icon

Je bežné, že deti platia školské výlety aj učiteľom?

7. okt 2022

Dobrý deň,
otázka najmä na tých, čo sú učitelia alebo majú nejakú skúsenosť. Je bežné, že deti platia školský výlet do sumou aj za učiteľov? Učitelia nemajú hradené tieto náklady v rámci vyššej výplaty za to odbor napríklad?

Nie že by mne vadilo zaplatiť za učiteľov niečo, viem aké majú bežné platy, ale dcéra s týmto došla a ževraj to vadí väčšine rodičov spolužiakov, tak by ma zaujímalo, že ako to je a ako to vidíte, lebo ja som si doteraz myslela, že to zaplatí škola(stát)...

jajo1
7. okt 2022

@luliu máš úplnú pravdu, tiež som totálne zhrozená z niektorých názorov, a to nielen v tejto diskusii. Toľko neporozumenia a neúcty voči učiteľom mi príde vzhľadom na ich prácu fakt nefér.

aaadkaaa
7. okt 2022

@matullienka a co ty vies? Mozno ked obvolaju vsetkych dopravcov v okoli a vyberu toho najlacnejsieho, tak to rozrataju podla toho najdrahsieho a za zvysok si na tom vylete kupia kavu😂😂😂😂 asi takto zmyslaju niektori rodicia....

xena0
7. okt 2022

Pracujem v školstve 😁 zatiaľ som nemala to šťastie žeby mi hradili rodičia výlet .. aké pokiaľ na to nemá škola financie tak je normálne že to musia zaplatiť rodičia, hádam si to nebude hradiť učiteľ keďže pre neho to teda výlet nie je ale práca a veľká zodpovednosť ak sú rodičia proti tak jednoduché riešenie - zrušiť výlet

viestta
7. okt 2022

Keď to tu tak čítam, tak súhlasím.s kamošom, ktorý prehlásil, že deti v škole sa dajú zvládnuť, nech sú akékoľvek. Ale niektorí rodičia sú pre učiteľov len výstraha, aby vedeli ako to vyzerá v očistci.

doriiis
7. okt 2022

Toto je uz absurdne,na com vsetkom by chceli niektori rodicia zgrlocit.Minule tema zaplatit/ nezaplatit ZRPS,dnes toto...ako keby ich tych par eur vytrhlo z biedy.

dskjhfdlkdjhl
7. okt 2022

Ked tu citam niektore prispevky, tak som naozaj stastna, ze napriek tomu, ze pracujem v skolstve, nemusim komunikovat s rodicmi mojich studentov.

sasa1310
7. okt 2022

@lienka9 tiež sa mi rozum zastavuje.
A vám @lienka.7 dám radu. Namiesto učiteľky zoberte dovolenku, zaplaťte si a choďte s tými deťmi na výlet vy. A ešte buďte za tie decká zodpovedná a jednou nohou v base

lienka.7
7. okt 2022

@julish aka daň? Co to splietas??? 🤦‍♀️
@luliu učitelia, resp.skola im to moze predsa zplatit napr.zo zrps, ktoré škola tak veľmi rada "povinne" vybera😉
@jajo1 nikde som nepísala ze škola dostava dotácie na výlety učiteľov so žiakmi. Je smutné ze robíš v školstve a nevieš citat s porozumením
@matullienka mimo si akurát tak ty.
@luliu to ze učitelia chcú zarábať na žiakoch si napísala tak akurát ty, nie ja. Tak sa laskavo krot.
Školstvo je presne ako zdravotníctvo jedna čierna diera. A ked vam nevadi, ze mate suplovat stat, tak mne to teda vadi. Nie som oslik otras sa.

matullienka
7. okt 2022

@lienka.7 dúfam, ze tvoje deti sedia v čase výletu doma na riti aby si nemusela zaplatiť za učiteľku 5 eur navyše. Alebo si zober dovolenku, zaplať výlet ako chod robiť dozor ako rodič keď si chytrá ako rádio.

