icon

Je možné dohodnúť viac času na obed pre prváka?

11. sep 2026

Syn jedáva pomaly aj doma, takže viem, že toto nie je len školou. V jedálni však majú na obed určitý čas a potom celá trieda odchádza do družiny.

Už párkrát prišiel s tým, že časť obeda nechal, lebo ostatní už vstávali a on ešte nebol hotový.

Dá sa podľa vás s učiteľkou alebo družinárkou dohodnúť, aby mal na obed pár minút navyše?

Strana
z3
anonym_0ec289
11. sep 2026

Nemyslím, skôr by som so synom riešila, aby jedol trosku rýchlejšie ak nechce zostať hladný
V škôlke stíhal?

lulana79
11. sep 2026

Ak to majú odstupňované, ako u nás, že na obed chodia postupne podľa tried, tak nemôže. Bude sa musieť naučiť jesť rýchlejšie.

rachel36a
11. sep 2026

U nas by si tiež nepochodila. Lebo chodia po skupinách a majú určený čas. Nemôže teraz 20 deti cakat na tvojho. Skôr dohovor synovi a popros vychovávateľku nech na neho dohiadne a upozorní ho aby sa poponahlal

anonym_8f2dc1
11. sep 2026

Prepáč ale podľa mna ma prvý stupeň dostatok času na zjedenie obeda a nikto ich od stolov nezenie. Môj syn sa stihlo ešte aj vykecat ísť na wc kym odišli z jedálne. Zvyčajne majú tých 25-30minut na to aby deti zjedli obed a podľa mna je to masaker veľa času aj pre pomalších jedákov.

autor
11. sep 2026
@anonym_0ec289

Nemyslím, skôr by som so synom riešila, aby jedol trosku rýchlejšie ak nechce zostať hladný
V škôlke stíhal?

@anonym_0ec289 Nestíhal, ale tam na neho v pohode počkali, resp. s ním niekto ostal.

cyberk
11. sep 2026

Takze namiesto toho, aby si syna naucila rychlejsie jest, chces, aby vsetci na neho pockali?.. verim, ze chapes tu nezmyselnost

minenkaa
11. sep 2026

Moje decko tiež pomaly jedlo a časom sa jednoducho naučilo rýchlejšie
Nezimrie ti id hladu ,naučí sa ,že treba jesť rýchlejšie

slavomira236
11. sep 2026

@anonym_autor u nas napriklad niektori chodia na obed potom maju este vyucovanie moja ma tak sportovu je v sportovej tijede od orveho rocnika tak musi stihnut zjest cez prestavku

martul
11. sep 2026

@anonym_autor Čo to znamená pár minút navyše? Nechajú ho tam samého? Nedajbože sa niečo udeje, kto bude zaňho zodpovedný? Alebo budú ostatní sedieť a čakať, kým sa tvoj naje? U nás sa napríklad striedajú, jedna skupina sa naje a za ňou ide na obed ďalšia.

anonym_f9bd8e
11. sep 2026

môj bol podobný, vyriešili sme to tak, že si nebral polievku a družinárka ho poslala skôr do radu po hlavné jedlo, časom sa naučil jesť trochu rýchlejšie, inak ja to tak mám celý život, všetci okolo mňa najedení a ja som v polke, potrebujem jesť pomalšie a nezvládnem napr. polievku, hlavný chod kávu a dezert naraz, ja to jem na 4x

anonym_ad3e9a
11. sep 2026
@anonym_f9bd8e

môj bol podobný, vyriešili sme to tak, že si nebral polievku a družinárka ho poslala skôr do radu po hlavné jedlo, časom sa naučil jesť trochu rýchlejšie, inak ja to tak mám celý život, všetci okolo mňa najedení a ja som v polke, potrebujem jesť pomalšie a nezvládnem napr. polievku, hlavný chod kávu a dezert naraz, ja to jem na 4x

