icon

Je možné dohodnúť viac času na obed pre prváka?

11. sep 2026

Syn jedáva pomaly aj doma, takže viem, že toto nie je len školou. V jedálni však majú na obed určitý čas a potom celá trieda odchádza do družiny.

Už párkrát prišiel s tým, že časť obeda nechal, lebo ostatní už vstávali a on ešte nebol hotový.

Dá sa podľa vás s učiteľkou alebo družinárkou dohodnúť, aby mal na obed pár minút navyše?

anonym_ee2db1
11. sep 2026
@anonym_855380

@anonym_ee2db1 ty si strasne zuriva osobka. Nikto nic nevie, len Ty jedina mas skusenost a ano - treba sa tomu jednemu prisposobit. ✌️

A ano, bola by som zhovievava ja osobne a aj som zhovievava ak moje dieta nieco nezvlada a mam plne pochopenie ze vtedy treba pracovat a situaciu zvladnut tak, aby sme to zmenili na nasej strane a nevyzadujem, ze teraz tym budeme obmedzovat dalsich 50-100 ludi. 🙂
Ale tak to chce trosku sebareflexie a tolerancie.

@anonym_855380 písala som - Nech ho pošlú do radu prvého alebo nech ide z obeda s inou triedou, čo bude po ňom. ty si odpísala - ze kvoli jednemu pomalsiemu jedakovi sa asi neposunie harmonogram vsetkych tried, ze? Ci to fakt kvoli takejto blbosti sa maju dalsie desiatky ludi 50 - 100 obmedzovat? Prosím ťa, o čom vlastne píšeš, ja nerozumiem. Ďalsia vec, ak dieťa je veľmi pomaly, nenaučíš ho jesť rýchlejšie. Garantujem ti, že celý život bude jesť pomaly, len to bude vedieť viac kompenzovať časom. Takže proste sa má matka zmeriť s tým, že jej dieťa bude denne v škole hladné? Navyše, nazvala si tento problém blbosť. Tomu vravíš rešpekt?

anonym_e91ce0
11. sep 2026

@anonym_autor nech ho učiteľka skôr dá dopredu, aby si jedlo vzal ako prvý, kým ostatní dojedia, bude aj on najedený. Doma trénujte rýchlosť. Nie nahádzať do seba, ale rýchlejšie prežúvať.

anonym_70b20a
11. sep 2026

@anonym_autor píšeš, že časť obeda nechal. Teda zjedol čo stihol. Odchádzali preto, že väčšina dojedla alebo uplynul čas na obed? Ak uplynul čas, tak nech ho teda púšťajú prvého alebo mu dávajú len druhé. Trieda nebude čakať 10 minút na jedného žiaka. Väčšinou je na obed polhodinová prestávka, to musí stíhať ak sa s jedlom nehrá alebo nevykecáva. Nemôžeš mu v každom ročníku vybavovať špeciálny dohľad na obed.

anonym_5eb077
11. sep 2026
@anonym_ee2db1

@1sally12 silácke reči, veď sa nejedná o tvoje dieťa, tak čo 👎👎👎

@anonym_ee2db1 ved ma pravdu.. preboha vkuse rodičia ustupuju detom. 20 deti sa dokaze najesť a na 1 budu čakať lebo je pomaly? a školak? ved to je smiešne... neustale aby robili detom niekto ustupky...

anonym_ee2db1
11. sep 2026

nie nie je to smiešne. pre to dieťa je to zásadné. smiešne sú pokusy o prerábanie takého dieťaťa robiť z neho chybný kus. odkedy sú všetky deti rovanké? https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/2423...
chorý je tento svet, ktorý vyžaduje, aby nikto nedajbože nevyčnieval a nebol v škole iný. taký pochopenie nenájde. a pritom by z nikoho neubudlo.

anonym_d90e61
11. sep 2026

Dcéra je tiež ako spomalený film. Ale poviem rovno, že neriešim. Musí sa naučiť. Raz bude chodiť do práce a zamestnávateľovi povie čo? Že jej nestačí 30 minút na obed? Nezje, bude hladná, nezje druhý krát, bude hladná... Naučí sa, že proste musí pridať.
Ja mám pocit, že dnes sa s každým jedná v rukavičkách a potom tie deti idú do života a nie sú schopné skoro nič. Čakajú, že sa im absolútne všetko prispôsobí.