viestta
7. okt 2022

@lienka.7 lenže zabúdas na jednu zásadnú vec. Školské výlety nie sú povinné. Ani pre žiakov a už vôbec nie pre učiteľov. Na ich organizáciu skola nedostáva žiadne peniaze, dokonca na ich organizáciu a financovanie nesmie používať peniaze, ktoré dostáva od štátu. Tie môže použiť iba a len na zabezpečenie výuky. Organizácia výletov je dobra vola učiteľov, účasť na výletoch je ich slobodne rozhodnutie. Školský výlet aj dozor na ňom môžu zabezpečiť rodičia po svojej linke a učiteľ sa ho vôbec nemusí zúčastniť.

anesim
7. okt 2022

@lienka.7 zo zrps urcite nie, to maju na starosti rodicia, oni kontroluju, schvaluju vsetky vydavky. Toto by urcite nepreslo.

doriiis
7. okt 2022

@lienka.7 ...zrps nejde do kasy skoly ale do kasy zrps.To ma vlastneho predsedu a clenov.

nadazdi
7. okt 2022

Ak by mi ako učiteľke dali robiť dozor a ešte si za výlet zaplatiť, tak určite idem ako prvá 😁😁😁 ale domov

viestta
7. okt 2022

@lienka.7 ešte pripomeniem, že ZRPS je Združenie rodičov a priateľov školy. O použití peňazí rozhoduje rada rodičov na návrh školy, škola ako taká nič nevybera, učitelia poskytujú službu združeniu rodičov, nad rámec svojich povinností, ak peniaze od žiakov vyberajú. Tie peniaze ani nie sú na účte školy a už vôbec nie sú jej majetkom.

jajka257
7. okt 2022

No tak nech si rodičia vezmú svoje deti na výlet samostatné. Učiteľ nie je povinný ísť na vylet.

dskjhfdlkdjhl
7. okt 2022

@lienka.7 Nesupluj stat, vzdelavaj si deti doma😉

lienka.7
7. okt 2022

@viestta nemam chuť reagovať na ostatne, ale ty máš u mňa speci miesto v srdiečku, tak odpoviem😊
Ok, cize zariadime dalsi "fond"? Na výdavky učiteľov na školské vylety? Keďže sa to cuduj sa svete zrazu nemoze hradiť zo zrps... lebo vsak rodičom by sa predložilo vyúčtovanie za daného učiteľa a triedu, hm? Ci to nie? Neprispievaju tam vari rodiacia týchto žiakov?Boli by proti ked sa im starajú o deti ako tu mnohé argumentujú. Zaujímavé.
Po ďalšie, nevolim si povolanie učiteľa ked viem ze tam sú výlety s detmi a mne to vadi ze mam pre dobre vzťahy s detmi v mojej triede raz za čas obetovať nejaký svoj súkromný cas. Ci výlety su každý týždeň? Nema ucitel nahodou príplatok za triednictvo?... asi toľko k tomu.
Vylevy ostatných typu ze nech moje dieťa sedi v triede v čase výletu a pod. su smiešne ba az ubohe. Ešte mi tu pomaly napisu, ze ked chcem, aby ich ucili, nech im prispievam aj výplatu, lebo škola nema. Podla nich ale všetko ok.

jajka257
7. okt 2022

@lienka.7 kvôli takým ako ty, už nebude mať kto učiť. Všetci utekajú. A ty rieš ďalej výlet.

dskjhfdlkdjhl
7. okt 2022

@lienka.7 Ty to mas riadne popletene😉

luliu
7. okt 2022

@lienka.7 ale ten učiteľ vždy obetuje čas a zadarmo, rodičia mu neplatia za čas, zaplatia za neho ak treba vstup, autobus. Či aj to si ma učiteľ platiť sam a ochudobnovat tým svoju rodinu? Choré je tvoje zmýšľanie, zahraničie na takých ako ty, kde by ste si platili komplet vsetko

jajo1
7. okt 2022

@lienka.7 hoci podľa teba neviem čítať s porozumením, nedá mi znova nereagovať na tvoj príspevok: úhrada zo zrpš - ale veď žiaľ do zrpš neprispejú všetci rodičia, to by už bolo spravodlivé, aby sa na autobus pre učiteľa skladali vlastne len tí žiaci, ktorých rodičia prispeli do zrpš? Nie je spravodlivejšie, aby sa cena za autobus pre učiteľa rozrátala medzi žiakov, ktorí na výlet skutočne idú? Veď to sú centové záležitosti. Príplatok za triednictvo nemá s ochotou organizovať výlety a míňať svoj súkromný čas nič spoločné. Vieš, koľko netriednych učiteľov pracuje na škole a že aj tí organizujú výlety?