@anonym_f9bd8e ja som rovnaka a nenavidela som takto jest "na cas", potom, ked daco rychlo zjem a este dobre ze nie horucu polievku, tak mam krce v bruchu. Ked aj do restiky ideme, dojedam posledna, este ked sme s detmi, tak nie, inak vzdy. A este presne, dobre ze 3 chody za sebou, to nedavam. Polievku si aj v restike bude nedam alebo napoly s nejakym dietatom alebo si pytam polovicnu porciu, ak stoji za to. Navhse nejaka kremova. Z tej sa viem aj najest a druhe by som potrebovala zjest potom neskor 😄.
Takto ako pises, by to slo, poprosit toho, kto ma dozor, aby ho poslal medzi prvymi po jedlo.

anonym_ee2db1
11. sep 2026

Nech ho pošlú do radu prvého alebo nech ide z obeda s inou triedou, čo bude po ňom. A mudrlantky, ktoré "radia", že máš naučiť dieťa jesť rýchlejšie, nech povedia ako. Radšej nech si o tomto probléme najprv niečo prečítajú a nie len hejtia mamičku dieťaťa,.ktorá sa pri takomto dieťati musi riešiť kopu veci, ktoré oni s ich dokonalými deťmi zrejme nemajú.

anonym_ab6116
11. sep 2026

Asi nie. Veď po nich idú aj iné triedy na obed….. kvôli nemu by museli čakať iný žiaci s obedom.😵‍💫 nedá sa to radšej vyriešiť obedarom?

anonym_d82364
11. sep 2026

Joj, pomalost som riesila az do deviateho rocnika so synom. Ale on bol pomaly vo vsetkom, aj pri prezliekani sa na TV. Ucitelka ma na kazdom rodicovskom poucala, ze ho mam ucit rychlejsie jest, rychlejsie sa obliect, rychlejsie sa vycikat, vykakat… ako ano chapem to, ze v skole to musi organizacne fungovat, ale tak.. nedalo sa naucit nijako.. ked som na neho tlacila bol v strese a islo mu vsetko este pomalsie ako zvycajne. Casom si teda poradil sam, lebo ved ine mu ani nezostalo. Ale on pri obede sa musel vykecavat so spoluziakmi a tanier stal pred nim, nevedel aj jest aj sa bavit s ostatnymi naraz.
Ja by som tiez poprosila ucitelku na tvojom mieste, ci by sa nemohol postavit dopredu v rade, kedze je v tom pomaly. A chuti mu skolska strava? Lebo ak mu nechuti, tak bude pomaly vzdy 😀

anonym_e8cdb1
11. sep 2026

@anonym_autor včera som bola pre mladšieho v škole a zrovna bol na obede. Tak som si odsledovala , ako to tam prebieha. Trieda ktorá prišla 5 minuť pred mojím na obed už čakali na lavici, kedy dojedia posledný 2ja chlapci. Družinárka ich chodila kontrolovať či nevykecávajú, ale jedia. Zvyšných 20detí na nich čakalo zhruba 10-15minút. Takže na obede na ktorý majú ako trieda pol hodinku mali viac a tým brzdili vstup ďalším triedam. Podla mňa to naťahovali náročky(mali lievance).
Aj moje dieťa jedáva pomaličky, rozpráva sa, ale tých 25 minút mu bohato postačuje.

merkelica
11. sep 2026

kolko maju casu?

anonym_855380
11. sep 2026
@anonym_ee2db1

Nech ho pošlú do radu prvého alebo nech ide z obeda s inou triedou, čo bude po ňom. A mudrlantky, ktoré "radia", že máš naučiť dieťa jesť rýchlejšie, nech povedia ako. Radšej nech si o tomto probléme najprv niečo prečítajú a nie len hejtia mamičku dieťaťa,.ktorá sa pri takomto dieťati musi riešiť kopu veci, ktoré oni s ich dokonalými deťmi zrejme nemajú.

