Je možné dohodnúť viac času na obed pre prváka?
Syn jedáva pomaly aj doma, takže viem, že toto nie je len školou. V jedálni však majú na obed určitý čas a potom celá trieda odchádza do družiny.
Už párkrát prišiel s tým, že časť obeda nechal, lebo ostatní už vstávali a on ešte nebol hotový.
Dá sa podľa vás s učiteľkou alebo družinárkou dohodnúť, aby mal na obed pár minút navyše?
A my vieme ako to chodi u vas na skole?
Ved sa opytaj.
Co robi s jedlom 30 minut? Ved to ma par zemiakov a maso.
@anonym_4c0e15 na prvom stupni 10min? Tak to je teda veľmi malo. Hlavne pre prvákov. Syn majú tiez v škole cez 1000 deti, ale nikdy sa nesťažoval že ma malo času a to už je piatak.
@anonym_8f2dc1 Neviem, prečo si to nevedia lepšie zorganizovať. Syn sa mi v prvom ročníku v predsieni po príchode zo školy hádzal o zem, že je hladný a družinárka mu vzala tanier a nedovolila jesť, že už idú. Bavila som sa o tom aj s družinárkou, ona mi povedala, že ako prváci majú 15 minút, od druhého ročníka 10 a budú musieť švihať najmä v zime, kým sa deti povyzliekajú z vetroviek, to všetko im uberý čas. Nehovoriac o tom, že častokrát sedem-osemročné deti mali obed naplánovaný na 13.45 a kuchárky ich vyháňali, lebo o druhej sa jedáleň zatvárala a oni nemohli zatvoriť ani o sekundu neskôr... Som rada, že syn je už druhostupniar a tam je to voľnejšie, družinárky ich už nemôžu drezírovať.
@1sally12 silácke reči, veď sa nejedná o tvoje dieťa, tak čo 👎👎👎
@anonym_ee2db1 áno presne tak👎 a predstav si tiež som bola dieťa a tiež som zažila preplnené jedálne žiakov a nemusela som sa sťažovať doma nech mi mamička vybaví extra čas. Veď si ofukujte svoje decká aj naďalej, mne je to 10.
Nech ho pošlú do radu prvého alebo nech ide z obeda s inou triedou, čo bude po ňom. A mudrlantky, ktoré "radia", že máš naučiť dieťa jesť rýchlejšie, nech povedia ako. Radšej nech si o tomto probléme najprv niečo prečítajú a nie len hejtia mamičku dieťaťa,.ktorá sa pri takomto dieťati musi riešiť kopu veci, ktoré oni s ich dokonalými deťmi zrejme nemajú.
@anonym_ee2db1 nikto tu netrvdi, ze ma dokonale deti. Kazdy ma svoje nedostatky, ktore treba v kolektive ako tak zjednotit, aby fungoval.
Môj mladší tiež nie je najrýchlejší jedák, ale takáto blbosť mi teda nenapadla. Rieši to tak, že jedáva len druhé, školské polievky nemá rád a zbytočne pri nich len sedel, aj tak zjedol maximálne tri lyžičky a studenú polievku by do úst nedal už vôbec. Takto sa nemusí nahliť, aspoň niečoho sa naje a vydrží, kým prídem.
Prepáč ale podľa mna ma prvý stupeň dostatok času na zjedenie obeda a nikto ich od stolov nezenie. Môj syn sa stihlo ešte aj vykecat ísť na wc kym odišli z jedálne. Zvyčajne majú tých 25-30minut na to aby deti zjedli obed a podľa mna je to masaker veľa času aj pre pomalších jedákov.
@anonym_8f2dc1 Ver tomu,ze to nie je dostatok casu pre nejedakov. Moj synovec doma jedaval hodinu a pol. To ta islo roztrhnut pri nom 😂 a nepomozes si nijako. Neda sa naucit rychlejsie jest. Dodnes jedava pomaly,uz mu to sice netrva tak dlho,ale aj tak dojeda vzdy daleko posledny. Ale zase rodicia nikdy zanho v skole neorodovali. Vedel,ze ma urceny cas a hold smola.
