icon

Trojročné dieťa je týždeň bez stolice

laura0107
17. apr 2017

Ahojte.prosim poradte? Stretli ste sa s tym niekto? Mame problem uz pol roka ze dcera zadrziava stolicu.je to psych.povodu. Zdrav.problemy boli vylucene. Len takto dlho to este nebolo. Uz je to presne 7 dni. Nic nezabera. Ani cipok ani sirup dokonca ani easylax. Zajtra idem s nou k obvodnej. Netusim co spravi. Pisala som uz do fora ked sa nam zacal tento problem.viem ze je nas viac kto toto riesime..vdaka

vydrnik
17. apr 2017

@anjelicek26 ja som bola u toho a videla som ako sa toho boji,a aj po nom mal problem to vytlacit a ked sa to spustilo aj 4_5x sa vyprazdnil,raz tam bol se mnou aj muz a videl ako drobec sa trapi slzy zme nevedeli udrzat ked mali klecal a okakal ze to neide az sa plazil po zemi,

vydrnik
17. apr 2017

@laura0107 ked som s nim lezala v nemocnici v Decembri davali muklystyr ka,dy den vecer,vzdy po veceri,bolo mi povedane ze ked to neide samo musi mu takto pomoct lebo stolica tam nesmie ostavat,boli zme v nemocnici 8 dni a stejne sa to samo nerozbehlo,potom zme tam tam dochadzali co 2_3 den,a potom zme na netu hladali nieco co ho tak nebude stresovat,od tej doby sa vsetkych lekarou boji,uz toho ma vela za sebou,vysetrenia atd.

anjelicek26
17. apr 2017

@vydrnik to jej ani nepis take :( Ja verim, ze to bude jednorazove. Pozrela by som syndrom lenivych criev... skusila vylucit lepok... uplne... na gastre pozrela, ako to crevo celkovo pracuje, posuva, pohyb... ak to nepojde tak klistir kamarat, znie to blbo, ale zvyknut sa da na cokolvek, pokial sa to bude robit doma, v kludnych podmienkach. Vacsina deti s toho casom vyrastie.

laura0107
autor
17. apr 2017

@vydrnik a teraz mu davate ten easylax doma?

laura0107
autor
17. apr 2017

@anjelicek26
@vydrnik este ma prekvapuje ze je inak uplne v pohode.tolko sa hyne ze az az..je fakt hyperaktivna.vela pije. A aj tak.lepok nam este nezistovali.inak na gastre povedali ze je v poriadku.

adalea
17. apr 2017

@laura0107 presne viem, o čom rozprávaš. My sme to mali s dcérou od jej 15 mesiacov, des. Duphalac raz nezabral, raz zabral až moc až mala hnačky. Akútne sme si "chodili po hovienko" na pohotovosť, tam jej dali čipok a musela sa tam vykakať, tiež bola až v amoku, strašný strach, nereagovala na nás, len plakala ☹ 2x sme ležali aj na chirurgii, pre podozrenie na upchatie čreva. Nakoniec pomohla z dlhodobého hladiska až vláknina Opti-fibre. Potom si zvykla raňajkovať ovsenú kašu s hruškou a kakanie funguje. Držím veľmi palce

anjelicek26
17. apr 2017

@laura0107 odoberali vzorku criev, ze vedia, ze je lepok v poriadku? Lebo vezmi ked nemas poriadne klky v poriadku tak ten pohyb criev nefunguje spravne...vela ludi zapcha, vela ludi naopak hnacka a naduvanie, mas tam riadnu nerovnovahu... tak ale toto si vies odsledovat aj sama ak na to nepotrebujes hned "papier" vylucit pecivo a skusit davat len bezlepkove tri tyzdne a vysledok uvidis sama. Moc drzim palce fakt.

laura0107
autor
17. apr 2017

@anjelicek26 nie nie.pisala som ze lepok nezistovali.ale dam ju nato vysetrit lebo uz jedna znama mi to spominala ako pricinu. Moze na ukludnenie a utlmenie pomoct diazepam?? Pri klistire myslim.

