Monitor dychu pípal a moje 1,5-mesačné bábätko sa nehýbalo
Dobrý den,
prosim o radu... mali sme vcera infarktove stavy...1,5mes syn cez den spal vo svojej postielke vo svojej izbe ked zrazu monitor zacal pipat. Letela som tam, nehybal sa, nepohol sa ani ked som ho zo zavinovačky dala prec, fukla do úst, ani ked som nim trocha triasla a manipulovala...resp to sa trocha uz pomrvil myslim a znova nepohnuto lezal ďalej, znova som triasla tak sa zacal konecne natahovat a mrvit ako po vydatnom spanku. Az neskor sa prebudil jak keby sa nic nestalo.
Moja velka chyba, ze som v panike neskontrolovala ci sa hrudnicek hybe a dycha. Ci proste prestal dychat alebo tak tuho zaspal, ze dychal velmi pomaly a slabo az to monitor cez zavinovacku ( tenkú, nie perinku ale mal v nej aj deku) nezachytil.
A ja sa odteraz bojim zaspat poriadne a neviem co dalej robit. Ide o to, ze v noci spaval s nami v spalni v prirazenej malej postielke k nasej posteli a tam monitor nefunguje kedze snima aj nas dych. Tak sme tu jeho postieľku dali bokom do rohu spalne aby mohol mat ten monitor aktivovaný (v noci spi na chrbate, v látkovej ulitke, v prazdnej postielke). Som z toho uplne nesvoja, nevidim nanho poriadne, strhavam sa pri kazdom mlaskani, chrneni, funeni, zakuckani, vstavam k nemu...no viac ma desi, ze pri tichu by som sa nezobudila. Ja vlastne neviem ani co s nim teraz robit cez den, nemoze si zdriemnut inde ako v tej postielke s monitorom, ani v obývačke ani pri mne so mnou, mam proste strach, ze nebudem ,,pocut ze je ticho a nedycha,,. Ze zaspim nebodaj pri nom. Ze aj ked ho mam na sebe, ked ho uspim alebo ked je v satke na mne tak ,,nebudem pocut to ticho,,. Alebo ze od unavy zaspim pri nom.
Uz keď ho vidim osameleho v tej postielke v rohu mi chyba, aj pri predstave, ze si ho cez den nepritulim a nezdriemneme si spolu mi je do revu. Nehovoriac, ze som v šoku co sa stalo a co sa mohlo stat a ci sa to nestane zas.
Pediatrovi poviem, no nečakám, ze to po prvom raze bude riešiť najma ked som nepozrela ci dycha, ci iba tuho nezaspal a monitor to cez deku a zavinovacku nezachytil. Maly je inak zdravy, na UM, rastie jak z vody a je čulý.
Klud, infarkt zazila asi skoro kazda pri prvom zapipani, nabuduce budes vediet co robit, pohotovejsie. Stale je lepsie, ze zapipal akoby nezapipal a zle by bolo nie? Pekne nech spi v postielke, tam to je bezpecnejsie ako pri vas. Hlavne nezabudaj polohovat, nosit helmu je vizitka starostlivosti matky 😅
@martina1985ba
Otestuj jeho spanok ze ci bezne takto tvrdo spi. Skus ho zajtra zobudit uprostred spanku. Manipuluj nim a fukaj mu do ust ako si robila vtedy a sleduj ze kolko mu bude trvat ci sa zobudi. Podla mna je kludne mozne ze si mu zachranila zivot.
Male deti nemaju mat tvrdy a hlboky spanok. Prave preto maju morov reflex, ktory ich zo zspanku casto budi.
Isla by som k pediatrovi a opisala co sa stalo.
Vyhodila by som vsetky ulitky, deky. Ta zavinovacka neviem aka je ale asi aj tu. Tu deku mal v zavinovacke???
Skontroluj ci je v postielke dobra ventilacia a tiez ci nie je dieta prehrievane. Toto su caste priciny smrti.
Dieta ukladala na spanok iba v spacom vaku do prazdej postielky so zapnutym monitorom kazdy jeden krat. Maznala a tulila by som sa s nim ked bude hore. Neriskovala by som.
Ja som mala prvych 6 mesiacov taku malu lahku postielku, ktoru sme podla potreby bez problemov presunuli zo spalne do obyvacky a spat.
Toto je dovod, preco som monitor nikdy nemala... pribehnes jak blazon, tlak 300/200 a dieta "len" spi. Alebo som mu ja prave zachranila zivot? 🤔
@martina1985ba na tvojom mieste ihneď výhľadom lekára môže sa to opakovať môjmu synovi takto zistili silný reflux a musel začať užívať lieky koli tomu že mal často apnoicke pauzy mal ich aj niekoľko za den časom sa to upravilo išlo mu naozaj o život nechcem strašiť ale určite sa dajte vyšetriť
@basska_b ale často zachráni život môjmu synovi zachránil monitor život dcérke ho vzal, lebo som monitor nemala
Po prvom raze by som nepanikarila. Podla mna to ze dieta nema tuho spat, je blbost ako mraky. Male babatka zobudit na krmenie bol niekedy ozaj nadludsky vykon 😁. Autorka kup si mensiu prenosnu postielku / kosik, mozes ho mat potom kludne pri posteli hned. Nestrachuj sa, ten monitor je presne na to urceny. Ked sa to zopakuje sleduj hrudnicek, sleduj ci dycha. Doktorke to urcite spomen, ona uz povie co a ako. To ze by zaspal na tebe sa nemusis bat.
@martina1985ba Tiez som si to zazila. Vdaka monitoru som takto nasla 15 dnoveho syna v postielke nedychat. Bez pohybu, bez napatia svalov, oci vyvratene, nereagoval. Najhorsie minuty mojho zivota. Situacia sa este potom opakovala, ale uz dychal, akurat frekvencia dychu bola znizena. Bol potom sledovany na neurologii. Tiez som sa bala nechat ho mimo postielky. Kupili sme potom Snuzu - monitor dychu co sa pripina na plienku. Takze potom som bola pokojnejsia, ked napr. spal v kociku na balkone. To pripinanie na plienku bolo kus problematicke, fungovalo to len ked bol malicky, potom ako podrastol a zacal sa viac hybat, aj v spanku, uz monitor robil falosne poplachy, ale to uz sa neobjavovalo apnoe.
Myslim, ze teraz su aj ovela kvalitnejsie monitory, maju formu ponozky, len je to drahe. Ale pre ten pokoj to stoji.
A aky mate monitor? Tu podlozku ci ten na plienku? S tym na plienku by mohlo babo spinkat i inde, ale teda skusenost nemam ani s jednym, ale teda ak niekto sa vyzna, nech doplni info. Neviem, ci alarmu vadi, ze je postielka prirazena k vasej, vas dych podla mna nevie zachytit, nuz ale teda, hovorim, nemam skusenosti.
A ak chces mat babo pri sebe cez den, neda sa Ti z kocika hlboka cast odopnut a mat ho v nej cez den napr. v obyvacke? My sme tak robili so syncekom. Resp. s dcerkou tak, ze v spalni mala svoju postielku a v inej miestnosti cestovnu. Ta je uzitocna a vyuzijete i pri cestovani k starym rodicom, na dovolenky... Je lahka a presunies si ju kam potrebujes.
Mne sa pri prvej dcerke tak stalo, ze som sa v noci z nicoho nic prudko zobudila, uplne bez dovodu a hned mi napadlo skontrolovat dcerku, tiez mala prirazenu postielku k nasej. Niekolko sekund, co som na nu hladela, naozaj nedychala, chytila som jej rucky, mala ich studene, nastastie sa mi podarilo ju zobudit. Monitor sme nemali a ani sa mi nic nesnivalo, len som sa skratka prudko zobudila. Doteraz si myslim, ze jej to vtedy zachranilo zivot. Ale bala som sa vtedy riadne, potom spala nejaky cas so mnou v posteli (teraz ma uz 14 r. a je v poriadku). Kludne moze byt, ze to pipanie Ti babatko zachranilo. A radsej zbytocny alarm ako raz prist neskoro k babatku.
To je dôvod, prečo sa monitory používajú. Dieťa môže prestat dýchať počas hlbokého spánku. Proste si ho prebrala. Tiež sa nám to stalo.

Ahoj, mne monitor pípal viackrát, keď sme tam malého dávali v zavinovačke a spal na boku, dokonca aj tak na kraji postielky. Bolo to takto na začiatku keď mal ešte nižšiu váhu. Keď som dobehla a schytila ho, tak on sa začal mrviť takým spôsobom, že čo ma rušíš, bola to chyba monitora lebo malý bol kompletne ok. Aj keď píšeš, ako zareagoval, neviem, či to bola sekunda alebo napr 5 sekúnd jeho “nereagovania”.. skús naozaj v postieľke odstrániť všetko čo tam nemá byť aj počs denného spánku, prípadne ak ti ide nastav na monitore vyššiu citlivosť. My odkedy sme toto urobili, už nám nepípal, ani sme to neriešili s lekárom.. spoločného spania by som sa celkovo nebála, práve to znižuje riziko týchto stavov - mama ty si ten najlepší monitor dychu na svete 🙂 je to stres ale neboj sa bude lepšie 🤎