Vysoká podváha u 14-ročného dievčaťa
Ahoj. Dcéra ma 14r a ma vysokú podváhu. Výška 156 cm vaha 36kg. Je veľmi drobná ale je samý sval - robí judo ale nie vrcholoví. Aj napriek svojej váhe vie poraziť v súboji o15 kg ťažšie dieťa. Vie prejsť na rukách celu telocvičňu, klikuje, zhybuje, šplhá. Manžel 186cm - tiež samy sval ja normálna s výškou 179cm .V januári sme dostali termín k endokrinologovi. Zobral krv výsledok - nedostatok rastového hormónu a vitamínu D. Nasadili sme vitamín D, pangamin. Dopĺňame oveľa viac proteínov. Kontrola bola teraz v Maji. Dr.zakázal sport a dal nám poslednú šancu na pribratie 1 mesiac. Museli sme ísť aj pedopsychiatrovi ktorý vylúčil anorexiu - čo viem že nemá, lebo je poriadne pod dohľadom. Manžel keď bol maly do 1 ročníka na gymli bol najmenší v triede a až neskôr narástol a prerástol väčšinu chalanov v triede. Dcéra samozrejme ešte nemá pubertu a to do slova a do písmena. Bez chlpov, bez menzesu. Inak veľmi šikovná po všetkých stránkach a až príliš perfekcionistka. Máte prosím niekto skúsenosť, pripadne čo by ste mi poradili. Obe sme zúfalé lebo nechceme hospitalizáciu - a priberanie nám ide len po mini gramoch. A to teraz má dosť veľké porcie a je úplne bez pohybu. Ďakujem za každú radu.
Moj syn ma 12 rokov, cez 160cm a vahu 39kil.
A tiez neviem ako na to aby trosku pribral.
Okrem toho neje maso, obcas nejaky syr si da ale vacsinu casu preziva iba na zelenine a pecive
Moj syn ma 152 cm a 32 kg a nikto neriesi ziadnu podvahu...je akurat stihly
boha to co je za pristup, zakazat decku sport? 😲
@maruska78 Darmo budes do nej pchat jedlo, ona nepriberie. Aspon nie tak, ako si to predstavujes ty. Ked jej dr. zistil nedostatok rastoveho hormonu, mal to dalej riesit. Len neviem ci uz nie je neskoro. Ale, kedze este nie je v puberte, mozno by sa to dalo este s pichanim rastoveho hormonu poriesit. Ona je, oproti vyske vas ako rodicov, mala na svoj vek. nebolo ti to cudne uz skor? Treba riesit ten rastovy hormon, a to hned. Len Vit d vam nepomoze.
@girlie_konik to sa aj ja pytam. Moje dcery by boli bez sportu po case so psychikou uplne v prdeli.
@yanni moj syn je sportovec, toto keby mu doktor povie, tak rovno ho mozu na tu psychiatriu zatvorit ozaj. Ved je skvele ze sportuje a ma svaly, sport by som urcite nezakazovala.
Moj syn 13rokov, 158cm a 38kg. Hra futbal. Najlepsi jedak v rodine, Je proste taky typ. Nic sa s tym neda spravit. Ma komplexi ze je chudy,zial. Toto ma jedine trapi. INak takto vyzera normalne, nikto by nepovedal ze je "podvyziveny".
@tinka8512 Tiez by som nepovedala, ze autorkina dcera ma vysoku podvahu, ako ona pise. Ona ma skor hormonalny problem, mozno este nieco viac, len to treba riadne vysetrit. Chlapci prichadzaju do puberty neskor, cize tvojho urcite este vytiahne, ak samozrejme ma na to geneticke predpoklady. Tuto dievcina, aj ked ma uz 14 rokov, co v dnesnej dobe su uz "vyrastene zeny", nie je este v puberte, cize ak sa jej dopomoze rastovym hormonom a terapiou, este by aj vyrastla aj pribrala.