@anonym_ee2db1 ano, mudrlantky ktore radia ze maju naucit rychlejsie jest chapu, ze kvoli jednemu pomalsiemu jedakovi sa asi neposunie harmonogram vsetkych tried, ze? Ci to fakt kvoli takejto blbosti sa maju dalsie desiatky ludi obmedzovat? Ak by malo dieta hendikep tak nepoviem. Ak je celkovo pomale, musi si to riesit dieta s matkou (a neskor iba samotne dieta), kedze nikto ho nebude cakat kym sa napapka ani na vysokej skole a ani v praci.

anonym_5eb077
11. sep 2026

toto je nejaka nova doba? Nie aby sa 1 prisposobil vacsine, tak vacsina sa bude prisposobovať jemu (nie cela trieda, ale ostatné triedy, ktoré idú na obed po nich)..zrejme si nebola nikdy v školskej jedálni, že niektoré triedy čakajú v jedálni kým dojedia a je to tam ako na bežiacom pase.

mogaa
11. sep 2026

@anonym_autor nie, museli by tam s ním ostať všetci alebo 1dospelá osoba ktorá ho odvedie do družiny....aby tam s ním ostali všetci je nereálne , najesť sa chcú aj staršie deti....veď mu zabal olovrant čo zje v družine....teoreticky by sa to dalo niekde na dedine kde v škole nie je toľko detí, ale určite nie vo veľkej škole v meste....

tanyan
11. sep 2026

Podstatné je koľko času majú na obed. Ak je to 10-15 minút, tak je to málo a treba sa ozvať. Ak majú 20-25 minút na jedenie, tak sa musí dieťa prispôsobiť.
U dcéry veľa detí síce chodilo na obed, ale mnohí viac nejedli ako jedli. A tí, ktorí sa chceli naozaj najesť mali potom naozaj málo času. Viem, že v určitom období to urobili tak, že skupinka (1-2 stoly) zostali dlhšie a vrátili sa do triedy spolu o 10 minút neskôr.
Teraz je dcéra už v šiestom ročníku a napríklad včera som videla, že 10 minút stáli pred jedálňou a na obed mala naozaj menej ako 10 minút.

anonym_65d073
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_0ec289 Nestíhal, ale tam na neho v pohode počkali, resp. s ním niekto ostal.

@anonym_autor kto s nim pocka? Ucitelka, ktora ma na starosti celu triedu druzinarov? Kucharky ho tiez strazit nebudu, dozor nad dalsou skupinou s nim nepojde do druziny, pretoze ma dohliadat na tych, ktori su v jedalni a sameho ho nepusti. Bude sa musiet naucit jest rychlejsie.

sisska96
11. sep 2026

Nauč ho jesť rýchlejšie, aby s jedlom nebabral pol hodinu

sovica
11. sep 2026

@anonym_autor Ja ti rozumiem. Tiež jem pomaly a nerozumiem trendu, nahádzať jedlo do seba a vôbec si ho nevychutnať. Je to aj nezdravé. Faktom však je, že keď je na obede celá trieda, nebude na neho nikto čakať. Ja som to robila tak, že keď sme išli na obed, ostatní ma pustili prvú dopredu, lebo vedeli, že jem pomaly. Aj tak som vždy dojedala ako posledná🙈, ale v podstate som stihla zjesť skoro všetko. Skús učiteľku poprosiť, či by bola ochotná púšťať tvoje dieťa ako prvé do radu, aby on už sedel a jedol, kým príde k stolu posledné dieťa. Pretože ak on stojí v rade niekde na konci, alebo v strede, tak kým príde s jedlom k stolu a začne jesť, tak z 20-30 min čo majú deti na obed ubehne možno 10-15 min a on za tých zvyšných 10-15 min nestihne svoj obed zjesť.

lucik194
11. sep 2026

no neviem, ale u nas maju v skole tí najmensi 30 minut na obed....
kolko minut ma syn?
lebo za 30 minut zjest polievku a druhe nie je ziadna rychlost.....

ale ako Ti tu radia, naucit syna jest rychlejsie, nech sa nebavi s ostatnymi kamaratmi, lebo predpokladam, ze aj to robi a nech ide medzi prvymi jest. aby to stihol.