anjelicek26
17. apr 2017

@laura0107 to skutocne netusim :( Pamatat si to bude urcite aj ked mozno nebude taky cirkus robit... podla mna najhorsie je to, ze si zapamata, ze lekari jej spravili nieco, co ju velmi bolelo a bolo neprijemne na intimnom mieste v uplne cudzom prostredi. Idealne by bolo, keby si to zapamatat nemusela, lebo by nebola pri sebe.

laura0107
autor
17. apr 2017

@anjelicek26 tak to ano.mam chut ist do rakuska hned rano.tu to bude o nervy.a ten diazepam si dam ja nakoniec.

betunka39
17. apr 2017

Moaja mala to mala ked,nastupila do skolky a,asi dvoch mesiacoch to zacalo.Nezaberalo nic,nakoniec nam zabral duphalac pravidelne do jedla 2-3x denne predpisana davka a sem tam cipok do dupy,to uz ked bolo aj 7 dni a,mala uz bola nervozna,nechcela uz ani jest.Nakoniec sme zistili,ze na HIT a zacala prisn eliinacna dieta a odvtedy kaka,nornalne.

laura0107
autor
17. apr 2017

@betunka39 co je HIT prosim ta?

anjelicek26
17. apr 2017

@laura0107 histaminova intolerancia. Ano je to jedna z moznosti, ale tie deticky mavaju aj dalsie problemy, ekzemy, bolesti hlavicky, pediatricka by si to hadam vsimla (alebo aj nie, niektori to zistia az v dospelosti)

laura0107
autor
17. apr 2017

@anjelicek26 uz som to nasla aj ja.ekzem nema.ma peknu pokozku.aj ked sem tam zvykne mat na lickach drobnu krupicku.a ma velmi nekludny spanom od narodenia. X krat v noci sa prebudi. To vsetko mi sedi na ten lepok.

betunka39
17. apr 2017

@laura0107 histaminova intolerancia,nam ju diagnostikovala alergologicka a z toho mala Alzbetja aj zapchy,musela v skolke vsetko jest,ja som ju predtym doma nenutila,iba co chcrla.Prerastlo to do toho,ze odmietala kakat ,zadrziavala a nasledne nechcela jest.Ked,sme zacali s prisnou dietou a aj v skolke na vyhoveli,tak sa to upravilo.Preve dva nesiace bola prakticky iba na zel.polievje,zemiaky,ryza achkieb s maslim.

lenagu
17. apr 2017
laura0107
autor
17. apr 2017

@betunka39 a mala aj ine priznaky?? Okrem zapchy

lolita555
17. apr 2017

ahoj toto som riesila ja ale mesiac dozadu moj maly ma skoro tri roky skusala som odplienkovat a nukala som mu serblik aj dva krat za hodinu a zasekol sa asi citil tlak nekakal tyzden potom to neslo bolelo musela som doslova vytlavit,nechcem sa nejak ti do toho miesat a poradit ak je to psychyckeho povodu je velmi dolezite ako sa pri tvaris ty citi ze cakas kedy sa vykaka ja som malemu povedala ze mu verim a viem ze sa dokaze vypytat sam ked bude chciet a nespominala som vobec ci chce ist ci nie raz sa pokakal do gati a koniec krasne sa pyta,chcem tym povedat aj mala ked sa pyta ako ma kakat neries to nech sa proste le vyprazni trebarz aj do gati ked jej to pomoze,vies dufam ako to myslim proste odhod tenstres ajked je to strasne tazke ja viem ze sa bojis ale musis byt v pohode lebo to dieta vie a budete mat problem este dlho,

laura0107
autor
17. apr 2017

@lolita555 ano ja viem..aj somsa tak snazila..naozaj..neriesila som.len som jej povedala zakazdym ze kakaj ako chces, ako je to pre teba dobre..kludne.s kludnym hlasom.nestresovala som.no a dopracovali sme sa k tomu ze tyzden nekakala..

