icon

Torecan proti vracaniu dieťaťa - hrozná skúsenosť

zaba22
22. aug 2018

Ahojte.
Rozhodla som sa napísať tento príspevok z jediného dôvodu. Aby som varovala maminy pred týmto liekom, možno i pred lekármi na pohotovostiach. Pretoze na internete som našla rady o vhodnosti tohto lieku pre deticky.
Prišli sme v pondelok večer na pohotovosť,že nám mala 2 ročná vracia každých 10 minút už 5 hodín a neutícha to. Tam nás otočili,že jej máme dať torecan čipok polku a ísť domov. Mala bola v takom stave,že pri každom vracanie už upadavala do bezvedomia,oči do hora,ochabnuté telicko,.. neprajem to naozaj nikomu. Tak sme prišli domov,dali malej 1/3 čipku,zaspala a ozaj prestala vracať. Aká to bola radosť! Lenze nezdalo sa mi na nej niečo, plytko dýchala, srdiečko jej bilo šialene rychlo, napočítali sme 170 úderov za minútu. Nespala som celú noc a dávala na ňu pozor. Ráno som ju však nevedela prebrať, horko tazko, pripisovala som to vracaniu a zlej noci. Dnes viem,že bola priotravena torecanom. Mala spala skoro celý deň, vstala, polhodinku pobudla hore a zasa zaspala. Tak sme sa vybrali rovno na urgent. Tam na mňa sestričky vyleteli,či si chcem zabiť dieťa,že jej dávam torecan čipok,že to sa nesmie u takých malých detí. Ten vysoký tep a strašná únava boli príznakom intoxikácie. Malej sa stav natoľko zhoršil,že sme napokon skončili v nemocnici na infúziách. Chvalabohu,dopadlo to dobre. Ale budem si ešte dlho vycitat,čo som jej spôsobila.
A čo sa týka pani doktorky na pohotovosti, dala nám nečitateľny zdrap papiera,naša obvodná hovorí,že slovo torecan sa tam asi nespomína. Pani doktorka tak ostala krytá a dieťa sme si priotravili my. V nemocnici nám bolo povedané,čo je na papieri,to je pravda... o ďalších praktikách a zaobchádzaním s deťmi nateraz pomlcim..
Bratislava, vychyrene Kramáre...

kikina84
22. aug 2018

@hivanik ano ale na pokazeny zaludok sa torecan bez migreny nedava,..migrena je migrena, crevna viroza je crevna viroza, v tomto pripade sa nemoze brat vracanie ako vracanie..to bola totalna blbost ze jej dal torecan ten lekar..

hivanik
22. aug 2018

@kikina84 ....je to liek, ktory je vo vseobecnosti proti vracaniu.....pozri pribalovy letak....a ano predpisuju ho aj pri crevnych virozach podobne ako napr.Degan

cawes
22. aug 2018

@zaba22 smecta je tusim len jedna a je na oboje. A ak ju rozrobis len s pol deci vody ako sa pise tak je dost husta

zuzanockamt
22. aug 2018

@zaba22 nemala si ho dať svojvoľne ... Mala si si ho dať predpísať ... Keďže v lekárskej správe o ňom zmienka nie je ... Takto ti na urgente môžu,no nemusia veriť ... A pri tak zhoršenom stave by som volala 112 hneď.

terezka1947
22. aug 2018

@zaba22 vies,co?zaklad je,ze ste ok....a zo skusenosti s lekarmi ti poviem iba jedno,vyhovaraju sa jeden na druheho a do.sprav pisu nie vzdy vsetko,co sa robi
Zazila som.pri mamke,onko pacientke,kde jej takto "kolegovia dvaja"dobabrali vsetko,kedze zdvojili silnu davku chema...a pravdy.sme sa nedovolalu,hoci som tam bola,aj videla,ze jej.davaju 2x to iste,v priebehu dna
A pri.detoch ani.nevravim
Cest vsetkym.lekarom,kt.sa snazia robit vsetko pre záchranu
A ver,ci never....dieta dehydrovane uz bolo a z torecanu ten stav byt mohol,no nemusel
Ale je to jedno....ako.som.pisala,dobre to dopadlo,to je zaklad
Ked najbluzsie bude zvracanie,skus po lyzickach prevareny tmavy caj,ci kulisek....kazdych cca 15 min,ak zvladne...moze po.case aj hylak
Lenze pri.tak malom.dietati je vzdy lepsie,ze ste sli na pohotovost,bohuzial...natrafili na toho,na koho ste natrafili.

simsalabim
22. aug 2018

@zaba22 kluuuud, nejaka si podrazdena 🤔 Pisat som zacala, ked si o tom Torecane a tvojom manzelovi este nepisala... kym som v robote dopisala odpoved, uz sa ta na to niekto pytal. A mimochodom - kopec ludi reaguje len na prvy prispevok a odpovede inych necita.