@anonym_8f2dc1 Ver tomu,ze to nie je dostatok casu pre nejedakov. Moj synovec doma jedaval hodinu a pol. To ta islo roztrhnut pri nom 😂 a nepomozes si nijako. Neda sa naucit rychlejsie jest. Dodnes jedava pomaly,uz mu to sice netrva tak dlho,ale aj tak dojeda vzdy daleko posledny. Ale zase rodicia nikdy zanho v skole neorodovali. Vedel,ze ma urceny cas a hold smola.
@marca12 tak ako hodinu a pol je za mna už hranie s jedlom. Toto by som už ako matka dieťaťu netolerovala, za 1,5h ti už polovicu jedla pretrávi. A keď v tom bude pokračovať do dospelosti tak mu prajem veľa šťastia s udržaním si Prace nakoľko hodinu a pol na obed nemajú nikde.
Nik na neho čakať nebude, musíš ho naučiť jesť rýchlejšie... Väčšina škôl má totiž odstupňovaný čas na obed podľa tried, ako píšu aj kočky predo mnou, takže niet času na vyčkávanie.
@anonym_autor a co takto naučiť ho jest rýchlejšie? Alebo ho ešte môžeš chodiť kŕmiť. A nie, nikto nebude čakať na tvoje suchtadlo. Na škole sú aj iné deti okrem tvojho.
@marca12 6 minut zuvat 1 susto si ani neviem predstavit. Ved ho musi sanka boliet a chudak desiatu nema sancu zjest cez prestavku.
@anonym_autor Nech zje polievku. A na druhé mu daj dózičku, kam si to jedlo, čo nestihne zjesť, zabalí.
Dcéra je tiež ako spomalený film. Ale poviem rovno, že neriešim. Musí sa naučiť. Raz bude chodiť do práce a zamestnávateľovi povie čo? Že jej nestačí 30 minút na obed? Nezje, bude hladná, nezje druhý krát, bude hladná... Naučí sa, že proste musí pridať.
Ja mám pocit, že dnes sa s každým jedná v rukavičkách a potom tie deti idú do života a nie sú schopné skoro nič. Čakajú, že sa im absolútne všetko prispôsobí.
@anonym_d90e61 u nás rovnako. Ale naučila sa. V 1 triede tiež často odchádzala hladná. Lebo vykecavala, lebo snívala s otvorenými očami, lebo… teraz je 4tacka. Áno je v niečom stále spomalený film, ale pridala. Už sa stíha najesť aj prezliecť na tv a nemekat. Určite by som nerobila okolo toho cirkus. Ani v živote na ňu nikto čakať nebude. Toto ofukovanie okolo ritky za každú blbosť vytvára mladých, ktorí sa pri prvej zlej skúsenosti rúcajú.
@anonym_autor Ty si aj čítala po sebe, akú stupiditu si sem napísala? Koľko detí sa má prispôsobiť tvojmu spomalenému maznáčikovi? 30...40...100?
Možno by sa dalo dohodnúť s pani vychovávateľkou, aby mu nezjedený obed premiestnila do obedárika, ktorý si prinesie z domu a potom si to v pokoji a svojim tempom doje v triede.
@zuzitko74 obed sa u nás nesmie baliť (len v prípade choroby 1. deň môže rodič vyzdvihnúť) a vynášať mimo jedáleň. Majú pól hodinu. Za polhodinu sa človek musí stihnúť najesť. Čo bude robiť neskôr? V práci si tiež bude žiadať výnimku? Lebo polhodinová objedná pauza mu nestačí?
@zuzitko74 obed sa u nás nesmie baliť (len v prípade choroby 1. deň môže rodič vyzdvihnúť) a vynášať mimo jedáleň. Majú pól hodinu. Za polhodinu sa človek musí stihnúť najesť. Čo bude robiť neskôr? V práci si tiež bude žiadať výnimku? Lebo polhodinová objedná pauza mu nestačí?
@lucia147852 Mne dcéra povedala, že oni si zas nedojedene jedlo (nie celé), môžu zbaliť do desiatového boxu.