betunka39
17. apr 2017

@laura0107 od malicka mala problemy s,aftami v puse,s lejarjou sme misleli,ze slintacka lebo nebola chorlava,casto ju sverbelo cele telo.Najprv som vylucila citrusy a potraviny po ktorych sa skriabala.Ked,nastupila do skolky tak mala casto upchaty nos,kychlala hlavne poobexe,ked sli spat.Ucitrlja stsle,ze je chora,ale doma vecer ziadne sople ani kychsnie.Tak som sla za lekarkou,vysledky boli o.k tak nas,poslala na skergo.Ta jej robika testy ba rucje a vyslo jej,ze ma zvyseny histamin.Tak nam zobrala krv o nesiac prisli vyskedky,ze ma hit.Kym prisli vysledky tak uz sa je pridruzilo aj nafukovanue,bolesti brusja a smradlava,stolica,aj 3x behom hodiny,ale tuha.Tak dom si nastudovala vsetko o hit a po pktvrdeni od lrjarky prisna dieta.Je to uz rok a pol.Vsetky probleny vymizli,akurat nemoze citrusy,kysle veci, ryby,kuracie naso,paradajky,drozdie a nenala by ani cokoladu.Ale ziadne,sople,zapchy,yz sama vie co moze jest a uvidime ake budu kontrolne vysledky o tyzden.

betunka39
17. apr 2017

@laura0107 inak sestrin syn takto nechcel kajat,tak nakoniec mu dala plie ku a do tej sa pkstojacky vykakal a nikto nezmel pri nom byt,robil tak skiro rok,t.j mal skiro 4 roky,ked za al na wcko chodit sam.

lolita555
17. apr 2017

@laura0107 a vzdy si s nou v miestnosti ked sa snazi?lebo maly ked troni a som tam tak sa ma vselico vypytuje ale nekaka ja odidem a az potom ked sa motam po byte a vie ze ho nesledujem kaka

laura0107
autor
17. apr 2017

@lolita555 nie.niesom s nou.necham ju osamote velakrat.

diablikovci
17. apr 2017

@betunka39 Môj to iste. Pekne sa naučil pýtať na wc a už chodí aj sám zapne si svetlo dá schodík a pisa, ale kakat chce len do plienky :(. To mu dám a sup do detskej aby ho nikto nevidel a po minútke dvoch príde a povie už 🙂 Neviem ako ho to od naučiť skúšala som všetko čo odporúčajú pri oducani od plienok.

vydrnik
17. apr 2017

@laura0107 davat mu Easylax nieje problem,je to super prehanadlo,urcite lepsie ako stresovat klystyrom,

sash37
17. apr 2017

@vydrnik ahoj vsimla som si ze vam vylucili cf??? Ale to je uzasna sprava, som ani nevedela... Tesim sa!!! ❤

vydrnik
17. apr 2017

@sash37 aj my sa tesime,sak zme natuto zpravu cakali 3mesiace,tak aspon nieco je v poriadku,este chodievame na endokrina gastro,vaetky vysledky v poriadku a stale nemozu prijst na to preco sam nekaka,

alexandraalexandrova
18. apr 2017

@laura0107 klystir mozes kupit v zdravotnickych potrebach a spravit to malej doma bez cudzych ludi v klude. Su tam vzdy dve nasadky, ta mensia bude vhodna pre dieta. Nie je to nic zlozite, da sa to robit vo vani, dieta moze byt v teplej vode, zmiernuje to tlak. Ak si trufas, tak skuste doma, je to pre dieta urcite lepsie ako ked to ma robit cudzi clovek v cudzom prestredi. Dietatu bude stacit pol litra teplej vody, tepla cca 37-38 stupov, mozes pridat trosicku soli, asi pol lyzicky a dobre premiesat, davkovat pomalicky a postupne, aby to nebol sok. Nie je to zlozite, len treba opatrne a pomalicky zasuvat. Drzim palce!