martul
11. sep 2026
@anonym_d90e61

Dcéra je tiež ako spomalený film. Ale poviem rovno, že neriešim. Musí sa naučiť. Raz bude chodiť do práce a zamestnávateľovi povie čo? Že jej nestačí 30 minút na obed? Nezje, bude hladná, nezje druhý krát, bude hladná... Naučí sa, že proste musí pridať.
Ja mám pocit, že dnes sa s každým jedná v rukavičkách a potom tie deti idú do života a nie sú schopné skoro nič. Čakajú, že sa im absolútne všetko prispôsobí.

@anonym_d90e61 Amen, niet čo dodať.

anonym_93dab9
11. sep 2026

@anonym_autor aj môj bol pomalý a aj taký zostal🤣už je teeneger.Popros učiteľku, že nebude jedavat polievku.Inak sa to nedá spraviť musia ísť ako skupina spolu.

anonym_855380
11. sep 2026
@anonym_d90e61

@anonym_d90e61 asi tak, niekto s realny nazorom a nie donekonecna ospravedlnovanie kazdej hluposti u deti... ano, hluposti, ktora sa da riesit.

anonym_93dab9
11. sep 2026
@anonym_5eb077

@anonym_ee2db1 ved ma pravdu.. preboha vkuse rodičia ustupuju detom. 20 deti sa dokaze najesť a na 1 budu čakať lebo je pomaly? a školak? ved to je smiešne... neustale aby robili detom niekto ustupky...

@anonym_5eb077 Ako vieš, že 20 deti sa stihne najesť?zase len predpokladáme v triede môjho syna viacerí nestíhali a boli hladní.Ale nepíšem, že všetci stihnú.

salome123
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_0ec289 Nestíhal, ale tam na neho v pohode počkali, resp. s ním niekto ostal.

@anonym_autor popros druzinarku, aby si mohol brat jedlo ako prvy a mal tak viac casu na zjedenie

anonym_ee80e6
11. sep 2026

Krute ale tvoje jedno dieta nie je stred vesmiru. Aj ostatne deti maju rezim a cas kedy sa potrevuju v jedalni najest.
Max by som ho "popohnala" nech sa snazi ist medzi prvymi aby si skor sadol. Skor zacal jest.
Ja som sice v skolke ale najde sa dieta ktore akoby provokacne neje-no zacne jest ked sa dvihame a odchadzame.

anonym_ca218a
11. sep 2026

@anonym_autor Ako pisu, bud nech mu nedavaju polievku alebo nech si berie obed ako prvy.
Prepac, ale... V skole je stanovene, ako dlho tam.mozu byt. Kolkokrat vyssie rocniky sa musia stihnut naobedovat pocas volnej hodiny. A to si musia vystat rad, keby este mali cakat na pomale deti, tak sa nenaobeduju..alebo obeduju o 15tej.
V tych skolach sa to dohaduje, kto kedy a ako. Cas je vymedzeny. Musia sa prestriesat vsetci do urciteho casu a tak, aby ti, co maju volnu hodinu, sa pocas nej mohli najest.

Aj ja jem pomaly, vecne posledna.. tak zial, obcas nedojem, co mam, lebo aj moja obedna pauza ma nejaky cas.. ja ta zice aj chapem, ale viem, ze to, co chces, je nereealne, lebo.. ako pisem vyssie.
Mozete ho este nedavat do druziny, ak si to mozete dovolit

zuzitko74
11. sep 2026

Možno by sa dalo dohodnúť s pani vychovávateľkou, aby mu nezjedený obed premiestnila do obedárika, ktorý si prinesie z domu a potom si to v pokoji a svojim tempom doje v triede.

