icon

Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?

8. jan 2022

Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.

janetinka27
9. jan 2022

neviem, ci je toto real prispevok alebo zasa nieco na rozprudenie vasni. moj muz ma vemi rad filmy a medzi nimi aj HP. raz pozeral jednu cast a ja s nim,bola natocena cela v temnote.nebolo na tom nic pekne.ostal mi z toho zly pocit,detom by som to nedovolila pozerat.
som veriaca a principy toho pribehu nekoresponduju s tym,co by som chcela detom odovzdat,nepaci sa mi to,urcite by som to nepustila detom ani sebe

jana_eyre_2
9. jan 2022

@janetinka27 určite by som príbeh neposudzovala podľa filmu, je knihe vvzdialeny.. ja mám tie filmy celkom rada, ale aj si myslím že urobili knihe medvediu službu, pretože vďaka filmu ju niektorí ľudia odsúdia a pritom kniha je úplne iná ako film,
..

yoxinka
9. jan 2022

@janetinka27
Akože ako v temnote? To prosím vysvetli. Keď si videla jeden film, ktoré sú samé osebe úplne že výcuc kníh, pričom vo filmoch je vynechaných tak 50% vecí ak nie viac, tak si dovolím tvrdiť, že netušíš, aké sú princípy príbehu o HP.

owecka
9. jan 2022

Uff 😄😄😄 chuda dieta...som rada,se my taketo krestanske praktiky doma neriesime...🤣🤣🤣

katkamatka7
9. jan 2022

Dávno, keď som videla prvý diel a neskôr čítala prvý diel knihy, som sa zároveň venovala pochopeniu rodín žijúcich s človekom trpiacim na psychotickú poruchu. Možno aj preto som príbeh vnímala ako príbeh človeka žijúceho vo dvoch svetoch. V prvom normálnom svete, kde je nepochopeným a týraným. A v tom druhom svete, kde nemajú prístup bežní ľudia, ale tí, čo rozumejú tomu, čo prežíva.
Je to môj subjektívny pohľad, vôbec nemusí byť pravdivý. Sesternica niekedy v tom čase písala školskú prácu a myslím, že aj v diplomovej mala spracované prvky čarovných bytostí v príbehoch a ich vplyv na vnímanie. HP mala zodpovedne naštudovaného.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
kinderzwillinge
9. jan 2022

@anonym, takze aby si dieta pozrelo Harryho Pottera je hriech, ale ked ty, ako dospela zena a matka urazis @iwesska tym, ze je sprosta, to je ok a je to krestanske?? Asi to nevadi, v nedelu sa vyspovedas, das si dve - tri modlidbicky navyse a zivot je krasny?? Strasne pokrytectvo, chce sa mi grcat.
A nie, ja nie som veriaca, neposkvrnene pocatie je usmevna legenda a po vode som videla chodit akurat tak Majku z Gurunu a aj to len v telke.

janetinka27
9. jan 2022

@jana_eyre_2 nejde len o film, pisem,ze som sa potom o to viac zaujimala a nekoresponduje to s hodnotami,ktore vyznavam, takze by som to nepozerala a ani nedala citat/pozerat detom

elanor
9. jan 2022

@janetinka27 cize pre teba priatelstvo, boj dobra proti zlu, a vse-zachranujuca sila materinskej lasky nie su hodnoty, ktore vyznavas a ktore nemas zaujem odkazat vlastnym detom??? akoze vazne?

monka105
9. jan 2022

@yoxinka presne nad tým som sa zamyslela, Dobšinský atď. Živo si pamätám moju najobľúbenejšiu rozprávku z detstva. O dvoch sestrách-princeznách. Jedna zo závisti zavraždila druhú v lese a zakopala ju tam. Vyrástol z nej nejaký krík a mladík si z konárika vystrúhal píšťalku, ktorá spievala o tom, že bola raz princezná, ale zabili ju. Nakoniec na tej píšťalke zahrala tá jej sestra a píšťalka jej zaspievala, že je vražednica a vlastný otec poslal druhú dcéru do žalára. 🙈😂 Akože oproti tomuto je Harry Potter naozaj nič. Pri menších deťoch by som im možno vysvetlila, že ide naozaj len o fikciu a čarodejníci a kúzla neexistujú, ale nevidím na tom vôbec nič, čo by malo byť ,,hriešne”.

janetinka27
9. jan 2022

@yoxinka napisala som svoj nazor, na ktory sa autorka pytala. co teba do mojho nazoru?
bol to diel,kde bol v nejakom jazierku jelen. film sa mi nepacil, nepacila sa mi atmosfera s zostal mi po nom zly tazky pocit.

