icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

esther03
25. sep 2016

@kenzom policajti neprispievaju do socialnej poistovne ani cent, oni maju vlastny socialny system. Cize, nie je pravda, co pises, ze policajti prispievaju ako kazdy iny do socianej poistovne. Policajti maju svoju poistovnu, vojaci tiez svoju. So vsetkym ostatnym suhlasim. Iba som poopravila fatky o policajtoch. Ze to stat nastavil takto uz pre desiatkymi rokov nie je chyba policajtov alebo vojakov predsa. Btw ja radsej budem ucit jak ist na misiu do Afganu 😀

moni73
25. sep 2016

@alaguema podla mna hej. Vyssie platy (ako som pisala 2,3 nasobok terajsieho) to podla mna vyriesi. Pojdu tam ludia, ktori to robit chcu a nemusia rozmyslat nad financnou strankou. Bude to ale trvat dlho.

kenzom
25. sep 2016

@alaguema vyriešilo by to to že viac šikovných by to študovať šlo. ..

mysga
25. sep 2016

@mimkus ucitelstvo je fajn práca. Aj v pohode platená. Ale len všade tam, kde náklady na život nie sú vysoké. Je iné byť učiteľom v mojom okrese a iné v Bratislave/Žiline/Banskej Bystrici a podobných "metropolách". Fakt si to neviem predstaviť.

sorciera24
25. sep 2016

@alaguema jasne, ja chapem...pytas sa okolia, zanmych, atd......jaby som tiez tak postupovala......mna osobne v prvom rade zaujima pristup a kvalita vyuc. a pedagogov, nez vybavenie........(napisem teraz o padajucom strope.......to uz fakt najdeme malokde....)
a teda tiez neviem...k tomu postoju, ze tam idu ti najslabsi......mna osobne uraza (mozno teraz to tak je + ine socialne a enviem ake).....nie som taka stara, koncila som VS pred necelymi 10rokmi......a teda lahke sa mis tudium nezdalo.....zacinalo nas 60 v rocniku.....skoncilo 15 tusim....hmmmm...ono ich tie skoly beru (lebo vsak penaiz za kazdeho), ale pretrieduju.....
ucim, lebo som vzdy chcela ucit....v pohode som mohla ist napr. aj na pravo...mam na to....ale mna to nebavi....
ano, suhalsim, ze ucitelia su aj taki, aj taki(ako vo vsetkych profesiach)....ale nehadzme to tak, ze tam su len ludia, kt. inde nevzali.....vzali!......len chcu skutocne ucit....(mne sa to az take male percento nezda)...ale porovnavam svoj rocnik a vyssie.....mozno dnesna generacia to ebrie inak...aj ekd, nasi studenti (aj ti slbsi) sa teda do ucitelstva nehrnu....

kenzom
25. sep 2016

@esther03 ja som myslela že učitelia prispievajú do soc poisťovne~ ale už sme sa pochopili) )

mimkus
25. sep 2016

@alguema: Podla mna ste urobili vsetko, co ste mohli a zvysok je do znacnej miery loteria.
Ano, drviva vacsina chcela diplom a nechcela ucit. V mojej kombinacii bolo asi 6 ludi nadsencov, ktori chceli vyslovene ucit. Zo studentiek, co chodia na prax chce menej ako 1/3 ucit (a btw uz na praxi sa s nimi snazi skola nadviazat kontakt, ked vidi, ze by boli aj schopne -to zas mame perfektnu politiku skoly).
Dalsia vec -neviem, ako sa to zmenilo alebo nezmenilo, na ucitelstvo sa bralo napr podla znamok (co je absolutny nezmysel :D). A prave preto, lebo sa tam nikto nehlasi :D tak si doplnaju stavy takto...

