Vysoká podváha u 14-ročného dievčaťa
Ahoj. Dcéra ma 14r a ma vysokú podváhu. Výška 156 cm vaha 36kg. Je veľmi drobná ale je samý sval - robí judo ale nie vrcholoví. Aj napriek svojej váhe vie poraziť v súboji o15 kg ťažšie dieťa. Vie prejsť na rukách celu telocvičňu, klikuje, zhybuje, šplhá. Manžel 186cm - tiež samy sval ja normálna s výškou 179cm .V januári sme dostali termín k endokrinologovi. Zobral krv výsledok - nedostatok rastového hormónu a vitamínu D. Nasadili sme vitamín D, pangamin. Dopĺňame oveľa viac proteínov. Kontrola bola teraz v Maji. Dr.zakázal sport a dal nám poslednú šancu na pribratie 1 mesiac. Museli sme ísť aj pedopsychiatrovi ktorý vylúčil anorexiu - čo viem že nemá, lebo je poriadne pod dohľadom. Manžel keď bol maly do 1 ročníka na gymli bol najmenší v triede a až neskôr narástol a prerástol väčšinu chalanov v triede. Dcéra samozrejme ešte nemá pubertu a to do slova a do písmena. Bez chlpov, bez menzesu. Inak veľmi šikovná po všetkých stránkach a až príliš perfekcionistka. Máte prosím niekto skúsenosť, pripadne čo by ste mi poradili. Obe sme zúfalé lebo nechceme hospitalizáciu - a priberanie nám ide len po mini gramoch. A to teraz má dosť veľké porcie a je úplne bez pohybu. Ďakujem za každú radu.
Baby nedostatok rastoveho hormonu sa neda zistit len z odberu krvi. Z odberu vam maximalne zistia hodnotu IGF1 - inzulin grow factor... co je rastovy faktor, ktory ak je nizky hovori skor o nezacatej puberte, nez priamo o hladine rast. hormonu.
Hladinu RH mozu dietatu zistovat v nemocnici roznymi zatazovymi testami aj viac dni hospitalizacie prip. dochadzania do nemocky na odbery. Toto urcite neabsolvovali.
liecba rastovym hormonom je draha a dlhodoba. rozhodne ju neschvaluju len tak. Treba na to prisne kriteria splnat, co si myslim ze autorkina dcera nesplna.
@yanni ano skor by som isla cestou gastro...moze mat priklad znizenu vstrebatelnost zivin, celiakiu, nedostatok zenskych hormonov, nieco so stikou... aAebo je zdrava a ma len gen. dispoziciu na chudost a omeskanu pubertu. Preto som sa pytala ci jej nerobili na endokrinologii hormon. profil.
@maruska78 ahoj, moje dieťa 12,5 roka 165 cm a donedávna 39 kg.. Tak si ju predstav🙈 na gastre stále píšu podvaha, dostala nutridrinky ale piť to nechce. U nej boli výsledky všetky ok. Tiež je to taka lata prsia sa teraz začínajú ukazovať, sem tam dolu chpl, menštruácia ešte nie je. Poslali nás aj na detskú gynekológiu a všetko bolo OK. Taktiež zákaz športu, veľa jedla(co bolo aj doteraz) a ma teraz váhu 43 kíl.
@inull5 tak v 12tich rokoch je to este ok. Puberta jej zacina, ako pises, takze rok-dva a zagulatie sa. Nie, nemyslim stucnie, ale nabereie zenske tvary a to uz bude vyzerat inak. Ja by som umelo do dietata netlacila jedlo a nezakazovala sport. To by museli byt vsetci vrcholovi sportovci podvyziveni. Tiez sportuju prakticky od detstva veeelmi vela.
@deti95060810 ja som mala 50kg naposledy v 1.tr ZS 🙈😂
Telo dava vela energie na sport a rozvoj svalstva, preto sa nevytvaraju tukove zasoby a rast nie je taky, aky by mal byt. Najma pohlavne hormony potrebuju pre svoje spravne fungovanie tuk a kedze ho nemaju, puberta nenabieha. Obmedzenie sportu je aj podla mna v tomto pripade na mieste. Jasne, ze nebude len sediet a jest, ale zvolnit intenzitu a frekvenciu telesnej zataze urcite treba. Predpokladam, ze endokrinolog odporucil dalsie vysetrenia a bude sa patrat po pricine. Sustredte sa ani nie tak na proteiny, ale hlavne na kvalitne tuky v strave.
Baby nechcem zľahčovať čo tu píšete, ale ak má niekto 180 cm a viac a nad 50 kíl alebo 60, je chudý, to ok. Ale 36 kg je málo, aj pri nízkej výške. Nie je to rovnaké ako mať pri 190cm 70kg ani zdaleka. Koľko len vážia orgány, hlava, kosti, nie je to rovnakých mínus 120 ako pri vyššej výške. Poradiť neviem, netrúfam si, ale je to fakt vážny stav.
