniaze nakupovať poväčšine bio výrobky od mäsa, tuku až po chlebíky. Čo robiť?
Aby toho nebolo málo pripájam tu aj info z knihy čo robí (vraj) v tele glukóza - na ktorú sa premenia VŠETKY sacharidy. Teraz na to vždy myslím ked dávam dietatu ovocie alebo obilnú kašu. Myslím na to celé dni.. nevládzem už.. no nemôžem sa na to vykašlať po tom všetkom čo som čítala...ako stravovať aby sa dožili naše deti 100vky bez chorôb... ? PROSÍM o slušné komentáre či pozitívne alebo negatívne, či pro alebo proti paleu, tu, či do IP, nebojte sa napísať hocijaký názor ale slušne a korektne. ďakujem!

slivocka4
autor
29. sep 2017

gl.

katrin21
29. sep 2017

podla nazvu temy - prilis to prezivas, ked ti to nevyhovuje, neries to.... podla mna sa relativne nizkosacharidovo stravovat da, kludne mozes dat dietatu aj chlieb ( zalezi ale aky) , porciu ryze a pod... tym sa zmestis ccca. do 100 max.150g denne a je to uplne v pohode.. ale ak ti to nevyhovuje, tak to neries .. Nema vyznam sa do niecoho silit, ak si s tym neni stotoznena...POznam Paleo, aj Zlatoša.... nazorov tu budes mat na to X... ako pri vsetkom...

uz si toho precitala dost, ale ak fakt chces pochopit, ake sacharidy a preco su a nie su dobre pre dieta, tak si precitaj poslednu, ale najlepsiu knihu Syndrom travenia a psychologie.. Je to tiez v podstate strava s nizkym prijmom sacharidov, ale mas tam vsetko vysvetlene an sucasnych detoch a problemoch, ktore klasicka sladka strava prinasa a ako vplyvaju aj na psychiku, nie len zdravie....
Nie je to take ako paleo, ale je to navod ako naozaj zdravo stravovat deti a dopriat im aj nejake sacharidy .... su tam aj recepty., ranajky, obedy, vecere, dezerty.... tato kniha ti asi odpovie na tvoje otazky a neistotu, potom sa rozhodni, co chces a ako dalej...
a ano, kvalitne , nespracovane potraviny su aj v nej zakladom, ale ked som na tej strave bola, tiez som nemala vsetko v BIO kvalite, to sa neda... ale aj tak som sa zdravotne citila najlepsie za posledne roky ..

P:S. aj tak prichodom do skolky a skoly bude tvoje dieta jest to, co mu tam daju, teda vsetko....

chrumka333
29. sep 2017

slivocka4 Píšete, že na to myslíte celé dní a že nevládzete.... Stojí Vám ta stratená energia za to? Venujte sa viac dieťatku, rodine a menej takýmto člankom. Možno tak nájdete aj zlatú strednú cestu v stravovaní.

nini1010
29. sep 2017

Och nechce sa mi to ani citat.Poviem ti tak.Mam naozaj dost skutocnych problemov,nemienim si vyrabat zbytocne dalsie.A bud vdacna za to ze toto je tvoj jediny problem.

osky
29. sep 2017

Jemine...
Vladozlatos stranku som citala.velmi zaujimave postrehy a nazory.s vela sa da suhlasit ale vela veci presne ako pises...od veci.
Ty sa snazis aby ste boli zdravi.
Toto ti ale na zdravi nepridava.
Vykasli sa na hentoho cloveka.
Myslis ze Boh stvoril tolko dobrych veci plnych vitaminov lem pre zvierata????
A co teda vegetariani,vegani ci frutariani...kazdy ma svoju pravdu ale ta je niekde uprostred.
Ked si precitas Bukovskeho alebo Margitu Slimakovu zase budes chaosit ze nezdrave je mäso....