Presne toto prirovnanie mi napadlo 🙂
vyssie platy by vyriesili to (ale na to nemam dokaz, to si len osobne myslim), ze miesto situacie, ktora panuje teraz:

SKOLA nevie najst UCITELOV a tak si drzi toho, koho ma. (lepsi ucitelia sa snazia dostat na lepsie skoly, lebo tam chodia lepsi ziaci a lepsie sa im s nimi pracuje a tie ostatne su mnohokrat radi, ze su radi -samozrejme je viacero vynimiek -aby som sa nikoho nedotkla)

by mohla nastat nova situacia:

Akakolvek SKOLA si moze vybrat z mnohych UCITELOV, kedze ucenie neznamena existencialnu hrozbu. (stale budu lepsi ucitelia sa snazit na lepsie skoly, ale aj na slabsich skolach bude vacsi napor kvalitnych ucitelov a preto si skola bude moct lepsie vyberat a lahsie nahradzat a vymienat ucitelov).

Samozrejme nebude to automaticky: vyssi plat a zrazu budu vsade len uzasni super nadupani ucitelia. Ale vytvoria sa podmienky pre tu situaciu. Motivacia by vznikla (hoc by nou bola taka vec, ako strata prac. miesta). Dnes sa ziaden ucitel o svoje miesto bat nemusi. A preto zavisi cisto na jeho rozhodnuti, ako kvalitne co oduci. Vacsina oduci to, co ma ale vysledkom napr. je, ze vyuzije pre seba najjednoduchsiu cestu splnenia ciela. Ak by vedel, ze skola ho nepotrebuje, lebo za dverami stoji dalsich 20 ludi, co by radi prijali jeho miesto, tak bude chciet, aby na jeho metody a meno boli same chvaly...

esther03
25. sep 2016

@kenzom ucitelia hej policati a vojaci nie 😉 Preto nemozeme porovnavat hrusky s jablkami 🙂

jajka257
25. sep 2016

@alaguema neuveris, ale pomozu. Ucitelstvo bude dobre platene, budu chciet za to vykon od ucitel. Fakulty si budu moct nastavit vyssie naroky. To znamena, ze nezoberu slabeho ziaka, ale premianta, ako to bolo za mojich cias. Ja sice nemam pedagogicku, ale testy boli krute, bolo to podmienene znamkov z daneho predmetu a ucastou na SOC. Takze vysoke naroky. A teraz k terajsim ucitelom, ak musi ucitel mat dve prace, aby rodila prezila, aka kvalita ti z toho vychadza? Mne uboha. Ak je ucitel strhany z druhej prace alebo nema posledny tyzden pomaly na jedlo, lebo poplatil ucty, tak clovek sa nevie tesit, je zachmureny a nestastny. Predstav si, ze zrazu mu bude chodit primerana vyplata, dajme tomu tych 1200 - 1300€ v cistom. Nemusi sa hnat do druhej prace, ma vybavenie v skole. Nachysta prezentacie, pripravi vsetko , co potrebuje aj navyse. Cez vikend si oddychne a s usmevom zacne dalsi tyzden. Nuz, aj takato je moznost.

abbey1
25. sep 2016

Mňa zzaráža fakt, že celá debata zasa sklzla do otázky finančného ohodnotenia. Ale čo čakať. Na zle mzdové ohodnotenie sa dobré vyhovára. Vyšší plat lepšieho pedagóga neurobí. Dobrí pedagógovia už teraz robia, čo môžu. Ti si zaslúžia pridať, o tom reč nie je. Ale pokiaľ bude systém nastavený ako je, pokiaľ budeme tvrdiť, že rodič sa nemá čo vyjadrovať, pokiaľ si nebudú pedagógovia, ich nadriadení,... konať svoju prácu s láskou a ľudskostou, nič sa nezmení.
Otázka autorky sledovala k niečomu, čo vyššie mzdy nezmenia. Vždy to bude o ľuďoch.

mimkus
25. sep 2016

@mysga -Veru. Suhlasim.

Ja chodim zo satelitneho mesta v blizkosti BA denne ucit do BA, cize moja situacia je prave z tych ''nepredstavitelnych''. Ale nestazujem sa, ak by som to nechcela robit, nerobila by som to (mam milion inych moznosti -prave vzhladom aj na velkost BA a moju znalost jazyka).

Zial, moje rozhodnutie ucit ma svoje dosledky. Kazdy mesiac si viem odlozit maximalne 15 eur, inak som viac menej stale odkazana na vyplatu, Neviem si realne odlozit nejakych blbych 50e. Akoze fakt. A to este nemam deti. A tak isto ako kazda mamina, budem raz chciet pre svojich potomkov len to najlepsie... -aby boli stastne, spokojne, vyrovnane, uspesne, aby som nemusela na standardne veci povedat, ze si ich nemozem dovolit.

