Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?
Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.
@iwesska Ako dieťa som mala verziu, že šiel po niečom pevnom, ako napríklad plť, ktorú iní nevideli. On šiel isto a úplne vysvetlene, ale pre druhých šiel nevysvetlene a začal dostávať ,,nálepky" o zázračnosti, ktoré mu prischli a stále sa jeho súčasťou.
Detská fantázia ma neopustila, netvrdím, že to tak muselo byť. Čas od času sa mi pri takýchto diskusiách otvoria nové neprekročené hranice.
Konecne zacinam chapat, preco je tak velmi jednoduche zblbnut cely svet 😂😂😂
Precitala som to tu cele - hlavne tvoje odpovede. Ty si zalozila diskusiu, aby si sa uistila, ze najdes 0.05% ktori doma nepozeraju Harryho Pottera z krestanskych dovodov. Aby si si ukludnila svedomie, ze niesi mimo. Diskusia pre teba nema ziadny zmysel 🤷🏻♀️🤷🏻♀️ A inak tato neschopnost rozhodnut sa sama za seba, tak to mas z toho ze si bigotna krestanka. Mas neustale pocit, ze ti niekto iny musi potvrdit co mozes a nemozes robit. Byt krestan je fajn ale mala by si si zachovat schopnost robit rozhodnutia sama za seba. Krestanstvo zakazuje carodejnictvo a cary pretoze na ne veri. Preto upalovali carodejnice. Dufam, ze si nemyslis, ze v 10r chodia detom listy ze idu do carodejnickej skoly, niekto niekde beha do stlpov na stanici a po oblohe lietaju auta, len my si to nepamatame, pretoze kuzlo nam vymazalo tuto spomienku z pamati.
Normálne to môže pozerať.
@stevvvka
Tak ja neviem, ale v každej rozprávke na ktorú si len spomeniem je nejaká mágia … sú tam predmety, ktorými môžeš ovplyvňovať veci, sú tam čary, zaklínadlá, čarodejnice, kadejakí mágovia, rôzne bytosti … ale že v každej a nie je to vždy len abrakadabra. Harry Potter je v podstate dlhodobo svojime opatrovníkmi týraný chlapec, ktorý by sám umrel hneď zfleku v prvej časti, lebo neovládol prútikom žiadnu neobmedzenú moc ani nič podobné. Keby nemá priateľov, nedokázal by nič. To nie sú knihy o mágii, sú to knihy o tom priateľstve. Nad všetkým v tom príbehu nie je nejaká magická moc, ale LÁSKA. Láska pomáha Harrymu prežiť, OPAKOVANE. Je to láska jeho matky, láska muža, ktorý jeho matku miloval celý život, láska matky jeho nepriateľa … to mu zachraňuje kožu, nie mágia. A celé jeho úsilie je sprevádzané obrovskou podporou priateľov. On to zlo nezničí sám, že on je hrdina, lebo má tú moc, oni to dokážu všetci SPOLU. To sú tak silné momenty a odkazy na spolupatričnosť a hodnoty, že ja proste nedokážem vstrebať, že Harry nie, lebo mágia … Veď tie knihy sú úplne o niečom inom, pre milosť!!! K pohanským zvykom toľko, že xy kresťanov nosí červenú šnúrku na ruke a verí v urieknutie a zároveň s tým si idú myšlienku, že Potter nie, lebo mágia 🤷♀️.
Panafera, ved je to rozpravka. Neposielas ich do sikmej ulicky kupit si carodejnicky prutik a medeny kotlik, ci?
Každý má tú hranicu poznania inú a už inde. V knihe je kníh sa píše, (odtŕham z kontextu), .. .poznanie pominie. Láska je večná.
Inak baby vedeli ste, že kresťan by nemal ani horoskopy čítať? Ja som veriaca, ale Harry Potter a tieto horoskopy, to je blbosť. Som normálny človek mám zdravý úsudok a myslím, že keď si prečítam horoskop, alebo pozriem film tak zo mňa horší kresťan nebude. To je o inom.
