ZŤP pre dieťa - za a proti
Ahojte, prepacte, ze pisem anonymne, ale je to pre mna dost citliva tema. Moje dieta ma dg. Porucha Autistickeho Spektra (PAS) - pravdepodobne Asperger (mozno vysokofunkcny autizmus - VFA). Kazdopadne, prognoza lekarov je dobra, v dospelosti by malo byt schopne viest samostany zivot, akurat v skole sa vytrapime pri intergacii, ale takyto ludia chodia aj na VS (netvrdim, ze to je cielom). Malo uz viac ako 5r, takze dg je v podstate uzavreta. Napisali nam do spravy, ze ma mat ZŤP a narok na kompenzacie vyplyvajuce z diagnozy. (Pripadne peniaze/zlavy ale nie su teraz predmetom otazky.)
Chcem sa opytat, ak ste v takejto/podobnej zivotnej situacii alebo mate taketo deticky/ znamych/ alebo aj ked len niekoho takeho poznate -
Mate pocit, ze vybavenie ZŤP preukazu cloveku zivot ulahci alebo naopak, je to stigma, ktorej sa uz nikdy nezbavi?
Do skol budeme davat spravy od lekarov, odporucania z centra od specialnej pedagogicky a pod, takze tam si myslim, to nema vplyv. Ale mozno to bude nejaka nevyhoda, ked si bude hladat pracu/ chciet sa zamestnat? Alebo naopak, moze to byt istym sposobom i vyhoda? Nerada by som nejako uskodila. Dakujem velmi pekne.
O ZTP preukaze viete iba vy, vytiahnete ho, keď si budete chcieť uplatniť nejakú zľavu. Navyše v 15r. budú prehodnocovať, či má dieťa naň nárok. ZTP je iba príjemný bonus. 🙂
V zamestnaní odovzdávas vysvedčenia, z ktorých sa zamestnávateľ môže niečo dozvedieť. Vďaka papierom odovzdaným v škole a následne možno aj individuálnemu vzdelávacími plánu (IVP) či asistentovi bude o nejakých problémoch vedieť každý zainteresovaný. Ak bude mať IVP, bude to mať v doložke na vysvedčení. Do zamestnania bude potrebovať až stredoškolské vysvedčenia, takže počas ZŠ riešte všetky problémy súvisiace s diagnózou, nerieš, čo máte na doložke na vysvecku.
vyhoda
Ale ved on nebude povinny ZTP preukaz vytahovat ;) Len ked ho bude potrebovat, takze zamestnavatelovi ani v skole o tom hovorit nemusi, nie je to povinnost.
Treba skusit a casom bude len na nom ci preukaz pouzije alebo nie, ja som mala dcerku ztp vela diagnoz, ale vekom sa to upravilo a ztp jej odnali mala ho od 3 rokov do 6 rokov teraz ma uz 13 a ztp nie je dlho pouzivali sme ho pri mhd a na vstupy do zoo mam este 3 deti co su ztp, ale tie su na tom horsie 2 uz dospely a mam autistku takze tu to bolo treba hned od 3 rokov mam na nu aj kompenzacie a vzdy sa posudzuje zdravotny stav po urcitom case nam posudzovali v 4 a v 5 rokoch a budu aj v 15 teraz ma 9 a zatial ho mame stale a nemusis nikde ztp davat je to len na nom
Moja dcera ma 13r a vyuziva to napr na bezplatnu MHD v BA, v NUDCH na Kramaroch ma bezplatne parkovanie, ja mam tiez ZTP a polovicne odvody do ZP. ZTP som davala az mzdarke po podpise zmluvy kvoli tym odvodom, inak by som ani nemusela a na pohovore to vobec nespominas, neriesis.
@andrejka1974 prosim ta, ako prebieha to posudzovanie, to ta vyzvu? Lebo moja ma ztp od 3 rokov a odvtedy nikto nic, ma ho stale.
@anjelok to som nevedela, že ked si ZTP, tak máš polovičné odvody do ZP, dík za info, inak my sme ten preukaz moc nevyužili pri synovi, tak aspon niečo pozitívne, ked sa zamestná
@janickacrazy Tie polovičné odvody sú výhoda. Ale pre pracujúceho je možno pozitívom aj skutočnosť, že ak je zamestnávateľ povinný zamestnať určitý počet ZŤP, tak má trošku väčšiu istotu, že o robotu nepríde(ten zamestnanec). A tie polovičné odvody má zamestnanec aj zamestnávateľ.