meluela
22. aug 2018

@zaba22 no ale u nas to zakazdym malo iba dieta .. ty pises ze si mala aj ty vracanie, takze preto vas nebrali na expektacne .. ale je pravda ze im tam urcite koncia aj infekcne pripady, na zaciatku sa to tazko zhodnoti ... zrejme rozhodujuce kriterium maju ci bolo dieta v kontaktne s niekym infekcnym
@hivanik moj ma problem, ze hned sa dostane do ketozy takze jemu fakt hned pomoze ked ho napichnu
teda dufam ze nema nejaky vacsi metabolicky problem, opakuje sa nam to par krat do roka podla doktorky z toho vyrastie

sisaka
22. aug 2018

Liek, ktorý je na predpis ma byt človeku predpísaný, nie vyhrabať odniekadial niečo, čo kedysi užíval iný člen rodiny. Zvlášť, keď ide o tak malé dieťa. Záhadou je, že lekárka v správe tento liek ani neuvádza, tak je to naozaj tvrdenie proti tvrdeniu, že tento liek vôbec pri vyšetrení spomenula. Ak doktor urobí chybu a predpise niečo nevhodne je tu stále lekárnik, ktorý si ju môže všimnúť a upozorniť na ňu. Chyba je nielen v lekárovi, ktorý prácu odflákol a dieťa primerane veku neliečil, ale aj v rodičoch, ktorý bez mihnutia oka podali liek, ktorý dieťaťu nebol predpísaný. Jedine šťastie v tomto nešťastí je, že všetko dobre dopadlo.

tova
23. aug 2018

@zaba22 neciatam ani odpovede. Tam jasne bola dehydrovana, mi nevrav ze po 6 hod. non stop zvracania nebola dehydrovana . Po dalsie ak ides od lekara a kaze ti dat liek ktory je na predpis ale predpis ti neda, tak ho dietatu nedavaj!! na buduce radsej chod do vedlajsej nemocnice a nech dieta pozrie iny lekar. Ja som raz non stop zvracala po 2 hodinach som bola tak dehydrovana, ze som nevedela stat na nohach, pri wc som zaspavala/omdlievala alebo co to bolo bola som velmi malatna, ked prisla zachranka dali mi infuziu hned dali doma a v nemocnici dalsie 3 sacky. Sa modli ze malej sa neposkodili nejake organy. Ked je telo velmi dehydroane potrebuje hned vyzivu do zily a nie pit z pohara vodu ktora ide do zaludka. Mne to v nemocnici zakazali az po 3 sacku vyzivy a 2 hodnach mi dali pohar vody.

hivanik
23. aug 2018

@tova ....mas pravdu, vracanie a hnacky sposobuju, ze s tela sa vyplavuju dolezite minerali, cukry atd.....a preto ta malatnost....znama mi raz volala, ze nevie coma robit dcera bola ako handrova babika.....vtedy je dobre mat doma kulisek....samozrejme ak sa to neda zvladnut tak k lekarovi.....tiez syn tak skoncil na infuziach....po 2 hod.uz bol dehydrovany.

loginexistuje
23. aug 2018

nuz mala si ist rovno na pohotovost na infekcne inak beru aj deti na expektacku kde nie je jasne ze co a potom prevezu na infekcne problemom si bola ty kedze si mala rovnaky problem a tam musi byt s dietatom zdravy rodic

denisa098
23. aug 2018

@zaba22 nebola náhodou mladá, chudšia a premudrelá, my sme tam mali tiež úžasnú skúsenosť, takže zbytočne tam je ísť, česť výnimkám.

lulula1990
23. aug 2018

@zaba22 no ja neviem, malatna, ospala, vysoky tep aj plytke dychanie mohla mat aj z dehydratacie, ked pises ze stale vracala. Deti sa dehydruju rychlo aj sa rychlo dostanu do soku. Moje dieta pri podobnej viroze tiez len spalo a to nemal ziadny Torecan.

adikad
28. aug 2018

Tak keby vam ho dr kazala dat tak by vam ho predpisala..

babatkoo
28. aug 2018

Je mi to luto. Mojmu synovi 3. r dala dr. Degan tabletky na zastavenie zvracania. Tie mu velmi pomohli. Davam mu 1/3 a pomoze hned do 30 min

alami
28. aug 2018

Torecan je strašný oblbovak. Ja som ho niekedy užívala pri migrenach,ale bolo mi po ňom tak strašne ( ako po ťažkej opici- len spať, ťažká hlava, nevládala som.existovať, des) že som si už potom radšej odžila stav migrény,ako stav po torecane. Verím, že to muselo na také malé dieťa zle zapôsobiť.
K tomu, zenavo si jej ho dala,keď ti lekárka nedala predpis, tak tieto poznámky nechápem. Však koľkokrát dr len povie- kúpte si toto, alebo dajte toto. Ak to dokonca napísala na papierik a mala si to doma, ani vo sne by mi nenapadlo, že ak to nepredpisala, nemám jej to dať. Ak to mám doma, nepotrebujem to z lekárne. Ale je pravda, že mohol byť iný obsah účinnej látky pre dospelého a dieťa. To ste si, predpokladám, pozreli.
Hlavne, že to celé dobre dopadlo. Ďakujeme za upozornenie pre ostatných.

maminecka2
28. aug 2018

@babatkoo Ja len poznamku, s Deganom velmi, velmi, velmi opatrne. Moze narobit este vacsie tazkosti ako Torecan. Detickam by som si ho vobec nedovolila dat. Pokial sa stav da akokolvek inak zvladnut urcite nedavajte.

maminecka2
29. aug 2018

@babatkoo Este som zabudla, s paralenom ho nikdy nekombinujte.

kulumulu123
29. aug 2018

@zaba22 ahoj necitala som vsetko prispevky ale mne raz jeden lekarnik poradil na vracanie najlepsie obycajny kinedril a nepit teplu vodu ale po lyzickach ak inak nejde skor studenu vodu super zabralo hned ☺ ale pri dehydratacii asi jedine infuzka.... Zo smecty SA mi dieta vzdy dogrcalo takze neviem ale je to asi individualne....

babatkoo
29. aug 2018

@maminecka2 dakujem, dala som malemu asi 5x a nastastie mu horsie nebolo iba lepsie. Viem co vie degan porobit u psa. Moja fenka snad mala vsetky neziaduce ucinky naraz. Preto som sa velmi bala ho dat synovi. Vdaka bohu bez probelmov

beky1813
29. aug 2018

Ja pri takom stave, ako pises, by som ani na pohotovost nesla a rovno volala sanitku. A nedat si predpisat liek a dat to, co ma clovek doma uz rok, je tiez odvaha. Pri liekoch na predpis davam vzdy novy liek

zaba22
autor
29. aug 2018

@adikad popravde nerozumiem tymto komentarom. Polka matiek si tu mysli,ze som uplne vypatlana a davam svojmu dietatu lieky svojvolne, dokonca snad po zaruke. Doktorka povedala,ze nam ho predpisat nemoze,lebo je to liek pre dospelych,ale ze ked jej dame 1/3,tak je to ok,lebo to tak bezne davaju, ale ze ona mi ho dat nemoze,lebo ho nema na ambulancii.
@alami neexistuje pre dieta a pre dospeleho,je len pre dospelakov, preto nam kazala dat taku 1/3 - polku
@beky1813 ona nam zacala stracat vedomie az v aute pri vracani a na pohotovosti, ale im.sa to zdalo ok, akoby ma ani nepocuvali,co hovorim. Preco je to odvaha,ked je to v zaruke a v neposkodenom obale? Myslis si,ze v lekarni niektore lieky nestoja aj dlsie ako rok?

zaba22
autor
29. aug 2018

@loginexistuje prosim ta,nerozpravaj blbosti, po prve ukaz mi,kde je infekcna pohotovost,pretoze na Kramaroch nie a po druhr, mne uz davno nic nebolo.
@denisa098 nie,tato bola stara,mudr.Šašková
@lulula1990 krvne testy ukazali,ze dehydrovana nebola

beky1813
29. aug 2018

@zaba22 ked je raz liek urceny niekomu inemu, tak si dam predpisat novy liek.

helencek
29. aug 2018

@zaba22 a tá dr.ti teda odkial odporučila zohnať ten liek ?Inak infekčná pohotovosť pre deti je na vedľa na Kramároch a môjho tam prijali hned ako sme tam prišli, hnačky, zvracanie,bol to rotavírus.

zaba22
autor
29. aug 2018

@tova mam ti poslat vysledky krvnych testov, aby si verila,ze dehydrovana nebola? Mne je to tiez zahada, ale kazdy organizmus je iny a kazdemu organizmu trva iny cas,kym sa dehydruje. Vies co, kolkokrat mi lekar povedal,kupte jej toto,je to pre dospelych,ale moze to. Ako mam vediet,ktoremu lekarovi verit a ktoremu nie?

helencek
29. aug 2018

a veru nezvracal každú chvíľu, no po šiestich hodinám po návšteve pediatričky bol tak dehydratovaný,že ho v nemocnici nevedeli napichnúť.

zaba22
autor
29. aug 2018

@sisaka rada by som videla,ako by ste sa zachovali v nasej siruacii. Predtym ako som jej ho dala, obvolala som si dalsie pohotovosti,aby som si overila tuto info. 2 dalsi lekari porvrdili,ze mozem, na zvysnych 5 pohotovostiach mi nedvihali telefony.

maminecka2
29. aug 2018

@beky1813 To vazne? Ved kazdy liek ma presne uvedenu dobu expiracie, naco zatazovat navyse penazenku aj zivotne prostredie?

senta_sofia
29. aug 2018

@zaba22 nehnevaj sa, ale protirecis si, zase su vsetci sprosti, jak ked si bola s malou v nemocnici s tym zadkom, uz len cakam kedy zmazes diskusiu. Nebola dehydrovana, tak na co jej potom na druhy den davali infuzie? Torecan znizuje tlak, preto bola jak handrova babika. Tebe decko odpadavalo a mala si cas obvolavat dalsie pohotovosti, akoze ozaj? Mala si skusit aj toxikologicke centrum 😃