😂🙈🙉🤦🏻♀️
Ja som dovolila mojmu pozerat az od 8.roku.ale to pretoze on je taky bojko a vzdy sa potom bal v noci ked zbadal nieco v telke.stacila uputavka. Az ked zvladol jednotku , co bola este pre mna najlahsia cast, pozeral ako 9rocny zvysok. Ja mam HP rada , priznam sa ze knihy som iba prebehla.
Ja si z toho vôbec nerobím srandu, normálne ti asi v piatom príspevku vysvetľujem, ako to s tými knihami je a odporúčam ti, aby si si to prečítala proste a urobila si názor sama … ale ako tu už niekto spomínal, tebe je to jedno a len si chceš násjť to malinké promile ľudí, aby ti potvrdilo, že HP je satan sám a hotovo. Vôbec sa o tom nechceš nejako na úrovni baviť.
Strašne do toho niektorí domýšľate veci, ktoré tam nie sú a zbytočne do hĺbky rozpitvávate obyčajnú rozprávku.
@oblecenie99
Ja som študovala literatúru … vieš aké veci sme my nachádzali v knihách, ktoré normálni ľudia len prečítali? Odpadla by si 😂😂😂🤪
😂 na smiech
Takých článkov nájdeš viac, ale je na tebe, ako sa k tomu postavíš, lebo treba čítať s kritickým myslením 😉 Dovolím sa označiť za silno veriacu osobu, ale v živote mi nenapadlo nachádzať v knihách HP návody na praktizovanie mágie, ako to niekde uvádzajú, a to som na knihách HP vyrástla, prvú časť som čítala ako 10-ročná a brala som ju ako nádherný príbeh, plný fantázie, ako rozprávku. Tvrdenia niektorých fanatikov, že spisovateľka v knihách veľa kúziel opísala až príliš realisticky a vraj sa tak vykonávajú reálne kúzla napr. v čiernej mágii, je dosť zveličené, pretože ja ako bežný človek, v čase čítania knihy dieťa, som doteraz neprišla do styku s reálnymi kúzlami či čiernou mágiou. Ale predpokladám, že ak Rowlingová chcela napísať fakt dobrý príbeh, čo sa jej aj podarilo, musela si trošku naštudovať napr. z histórie, ako sa praktizovali kúzla v staroveku či stredoveku, resp. vzala si odtiaľ inšpiráciu. Som učiteľka a poznám úplne iné knihy, ktoré by som deťom čítať nedala, ale knihy HP k nim rozhodne nepatria. Už len také Dobšinského rozprávky sú niektoré dosť drstné pre citlivé dieťa a nikde som nezaznamenala, že by boli nevhodné. Ja som vždy milovala knihy, už odmalička, preto viem, že filmy HP, ktoré sú tiež skvelé ,hoci knihy nepredčia, tak svojím odmietavým postojom k nim zbytočne oberáš svoje dieťa o krásny príbeh plný fantázie, priateľstva, ukazujúci dôležitosť rodiny a viery v to, že dobro víťazí nad zlom. Na tvojom mieste by som vyskúšala pustiť jednotku, hoci s pretáčaním častí, ktoré by sa ti nezdali úplne vhodné na jej vek, ak také budú, a po filme sa skúste porozprávať, čo naň hovorí, čo sa jej páčilo, prípadne ju zaskočilo 😉
Anonym, sprosta si tu jedine tak ty o com svedci tvoja reakcia. Ja som sa normalne pytala,aby si mi to vysvetlila,pretoze magia ti je v HP cudzia,ale tieto nadprirodzene biblicke schopnosti nie. Vidis,ze @vanda323 a @katkamatka7 mi to normalne vysvetlili,za co dakujem. Vobec to nebolo myslene ako vysmech, len napisane s nadhladom. Respektujem kazdeho,ale nie tych veriacich, co z inych robia hlupakov ako ty za to,ze nevedia obhajit to,comu veria.
@katkamatka7 Dakujem,ze si to pochopila. Ja neviem,co take divne som sa opytala,ked ma to zaujima. Fakt som vzdy chcela vediet,ako sa to da,chodit po vode. Ajdeti sa ma na to pytali,nevedela som,co im mam odpovedat. Mozno to je fakt ako pises,to je aj celkom logicke a nenapadlo mi to.