@maruska78 ako dieťa som tiež bola tenučká, v mojich 25tich som vážila cca 48kg (pri výške 164cm). Bola som mesiac v kúpeľoch, brala lieky z gastra, brala antiku (po ktorej každá priberie), pila tie vitamíny v mlieku… a ani kg navyše. Teraz mám 30 a po 2 deťoch váhu 52kg pričom mama aj babka majú obezitu. Moje výsledky sú úplne všetky ukážkové, tlak tiež, cítim sa super, takže to lekárka a ani ja už neriešime.
@diaalex moja 23r dcera ma 168cm a cca 50kg, tenke kosti, take vtacatko a nikto ju nikam na pribratie neposiela. Chodi na preventivky, akurat jej skontrolovali stitnu zlazu. Vsetko ok. Pritom my s muzom sme riadne dobre stavani. Obaja nad 180cm a zopar kileciek by sme s radostou darovali.
@tinka8512 to musia posudit lekari. Tu nejde o to, ze je chudsia. Skor, ze je podla vysky rodicov, v 14tich rokoch mala a ako pise autorka, puberta nikde, co je na dnesnu dobu tiez neskoro. Uz aspon naznak tu mal byt. D.r uz zuistil, ze ma malo rastoveho hormonu. mal, kolko malo? Vit D treba doplnik, ked je ho nedostatok ale ten v tejto situacii nedopomoze nabehnutiu puberty.
@diaalex to aj niekto riešil tvoju váhu? 48 kg som mala po prvom decku a 53 kg mám po 4 deťoch... výška 167cm
nikto nikdy sa nad mojou váhou nepozastavil....
@tykat váhu 53 kg mám po 4 deťoch... výška 167
vek radšej ani nepíšem....🙂
autorka na jedenie je Peritol - lenže ak dcéra chuť do jedla má, tak to je zbytočné.
inak mám dcéru vek 13 r a výška 153cm.... váha hádam aj k 50tke - len ona to má aj z liekov.
Tak keď ešte nie je v puberte, tak tá váha odpovedá výške . Obmedziť šport je OK, ale zakázať to mi pripadá blbosť.
na menzes musi mat telo urcitu vahu, preto anorekticky alebo zeny v koncetrakoch stracali menzes.
Hormonalny profil jej robili? hlavne hladina zenskych hormonov by dala obraz, v akom stave je jej puberta. Takisto je dobre urobit aj rentgen zapastia...ak nema este uzavrete rastove strbiny, znamena to ze ma omeskany vyvoj (kostny vek/ puberta, rast a zenske priberanie este len pride.
Ja som mala pubertu v obvyklom veku, ale do puberty som bola extremne vychudnuta, 10 rocna som mala 20 ki. a medzi 10-13 rokmi som v puberte viac ako zdvojnasobila svoju vahu na 43 kg - a aj to som mala este velmi stihlu postavu.
@deti95060810 áno, môj pediater (bola som ešte pod 18) ma poslal na gastro (čo keď budem mať helikobaktera alebo neviem čo si myslel) a gastro mi urobila milión vyšetrení, dala mlieka, lieky a injekcie - nič nepomohlo, tak ma poslala do kúpeľov BJ, bola som tam mesiac, nepribrala som ani g a vyhlásila som doma, že kašlem im už na všetko, je mi ok a hotovo.
Inak veľa detí je tam buď na chudnutie alebo pribratie
@mija199 ano, ja tiez. Ale zijeme teraz a nie vtedy. neviem aka si stara, ale ja ked som bola teenie, tak to bolo este normalne. Dnes je to skor vynimka, ked dievca v 14tich nema ani len jeden chlpok, ako pise autorka. A stale sa opakujem, dievcatu zistili malo rastovych hormonov. Treba sa zamerat na to. Ked uz ma "diagnozu", tak to treba aj riesit a nie dat len vit D a zakazat sport🙈

@maruska78 aj moj syn ma problem pribrat prakticky od 15r nepribral ani kilo,ma 20r 181cma 59kil ,je kazdu chvilu ,tiez je sportovec futbalista ,no pribrat ani za svet,dr neriesi ze vysledky krvy ok