icon

Sú detské prehliadky povinné?

lienka707
13. mar 2015

Ahojte mamičky, hľadám info či sú preventívne detské prehliadky zo zákona povinné a ak aj nie sú, či hrozia nejaké problémy s úradmi atd. Myslím tým prehiadky od narodenia a ďalej. Riešili ste to niekto?
Ide mi iba o to, že máme ďalšie bábo a je neuveriteľne otravné vláčiť zdravé dieťa každý mesiac po zakašlaných ambulanciach plných chorých teenagerov, len aby som sa po pol hodinovom čakaní dozvedela koľko dieťa váži a meria. Tá informácia mi je k ničomu, to že je dieťa zdravé a rastie vidím aj sama. Chápem že doktorka zarába na tom že ľudí prezerá a tak naobjednáva na všetky prehliadky ktoré jej preplatí poisťovňa, ale mňa aj deti to iba otravuje. Dieťa je šťastné vo svojej postieľke a nie uplakané na chladnom stole v ambulancii...
Aby bolo jasné, nespochybňujem význam a prácu lekárov, keď ich človek potrebuje, má k ním ísť, ale toto kolektívne stádovité prezeranie bez rozmýšľania či to má význam mi vadí. Absolvujete všetky prehliadky čo vám predpíšu, alebo tie intervaly riešite podľa seba? Môžem sa slobodne rozhodnúť kedy a koľko krát pojdem na prehliadku? (bez nejakého obťažovania zo strany štátu, ktorý mi chce zasa určiť čo je pre mňa najlepšie). Ďakujem za všetky odpovede k mojej otázke.

Strana
z2
asocial
13. mar 2015

@lienka707
ja ta chapem v jendej veci - ano, tie poradne boli o tom, ze ho domerali, odvazili (mne naprikald vadilo, ze mu nikdy napr. nepozreli pod pliencku, ci je penis v poriadku atd..alebo ked som povedala, ze maly ma hrcku, tak bez kontroly - to je nic.., nikdy nekontrolovala, ako sa pretaca, ani co vie atd)..na druhej strane to malo velky vyznam, lebo sa zistilo, ze maly ma pedcasne uzavretu fontanelu a isli sme k neurologovi, ktory sice potvrdil, ze je vsetko ok...

vymen lekara, ak je to mozne..nasa ma poradnu vtedy, ked tam nie su chore deti..

zas si myslim, ze tolko casu mas, aby ste sa presli...

jumama
13. mar 2015

Zalezi asi aj od pristupu lekara. Nas ma striktne oddeleny cas na osetrenie chorych pacientov a na preventivky. Dokonca maju prestavku na dezinfekciu cakarne pred preventivkami babatiek. Predtym mal samostatnu miestnost pre babatka, no teraz sa prestahovali, tak to riesia takto, dezinfekciou. Zaroven sme boli vzdy pozvani na urcity cas, co som si mohla vybrat podla rezimu malej, ako mi to sadne... Ja si aj preto nasho lekara velmi vazim, ze premysla aj nad takymito vecami. Je to normalny lekar, nic neprilacame za toto vsetko. Dopriala by som kazdemu takyto starostlivy typ...

janickacrazy
13. mar 2015

@lienka707 Ja som toto riešila z iného dovodu, chodila som za manželom do zahraničia tak na 3 mesiace aj s malým, takže niektoré prehliadky sme vynechali, ale dopredu som sa dohodla s našou doktorkou a cesty sme si plánovali tak, aby ho vždy stihla zaočkovať v tom správnom veku, inak vravela, ked je prehliadka, kde sa neočkuje, tak sa svet nezrúti, ked neprídeme. Za socializmu sa to nahlasovalo aj polícia sa volala, ale teraz ozaj neviem, ako to funguje. Skús sa dohodnúť s doktorkou, uvidíš, čo povie.

mizu89
13. mar 2015

@titkovamiriam dakujem.no vy to mate potom dobre ze su tam len male deti.ja ked som raz isla na preventivku s malym tak mi iba kamaratka vravela ked som ju stretla ked isla s malym od dr. aby som tam ani nesla ze je tam strastne vela chorych deti.a to vzdy ked ideme tak vzdy tam je plna cakaren deti.no babatka maju prednost ale aj tak vzdy sme tam straviliminimalne hodinu pri chorych detoch ☹