Verim, ze v inych mestach je vyzit z uc.platu lahsie, v porovnani s inymi ludmi z nejakeho mensieho mestecka je ucitelsky plat asi celkom fajn.

Uz teraz je situacia v radoch ucitelov dost alarmujuca... blbe je, ze bezni ludia su prave nastvani na vselijakych ''blbych ucitelov'' a vysledkom je: ze "si viac ani nezasluzia... najprv nech su dobri a potom im zvysime platy''. Ee, nefunguje, vyhoreny ucitel, ktory funguje zo zotrvacnosti, nema najmensi dovod (motivaciu) nieco menit. Nic ho netlaci. Nikto ho nevyhodi, lebo nie je zanho lepsia nahrada.

alaguema
25. sep 2016

@jajka257 ja osobne nemám nič proti tomu, aby sa tie platy zvýšili. Ale som skeptická. Keď vidím tú "kultúru" u poniektorých, tak mám silné pochybnosti, že by to vylepšilo viac peňazí na účte. Pre budúcnosť by to možno riešenie bolo. Ale potom ako píšeš - nech sú kladené adekvátne vysoké nároky či už pri prijímaní na štúdium, ako aj pri hodnotení práce učiteľov nie len tými formálnymi metódami, ale práve aj spätnou väzbou od žiakov a rodičov a tu sa práve dostávame k tomu, že práve tomu sa väčšina učiteľov bráni. Nechcú spätnú väzbu od rodiča, robia všetko správne a rodič je len laik, ktorý tomu nerozumie. Či za viac peňazí nebude ani toto problém?

moni73
25. sep 2016

@abbey1 nie celkom. Ja som nad pedagogikou rozmyslala pocas materskej. Neviem, ci by som bola dobry ucitel, ale z dovodu financii som to ani skusit nesla. Samozivitel v bratislave s platom raz takym ako nastupny ucitela.... Kto by do toho isiel?

jajka257
Odpoveď bola odstránená
mimkus
25. sep 2016

@alaguema:

presne. Je to riesenie do buducnosti. Ale ak sa to nezacne riesit teraz, ani v buducnosti nie je sanca, aby to bolo lepsie.

1) na ucitelstvo sa hlasi 2/3 ludi, co nechce ucit. Sito je momentalne pomerne male a slabe, kedze tam ani nik nechce ist.
2) zostat nadsenym ucitelom je tazke zostat. Ja nim zatial som, ale niekedy bojujem, lebo vidim, ze v podstate nikoho az tak netrapi, ci doma nad hodinou sedim 3 hodiny alebo pol, aby bola dobra. Hlavne aby som pre decka nieco neokopirovala, lebo skola nema peniaze.
3) Momentalne su na ucitelov kladene male naroky -co sa tyka prave ucenia. Ako som napisala, skola je rada, ze ma kto ucit. Obzvlast tazko sa hladaju ucitelia jazykov a informatiky.
4) Na druhu stranu, na ucitela su kladene vysoke naroky -co sa tyka prave tych veci, ktore si bezny smrtelnik nepredstavi, ze ucitel musi robit.

Skolstvo potrebuje reformu, rovnako ako zdravotnictvo a vsetky zlozky, ktore su problemove --> ale ja si neviem predstavit ziadnu zdravu, fungujucu reformu, ktora by neznamenala prilev penazi do rezortu -a teda priamo na skoly.

Tak ako sukromnik neurobi velku reformu a zmenu vo firme bez toho, aby to neslo do financii, tak isto to nepojde v statnej sfere.