Ja si tiez davam velky pozor na to co kupim a co zjeme.
Ale treba pouzivat uplne logicke zmyslanie.
Mäso nie tak casto a ked tak sa snazit v bio kvalite od domavich chovatelov ktorych poznam atd.
Vajicka ci mlieko detto..
Podla mna obilniny su zaklad...
Kolko ludi prezilo v davnych casoch len vdaka chlebu.
Chlieb nas kazdoenny -to nie je len taka modlidba.
Jasne ono sa tym mysli v sirsom pojme aby sme nehlsdovali..ale preco sa nemodlime.mäso kazdodenne daj nam dnes...napr.🙂
Zdrave tuky su dolezite.vel ludi prejde na stravu bez tukov a mysli si ze je to ok...
My pojeme kyble zeleniny denne.
A veru aj dost ovocia.
Snazime sa upravovat jedlo rozne,vyprazame len zriedka.sladkosti pecieme tiez uz len malo
Za to kvaskovy celozrnny chlieb si upeciem doma-viem ze je to to najlepsie pre nase crievka.
Zvol zlatu strednu cestu nechod do extremov lebo ti z toho cvakne.ak chces mozeme v IP

katrin21
29. sep 2017

@slivocka4 este som zabudla napisat, ze v tej knihe je vysvetlene po odbornej stranke, ako funguje nase telo, vsetky dolezitie procesy, co treba na zdravy vyvoj travenia a teda ZDRAVIA, lebo v traveni je cele nase zdravie, imunita... ako sa starat o spravnu crevnu floru , ake probiotika dodavat..a co naopak robi s nasim telom spracovana strava , ecka, konzervanty, alebo aj muka klasicka..... ak vies po anglicky, ta strava sa vola v originali GAPS a liecia sa nou rozne ochorenia, resp. dostavaju sa pod kontrolu, co svvedci o jej blahodarnych ucinkoch.. Napisala to lekarka, ktora robi dlhorocny vyskum s tym a pomohla uz desiatkamtisicom deti..... aj dospelych...

a este... ak na to myslis cele dni, je to zle... to uz hranici s nejakou obsesiou, posadnutostou zdravou vyzivou a to je v sucastnosti realne nova psychiatricka diagnoza.. Takze uvolni sa a dychaj ... var z toho, co mozes a ako uznas za vhodne, kludne si vytvor vlastny mix stravy, nieco z toho, nieco z toho.. napr. GAPS odporuca vela vela vyvarov, lebo hoja steny criev.. tak ich zarad do jedalnicka takmer denne... hoc cisty vyvar ako napoj na olovrant, mnam 🙂 ... Ak si das na ranajky ovsene vlocky ( o aka " tragedia ")... nie nie je to tragedia... neumries, urcite nie..... mozno si najdi system aby 70% tvojho jedalnicka bolo OK a tych 30% si doprajte aj to, co by si podla teba nemala, ale s mierou mozes bez vycitiek. napr. cez vikendy.

lavazza75
29. sep 2017

@katrin21 no presne. Treba si pozriet to co pisu lekari, kt maju realne skusenosti. Presne Natasha McCampbell alebo ako sa presne vola, kt pisala o Gaps diete. Alebo si pozri Mudr. Elekova a jej odporucania. Podla mna si mudi najst kazdy svoj smer. Ved pozoruj svoje telo a ako naco reaguje. Ved je to jednoduche. Jedine s cim naozaj suhlasim je vyhadzat zo stravy vsetky polotivary, biely cukor a muku. Uz aj to je obrovsky krok vpred

kittykat22
29. sep 2017

@slivocka4 nasemu známemu zomrel syn 2 roky spat vďaka zdravej strave. Mal okolo 22 rokov. Zomrel na psychiatrickej klinike pre poruchu príjmu potravy. Začalo to tým, že cvičil a bolo treba vynechať tuky. Potom samozrejme osveta a bol z neho vegetarián. Potom vyšší level vegán. Potom nasledovalo raw a potom mu preplo a všetko mu prišlo špinavé. Nebola šanca ho zastaviť a on sám nevedel ako z toho von. Zomrel na zlyhanie organizmu.