No ja len že treba pozrieť aj PG rating-, moja dcéra 8r videla prvé 3. časti Pottera viac jej nedovolím, tie časti 4. a vyššie sú už s úplne iným slovníkom aj scény nie sú pre menšie deti viac násilné, prosto si bude musieť počkať na ďalšie keď bude staršia. Hoci narieka, že kamošky v jej veku už videli dávno všetky časti...
Mne sa Harry poter kniha veľmi páčila film už bol slabší ale aj tak super. No len prvý diel. Pre deti sú tie filmy veľmi strašidelné.
Ja poznam aj zakladne ritualy ciernej magie a v HP nic take nie je. Uplne vymyslene abraka dabraka rozpravkove.
Ano dovolim, aj ja som na nom vyrastala a tu som. Su to krasne spomienky, ku kazdej knihe mam vztah.
moja pozerala pottera 1x ako 9-10rocna, podla mna napr. 5rokov je malo... nic jej neuslo, rozumela tomu, aj knihy si precitala. Hlavne tie dalsie casti nie su podla mna vobec pre male dieta vhodne.Ale teda pre 8-10 rokov je to ok... Neviem o tom, ze by tam bolo nieco protikrestanske, nevidim teda dovod preco by ste nemali s potterom suhlasit, je to rozpravka. nechajte deti zit, urobit si na veci a svet svoj nazor, lebo raz sa vam za obmedzovanie "kvoli viere" podajuju tym, ze sa nu uplne vykaslu...
@slovakboy nemyslím si, ze su to strašidelné filmy .. ja som ako dieťa pozerala horory a HP je slabý odvar oproti iným filmom. Tiez som na tom vyrastala.. ako na knihách, tak aj na filmoch.
@iwesska rovnako ako @vanda323 mi váš komentár prišiel ako výsmech veriacich, ale na základe ďalšieho vášho príspevku, že to naozaj len chcete vysvetliť: viera nie je založená na logike, takže nehľadáme logické vysvetlenie každého Ježišovho zázračného skutku. Jednoducho, keď veríme, že Ježiš je Boží Syn, a teda je všemohúci, vševediaci a všemocný, už pri konkrétnych skutkoch sa nezamýšľame nad "logikou" daného skutku, pretože viera presahuje chápanie nášho rozumu. Snáď chápete, ako to myslím :D neviem to tak dobre napísať, akoby som to vedela vysvetliť niekomu face to face 🙂 ale stále sa mi zdá viera v Boha logickejšia ako viera v zázračné náramky, kamienky, odvary a neviem čo všetko sa dá aj tu na fóre nájsť a nikdy som nevidela, že by sa tu niekto z toho vysmieval.
A čo sa týka témy, sme veriaca rodina, čítala som všetky knihy HP v čase keď vychádzali, filmy som videla, sú podľa mňa slabučký odvar kníh a mojim deťom sa na to dovolím pozerať, ale nie teraz nakoľko majú 7 a 8 rokov a boja sa tmy, pavúkov atď. Počítam, že až keď budú mať 10-12 rokov, čo je myslím aj veková hranica, pre ktorú autorka písala prvý diel.
@slovakboy moje sa toho neboja, ale to je možno aj tým, že to poznali z knih, pozerali sme to spolu a bavili sme sa o tom čo scenáristi vynechali a zmenili.. jasne že boli aj miesta ktorych sa báli prvy krát keď to sledovali, ale také strašidelné časti
alebo chvíle napatia sú v každej rozprávke.. teda samozrejme nemyslím napr.masu a medveď alebo Spievankovo.. decká tie filmy od 4rky (čo považujem za vážnejšie ako prvé tri ktoré mám najradšej) začali pozerať tak minulý rok.. a to mal najmladší 4-5r..

Ja furt rozmyslam,ako mohol Jezis chodit po vode,ked bol realny🤔 Viete mi to ako veriaci vysvetlit? Lebo mne by sa tato schopnost tiez zisla,nech nemusim obchadzat jazero😂 Tiez mi nikto nevie vysvetlit termin "neposkvrnene pocatie"....Fakt by ma zaujimala tato metoda pocatia. O tej ani Harry Potter nema paru😂