@vulka prosim Ta a tie polovicne odvody su povinnost, ked ma ZŤP alebo možnost? Ze ak nepovie, tak nebude mat. Lebo pocula som uz vela nazorov, ze radsej zaplatit nejaku 'pokutu' ako mat 'takehoto' zamestnanca, ze su s nimi len problemy :( Dakujem
@anjelok prosim Ta, nevies, ze ak by si to mzdarke nedala kvoli odvodom, ci vy to bolo v poho - ze proste platis vacsie? Neviem, ci by sa jej nevratili vykazy z poistovni ako chybne. Dakujem
vybav ztp aktualne nevies co bude ak mu dali PAS teda diagnostikovali este pred skolou tak uvidis sama ake kompenzacie bude potrebovat vobec by som neriesila buduce zamestnanie najprv musite zvladnut skolu
O problémoch neviem.Viem, len, že u nás je pokuta pre zamestnávateľa za to, že by nezamestnal predpísaný počet invalidov. Teda počula som o tom. Nie som ekonómka.
@anonym Ja som jej to dala az po nejakom case v predchadzajucom prac.pomere, lebo tiez som o tom nevedela. Akurat mala blbe poznamky, ze som to mala dat hned pri nastupe a za ten rok potom pri rocnom zuctovani ZP mi vratili preplatok za tie mesiace, ked som platila plne odvody.
dcéra má a využíva pri zľavách , ak niekam ide - plaváreň, kino, vstupné. myslím že ani koncesionársky poplatok by ste neplatili.
Ma to vyhody - cisto len financne - zlavy a pod. Inak ziadne. Ake ine vyhody to ma mat? V skole tak ci tak o probleme vedia/musia vediet, je jedno, ci ma ZTP alebo nie - tam to nie je o tom, ze diagnozu vytiahnes, ked chces. Poznam pripad maminky, co prehlasila dieta s PAS na inu skolu, pricom diagnozu zamlcala, vyskytli sa vsak problemy... Tak dodatocne vysla s pravdou von a teda, mala z toho ona velmi zle, ze takuto zavaznu skutocnost zatajila, to sa nerobi... V dospelosti to ma skor nevyhody podla mna. Teda ak sa bavime o hranicnom pripade, kde moze clovek fungovat len ako mierny cudak (mam s AS skusenost, viem o com hovorim), alebo ZTP. Ak bude mat dotycny clovek ZTP uz by to zamestnavatelovi nemal zatajit. A nerobme si iluzie, ze zamestnavatel takehoto cloveka uprednosti pred zdravym clovekom. Jedine, ze by musel ozaj povinne naplnit nejake kvoty - ale aj to by vacsina zamestnavatelov zobrala radsej dajme tomu vozickara ako autistu. Pre vacsinu ludi je tato diagnoza strasiakom a hned sa im v mysli vynori totalne neprisposobivy, nezvladatelny, nechapavy clovek . Tak to zial je a este chvilu potrva, kym.si vacsina spolocnosti uvedomi, ze v autizme ide o spektrum a ze aj mnohi uplne normalne fungujuci ludia su autisti. A kolko nediagnostikovanych, s lahkymi formami, ich beha po svete. Nieze je teraz autistov vela - vela ich bolo mozno aj v minulosti, len sa tie lahsie formy vobec neriesili...
@vulka tie polovičné odvody platia pre držiteľov ZŤP alebo musí poberať aj invalidný dôchodok?
@anjelok v posudku mate napisane kedy mate mat kontrolu ak tam nemate ziadnu tak vas uz posudzovat nebudu
@andrejka1974 fuha, tak to musim pozriet, je to uz 10 rokov dozadu, ale to by som si asi pamatala, keby tam nieco take bolo. My mame dozivotnu diagnozu, tak mozno preto. Kazdopadne dakujem za info 🙂
@anjelok mne pri dcere ma autizmus dali kontrolu v jej 15 rokoch
@janickacrazy to by sa mzdárka veru "potešila" keby ste ZTP zatajili, aj keď neumyselne...