anonym_7ca11f
11. sep 2026

Cely život sa učime, a jednoducho nebude sa 20 detí učiť čakať na jedného ponalého jedáka, v škôlke je to iné, ale je už v škole bohužial

anonym_f9bd8e
11. sep 2026

och niektoré rady tu... ako keby ste človeku, čo chodí o dvoch paliciach radili, že má chodiť rýchlejšie, ide tempom, akým mu telo dovolí
niekto chodí rýchlo, niekto pomaly, niekto do seba nahádže polievku+hlavné jedlo za 5 minút, niekto na to potrebuje 30 minút a nie, nedá sa to naučiť som toho dôkazom ak by som to do seba hodila rýchlo bude mi dva dni zle

martul
11. sep 2026
@anonym_f9bd8e

och niektoré rady tu... ako keby ste človeku, čo chodí o dvoch paliciach radili, že má chodiť rýchlejšie, ide tempom, akým mu telo dovolí
niekto chodí rýchlo, niekto pomaly, niekto do seba nahádže polievku+hlavné jedlo za 5 minút, niekto na to potrebuje 30 minút a nie, nedá sa to naučiť som toho dôkazom ak by som to do seba hodila rýchlo bude mi dva dni zle

@anonym_f9bd8e a teda radíš jej čo, lebo kvôli jednému chlapcovi nebude čakať celá družina kým sa naje.

anonym_f9bd8e
11. sep 2026
@martul

@anonym_f9bd8e a teda radíš jej čo, lebo kvôli jednému chlapcovi nebude čakať celá družina kým sa naje.

@martul už som písala vyššie

anonym_06d156
11. sep 2026
@zuzitko74

Možno by sa dalo dohodnúť s pani vychovávateľkou, aby mu nezjedený obed premiestnila do obedárika, ktorý si prinesie z domu a potom si to v pokoji a svojim tempom doje v triede.

@zuzitko74
a potom to budú chcieť aj ostatní 🙈 v triede jesť obed👍

zuzipolo
11. sep 2026

@anonym_autor môžeš sa skúsiť opýtať,no už je v škole a nie v škôlke. Nemyslím si,že pochodíš. Moja dcéra tiež celú večnosť je..nuž smola tak nestíhala jesť obed takmer celú prvú triedu. A hľa,tretiačka a v škole záhadným spôsobom už stíha zjesť obed (väčšinou)..ale doma stále je celú večnosť 🫪

michaela329
11. sep 2026

Ja som si pomalších jedakov posielala po jedlo ako prvých, ale ak to nestíhali aj tak, mali smolu. Nebolo reálne aby vyše 20 detí čakalo a taktiež po nás boli na rade starší žiaci. Pol hodiny na obed jednoducho muselo stačiť. A to jedenie v triede si už fakt ani nechcem predstaviť.

anonym_4c0e15
11. sep 2026
@anonym_8f2dc1

Prepáč ale podľa mna ma prvý stupeň dostatok času na zjedenie obeda a nikto ich od stolov nezenie. Môj syn sa stihlo ešte aj vykecat ísť na wc kym odišli z jedálne. Zvyčajne majú tých 25-30minut na to aby deti zjedli obed a podľa mna je to masaker veľa času aj pre pomalších jedákov.

@anonym_8f2dc1 tak to by si sa cudovala, u nas maju deti na jedlo cisteho casu 10 minut. Je to skola s 1200 detmi a idd to ako na pase. Velmi som na to nahnevana, je to nezdrave, dospely clovek ma aspon polhodinu, su krajiny, kde ludia aj hodinu jedia a u nas aj doma cez vikend hltaju ako opreteky, vraj su uz tak nauceni zo skoly....

anonym_8f2dc1
11. sep 2026
@anonym_4c0e15

@anonym_8f2dc1 tak to by si sa cudovala, u nas maju deti na jedlo cisteho casu 10 minut. Je to skola s 1200 detmi a idd to ako na pase. Velmi som na to nahnevana, je to nezdrave, dospely clovek ma aspon polhodinu, su krajiny, kde ludia aj hodinu jedia a u nas aj doma cez vikend hltaju ako opreteky, vraj su uz tak nauceni zo skoly....

