Vitamín C z DM a jeho dávkovanie

eviko3
24. sep 2018

Dobrý deň, vedel by mi niekto napísať ako dávkovať vitamín C z DM (120mg odmerka) synovi, ktorý váži 14 kg??? Koľko odmeriek na jednu dávku a koľko dávok na deň, preventívne.
Ďakujem

zara0201
24. sep 2018

@eviko3 a co hovori navod? Nie je jednoduchsie a lepsie kupit liecivo v lekarni a nie taketo neoverene doplnky v drogerke?

prevenar
24. sep 2018

@eviko3 ..v mojom blogu mam prispevok o davkovani C vit preventivne aj v chorobe.

@zara0201 je to cisty C vit - biely prasok bez prisad na rozdiel od tabletkovych foriem z lekarne, ktore maju vselijake spajadla, farbiva a prichute . C vit je C vit bez ohladu na to kde sa nachadza.

zara0201
24. sep 2018

@prevenar a je to kontrolovane SUKL-om napriklad?

roselyn
24. sep 2018

@prevenar
posli mi link, kde si to kuknem 😉

lindusss2016
24. sep 2018

@prevenar len by som dodala, ze je to cista kyselina askorbova a nie vit C, to je trosku rozdiel. Ale teda ked uz synteticky, tak aj my pouzivame tento prasok z DM.

tribratri
24. sep 2018

@lindusss2016 vitamin c je kyselina L-askorbova. A ten ony z DM je vitamin c v liekopisnej kvalite.

Zloženie
Vitamínový výživový doplnok na podporu dennej dávky Vitaminu C.

vitamín C (čistá kyselina L- askorbová v liekopisnej kvalite ) 100 %

lindusss2016
24. sep 2018

@tribratri to mi je zname, lenze prirodny vit C je komplex latok, ktory obsahuje aj kyselinu askorbovu

roselyn
24. sep 2018

chcem sa spytat na imunitu dietata podavame vit C a vitamin D.
chcela by som pridat selen a zinok - je nejaky vhodny pre deti?
alebo co odporucate davat detom, ktore su casto chore a maju preto oslabenu imunitu?
lebo ja uz fakt neviem ☹️

prevenar
24. sep 2018

@lindusss2016 cista kyselina askorbova sa celosvetovo povazuje za vitamin C . chod do lekarni a pozri si zlozenie tych vsetkych "C vitaminov" ,ze co je tam uvedene ako ucinna latka.

prevenar
24. sep 2018

@roselyn najdi si 😉

lindusss2016
24. sep 2018

@prevenar to mas sice pravdu, len som chcela podotknut, ze prirodnemu vit C sa to nevyrovna. Su stale moznosti, ako ho doplnat aj inak nez syntetickym praskom.

marseillefan
24. sep 2018

@lindusss2016 tvoje telo nevie, či je vitamín C z citrónu alebo z DM.. je to rovnaká látka, má rovnakú chemickú štruktúru. Rozdiel je len v tom, že ak si dáš citrón, tak popri tom sa ti do tela dostanú aj iné látky (napr. vláknina, kyselina citrónová, voda, atď).

marseillefan
24. sep 2018

@eviko3 U detí je limit cca 300mg, ale:
- dávkovanie odmerkou nie je presné
- z vitamínu C sa ešte nikto nepredávkoval, takže aj keď mu dáš viac, nič sa nestane

Kľudne mu dávkuj po 2 odmerky denne (odporúčam nie naraz) a ak je chorý, tak kľudne aj viac...

lindusss2016
24. sep 2018

@marseillefan vit C prirodny je komplex latok a jednou z nich je aj kyselina askorbova. Samozrejme, ze okrem toho cely citron obsahuje aj ine latky. 🙂 myslim, ze telo to vie. Urcite je obrovsky rozdiel medzi syntetickymi a prirodnymi vitaminmi. Uz len v tom, ze tie synteticke stale zabudam podavat 😂 ak mam doma nieco prirodne, uzivame to poctivo 😂😂😂

marseillefan
24. sep 2018

@lindusss2016 sorry, ale to je obyčajná modrokoníkovská povera... komplex akých látok? Veď ich vymenuj...
nie, vitamín C nie je komplex látok. Áno, vitamín C môže mať rôzne formy, ale tie sú nezávislé a napríklad v citrusoch sa nachádza práve tá kyselina askorbová, ktorá je v DMku. Pokiaľ viem, tak napr. v citrusoch sa vitamín c v inej forme nenachádza. V citrusoch nájdeš bioflavonoidy, ktoré pozitívne ovplyvňujú vstrebávanie vitamínu C a tiež spomaľujú jeho degradáciu. Tie v tom DMkovskom vitamíne C nie sú, ale tiež nie je probém si kúpiť vitamín C rovno s bioflavonoidmi..

orsi_h
24. sep 2018

@prevenar hej, to je pravda ze niesu tam pridavne latky ale kyselina askorbova, cize vitamin C strasne rychlo bez tych pridavnych latok degraduje vplyvom svetla, vlhkosti, tepla, cize vlastne po otvoreni sa celkom znizuje ucinnost. Kym v tabletkovej forme je zaruceny nejaky obsah vitaminu a ten obsah je tam dosiahnuty prave pridanymi latkami.
to len pre info.

prevenar
24. sep 2018

@orsi_h preto je to zavrete v plastovej, svetlo nepriepustnej nadobe a v suchom stave to vydrzi veky. ale ved kludne pouzivaj co uznas za vhodne , na druhej strane.