zuzubb007
11. sep 2026

Celá trieda stíha, len on nie? No tak treba ho naučiť, nech sa nezabáva a obeduje, toto je chyba rodiča, určite by som týmto neničila učiteľov kvôli jednému dieťaťu ak ostatní stíhajú, pokiaľ viem v družine majú určený čas naši majú napríklad 20-30 minút, musí sa naučiť, nieje to batoľa, akože kto ho počká haloooo to je škola, nie jasle, hádam jednému sa nebude prispôsobovať celá škola, tak bude hladný smola

anonym_ee2db1
11. sep 2026
@anonym_855380

@anonym_ee2db1 ano, mudrlantky ktore radia ze maju naucit rychlejsie jest chapu, ze kvoli jednemu pomalsiemu jedakovi sa asi neposunie harmonogram vsetkych tried, ze? Ci to fakt kvoli takejto blbosti sa maju dalsie desiatky ludi obmedzovat? Ak by malo dieta hendikep tak nepoviem. Ak je celkovo pomale, musi si to riesit dieta s matkou (a neskor iba samotne dieta), kedze nikto ho nebude cakat kym sa napapka ani na vysokej skole a ani v praci.

@anonym_855380 písala som niekde, že ho ostatní majú čakať? alebo nevieš čítať? som zvedavá či by si bola taká zhovievavá, keby tvoje decko bolo každý den hladné a nestihlo zjesť obed, ktorý si mu zaplatila. Áno sú to mudrlanty, vrátane teba. Naučiť ho byť rýchlejší? Skúšala si dieťa, ktoré je fakt od prirodzenosti pomalé aby bolo rýchlejšie? Nevieš absolútne o čom je reč a väčšina, ktoré tu píšu tiež nevedia. A áno, môže to byť diagnóza, dyspraxia, hypoaktivita, pomalé psychomotorické tempo. Prirodzenosť dieťaťa sa nezmení, lebo nejaký nechápavý dospelák to chce. Práve naopak, tlak to ešte zhorší.

1sally12
11. sep 2026

Tak miesto toho aby si mu rovno povedala : tak budeš musieť jesť rýchlejšie, uvažuješ ako sa dohodnúť s družinárkou👎 tieto dnešné matky...
no tak bude asi hladný keď nezje načas

anonym_ee2db1
11. sep 2026
@1sally12

Tak miesto toho aby si mu rovno povedala : tak budeš musieť jesť rýchlejšie, uvažuješ ako sa dohodnúť s družinárkou👎 tieto dnešné matky...
no tak bude asi hladný keď nezje načas

@1sally12 silácke reči, veď sa nejedná o tvoje dieťa, tak čo 👎👎👎

cimage
11. sep 2026

Vacsinou je to tak, ze vacsina deti obed nezje a potom samozrejme musi cakat na deti, ktore obed zjedia a vznika tam napatie. Ak maju vycleneny cas 15-30min, tak nech cakaju aj na jedneho a nesuria ho. Ak to do toho casu nezje, tak ma smolu, lebo dalsia skupina uz caka v rade a musia im uvolnit jedalen.

anonym_855380
11. sep 2026
@anonym_ee2db1

@anonym_855380 písala som niekde, že ho ostatní majú čakať? alebo nevieš čítať? som zvedavá či by si bola taká zhovievavá, keby tvoje decko bolo každý den hladné a nestihlo zjesť obed, ktorý si mu zaplatila. Áno sú to mudrlanty, vrátane teba. Naučiť ho byť rýchlejší? Skúšala si dieťa, ktoré je fakt od prirodzenosti pomalé aby bolo rýchlejšie? Nevieš absolútne o čom je reč a väčšina, ktoré tu píšu tiež nevedia. A áno, môže to byť diagnóza, dyspraxia, hypoaktivita, pomalé psychomotorické tempo. Prirodzenosť dieťaťa sa nezmení, lebo nejaký nechápavý dospelák to chce. Práve naopak, tlak to ešte zhorší.

@anonym_ee2db1 ty si strasne zuriva osobka. Nikto nic nevie, len Ty jedina mas skusenost a ano - treba sa tomu jednemu prisposobit. ✌️

A ano, bola by som zhovievava ja osobne a aj som zhovievava ak moje dieta nieco nezvlada a mam plne pochopenie ze vtedy treba pracovat a situaciu zvladnut tak, aby sme to zmenili na nasej strane a nevyzadujem, ze teraz tym budeme obmedzovat dalsich 50-100 ludi. 🙂
Ale tak to chce trosku sebareflexie a tolerancie.

Strana
z3