Nuz ale to neznamena, ze skola napriek tomu, ze nema sposob ako pritiahnut tych kvalitnych pedagogov, ktorych odradza fin. ohodnotenie, nema bazirovat na perfektnom vykone ucitela. Rozhodne ma. A je jedno, aky ma plat. Na druhu stranu, ci by to nebolo prave pre tie skoly likvidacne -ktovie, nastastie, to je zodpovednost niekoho ineho.

moni73
25. sep 2016

@mimkus na odlahcenie... viem tych 35€ dolozit. Hladam pre dceru anglictinarku (nekonvencnu). 😊

mimkus
25. sep 2016

No nic, damy, idem opravovat pisomky ;) :D :D :D

jajka257
25. sep 2016

@mimkus a ja chystat vstupne a pracovny list na exkurziu😀😀😀

jajka257
25. sep 2016

@moni73 😀😀😀ale mozno by tu nejaka sikovna anglictinarka bude. Skus si dat temu, mozno sa ti ozvu do IP.

abbey1
25. sep 2016

@moni73 Som anglictinarka, ale mám plno. Držím päste, aby si našla vhodnú.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
pink_lady
25. sep 2016

...tak ráda by som učila konstruktivisticky, skupinovou prácou, alternativně...akurat že ked máte v triede 20-27 ziakov, z toho 3-4 hyperaktivních, dalších 2-3 s poruchami učenia a dalších par takych co s nimi plieska puberta, tak som rada že som rada...detom sa ani nechce roumyslat a radsej sa namemoruju aj to ake stechiometricke koeficienty kde dat...len nedajboze by museli rozmyslat a objavit tu jednoduchost 😉

moni73
25. sep 2016

@pink_lady čo to je stechiometricke koeficienty? Takúto učiteľku chcem a myslím, že ani nie je problém počet detí ako to, že ťa tlači čas. To čomu rozumiem, nezabudnem. Nabiflene ide k cudu. Sestrin malý teraz počíta matiku 50-6. A nejde to a nejde, pomôžeš 10-6, to zvládne, ale keď to chceš aplikovať na tu päťdesiatku, zase to nejde. Kde je problém? Podľa mňa chce čas. Možno o mesiac, možno o 6, možno o dva roky mu to bude nad slnko jasnejšie.

jajka257
25. sep 2016

@celasapremenim taky navrh bol a nic sa nestalo, lebo nikto nevie preco. Bol navrh, ze ked ucitelia na ZS pripravuju na testovanie , v danom roku sa im znizi uvazok o 2-3 hodiny a plat ostane. Boli vselijake konstruktivne navrhy.. ..a zapadli prachom.....ja uz teraz vysvetlujem dcere, ze dieta bude mat po 30 a ja pojdem na matersku miesto nej. Ak bude mat dve, tak to uspesne doklepem do dochodku😀😀😀😀 predstava, ze ako 65 rocna stara vrazda tam bojujem s pubertakmi mi zrovna veselo nepripada😦

moni73
25. sep 2016

Ooo, chémia, nič pre mňa. Kamoška na gympli podobne dutá z chémie ako ja, bola nútená pozerať to po x rokoch s dcérou. A kks, hovorí aké je to jednoduché!

zuzana76
25. sep 2016

@moni73 cisla pouzivane na upravu chemických rovnic

jajka257
25. sep 2016

@moni73 a kolko ma maly? Nasa dnes objavila zlomky😀😀😀 a prisla s papierom, ze 1/6.300=300 - 250= 50. Pytam sa jej, ako na to prisla a ona, ze tak logicky😀😀😀😀 ma 7 rokov. Ale u nas sa matika povaluje vsade. Nech mu sestra rozdeli 50 na 40 a 10. Od 10 odpocita 6 a co mu ostane prilepi k 40. A takto sa to da s kazdym prikladom.

jajka257
25. sep 2016

@zuzana76 presne😀

dupinka
25. sep 2016

@esther03 poopravím - vojaci aj policajti majú vlastný sociálny systém, ALE platia aj príspevok v nezamestnanosti so Sociálnej poisťovne, hoci podporu čerpať nemôžu. Akurát sa im po novom, čiastočne nejaký ten mesiac zaratáva do civilu, ale len obmedzene...

K téme: my sme synovi vyberali školu podľa kvality vyuč.procesu, úspešnosti, vybavenia.... Má super triednu ičiteľku (je 2hák), ale aj tam aa nájdu pedagógovia so syndrómom vyhorenia, učebné osnovy im nič nehovoria, nič navyše s deťmi neurobia, prípravy používajú roky staré.... Je to aj o ľuďoch.