@jaroe ahoj, rozumiem tomu spravne, ze zamestnanec musi uviest pri nastupe, ze je ZŤP? Nepresli by vykazy/ vratili by ich na opravu? Bola by to chyba? Nerozumiem tomu, len kde co som zachytila. Dakujem
ja ti poviem moju skusenost. Vdaka ZTP preukazu sme sa vyhli pokute, ked mi VFA chlapca otvorilo dvere "nudzovy vychod" v lidli...takze za mna ano, oplati sa to
ahojko ak som spravne pochopila dieta ma 5r?? v tomto veku by som vobec neriesila buducnost dietata voci ZTP vobec nevies co z neho vyrastie ci bude samostatne vediet fungovat v spolocnosti a zivote nakolko je zasiahnuta socialna oblast dietata, nie je to este uzavrete. asperger sa moze dodiagnostikovat aj v 10tich rokoch popr. zmenit diagnoza na inu. su rozne deti aspergeri, ty ktory maju vysoke iq sa dokazu zadaptovat v spolocnosti, ty z nizsim to maju tazsie, nevedia sa naucit odzerat socialne spravanie, vybav si ZTP ktore vam bude sluzit pocas skolskych rokoch a teraz vobec neries zamestnanie - ak bude dieta schopne, zamestna sa aj ako ZTP, dokonca vystuduje VS... ak nebude schopne nedokaze to je uplne jedno ci budes mat priznane ZTP na dieta alebo nie drzim vam palceky aby vam to vyslo (PS: cim mensia integracia na skole, tym ma dieta vacsie sance uspiet v zivote 🙂 )
@vulka ano, je to pravda 🙂 ale takto. Zamestnavatel je povinny zamestnat urcite mnozstvo ZTP osob (podla celkoveho poctu zamestnancov vo firme) a ano, ak to nesplni, je sankcionovany, ALE ma aj inu moznost (nakolko nie vsetky typy pracovisk mozu zamestnavat ztp) a to odoberat urcitu sluzbu/tovar z chranenych dielni/pracovisk. Aj tu sa celkova cena za tovary/sluzby odvija od celkoveho poctu zamestnancov firmy. Taktiez zalezi aj na tom, aku funkcnu mieru poruchy dany ZTP ma (cim vyssie, tym pre zamestnavatela lepsie). Co sa tyka odvodov to neviem ani ja kolko coho odchadza (to robila uctovnicka) ale tieto zapoctovky co spominam vyssie som vo firme kazdorocne riesila ja a teda my sme to mali kombinovane - aj sme zamestnavali ZTP (na pozicie kde to bolo mozne) a aj sme odoberali tovar z chranenych dielni.
@autorka ztp mu nijak neublizi, naopak vam ako rodine to moze usetrit nejake peniaze navyse (oslobodenie alebo teda znizen ie roznych poplatkov, mhd zdarma a ine) a u zamestnavatela to praveze moze mat aj vyhodu (ktoru spominam vyssie). Samozrejme preukaz nemusi vytahovat ked nebude chciet ale v mnohych pripadoch to vie ulahcit vybavovanie, pristup, kadeco.... Moj brat je nevidiaci a ztp ma od puberty. Uz je dospely, zenaty, stastny 🙂 nikdy mu nebolo ztp na pritaz, prave naopak (aj ked ano chapem, pas je iny typ diagnozy) len ta chcem povzbudit ze ak ma narok na ztp, urcite mu ho vybav, moze len pomoct 🙂 drzte sa 🍀🍀
Zamestnávateľ alebo minimálne mzdová účtovníčka sa časom určite dozvie, že zamestnanec je zťp aj keď to utají, a to tak že sa ozvú z poisťovne že výkazy sú chybné. Mne sa to takto ako mzdárke stalo že mi jedna zamestnankyňa zabudla oznámiť že je ZŤP, ona teda ani nevedela že mi to má oznámiť a netušila ani že má nárok na menšie odvody do zdravotnej poisťovne. Dovera na to prišla až po roku a ja som potom opravovala asi 14 výkazov ako aj vyplatné pásky atď. Tak za ostatné mzdárky vás prosím určite toto nezatajujte.
@anjelicek26 bohužiaľ zamestnávateľovi VšZP oznámi znížený odvod

Je to určite výhoda. Veď v prípade, že nebude niekde chcieť uviesť, že ma ZTP, tak nemusí. Je to na ňom