No ja sa nečudujem, že jej zakázali šport, ja som tiež aktivne športovala, chudá som bola tiež, menzes nikde. V 14-tich som nútene prestala, vyrástla som nasledujúci rok 10cm, pribrala 10kg a menzes prišiel asi týždeň po 16-tych narodeninách. Poznám niekoľko dievčat, čo to malo podobne, ono ak maka také dieťa denne, tak to proste môže tak byť. Sa pozrite na gymnastky a krasokorčuliarky, niektoré ešte v 18-ke detské telá a maximálne výkony. Keď zoženšteju, sú nahradené ďalšími "deťmi". Viď ruská kraso škola 🙄😔
Pri slove "perfekcionistka" by som spozornela, to je cesta k anorexii,aj keď si myslíš,že je vylúčená.
Ja mám kolegyňu ma 160 cm a váhu 40 kg.Má 59 rokov.Už má niekoľko rokov taku váhu.Vyzera ako dievča ako keby mala 15 rokov.XS oblečenie nosí.Ked som jej doniesla S-ko teplaky tak sa ma opýtala že počuj ved ja nosim XS s-ko jej bolo veľmi veľke.
@akvi fakt je kompletne celá svalnata viď foto … tlačíme do nej každý deň mäso, vajcia, mliečne výrobky, aj zemiaky či ryžu…koláče napečené, orechy, jogurty …ale zatiaľ nič moc. Tréningy boli fakt len 2x do týždňa , syn ma trening na rýchlostnej kanoistike každý deň 2h a teda je oveľa vyspelejší od dcéry a to má len 12rokov 🤷♀️
@soldi Baska, môj Marek na v sept. 12. Ma 160 cm a 40 kíl. Na bruchu sa mu rysuju kocky, ale žeby bol chudý, alebo by vyzeral biedne nemôžem povedať. Pláva 3x do týždňa, a cez víkendy a nami cyklistika, turistika, plus v škole majú celkom slušné hodiny telesnej výchovy. Takže pohybu ma dosť.. A on aj dosť veľa zje. Vždy si pýta duplu, a nená problém aj o 21 hod otvoriť chladničku.... Bože ako mu závidím ten mladicky metabolizmus 😂
@maruska78 Veľa kcal dokáže človek prijať aj cez tekutiny, teda skúste ovocné a zeleninové šťavy, proteinové mliečne nápoje a také. A možno keby ste našli aj v širšom okolí nejakého výživového poradcu-fakt odborníka, čo by zostavil jedalníček na mieru, čo jesť večer, čo ráno. Najlepšie s nejakým vzdelaným v oblastí zdravotníctva. Lebo samozrejme prvoplánovo nepriberie človek že bude jesť na raňajky hranolky so slaninou a colou ak má problém pribrať (čo teda nerobíte podľa toho čo čítam, ale veľa ľudí má tendenciu) . Chcelo by to zostaviť niečo, čo by prinútilo telo všetkú prijatú energiu nespáliť.
@zafir01 tak to je super. ze je taky sportovec. a ze vela zje. moj je naopak take tintitko. ma detsku reumu, takze bohuzial moc cvicit nemoze :(
ale jemu to nevadi, on je skor ten iteckarsky typ 🙂 uci sa programovat.
a jedlu da malicko. hlavne zije na zelenine a polievkach. este hranolky obcas zje a cestoviny. neviem, co s nim.
a jeho mladsi brat je pravy opak. tomu brusko rastie 😀
@soldi hm, škoda, že nemôže šport. Vtedy sa extrémne štíhle deti vedia spevnít (hoci môjmu 5, 5 ročnému sa to nedarí. Ten je tiez stále v pohybe a ma 104 cm a 14, 5 kg... Dnes som ho mužovi od fotila, až ma človek strach, či je ok.) pravidelne krvný obraz na jednotku úplne príkladne aj hodnoty vitamínov a minerálov. A aj na kontrolách na endokrinológia všetko ok. Aj gastro minulý rok dopadlo dovre. A predsa má také akoby vpadnute oči, malé a veľmi chudé kostná té telo.
Dnes má na sebe kratasy na 18 mesačne dieťa.. Už 4 roky som mu kratasy nekupovala a slipky detto... Stále sú mu rovnako dovre tie jeho prvé kúpené pre 3 ročných chlapcov 🤦🏻♀️
@soldi nie nie. Je to presne.. 24.11. Mal 5 rokov a v ten deň ho na endokrin. Merali a mal 102 cm. Bmi mal 15 a vychádzal tesne pod hranicou 3 percentil. Akurát som to v karte skontrolovala. Nohavice nosí už 110. Ale tričká v pohode 98.
A Diana.. Ma 1 rok a 4 mesiace. Váži 11 kg a meria 85 cm. Oblecko všetko 86 v pohode. Do roka rátam, že ak sa stredný nejako nepohne v raste, tak ho najmladšia dobehne
@yanni tie nožičky.. Všetko na ňom strašne pláva. Teraz som mu povytahivaka kratasy a tie sú veľkosť 86tky. Teda na 18 mes.. Ale zas je veľmi energický, ma veľkú výdrž. Odbicykluje 15 km v nerovnom teréne v miernych kopcoch. Turisticky prejde počas dňa aj 20 km túru. A silu má tiež dist veľkú, na to, aký je to mravec 😂

@mija199 ty mas o tom velmi skreslene informacie. Prenechaj to radsej doktorom, ked nevies o tejto teme nic. Myslis, ze je to len tak. Prides, poviesw, ze si mala, cches byt väcsia a daju ti injekcie? Sorry, ale kolko mas rokov?