janetinka27
9. jan 2022

@elanor a to akoze vazne prekrucas moje slova? v hp su aj ine "hodnoty", ktore nevyznavam a je to moja vec.teba do toho nic

jana_eyre_2
9. jan 2022

@janetinka27 veď ok.. lenže súdiť podľa filmu neznamená, že si sa o to viac zaujímala.. keby si si to prečítala, tak tento rozhovor beriem inak, alenposudzovat príbeh podľa ponurosti filmu, mi je proste zvláštne.. lebo to čo urobí režisér a scenárista je niečo úplne iné ako čítanie..

yoxinka
9. jan 2022

@janetinka27
Ja som sa slušne opýtala, prosím ťa, nenavážaj sa do mňa. Ok, ja rozumiem, že sa ti nepáčil film, ja to chápem, ale nepíš prosím o princípoch HP, lebo tie nemôžeš posúdiť podľa jedného filmu.

katkamatka7
9. jan 2022

@janetinka27 Tá scéna s jeleňom pri zahmlenom jazierku mi tiež utkvela v pamäti. Calveolus calveolus je tu symbolom nádeje a žiariaceho svetla v tme, ktorý pomôže vyviesť z beznádejneho hmlistého bahna.
Musela si vtedy prežívať niečo veľmi ťažké, z čoho si sa nevedela dostať. Preto v Tebe ostala pocit, že to už nechceš.

elanor
9. jan 2022

@janetinka27 nic neprekrucam. Zakladna podstata HP je sila priatelstva, boj medzi dobrom a zlom a sila materinskej lasky.
Nic viac a nic menej.
Jaaj akoze magia a kuzla? Prepanaja ved je to rozpravka... Magia, kuzla, magicke ci kuzelne bytosti / predmety, cary, baby jagy, strigy atd. su vo vsetlkych rozpravkach napriec storociami a napriec zemegulou.
Je to fantasy. Nic viac nic menej. Vymysel. Hlavne principy su inde nez v magii.

Sama si napisala, ze ty principy HP odmietas a nechces ich odovzdat svojim detom.
Teda odmietas priatelstvo, odmietas boj dobra a zla (= vitazstvo dobra) a odmietas materinsku lasku, a nic z toho nechces odovzdat svojim detom.
Su to presne tvoje slova. Nic viac a nic menej.

A zrazu sa ti to nepaci? Nuz asi sa nad tymi principmi a hodnotami v HP budes musiet este raz zamysliet, ze to asi nieje uplne tak ako si si myslela.

sardinka32
9. jan 2022

Jeden exorcista...Piotr Glass hovoril, že je to o okultizme a ten je spojený so satanizmom. Pozri si tento clánok, rozoberá sa to tam úplne detailne. Ty rozhodujes za svoje deti, urob tak, ako cítiš, že je správne. Je jedno, čo Ti tu kto napíše a či sa Ti vysmeje.
https://sekty-okultizmus.webnode.sk/filmy/harry...

Kto chce, nech pozerá, kto nie, nech ignoruje. Ja som videla kúsok jednej časti len zo zvedavosti, keď to frčalo a teda vôbec ma to nebavilo napríklad.

janetinka27
9. jan 2022

@jana_eyre_2 pisem, ze som sa o to viac zaujimala. precotala som o tom vela clankov, v ktorych da vyjadrovali cirkevne autority. nemam zaujem to citat aby som posudila, ci je to dobre alebo zle. doverujem autoritam, ktore sa zaoberaju
skodlivostou okultizmu. v knihe su pouzite skutocne zaklinania, opisy skutocnych praktik, ktore pouzivaju skutocni satanisti na sabatoch. su tam pouzite skutocne pomenovania demonov. ja by som nikdy nechcela citat texty nejakych satanskych zaklinani.