viestta
7. okt 2022

@lienka.7 teória krásna, len nerealizovatelna. V tom fonde nie sú milióny, z toho fondu sa nakupujú veci pre školu, napríklad hračky do družiny, darčeky na Mikuláša, ceny do rôznych súťaží, dokonca aj pre deti, ktorých rodičia do fondu neprispel. Myslím.si, že zaplatiť v cene výletu ubytovanie, stravu a cestovné pre učiteľa len tými deťmi, ktoré na výlet pôjdu je spravodlive a žiadneho rodiča to nezruinuje. Obzvlášť keď výlet nie je pre učiteľa povinný.

jajka257
7. okt 2022

@lienka.7 tak si zorganizuje výlet rodičia. Zaplaťte si, starajte sa, vybavte si. Buďte zodpovední. Véd sú to vaše deti. Smelo do toho. Zober peniaze a hurá zaplat si. A staraj sa o 20 cudzích deti. A keď sa niečo stane, sup do väzenia. Média si na tebe schrupnu. A vôbec tvoja rodina sa vzdá obedu na tri dni. Ale ty hrdo vezmeš cudzie deti na výlet. Gratulujem.

ukulela
7. okt 2022

@lienka.7 tu si pisala o dotaciach.... tak ako si to myslela? Lebo zjavne viacere necitame s porozumenim ( tvoje vylevy)

lienka.7

Dnes o 20:56
@luliu
No vidis, tak mne zase normalne nepride to, ze ma rodic financovať to, na co dostava škola peniaze z dotacii. A schovávať sa za deti.

dskjhfdlkdjhl
7. okt 2022

@ukulela ona na druhej strane diskusie uz nevie, co pisala na prvej😉

abbey1
7. okt 2022

No fuj fuj fuj učitelia! Užijú si výlet zadarmo, aj s jedlom, vstupmi, ešte i výplatu dostanú, niekedy dokonca i NV!!!!
Čo tam na Tom, že 30 detí za chrbtom!

viestta
7. okt 2022

@jajka257 takí "múdri" rodičia, to nie je fenomén dnešnej doby. Keď som ja chodila na základku, tak to vyzeralo, že nepôjdeme do školy v prírode, lebo triedna s nami nemohla ísť a nikto z učiteľov sa nejak toho nechytal. Tak sa rodičia dohodli, že to nejak vyriešia. Mama vybavila miesto, dopravu, ukecala jednu učiteľku, že s nami pôjde, prdsvedcila našu babku, že pôjde ako zdravotnícka, zobrala týždeň dovolenky a išla s nami ako vychovávateľka. A aj tak sa našli mudrlanti, ktorí sa pozastavovali nad tým, že si obidve nezaplatili všetko same, však si spravili vylet🤔

mandarinka555
7. okt 2022

@lienka.7 Trošku ťa strčím do reality, ty sebec....Ten učiteľ je s tvojim deckom cca 10 hodín..potom je pár hodín neviem s kým, lebo ty si v robote....potom ešte 9 hodín prespí....Tak koľko hodín si s vlastným deckom ty, aby si sa mu venovala, keď deň má 24 hodín?

bashawelle
7. okt 2022

Definitívne som sa prestala čudovať, prečo toľkí učitelia vyhoria. S tými rodičmi sa ozaj niekedy nedá. A ešte vylety sú majú platiť zo svojho. No ved ľahká pomoc - vylety nie sú povinné. Qk rodicia odmietnu zaplatiť za učiteľku ako doprovod, tak výlet nebude a vyriešené. Sice na figu, ale aspoň nie je spokojný nikto. Alebo tie premúdre v štýle lienka.7 pôjdu ako dozor dobrovoľne na svoje náklady. Teda nie. Lebo si vybrali iné povolanie. Možno preto, ze sa im nechce vo voľnom čase bez riadnej kompenzácie chodiť po výletoch. To nech robia iní... 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

jajka257
7. okt 2022

@viestta kvôli takýmto zjavom som odišla zo školstva po 17 rokoch. A trosku si poskrabkat ego. Som matikarka. Do dnes nemajú náhradu. Mne je super. A deti trpia. Tlieskam štátu a rodičom.