icon

Trojročná dcérka má zrastený jazyk

katushka16
14. apr 2013

Ahojte,mohli by ste mi poradiť,moja 3ročná dcérka ma zrastený jazyk.obvodná dr.mi odporučila ísť ku zubárovi alebo na krčné...boli sme u zubárky,ona ma od toho hneď odhovorila...tak neviem,čo mám teraz urobiť,nechať to tak alebo niečo konať.ďakujem za odpovede🙂

sisaha
14. apr 2013

@katushka16 chod na ORL, to je čo za dr, ktora odhovori od toho..

abbie
14. apr 2013

no zubarka sa hlavne do toho az tak nevyzna, toto je praca pre ORL a urcite sa tam objednaj ... nema kvoli tomu dcerka problem s recou?

zuzi79
14. apr 2013

momentálne riešim presne ten istý problém so 6.r. dcérkou. Má kvôli tomu problémy s výslovnosťou. Chodíme na logopédiu a doktorka nám odporučila cvičenie s pusinkou , aby sa tá blanka ešte natiahla, vraj je to možné rozcvičiť, tak uvidím ako to pôjde ďalej.

janicka11
14. apr 2013

fufa,,,skor toho ORL by som riešila 😒 Neboj bude dobre.

ani3012
14. apr 2013

@zuzi79 ja by som bola za nástrih...čo keď sa tá blanka nenatiahne dostatočne? ak získa zle návyky, tak ich bude veľmi ťažké odstrániť-ak ich vôbec odstránite...
Evička mala tiež jazyk prirastený, robila jej to na ORL, na počkanie...kamoškej malému aj malej to robili v anestézii, boli potrebné štichy...ja by som sa určite informovala na ORL a nie logopedičky 😉

katushka16
autor
14. apr 2013

@abbie tak problém ako moc veľký nemá,trochu šušle,tak som to povedala detskej dr.a ona mi potvrdila,že má zrastený jazýček.mňa to ani nenapadlo skôr,nemala absolútne problém sa prisať keď som kojila...

katushka16
autor
14. apr 2013

@sisaha
@janicka11
@zuzi79
@ani3012 ďakujem za reakcie,pôjdem teda na ORL a neviete náhodou ako to tam prebieha?zubárka mi povedala,že bude napichaná,že mi to neodporučuje,že bude mať z toho traumu a že nevydrží tak dlho mať pusu otvorenú...

ani3012
14. apr 2013

@katushka16 ale vôbec to tak nebolo...Evinka bola síce ešte v perinke ale synovec mal 1,5 roka...potrela im to to nejakou vodičkou a po pár minútach nás zavolala a prestrihla im to.Plakali veľmi málo...
@laurajana bola s deťmi tak, že ich uspali, však Jani? aj štichy mali...a neviem o tom,že by mali z toho traumu...

katushka16
autor
14. apr 2013

práve som sa dočítala na nete,že to treba najprv riešiť s logopédom...čo myslíte?

katushka16
autor
14. apr 2013

@ani3012 to je super,že to tak znášali ale predsa,boli menší,nevnímali to tak...moja už mala 3 roky...a nechcem jej zbytočne robiť stresy ale na druhej strane keby má mať problém s výslovnosťou keď bude väčšia,tak to nechcem

ani3012
14. apr 2013

@katushka16 myslím, že logopéd ťa teraz ani nezoberie..bola som tam nedávno s malou, ani ma nechcela nejako vziať, že až tak okolo 4-4,5 roka by sa malo chodiť, dovtedy sa to všetko vyvíja, len nás poslala jedna premudrovaná lekárka, ja som tam nechcela ísť.
Choď na to ORL, uvidíš, čo ti poradia, mi ti tu darmo budeme niečo radiť,keď malú nevidíme navyše aj keby sme videli,tak nie sme odborníčky 😉 Daj vedieť,ako si tam dopadla 🙂

a moja jednoznačná odpoveď je: najskôr ORL, potom logo 🙂

katushka16
autor
14. apr 2013

@ani3012 no to je na prd,že berú až od 4 rokov,mne síce tiež povedala zubárka,že to mám riešiť s logopédom až okolo 5.roku.ale to sa mi zdá neskoro,neviem.a keď tam pôjdem,tak mám zobrať zo sebou aj malú?alebo stačí keď tam pôjdem sama a iba ju objednám?lebo aj tak pochybujem,že keď tam prídem s výmenným lístkom,tak sa sestrička bude zaujímať o malú,nech ju vidí dr...

ani3012
14. apr 2013

@katushka16 proste tam len zavolaj a dohodni sa na termíne ak sa dá 🙂 samozrejme, výmenný lístok už treba 😉

jaanulienka
14. apr 2013

Ku mne asi 2hod po narodeni drobca prisla sestricka ci suhlasim aby malemu podstrihli jazycek ze ho ma zrasteni. Ci suhlasim s "operaciou alebo nie" tak si hovorim ze radsej hned ako neskor. No neviem preco to nerobia hned po narodeni kazdemu. Ale urcite by som to nezanedbavala a isla na orl.

sisaha
14. apr 2013

@katushka16 Orl lekar to vyhodnoti najlepsie...logoped nie je lekar, takze tazko urci prognozu do buducnosti..

modrofuzik11
15. apr 2013

ak ma problemy s recou, bude potrebne jazyk "podrezat". robia to na orl. v 4 rokoch idu deti k logopedovi. ten povie, ci je to potrebne alebo nie.

jumama
17. apr 2013

Mojej sestry synator mal prirasteny jazyk trochu, vlani mu to odporucil tiez zubar nastrihnut a aj mu to zubar robil. Je to mala boliestka len jeden den a potom uz ok. On ma sice uz 14 rokov, rychlo rozprava, ale kvoli tej prirastenej blanke aj trochu zle vyslovoval. A zacalo sa mu na zuboch tvorit velmi vela zubneho kamena, hlavne preto to zubar odporucil narezat. Aby si jazykom pekne povyberal zvysky jedla zo zubov ako ostatni ludia 🙂

jumama
17. apr 2013

Napisala som to, akoby si zuby nemumyval, no ale je to aj o tom, ako rychlo po jedle si ich bezite umyt a niekedy dohliadat na pubertiaka je tazke... 🙂

katushka16
autor
2. jún 2013

ahojte,tak som bola na orl,primár povedal,že to treba operovať,že má tu uzdičku dosť krátku.tak ideme 6.6. na príjem a 7.6 ju budú operovať,bude uspatá:( bojím sa...neviete náhodou,koľko tam asi budeme a ako dlho ju to bude bolieť a koľko bude musieť byť doma?

nicky655
18. jan 2015

Skusim sa aj tu spytat-robili niekomu nastih tej uzdicku v lokalnej anesteze???resp.teda dietatku???dakujem

mamca31
20. jan 2015

Ahoj, moj syn mal tiez trosku zrasteny jazycek, vsimli si to hned v nemocnici, doktorka prisla a spytala sa ci suhlasim s tym, ze mu to nastrihnu, pretoze ho to este nebude ani boliet, no neskor by mohol mat problemy s vyslovnostou a potom sa to tazsie robi. Robili mu to normalne, ked bol hore, ziadna anesteza nebola potrebna. Teraz mame 17 mesiacov a uz krasne vsetko hovori, opakuje 🙂 nemame ziadny problem,