mandala77
29. sep 2017

@slivocka4 keď už to takto prehnane a posadnuto riešiš, bez urážky, tak možno by bolo skutočne na zváženie ísť za psychiatrom, či psychológom, ktorý sa venuje poruchám príjmu potravy. Pretože Teba strava už ovláda. A čím skôr to urobíš, tým lepšie.

moonlight1210
29. sep 2017

@slivocka4 prilis to prezivas.
asi hlavne moc podliehas stresujucim informaciam, ze take a onake latky ti uz pomaly v miligramoch zanasaju telo a zvysuju rizika chorob.

nehladaj zaruceny navod, zlaty stred si urob sama.

ak uz chces prejst na novy typ stravovania, musi to byt postupne a nie hop skok, lebo si mozes vazne rozhodit zdravie.
telo je system, co sa vie prisposobit dlhodobym stavom. ale prudka zmena ho moze zaskocit. trebárs ten, co bol zvyknuty pit malo a jeho telo naucene hospodarit aj s malym mnozstvom vody, ked sa zrazu vrhne na dva litre vody denne alebo nebodaj ajurvedske pitie jeden a pol litra vody rano nalacno, si moze vazne poskodit oblicky, ktore taky naval tekutin nezvladnu.
takze, ked uz je telo roky u teba naucene na nejaku stravu, nemen ju zo dna na den. kludne si mozes uhnat aj alergiu. zavadzaj zmeny postupne.

vyhni sa nerozumnym preventivnym opatreniam na neskodne potraviny, ktore ti inak neublizuju. len preto, ze vraj zvysuju index hentoho a tamtoho.
su ludia, ci si preventivne naordinovali bezlepkovu a bez laktozovu stravu, a ked im to slo do penazi, chceli sa vratit ku chlebu a mlieku. a vhups - alergicke reakcie.
(zase, sice len 10 000 rokov, ale nase telo sa uz naucilo si s tym poradit a vyvuzit to. ver tomu, ze keby lepok nasich predkov, tych naozaj davnych, prehanal a nicil im zdravie, prestanu jest tie obilniny. nie naopak vymyslat pecenie cesta na sto sposobov.)

daj si vzdy do suvisu nove ziskane informacie s tym, co okolo seba vidis. nepodliehaj im uplne, neber ich doslovne.
pamataj, ze aj ti, co ich predkladaju, casto vychadzaju zo svojich analogii medzi poznatkami, co uz maju.
ved napr. rakovina, pokazene zuby a aj ine choroby boli uz v praveku. a to vazne jedli korienky, bobule a cucali vajicka z hniezd. sem-tam surove maso. ine nebolo k dispozicii. praveka strava teda je do nejakej miery zdravsia ako hamburgery a hranolky, ale nie je zárukou dokonalého zdravia.

nehltaj prilis velke mnozstvo informacii. ostanes na vazkach, lebo co jedni chvalia ako istotu, na to ini podavaju dokazy, ze je to skodlive (vid hoci aj ranne pitie teplej vody s citrónom).

pamataj, ze su dokonca ludia, co iba pouziju talent byt presvedcivy a nahadzu informacie tak, aby vyzneli suvisle, jemne sokovali, zaujali a dali ludom, co ich praktizuju, pocit vynimocnosti (ze maju kluc k nejaku tajomstvu niecoho lepsieho, nez maju ini. napr toho zdravia.).
ale v realite ti autori chcu zarobit.
nedavno sudili blogerku, co porazila rakovinu mozgu len zdravou stravou. ibaze nikdy rakovinu nemala. vymyslela si to. taky pribeh proste dobre predaval.

a okrem stravy je dolezity aj energeticky vydaj - pohyb.

selektuj, nerob paniku a hladaj vlastny zlaty stred.
pamataj, ze tela nie su rovnake. co jednemu pomohlo zdravo zit, tebe moze uskodit. pocuvaj svoje telo ako reaguje a svoje stravovane prisposob tomu. nedrz sa zubami nechtami kniziek, gramov toho a hentoho, co mozes denne maximalne zjest, alebo zufalstva, kolko ta bio strava stoji.