U nich je zas problém, že keď vrátia nedojedený obed, kuchárky sa vraj hnevajú, že prečo...
A teda ona nemá rada prívarky, zje len vajce a chlieb/zemiaky, tak prívarky mi nosí domov. A podobne dukátové buchty.
Zas keď majú napr. pečené/parené buchty, škoricové slimáky, makovník a pod., kuchárky im automaticky poskytnú papierové sáčky, aby si mohli vziať, čo nevládzu dojesť.
Nie som za to aby decko slo s davom , ma byt jedinečná osobnosť ,ale su veci kde sa proste musi prisposobit ,,tak akí jedenie .nestihas budes hladný ,bodka .
@lucia147852 Mne dcéra povedala, že oni si zas nedojedene jedlo (nie celé), môžu zbaliť do desiatového boxu.
U nich je zas problém, že keď vrátia nedojedený obed, kuchárky sa vraj hnevajú, že prečo...
A teda ona nemá rada prívarky, zje len vajce a chlieb/zemiaky, tak prívarky mi nosí domov. A podobne dukátové buchty.
Zas keď majú napr. pečené/parené buchty, škoricové slimáky, makovník a pod., kuchárky im automaticky poskytnú papierové sáčky, aby si mohli vziať, čo nevládzu dojesť.
@anonym_406917 u nas nesmu vynasat z jedalne jedlo okrem ovocia ak dostanu k obedu..
@lucia147852 na druhom stupni deti u nas casto idu na obed pocas 10 minutkvej prestavky lebo dalsia hodina dcerka mi tiez tak chodi je 4 cka lebo ma hned sportovu ktoru ma normalne v rozvrhu. To ma tak 3 krat do tyzdna uz od 1 rocnika tak ked nestiha smola
Tak miesto toho aby si mu rovno povedala : tak budeš musieť jesť rýchlejšie, uvažuješ ako sa dohodnúť s družinárkou👎 tieto dnešné matky...
no tak bude asi hladný keď nezje načas
@1sally12 mam jedno take dieta- no je, bol, byva hladny. Na obedy prestal kvoli tomu chodit. A ano, odzrkadli sa to na dietati, ze nemoze jest. Prve teple jedlo ma az o 4-5 poobede. Rychlejsie nedonutis dieta jest, ak potrebuje kazde susto 40x prezut- co je podla zdravotnikov ideal a nanajvys ziaduce pre traviaci trakt. A nie, necakam, ze sa mu prisposobi 30 deti, ktore jest nepotrebuju, lebo polku vyhodia, kedze sa nadopuju cipsami a softdrinkami ci dzusikmi. Ale zhovievavi by mohli byt tym, ako to tu uz bolo spomenute, ze ho pustia prveho ci "odniesla" by ho spat druha trieda. Vsetko je o komunikacii a ustretovosti, kde je vola, je aj cesta....
Ja teda cumim, ze naucit jest rychlejsie.. 😠 Potom tu mame v neskorsom veku x ludi s traviacimi problemami, lebo boli od malicka nuteni nahadzat do seba jedlo rychlo. Pozut poriadne je zaklad zdraveho travenia. Ja sa posledne roky ucim jest pomaly, lebo ano, vzdy som bola nutena nahadzat do seba rychlo a to ide len tak, ze jedlo nepozujem poriadne..
Autorka - dohodni sa v skole, ze tvojmu naberie polievku prvemu /ak im teda nabera, u nas na 1.stupni este naberali vychovavatelky/ a po druhy chod sa proste predbehne v rade. Takto dokaze usetrit kludne aj 10 minut. A btw., u nas nikdy nebol problem nechat dieta v klude dojest, ked nestihlo. V jedalni je dozor. A ak by dieta robilo blbosti,tak nabuduce ostane hladne.. to je jediny pripad, ked by som nedovolila dietatu ostat jest dlhsie..

@17alexis
a bez toho budíka to nejde? ako niekde v zariadení 🙈
@anonym_06d156 nerozumie este plynutiu casu a bez neho by jedla aj dve hodiny. 😃