marseillefan
24. sep 2018

@orsi_h degraduje každá forma vitamínu C, prášok, tabletka, aj pomaranč. Neviem, ktorá rýchlejšie, ale určite by som nemal obavu z prášku. Koniec koncov sa tabletky tiež vyrábajú z prášku, ktorý pred tým mohol rok stáť niekde v sklade, zatiaľ čo ten z DMka stál v sklade len pol roka 🙂 Základ je, aby sa to dobre skladovalo... potom vitamín C degraduje pomaličky, aj ten práškový...

prevenar
24. sep 2018

@lindusss2016 ja viem , ze mam pravdu. zaroven netusim co tym myslis ,ze "prirodzeny" C vit . kazdy Cvit je prirodzeny , kedze nepochadza z inej dimenzie. Cvit je Cvit bez ohladu na to odkial pochadza a kde sa nachadza ..neexistuju rozne druhy Cvit , je len jedna kyselina askorbova . bud nieco je kyselina askorbova / Cvit , alebo nie . ak je tak potom je to rovnaky Cvit, ktory sa nachadza vsade na tejto planete . LOL nie som si isty, ci to chapes , ale mozes mi verit ,ze je to tak. ..alebo nemusis 😉 co je uz tvoja vec.

prevenar
24. sep 2018

@marseillefan jezis ..konecne niekto , kto aj vie o com pise. uz som tu taky jav ani necakal , normalne som sokovany. LOL ^^

cize ..Amen. 🙂

dkethe
24. sep 2018

@lindusss2016 vitamin c nie je ziadny komplex latok. 😩Je to vlastne ludovy nazov chemickej latky k.askorbovej. to ti hovorim ako studovany chemik aj ked na to staci google prva strana... samozrejme tvojim presvedcenim moze byt ze je lepsi prirodny nez napr praskovy.

domak2
24. sep 2018

A hlavne nie je zazracny a ked to s nim prezenies, sposobuje hnacky.
Preventivne sa staci riadit aj prislovim "apple a day keeps doctor away" 😅( jablko denne odhana doktora.)

lindusss2016
25. sep 2018

@prevenar no tak v prvom rade pisem prirodny, co znamena, ze pochadza z prirodnych zdrojov a nie je to synteticky vitamin vyrobeny v laboratoriu. Ja si zas nie som ista, ci toto chapes ty. Si neskutocny arogant. Netvrdim, ze s tvojimi nazormi obcas nesuhlasim, ale mal by si sa zamysliet nad sposobom podania, nakolko zo seba robis super inteligentneho tvora, ale inteligencia sa prejavuje prave aj tym, ze sa dokazes spravat slusne a s uctou k inym diskutujucim. Ako prepac, ale urazat niekoho kvoli kyseline askorbovej je uz naozaj pod uroven. Neviem, kto ta vymenoval za modrokonikovskeho boha, ale tvoje myslienky sa nemozu spochybnit, inak hned utocis ako had. Toto ti nepisem len na zaklade tej hlasky, ze si si nie isty, ci ja rozumiem, lebo ubezpecujem ta, ze rozumiem, sice nemam o ockovani nastudovanych tolko clankov ako ty, ale to neznamena, ze som menej inteligentna. Len si skus precitat svoje reakcie vo forach, som rada, ze ta nemusim stretavat osobne, lebo predpokladam, ze svojim prijemnym vystupovanim kazis naladu mnohym ludom. Si dospely chlap, skus sa podla toho aj spravat, toto je na hanbu.

lindusss2016
25. sep 2018

@dkethe ale ja viem, ze kys askorbova je chemicky nazov vit C. Tak pardon za zle vyjadrenie, v podstate suhlasim, ako to napisal @marseillefan. No tak ty ako chemik asi mas vacsiu doveru v lekarensky priemysel, ja tomu akosi nemozem prist na chut. Proste si nemyslim, ze cista kys askorbova je to iste, ako ked si kupim 100%, rakytnik a, uzivam vit C v tejto forme. Islo mi o to vstrebavanie.

luslus
25. sep 2018

Ja davam mojej 17kg 4-5 odmeriek denne preventivne. Ked je chora tak okolo 10 odmeriek.

prevenar
25. sep 2018

@lindusss2016 v druhom rade citat tvoje nezmyselne reakcie nema zmysel. vsetko podstatne som uz napisal. komu to ako vysvetlenie stacilo super, komu nie ..tiez dobre. vsetko dobre.

ebi88
25. sep 2018

@prevenar to si ty co mas problemy s manzelkou?

stanulienkat
25. sep 2018

Naco takemu malemu pchat cokolvek umele preventivne? Neviem preco staviate ten odpad z DM na piedestal. Ved to nikto netestoval. Ludia zozeru hocico a z DM duplom.

lindusss2016
25. sep 2018

@prevenar ked ti clovek povie pravdu o tvojom spravani, je to nezmyselna reakcia? Ved dokaz svoju inteligenciu tym, ze sa nad sebou zamyslis a prehodnotis svoje vystupovanie. Ja ti to nehovorim v zlom, ale ludom okolo teba by sa iste lahsie dychalo, keby si bol prijemnejsi.

prevenar
25. sep 2018

@lindusss2016 ?? otvor si nejaky debatny kruzok. dufam ,ze budes mat vela ucastnikov.