PS: malym tajomstvom obchodnikov je, ze vzdy treba hladat dieru na trhu. takze preto mame vlny toho, co tu uz bolo. len v novom obale. (lebo tym, ze sa to ludom ako dostatkovy tovar prejedlo, zaujem poklesol a aj predaj. vec sa z trhu vytratila. ak sa vrati s novym pribehom a obalom, ludia budu mat pocit, ze im to chyba ku stastiu.)
a ak diera nie je - treba ju vyrobit.
aj predtým sa hovorilo o ovoci a zelenine. vzdy to tu bolo. prizvukovali nam to aj nase mamy.
ale az ked sa tomu dal punc niecoho vynimocneho, uzasneho a ziskali sa preto znamejsie osobnosti (trendsetteri), zrazu sa do toho zblaznili vsetci.
a potom uz len stacilo na bezne jablko prilepit nalepku bio-eko a zmenit cenu z 0,60 na 1,20. a spolahnut sa na info, ze co je drahe, je vraj lepsie. resp jej dopomoct, ze bio su drahsie, lebo ich pestovanie je narocnejsie.
a uz to islo.

okrem hltania informacii pocuvaj aj svoj instinkt.

alex49
29. sep 2017

ľudia sú vyšší ako pred sto rokmi, majú väčšie možnosti v stravovaní, máme ovela lepšiu zdravotnú starostlivosť atd.
100 rokov sa tvoje deti dožijú bez problémov, aj bez špeciálnej zdravej stravy. Ak samozrejme neschytajú rakovinu, alebo inú pliagu, ktorá sa nebude dať vyliečiť. Je super, ak chceš pre svoje deti to najlepšie, ale nerob to na 120%, lebo sa zničíš, aj slaninu môžu občas zjesť, aj brumíka

sense
29. sep 2017

Prilis toprezivas....a zabudas na "zdravy sedluacky rozum"'... pre mna ma moje dieta mat vsetky zlozky v strave, ci uz sacharidy, tuky a bielkoviny.... a raz za cas jej.neuskodi ani.pizza, al ina sladkost....doma nevarime z polotovarov, nesmazime, kazdy den.mame zeleninu,ovocie, ....a riadime sa heslom vsetkeho vela skodi...alebo vsetko s mierou...

lilka5566
29. sep 2017

@sense súhlasím s každým tvojim slovom.dnes sa to naozaj veľmi preháňa s tým zdravým stravovanim.presne,všetko s mierou a všetko bude ok 🙂

janinah
29. sep 2017

prosím ťa....polož SEBE na tanier zdravý sedliacky rozum + metódu zlatej strednej cesty a celé to polej meterinským inštinktom a daj si poriadnu porciu....a uvidíš,bude lepšie tebe a potom aj tvojmu dieťaťu /bez urážky prosím/...a len dúfam,že podobné veci konzultujú matky so skutočnými lekármi pediatrami,nielen s výživovými poradcami,ktorí chcú v prvom rade zarobiť.....

slivocka4
autor
29. sep 2017

Dakujem velkej väcsine za komentare.. uz teraz neviem komu som co chcela odpisat, tak vseobecne... jedine z coho mi je zle, je to, ze sa nejako nenajde jeden smer podla ktoreho by som sa mohla riadit (nie, na seba sa v tomto nespolieham ze to odhadnem spravne). Vid http://protrening.sk/zlatos-bukovsky-alebo-pija... . A tito ,,smerudavajuci" lekari a poradcovia maju takmer uplne opacne nazory. Niekde ta pravda je a ja ju neviem, nemyslim ze je vo vegetarianstve a vysokosacharidovej strave, a to paleo je premna otazkou, neviem sa od neho ani odklonit, ani priklonit. http://www.paleo.sk/najrozsirenejsie-myty-o-strave . Vidim aj pro aj proti. Najviac ma asi trapi za Zlatosova kniha pre deti, tie minimum sacharidov sa nedaju dodrzat..., kto ju cital vie o com pisem, hodim tu uryvok... ze proste uz len tym ze detom dame kasu na ranajky im kazime tukovy metabolizmus ktory by mali mat cely zivot, aj deti aj my. Odporucaju aj cim menej ryze, zemiakov, chleba atd. a dost vela tukov (hoci zdravych) - nejde o sladkosti a spracovane veci... a nejak nepochopim aky ma dieta metabolizmus, ked neje ani vela ani malo obilnin, ani vela ani malo tuku - o to mi hlavne ide, to len pre upresnenie. Lebo v jednej chvili vie vyuzivat ako palivo bud tuk alebo glukozu, a vyvazena strava dava oboje a to robi zmätok - to pisala Dr. Tak aby som nedavala niecoho prilis malo alebo prilis vela a nenarobila viac skody. Ja viem kazdy si musi najst cestu....

slivocka4
autor
29. sep 2017

A co sa tyka pediatra tak konkretne ten moj vie o zdravej vyzive menej nez ja, lekar detto, ta sa totiz u nich nevyucuje a ked aj, tak nejakych 50 rokov pozadu s informaciami. Medzi lekarmi su takisto uplne rozne nazory. Ale suhlasim ze poradcom tiez tazko verit a chcu zarobit.

bosoriak
29. sep 2017

@slivocka4 Tak ako je kazdy clovek iny, taka je aj pravda o vyzive pre kazdeho ina. Neexistuje jeden recept pre vsetkych (chvalabohu, ja by som v takom svete zit nechcela). Ja som si ten recept pre mna a nase deti nasla. Ak ti teda robi take problemy tvoj sposob, asi nieco nebude spravne 🙂

Vela zdaru a neries to tolko, pride skolka, skola a mas po hyperzdravej vyzive.

bosoriak
29. sep 2017

@slivocka4 A co sa tyka vyzivovych poradcov - vsetky informacie si vies najst aj sama, vies si sama overit zdroje, sama najst dovody a vysvetlenia. Staci si k tomu sadnut a studovat. Ja by som v takej dolezitej veci ako je vyziva neverila veru ziadnemu vyzivovemu poradcovi. To su veci, ktore ak odporuci zle, mozu mat nasledky na cely zivot.

A suhlasim s vyssie uvedenym - zlata stredna cesta. vo vsetkom.

bobana297
29. sep 2017

moje nervy. s prepacenim zerem vsetko a aj moje dieta papa vsetko co aj ja. a ver tomu ze budeme zdravsi ako ty co sa vsetkemu vyhybas pocitas a stale rozmyslas.

moonlight1210
29. sep 2017

@slivocka4 to je ten tvoj problem. nevies a nechces sa spolahnut na svoje telo. nakoniec mu nanutis nieco, co budes dodrziavat, lebo tak by sa to malo. v knizke pisali. vraj je to zdrave, prospesne a same pozitiva. nakoniec zistis, ze uz nemas radost z jedla, je to len nastroj na prezitie. pretrpena nutnost.
a div sa svete, aj to telu skodi. rastie z toho skryty stres.

najviac skody si narobis, ak nepocuvas svoje telo. samo ti naznaci, co mu prospieva a co vadi.
a podla toho si sama skombinujes svoj jedalnicek.

jana_eyre
29. sep 2017

V niektorych veciach je lepsie sa prilis nehrabat.. Dnes je taky trend, ze ludia stravu riesia prilis, ale sedia na zadku..

Premna je dolezite aby sa deti hybali a jedia vsetko, snazim sa aby jedli co najviac ovocia a zeleniny, ale jedia aj bielu muku aj sladke.. Nemyslim, ze robim nieco zle..

Skus si precitat nieco o ocd, ci to na teba nesedi.. Pretoze to, ze na to musis stale mysliet a velmi to riesis mi ocd pripomina.. Ja ocd mam, ale inak "zamerane".. Nie je to sranda..

sense
29. sep 2017

@slivocka4 ku zlatosovi ti piviem moj nazor co som.si vytvorila za roky co ho slefujem a co pise v clanky na roznych portaloch o vyzive....on peoste ide s momentalnym svetovym trendom...a kedze monentalne sa najviac puse o paleu al nizkosacharudke tak ide tym stylom....par rokov dozadu.bol za sacharidy na veceru, este par rokiv predtym nedal dopustit na ovsene vlicky a sacharidove ranajky a este nejakych par rokov dozadu ked pisaval clanky na diva.sk nemal nic proti.oblozenej bagete na obed kt si pripravil doma a zaklad tvorila francuzska bageta (kt je biela) a kur.maso...dokonca si pamatam na clanok kde pisal ze ani rezen nie je raz za cas na skodu ked si das k nemu zeleninovy salat

sense
29. sep 2017

A podobne to.mas aj s maslom...najprv sa prefero alo maslo, potom maslo nie zvysuje cholesterol treba margariny, potom zas margariny nie boze chran sama chemia treba maslo....rovnako aj cukor, kedysi sa cukrilo bieltm.cukrom a nikomu to nevadilo, potom prisiel trend hnedeho...ked sa parkrat objavila afera ze hnedy je vlastne biely len.zafarbeny prisiel boom sladit s agave kt ma sice nizky glyk.index ale ono je to v podstate cista fruktoza a fruktoza vobec nie je zas prospesna..... a takychto prikladov by si nasla na kazdu jednu potravinu....ci uz by slo o chlieb, mlieko, cestoviny ci ryby,vajcia atd

slivocka4
autor
29. sep 2017

@sense len dufat ze nema pravdu, ani ostatni co to tvrdia.

jumama
29. sep 2017

@slivocka4 Clovek sa nemeni, meni sa len sosob, akym naplna svoje potreby. Od jedla, cez byvanie, vztahy... Teorie, co je spravne jest a co nie mi vzdy prisli iba ako vedlajsi produkt toho, co dana doba ponuka, ekonomicka zalezitost. Coho je dostatok, nedostatok, prebytok. Mne sa zda, ze mas prebytok informacii, posadnutost zdravou stravou sa nazyva ortorexia a naozaj sa jedna o poruchu, skus si spravit test a hladaj odbornikov pre seba... https://www.slovenskypacient.sk/ortorexia-prizn...
Dovod: Ak budes chciet mat dietatko prilis pod kontrolou, nariadovat co moze a nemoze nebodaj este aj jeho okoliu, starym rodicom, navstevam a pod., ono si potom tu zakazanu cokoladku vypyta od kamarata, alebo tajne kupi za vreckove. takze dosah na to nebudes mat tak ci tak. Je prirodzenostou cloveka chceit skusit a vyberat si. Budes utrapena, kontrolujuca a dieta bude chciet z tvojho zovretia uniknut...