elementissa
9. jan 2022

No ja ako dieťa som tiež nevidela HP a mala som zakázané aj Pokémon seriály. Lebo cirkvou to bolo zakazovane. HP som videla až s mojím manželom a videli sme vseeetky Pokémon seriály, ktoré boli doteraz vydané. A keďže som to pozerala ako dospelá, svojprávna osoba, tak som rýchlo pochopila tie zákazy. Za mňa osobne HP- nie úplne moja šálka kávy, Pán Prsteňov je o kúsok lepší podľa mňa, tie príbehy sú vo svojom vnútri veľmi podobné. Viac ako HP mi zarezonovali Fantastic Beasts. Ale pri Pokémon seriáloch som pochopila, prečo to bolo cirkvou tak silno zakazovane. Nikde som totiž nenašla viac tolerancie, súcitu, lásky, dobrosrdecnosti ako v Pokémon seriáloch. Až na zopár zaporakov, ktorí väčšinou ani nie sú zlí, len sú zle interpretovaní, nepochopení, či idú hlavou proti múru (asi jediný normálny zákerný mafiánec je tam Giovanni) je Pokémon svet dokonalý. Učí deťom láske a úcte k prírode, ostatným druhom, učí ich, že nikto nie je viac ani menej, ale všetci spolu tvoríme ekospolocenstvo. A to bolo samozrejme pre RKC neprijateľné. Veď RKC má od pradavna dogmu, že človek je top topov a všetko ostatné treba zničiť, zneužiť, využiť vo svoj prospech, dobyť a odhodiť. Nič nie je tak plné nenávisti, ako kresťanská láska (moja osobná skúsenosť). Jasné, že keď vyjde rozprávka pre deti, kde tvory podobné zvieratám komunikujú, využívajú svoje schopnosti na to, aby si pomáhali navzájom, aby pomáhali ľuďom s ktorými žijú a zároveň, aby sa DOBROVOĽNE otestovali v súťaži proti ostatným, sú považované za rovnocenných partnerov, priateľov, súčasť rodiny a spoločenstva, nie sú lovene, nie sú konzumované (videli ste niekoho v pokémone jesť mäso?), nie sú využívané a týrané - len antagonistami, ktorí sú veľmi jasne vykreslení ako antagonisti- zo všetkého najviac tam je vyzdvihované práve priateľstvo, súdržnosť, oddanosť, obetavosť, láska k ostatným, súcit, tolerancia k odlišnosti...tak niečo tak osvietené bude zakázané, veď by ľudia ešte nebodaj rozmýšľať začali a odišli by z tej svojej stredovekej sekty, čo ich drží v nevedomosti. Späť k pôvodnej otázke- Harry Potter je pekný príbeh o súdržnosti, priateľstve a vernosti. Trochu mohli pridať svetla, na môj vkus je tam stále tma, ale myšlienky sú veľmi pekné. Ale za mňa FB sú lepšie, viac zaujímavých zvieratiek, to ja mám rada 🥰🥰

janetinka27
9. jan 2022

@yoxinka necitala si zrejme,ze som pisala, ze som si okrem pozerania tej casti o tom nieco zistovala hp nie je rozpravka pre deti. nezijem.v bubline, hp sa rozobera uz 20 rokov a zistila som si toho mozno viac o pozadi hp ako ten,co vsetky casti videl 10x

janetinka27
9. jan 2022

@katkamatka7 mne neprisla najhorsia ta scenka s jelenom, tu scenku som uviedla, aby som ozrejmila, o ktoru cast ide

yoxinka
9. jan 2022

@katkamatka7
Tá scéna s jeleňom pri jazierku je jeden z najsilneších momentov HP, ale človek sa to dozvie až na úplnom konci série. Mne obrazne povedané, vyrazilo poistky, keď som videla tohto rozuzlenie. Patrí to k tomu najkrajšiemu v HP … táto scéna je v konečnom dôsledku posolstvo odvahy, sily a lásky. Veľmi pekný moment! 🙂

katkamatka7
9. jan 2022

@yoxinka Musím pozrieť a prečítať. Asi tušíš, že rozuzlenie ešte nepoznám 😉

katkamatka7
9. jan 2022

@janetinka27 Rozumiem 😉

yoxinka
9. jan 2022

@katkamatka7
Veď preto to rozuzlenie nepíšem, lebo vnímam, že si tomu otvorená a prajem každému, kto dá HP šancu zažiť to naplno a nevedieť, čo sa stane. Z tohto bol napríklad v šoku aj môj manžel 🤪.

rybka2017
9. jan 2022

Moja dcéra má 8 rokov a už dávno videla všetky časti HP najradšej má 4 diel a posledný . Je maniacka HP rovnako ako ja. Vyrastala som na Harrym a bolo to úžasné a ani ja ani moji rovesníci nepraktizuju žiadnu mágiu 😁

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
9. jan 2022

@rybka2017
99% fanúšikov HP nepraktizuje žiadnu mágiu, ostatné 1% by ju praktizovalo aj bez vplyvu HP. HP je tak obrovský fenomén, že keby to bolo také okultné, ako sa nás tu niektoré dámy snažia presvedčiť, mali by sme tu toľko posadnutých a maniakálnych detí a dospelých, že by sme o tom pozerali každý deň reportáže v TV.

domak2
9. jan 2022

Ja napríklad nemám problém to dat 9r čítať, ale filmy radšej ešte nie. Príde mi to podobne s hobitom. Filmy sú zbytocne strašidelné, prehnane bojové scény atď. Ale knihu mi zatiaľ vrátila, že je to nuda a ešte tam aj zabili jednorozca, takže ešte asi chvíľu počkáme 😅

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená