Prečo dnešné deti spia len 30 minút?
Ahojte.
Často sa stretávam s údivom a nepochopením od starších generácii (moji rodičia, starý rodičia) keď im poviem, ze moje dieťa spí 30 minútové spánky, že je presný ako hodinky. Vždy sa čudujú, že oni keď mali malé deti to nikdy nevideli, že ich deti spali v postieľke 2 hodiny, nemali problém spať v kočíku, nemali problém zaspať dobreže nie na skale atď. Dnes sa stretávam s veľa mamičkami, ktoré tiež riešia so svojimi babatkami 30 minútové spánky presne ako hodinky.
A tak sa zamýšľam - čím to je? Je to naozaj dnešnou dobou? Rodia sa deti nejakým spôsobom iné ako v minulosti, niečím ovplyvnené? Alebo? Nerozumiem, stále nad tým rozmýšľam 😀
Aký je váš názor? Prečo dnes deti spia 30 minút, a v minulosti prespali bez problémov aj vyše 2 hodín?
to nie su “dnesne deti”, vzdy boli deti, co spali kratko a take, co spali dlhsie.
mam 36r, 7,5r syna a ako babatko mi spaval minimalne! dve hodiny, obcas aj 3h a ked mal tesne pred 3,5r, ked zacinal skolku, musela som ho zo spanku dokonca budit, lebo by spal vyse 2h a potom nespal v noci.
po hodine som ho budila.
ked nastupil do skolky, spal v nej a poobede na minim. 2h von, aby som ho unavila
Mam kontroverzný nazor, ale to, ze deti spia 30min je chyba rodičov lebo o spánku nic nevedia.
Ano,moze sa stat, ze je aj take dieta a rodiciia robia všetko na 100% ale v 99 prípadoch je to chyba rodico.
@anonym_b6445b hluposti. Ja som nerobila nic specialne a dieta mi spalo vyse 2hodin, v noci sa nebudil viac ako 1x. A nerobila som NIC specialne, proste take dieta 🙂
@anonym_autor dodrziavate rezim minimálne dva týždne? Rovnaký čas zobudenia a rovnaký čas večierky? Rovnaký čas ukladania? Rovnake bdele okná?
@anonym_b6445b samozrejme, vstávame ráno pravidelne o 5:00, večer chodíme spať o 18:30, bdelému okná nepreťahuje, maximálne bdelé okno má 2 hodiny.. samozrejme ale keď je unavený a vidím to na ňom že je nervózny, šúcha si oči, ťahá ušká atd tak ho nenechám hore nasilu a zložím ho skôr, aj po hodinke a pol. Za mňa to určite nieje to tom že rodičia nevedia.. vedia, a môžu aj otočiť svet hore nohami, keď dieťa je nastavené na polhodinu, neurobíš nič vo väčšine prípadov.
V mojom okoli poznam mamicky, ktorych deti spavaju aj 2 hodiny cez den v kociku vonku. Moje deti spavali od malicka 1-2 hodiny vkuse, tiez vonku v kociku. Oni boli v tomto super. Neviem si predstavit ze by mi babo spalo pol hodinu, ked vidim ze sa prebera, douspavam ho.
@anonym_autor dnešné? Pred 15 rokmi spával môj syn denne 3 krát 20 minút. Popri tom neznášal jazdu v aute (pri ktorej sa väčšina detí uspava)...bol proste taký..
@rivini ale prosim ta, sunarovych deti nebolo tolko ako je teraz a tie co boli, boli velakrat "na tajnasa".. moja svokra doteraz spomina ako im moj muz plakal o zlom krky, tak mu boli "natajnasa" kupit sunar v lekarni a ani pediatricke to nepriznali - lebo to by bol ohen na streche. A moj muz konecne prestal revat, svokra proste nemala mlieko.
Nic si nikto nepriklasloval, len sa jednoducho zilo inak. Nikto sa s nami "nemaznal" ako sa my teraz okolo nasich deti (cest vynimkam).
@banalu ooo to pocujem prvý krát
Tvoj muž je aký starý?
Len zo zaujímavosti
@anonym_autor polhodinového stánky dávajú len náročné deti normálne deti spia oveľa viac
@rivini ale prosim ta, sunarovych deti nebolo tolko ako je teraz a tie co boli, boli velakrat "na tajnasa".. moja svokra doteraz spomina ako im moj muz plakal o zlom krky, tak mu boli "natajnasa" kupit sunar v lekarni a ani pediatricke to nepriznali - lebo to by bol ohen na streche. A moj muz konecne prestal revat, svokra proste nemala mlieko.
Nic si nikto nepriklasloval, len sa jednoducho zilo inak. Nikto sa s nami "nemaznal" ako sa my teraz okolo nasich deti (cest vynimkam).
@banalu vacsina z nas vyrastla na urcitej forme umeleho mlieka. Babatka v nemocnici oddelovali od matiek, tym sa potom netvorilo mlieko, podpora dojcenia bola nulova. Ak sa pozries do zdravotnych kart zo sociku, statisticky bola vacsina deti na UM, z dovodu „nedostatku mlieka matky“. Preco tvoja svokra konkretne davala sunar na tajnasa netusim, v 80.rokoch to bol hit a pediatri ho odporucali, lebo si mysleli, ze je sytejsi ako MM.
To je taky spomienkovy optimizmus. Aj dnes aj kedysi boli deti, ktore spali viac a menej. Btw., by ma zaujimalo, ze kedy v minulosti akoze spali deti viac. Lebo teda ja som z generacie husakovych deti a drviva vacsina z nas bola v jasliach od pol roka a tam sa nik s nami nes..l. Ulozili nas spat a kto reval, tak este schytal po zadku. Velmi rychlo sa vsetci naucili cusat a tvarit sa, ze spia, aj ked mnohi nespali. Mam asi tri spomienky z jasli, jedna z nich je, ze lezim v postielke a divam sa do stropu a bojim sa aj pohnut. Takze asi tak je to s tymi uzasnymi detmi dob minulych 😅 Moje vlastne decko bolo nespavec, uspat ho bol nadludsky vykon, ale ked uz raz zalomil, tak spal aj dve hodiny vkuse. Akurat ze vacsinou nespal vobec 😅 Co by som ja dala za 30 minut..
@anonym_autor S detskym spankom to nikdy nebolo bohvieco. Keby bolo, tak by nevzniklo tolko uspavaniek, kolisky, perinky a kadeco. A moja prababka sa napriklad netajila tym, ze si niekedy pred kojenim hrkla rumu, aby deti lepsie spali.
@anonym_autor aj my sme mali to iste v tom veku - 4x denne po 30 minut. A nezlepsilo sa to, neskor to bolo 3x po 30, 2x po 30 a v 1 a pol roku prestala cez den spat uplne. To decko jednoducho nepotrebovalo viac spat. A dodnes je slaby spac- ma 8 rokov a vystaci si s 8. hodinami spanku. Neviem, cim to je, takze som Vam asi velmi neodpovedala na otazku😀. Len aby ste vedeli, ze nie ste v tom sama, ja som v tom case nic cez den nevedela urobit, lebo za pol hodku som tak kavu stihla vypit…
Neviem cim to je.
4zo4 deti ani jedno nespalo v postielke prostevpanika. Plac. Vreskot.
Iba jedno dieta zo 4 malo rado kocik. Zvysne 3 tam "trpeli".
Prvy spal jeden spanok denne-novorodenec aj to 40 min. Inac len driemal na prsniku.
Ostatne vedeli spat aj 1-2-3 hodky.
Nie su to len "pol hodinove" spanky a vlastne deti s tymto rezimom. Mala som kamosku ktorej dieta nonstop spalo. Budila na krmenie. Budila na kupanie. Inac by asi spalo vzdy. Pamatam si ze budila po 5-6 hodinach. Najedlo sa a spalo dalej.
Ja som teda nemala deti v minulosti a obe spali 2-3 hod. Nemyslim,ze to je problem vsetkych babatiek.

@anonym_autor Jedno dieta ledva hodinove spanku, zvacsa 30 minutove a druhe spalo aj 2-3,5 hodiny.. a ja som nebola neviem aky spac.. v skolkarskom veku som ppobede uz nespavala... Ledva ma mama udrzala aspon nejaky cas lezat v posteli....