luzzia
29. sep 2017

@slivocka4 musis trosku pozvolnit, ja som velmi za zdravu stravu, aj som sa dala doporiadku pred nejakou dobou, ale prisposobila som si to podla toho, co mne vyhovuje.. mam toho tiez kopec nastudovaneho z roznych zdrojov a z kazdeho si vezmem svoje, pripadne sama zvazim argumenty a vysvetlenia, ktore uvadzaju, overim si to, najdem si este nieco navyse, ak ma to zaujima a utvorim si vlastny nazor, podla toho, co uznam za vhodne.
ale to je vedlajsie, lebo co chcem hlavne tebe povedat je, ze nesmies to tak strasne prezivat, lebo tvoje dieta sa cim dalej tym viac bude stavat samostatnou jednotkou, ci uz v skolke, skole.. a co potom? dojde im mikulas, da im cukriky, da si jeden a zblaznis sa? - nemyslim to zle, ani ako urazku, ale naozaj v dobrom, jeden cukricek ho nezabije raz za cas, skor mu ublizi, ak bude trcat v kolektive ako ten cudny, co mu mamka zakazuje..
a poznam pripad nasich znamych, taka rodinka, co dcerke tiez kadeco zakazovali v ramci zdravej stravy, nesmela si od nikoho nic vziat, v skolke jej vybavili vlastnu stravu (uz tam to mala zle vnimala) a teraz ma mala tusim 8 alebo 9 rokov a zacala robit to, ze sa potajomky napchava a hlada si cesticky, ako jest nezdrave veci.. cize speje to do obrovskych problemov, kto vie, ako to skonci, ale dobre nie..
ako vravim, ja sama som zato, aby bolo dieta vedene k zdravej strave, ale skor ho naucit rozmyslat nadtym (vo veku, ked uz to dokaze) a nie radikalne zakazovat, lebo ho to bude lakat a potom si za prve vreckove naschval kupi McDonald, lebo kamosi v skole spominali, lebo nesmie, lebo chce skusit a na truc, atd.. a naozaj nikomu raz za cas neublizi ani kolacik, ani hranolky, ani viac ci menej sacharidov v strave, ci tuku, ci obilnin..

mandala77
29. sep 2017

@slivocka4 aby si viac škody nenarobila prílišným riešením jedla a stravy ako takej.
V konečnom dôsledku nejde o to, čo dieťaťu dáš, či nedáš jesť. Ale ten stres okolo toho a to, že si nikdy nebudeš istá správnou cestou. To je to, čo mu môže ublížiť omnoho viac, ako jedlo.

Pravdu v tomto smere nenájdeš. Časom môžeš objaviť niečo iné, čo Ťa viac chytí. Úplne odlišné od toho, čomu si verila.
Ak sa Tvoj život točí hlavne okolo jedla, máš väčší problém ako si dokážeš pripustiť a vidieť. A nielen Ty. Tvoja posadnutosť "hľadaním pravdy" v oblasti stravovania môže dieťaťu ublížiť omnoho viac .

sense
29. sep 2017

@slivocka4 pozri dopraj svojmu dietatu pestru roznorodu stravu, ak nema alergie tak vsetkeho s mierou, dalej vela pohybu na cerstvom.vzduchu a za kazdeho.picasie a bude stastne a spokojne a budes aj ty....