piacere
18. apr 2017

@laura0107 môj syn sa zasekol v dvoch rokoch (tvrdá stolica, ťažké kakanie a následný strach) a problémy nám trvalo do šiestich rokov, teda 4 roky trápenia, prosenia, vysvetľovania, aj vyhrážania... zapisovanie do kalendára (má 7 rokov a dodnes značíme, kedy bol, kedy nie, ak svietia v kalendári 4 dni, už kričím.... pôjde a vytlačí, to znamená, že dodnes "zadržiava, ale už nie je problém, keď zvýšim hlas, ide...).
V dvoch rokoch zadržiaval 10 dní, skončili sme na Kramároch s podozrením na zauzlenie čriev, nakoľko u nás v nemocnici mu ani klystír nezabral.... čo dodnes neviem pochopiť....
Na Kramároch mu dali čípok, ktorý používajú na vyprázdnenie komplet čreva pred operáciami... zabral do 5-tich minút... domov sme dochádzali po troch dňoch so zásobou týchto čípkov (Fenolax tuším), sä to čípky, ktoré sa vyrábajú len pre chirurgie, nekúpiš v lekárni. Doma sme zo začiatku fičali na týchto čípkoch (žiaľ), každé štyri dni... Nasadili sme Duphalac, ale ja som mu dávala zvýšené dávky. Nie podľa odporúčania, ale ráno 10ml, na obed 10ml a poobede už šiel...
Z bežných vecí sme vyskúšali všetko.... lyžica oleja nalačno, hroznový olej som mu dávala (prd stál), pomarančová šťava nalačno, acidko nalačno, ľanové semiačka (do jogurt, do polievky), kúsok mydla do konečníka, glycerínové čipky jemu nezaberali vôbec, sušené slivky, sušené marhule, slivková šťava nalačno, dosť ho vedela pohnúť paradajková polievka alebo výživa nalačno.
U nás však nebol problém s tvrdou stolicou, ale psychikou - strachom z kakania. Boli sme aj za psychologičkou, tá nám povedala, že ak by bol starší, namotivuje ho rozprávkou, v jeho veku (2,5 roka vtedy) však nebolo nič použiteľné... a že nevšímať si ho, nepripomínať.... no chcem vidieť rodiča, ktorého dieťa nejde 6 dní na veľkú a on si to nevšíma... muž otváral dvere po práci so slovami: kakal? (keď mi cca 2 mesiace dozadu začal toto isté robiť mladší, plakala som jak malé decko zo strachu, že ma čaká to isté, čo so starším... našťastie mu zaberali glycerínové čipky a za tri týždne ho to prešlo).
Nakoniec mu časom dlhodobé užívanie duphalacu (vyššie dávky) úplne zmäkčilo stolicu (nemal nikdy bobky), naučili sme ho na mastenie zadočku sudokrémom pred kakaním, ale nahrubo a až dovnútra, vtedy ho to nikdy nebolelo, nemal strach zatlačiť) a naučili sme ho na odmeny. Miloval cukríky PEZ, dostával ich zásadne a len a len po kakaní. Takže vedel, že ak chce cukríky, musí sa vykakať... časom to pochopil a dostali sme sa do fázy, že dva mesiace chodil sám každé 3-4 dni, potom mal týždeň výpadok a dostával čípky a potom zase dva mesiace pokoj... a takto sme sa trápili 4 roky... definitívne prestal zadržiavať a kaká každý cca druhý deň bez pripomínania odvtedy, čo začal vystrájať kvôli tomuto mladší... videl, že sme z toho s mužom hotoví a jeho hlávka asi pochopila, že z jeho strany asi starostí v tejto oblasti stačí.... verím, že z toho definitívne vyrástol.
Ale zo začiatku úplne v pohode vydržal 4-5 dní bez náznaku, že by mu trebalo, lekár nám to vysvetlil tak, že si zadržiavaním roztiahol črevo, tak má kam "ukladať".
Držím palce, možno to pejde rýchlo a možno to bude boj na dlhé trate... každopádne, napriek tomu, že to má psychický pôvod, treba zaviesť do stravy všetko, čo sa na zápchu radí (napriek tomu, že dieťa nemá reálne zápchu), aby sa stolica maximálne zmäkčila, dieťa časom prekoná strach...

piacere
18. apr 2017

@laura0107 ešte som zabudla... lebo vidím, že ti to tu jedna pani písala... synovi tiež zistili v štyroch rokoch HIT a po nasadení prísnej diéty sa problémy značne, značne zlepšili, v podstate od nasadenia diéta nedostal syn čípok.... chodil síce kakať každé 4 dni, ale bez čípku...