@anonym_4c0e15 na prvom stupni 10min? Tak to je teda veľmi malo. Hlavne pre prvákov. Syn majú tiez v škole cez 1000 deti, ale nikdy sa nesťažoval že ma malo času a to už je piatak.

mogaa
11. sep 2026

Za mňa sú problémom dnešné mamičky ktoré robia deťom medvediu službu.....riešia za dieťa všetko miesto toho aby používali zdravý rozum.....dieťa musí byť v škole aj v družine pod dozorom....je pomali? veď obedy ani družina nie sú povinné.....zabalím väčší olovrant a v družine sa doje.....je predsa jasné že učitelka ktorá tam má 30detí sa nebude prispôsobovať tomu jednému čo nestíha.....treba hľadať riešenie ale nie to že všetci sa prispôsobia tomu jednému dieťaťu....tak to jednoducho nefunguje.....buď nechám dieťa doma kde sa naje alebo bude v družine kde mu dám väčší olovrant aby nebolo hladné....nebavíme sa o 3-4ročnom dieťaťi ale o dieťati čo je na ZŠ.....

mogaa
11. sep 2026
@anonym_e8cdb1

@anonym_autor včera som bola pre mladšieho v škole a zrovna bol na obede. Tak som si odsledovala , ako to tam prebieha. Trieda ktorá prišla 5 minuť pred mojím na obed už čakali na lavici, kedy dojedia posledný 2ja chlapci. Družinárka ich chodila kontrolovať či nevykecávajú, ale jedia. Zvyšných 20detí na nich čakalo zhruba 10-15minút. Takže na obede na ktorý majú ako trieda pol hodinku mali viac a tým brzdili vstup ďalším triedam. Podla mňa to naťahovali náročky(mali lievance).
Aj moje dieťa jedáva pomaličky, rozpráva sa, ale tých 25 minút mu bohato postačuje.

@anonym_e8cdb1 toto sa dá na malých školách, ale nie v škole kde je cez 500detí a majú malú jedáleň🙂tam musia jednoducho dodržiavať čas, inak by sa tí poslední najedli o pol tretej🙂všetky deti sú hladné, nielen prváci

17alexis
11. sep 2026

@anonym_autor nauč ho rýchlejšie jesť. Naša 4-ročná by tiež jedla aj pol dňa. Jednoducho jej nastavujem budík a keď zavoní, beriem tanier. Má dosť času najesť sa a keď sa babre, tak by to beztak nezjedla. Alebo mu daj dózičku, do ktorej si to naloží a neskôr zje.

michaela329
11. sep 2026
@mogaa

Za mňa sú problémom dnešné mamičky ktoré robia deťom medvediu službu.....riešia za dieťa všetko miesto toho aby používali zdravý rozum.....dieťa musí byť v škole aj v družine pod dozorom....je pomali? veď obedy ani družina nie sú povinné.....zabalím väčší olovrant a v družine sa doje.....je predsa jasné že učitelka ktorá tam má 30detí sa nebude prispôsobovať tomu jednému čo nestíha.....treba hľadať riešenie ale nie to že všetci sa prispôsobia tomu jednému dieťaťu....tak to jednoducho nefunguje.....buď nechám dieťa doma kde sa naje alebo bude v družine kde mu dám väčší olovrant aby nebolo hladné....nebavíme sa o 3-4ročnom dieťaťi ale o dieťati čo je na ZŠ.....

@mogaa on ale obvykle musí byť prihlásený aj na obedy, ak je prihlásený v ŠKD - u nás je to podmienkou. Ja som pomerne skeptická k pribehimto 10 minútach na obed 🙂 Obvykle majú tých 20-30 minút a to je času habadej na najedenie.

anonym_06d156
11. sep 2026
@17alexis

@anonym_autor nauč ho rýchlejšie jesť. Naša 4-ročná by tiež jedla aj pol dňa. Jednoducho jej nastavujem budík a keď zavoní, beriem tanier. Má dosť času najesť sa a keď sa babre, tak by to beztak nezjedla. Alebo mu daj dózičku, do ktorej si to naloží a neskôr zje.

@17alexis
a to robíš doma? fakt jej nastavuješ budík na jedlo? 😵‍💫🙈 preboha

17alexis
11. sep 2026
@anonym_06d156

@17alexis
a to robíš doma? fakt jej nastavuješ budík na jedlo? 😵‍💫🙈 preboha

@anonym_06d156 ano, doma a ano, fakt. Davam 20 minut.

anonym_06d156
11. sep 2026
@17alexis

@anonym_06d156 ano, doma a ano, fakt. Davam 20 minut.

@17alexis
a bez toho budíka to nejde? ako niekde v zariadení 🙈