lenpi
29. sep 2017

Nie som odbornik, ale celkom ma to zaujima, precitala som dost a dosla som k takemuto zaveru - kazdy smer ma svojich zarytych privrzencov, ktori tvrdia, ako je prirodzeny, najlepsi, pomohol im a maju to podlozene odborne a rovnako aj zarytych odporcov, ktorym zdravie rozbabral. Keby som sla smer po smere, tak si celkom odporuju - makrobiotika ide na strukovinach, obilninach a najma varenej zelenine (surova minimum), bez masa, mlieka, vajcia minimalne ak vobec, ovocie minimalne a len nase. Vitariani zase len surove. Paleo vylucuje sacharidy...
Tiez mi to bolo divne, ako je mozne, ze niekomu funguje to, inemu to, ale sme rozni a fakt verim tomu, ze kazdemu sadne nieco ine. Druha vec je, co maju tieto smery spolocne? Jest menej, bez pridanych umelych latok, jest kvalitne potraviny....a mozno prave to je to, co ludom pomaha najviac.
O zdravu stravu sa podla moznosti snazim (aj ked toto tehotenstvo mi moje snahy celkom naburava ;) ), ale uz to zdaleka nehrotim tak, ako predtym. Jednak, nakupovat bio a vselijake exoticke superpotraviny je o inom, ked sa clovek zivi sam, a ked z jedneho prijmu zivi 4 ludi (dvoch sice malych, ale teda nasi su zrovna z tych, co jedia radi). Druha vec je, ze ak mam travit cas varenim a potom to akurat ofrflu a zjedia s nechutou nema velmi zmysel (to mi doslo pri teme vianocneho pecenia - moje zdrave pokusy sice mozno boli zdravsie, nez linecke, ale chutili ako karton a jedla som ich aj tak hlavne ja). Nechcem ist do extremu, aby som detom znechutila zdravu stravu ako taku. Viem aj o takych pripadoch - mama bola naozaj extrem a dieta v dospelosti systematicky odmietalo cokolvek zdrave. A nechcem, aby si domacu stravu pamatali ako nieco, co jedli nasilu, lebo museli, ale ze u babky/kamarata/neviemkde to chutilo omnoho lepsie. A pokial nebudete totalne izolovani, tak sa s inou stravou proste dieta raz stretne. A asi je fakt lepsie mu dat na desiatu domaci chlieb so syrom, nez nieco superzdrave, co znechutene vyhodi a pojde si do skolskeho bufetu kupit hotdog.
Inac nasi ranajkuju obilninove kase s ovocim, masa jeme pomerne malo, jeme zeleninu, strukoviny, sladim malo, ale zase peciem ked sa da (s heslom, ze lepsi domaci kolac nez horalka), jedia bez protestov kvaskovy chlieb, tmavu ryzu a podobne. Ale v lete sme parkrat sli aj na pizzu, pripadne si dali spagety s nemenovanou kupovanou omackou :D
A hlavne sa nenechat rozhodit roznymi expertmi, oni sa fakt lisia, kazdy tvrdi svoje a ma na to argumenty, hlavne je byt v pohode

quaxi
29. sep 2017

@slivocka4 v prvom rade si uvedom ze 99% tychto clankov a knih co citas, pisali ludia KVOLI ZISKU a nie kvoli zdraviu. Akonahle ma nejaka stranka akoze o zdravej vyzive k sebe pripojeny aj eshop tak viem kolka bije.
Nastudovala som si toho postupne dost, aj racio, aj paleo, lowcarb, proteinove diety, raw, vege, IF... A povyberala som si z toho vsetkeho akysi mix toho, co sa mi zda rozumne. Nebojim sa tukov v strave (ani zivocisnych), sacharidy sa snazim neprehanat ale nevyhybam sa im (napr. nie klasicky vela ryze a malo masa, ale radsej naopak, alebo len jeden platok chleba ale bohato oblozeny syrom, sunkou, zeleninou, natierkou...), na celozrnne hnusy kaslem, mliecne jeme vsetko, radsej dam ozajstnejsie jedlo nez nejake spracovane (napr. radsej maso so zemiakmi nez knedle, halusky, kase, cestoviny, radsej ovocie nez ovocnu vyzivu alebo kolac hoc aj vyrobeny zo struhanej cukety), nepijeme takmer nikdy ine veci nez cistu vodu. Ale nic neprehaname, deti jedia v skolskej jedalni uplnu klasiku a nebojim sa ani sladkosti, nenutim ich pit hektolitre vody a neinfarktujem ked im svokra da sladku zbrndu a k tomu polsku napodobeninu horalky.
Mne sa podla vysledkov vyskumov pozdaval IF, tak som to skusila a fungujem tak uz rok, velmi mi to zdravotne pomohlo, ale detom by som to neskusala ani nahodou, jedine co som si z toho vzala pre deti je vecera 18:00 a potom uz ziadne jedlo az do ranajok (spat chodia 20:00 takze hladni dovtedy nie su). Pri IF sa tiez ciastocne vyuziva tukovy metabolizmus ale len cast dna, pre zdravie je to dostatocne a obmedzenia v stravenie nie su ziadne (iba casove, ale nie co sa tyka zlozenia stravy), takze sa to najlahsie napasuje na bezny zivotny styl.