lienka707
autor
13. mar 2015

Prosím vás neriešme tu či to má význam... Kto je šťastný z toho že mu nejaké stále pribúdajúce predpisy riadia život a sú všetky iba pre jeho dobro (potvrdí každý politik), tak nech tak činí a mne nech dá slobodu sa rozhodnúť podľa seba.
A práve v tomto prípade som si istá, že každý mesiac sa chystať pol dňa k doktorke, potom min. polhodinu čakať kým odídu školáci s chrípkou aby som sa dozvedela od sestričky že sme pribrali a štát sa dozvedel že nikoho netýram, nie je pre mňa nič prínosné. Ja predsa informáciu o váhe a týraní nepotrebujem. Tú info chce niekto iný a ja s dieťaťom to musím podstupovať, lebo ma doktorka udá...? Mne predsa tiež žiadny úrad nechodí objasňovať ako žije a čo robí. A to žije z mojích daní, nie ja z jeho...
Ale ok, nejdem si komplikovať život bojom s nezmyselnými nariadeniami. Skúsim sa dohodnúť s Dr. nech ma objednáva menej často a v dobe keď tam nie sú chorí. Ďakujem za všetky rady k veci 🙂

titkovamiriam
13. mar 2015

@mizu89 hej u nas bola poradna pre miminka to tak do 18m v utorok rano a potom ostatne zdrave deti mali stvrtok poobede /preventivky,ockovania,potvrdenia/aby nevynechavali skolu tam patrili aj deti zo strednej skoly a u nas ma kazda detska lekarka samostatnu ambulanciu aj s chodbou svojou tak sa pacienti nemiesaju,ak by to malo byt že pomiesane alebo preplnene to sa potom ani necudujem co tu maminky píšu,ale potom sa asi treba niak dohodnut na case alebo neviem...
vždy je aj tak lepsie nadavat na dlhe poradne ako ked maju maminky chore deticky a su u lekarov a nedajbože v nemocnici stale :( a tych je tu tiež dosť...

titkovamiriam
13. mar 2015

@lienka707 jasne vždy sa da podla mna dohodnut ,ale ak piseš tie podmienky u vas na poradni tak to je smutne že sa neda inak ...

moni244
13. mar 2015

Doktorka mojej malej to ma super vyriesene, je sice v zdravotnom stredisku, ale na prizemi a je tam len kozna sukromna ambulancia, preventivne prehliadky a poradne ma vyhradene nielen casovo, ale ma aj zvlast miestnost, cize ja som takto spokojna a nikdy ma nenapadlo neist na preventivku

meluela
13. mar 2015

@lienka707 najdi si taku doktorku ktora robi poradne v inom priestore a v inom case ako klasicku ambulanciu ... u nas v stredisku to tak je, jedno doobedie v tyzdni na vyhradene na to, zvlast cakaren aj miestnost kde sa striedaju cez tyzden vsetci pediatri. A objedna na presny cas. nic sme tam nikdy nechytili ... zato v normalnej cakarni sme obcas nejaky suvenir navyse dostali 😒

aristka
14. mar 2015

@lienka707 a čo vás bude ešte obťažovať ,ak máš pocit ,že ti niekto prikazuje a vadí ti to,nerob to,len tento štát,ktorý platí zdr,star.tvojmu dieťatku a uplatňuje právs dieťatka na zdr.star a prevenciu ,ti siahne na prídavky ,plus budeš mať na krku sociálku a neviem ,či si taká zdatná v dg.a vieš ,že aj taká maličkosť ako malé priberanie móže byť problém ,zmena farby očných bielok,dúhovky,čo ty si nemusíš ani všimnúť a podobne,vieš zistiť ,či sa uzatvárajú fontanely,vieš spoznať poruchy srd.rytmu s pod...a vieš ,čo by som ja pridala k tým opatreniam,nie zadarmo zdr.star,ale pekne platiť z vlastného vrecka,prečo má štát platiť zdr.star ak rodičia odmietajú podmienky tohto štátu a to je aj prev kontrola...

lienka707
autor
24. mar 2015

@aristka
A ty si naštuduj ako funguje štát, než začneš prednášať ako mi niečo štát platí... Ja nie som na sociálke a tvoj milovaný štát by skapal od hladu keby som ja a mne podobní neplatili dane, lebo on nič nevyrába iba poskytuje otrasné a predražené služby ktoré musíme pod hrozbou sankcií používať. Práve som bola zaplatiť tisíce eu za zdravotné p. a dph, tak mi nerob prednášku kto komu čo platí.
A už vôbec nerieš čo mám robiť a v čom som zdatná, nie si moja nadriadená.

xima
24. mar 2015

@lienka707 ja som presne to iste riesila,niektore preventivky som posunula ak sa dalo o tyzden-dva..tiez nas pediatricka objednava v case ked su tam aj chore deti,dost mi to vadi a zrejme to bude jeden z dovodov preco zmenim pediatra. Maly ma teraz 4 mesiace,na prvu navstevu po porode prisla k nam domov,ale potom sme sa pravidelne trepali v riadnej zime na kontroly,stres pre maleho aj pre nas rodicov, len aby sme sa dozvedeli kolko pribral(vahu mam aj doma). Pocas prvych dvoch mesiacov preplakal aj cestu aj kontrolu,nehovoriac o tom ze mu to celkom narusilo rezim.

Strana
z2