Nepovinný druhý cudzí jazyk na základných školách
Ahojte. Asi ste zaregistrovali, že od septembra už na základných školách nie je povinný druhý cudzí jazyk. To znamená, že je na samotnej škole (a žiakoch, a teda rodičoch, a kapacite učiteľov, ktorými škola disponuje), či druhý cudzí jazyk zaradí do programu alebo nie. Viem, že školy súa budú ešte viac zavalené osnovami a povinnosťami, ktoré musia (aj podľa nových pravidiel) splniť a odovzdať o nich siahodlhé správy a formuláre, ale nie je to škoda? Resp. chyba? Myslím si, že čo sa týka cudzieho jazyka, funguje to na princípe: čím skôr, tým lepšie. Je mi jasné, že angličtinu v 21. storočí musí ovládať takmer každý, a je dobre, keď je povinná, bárs aj od 1. ročníka (teraz to je od 3.). Ale čo druhý jazyk? Začať s ním na strednej škole je neskoro, keď zoberiem v úvahu spomínanú ľahkosť, s ktorou sa deti učia čokoľvek, nie len cudzí jazyk. V Čehcách napríklad uzákonili úplný opak. Prečo ideme sami proti sebe a rušíme pravidlo, ktoré fungovalo a malo zmysel? Prečo radšej netlačíme na to, aby bolo viac lepších a motivovanejších učiteľov (jazyka, ale aj ných predmetov) ako na prikazovanie a zakazovanie jednotlivých predmetov? Aj keď je druhý jazyk teraz klasifikovaný ako "voliteľný", všetci vieme, že toho "povinného" učiva bude toľko, že len máloktorá škola sa odhodlá presadiť "voliteľný predmet". Je to potom len na nás rodičoch s deťmi (v spolupráci s učiteľmi), aby sme presadzovali niektoré priority. Zaujíma ma, či má niekto podobný názor ako ja, resp. čo si o tom myslíte. 🙂
ono nie kazdy bude v buducnosti vrcholovy manazer alebo co len pracovnik call centra vo firmach kde je potrebny jazyk....v tychto poziciach je uz jeden jazyk vacsinou malo....anglictina samozrejmost + druhy cudzi jazyk nie vyhoda, ale nevyhnutnost..ale samozrejme, nie kazdy je manazer a pracuje v takejto firme...kazdopadne ale aj slovensky podnikatel ak chce nieco riesit so zahranicim ma velky handicap ked si musi platit zas nejakeho tlmocnika, ked si nevie vygooglit inde ako na slovenskych strankach ( aj ked viem, google translate uz funguje, ale tak vieme ake to je 🙂 ).....tiez mam kamaratky co by radi e-shopy, nakupovat zo zahranicia, no ved tak piste do anglicka ci nemecka po slovensky....je to obrovska vyhoda vediet si zistit informacie o mnohych veciach aj zo zahranicnych sprav a clankov...mat ine obzory, ked si viem precitat aj ine nazory ako len tie slovenske....taktiez cestovanie - zda sa mi az neuveritelne kolko sa napocuvam od znamych, ze tam a tam na dovolenku by nesli kvoli jazykovej bariere...ved tu sa nedohovorim, mozem ist len cez cestovku so slovenskym delegatom, lebo ved sa stratim uz na letisku...jazyky su obrovska investicia v dnesnej dobe do buducnosti - zvlast ked mame otvorene hranice, moznosti na pracu a zivot kdekolvek -- a nemusi to byt potom take bolestne ako kedysi ked ludia emigrovali zacinali od nuly...taktiez pre nase deti na studia to dava ovela viac moznosti...ja som jednoznacne za ucenie sa jazykov a budem v tom vzdy podporovat aj svoje dieta/deti...ked uz to nebude skola, tak inymi moznostami..
@andreah25 reagujem na posunkovu rec-nie je medzinarodna. To si len vela ludi mysli. Kazdy jazyk ma svoje vlastne posunky. Teda nepocujuci Nemec si nebude rozumiet s nepocujucim Slovakom.
Co sa tyka jazykov, som za dva jazyky. Chodila som na jazykovu ZS, od 3tr. jeden jazyk, od 5tr.druhy a kazdy sa casom vyprofiloval a vybral si do zivota jeden ako hlavny a druhy ako menej dolezity. Realne vacsina z mojich spoluziakov rozvijala hlavne ten "hlavny" jazyk. Vsetko s mierou, deti treba ucit,kym maju schopnost nasavat informacie. Som ale proti tomu,aby uz od skolky mali deti 5kruzkov a kladli sa na nich neprimerane naroky.
@libka1 nie, nehovorím len o bankovej sfére. Klientov nemám medzi manažérmi bankovej sféry 🙂. A nie všetci musia byť manažéri alebo v administratíve. Predstav si také dieťa, ktoré sa celkom zaujíma napr. o fyziku, dva jazyky ho ubíjajú, radšej by sa venoval tej fyzike viac, ale nemôže, lebo sa musí učiť dva jazyky, ktoré aj tak nikdy nebude dobre vedieť, pretože nemá na to ,,talent" a ešte ich aj znenávidí. Raz z neho bude úžasný fyzik, možno aj niečo nové v tejto vede objaví. A myslíš si, že ho nevezmú do práce len preto, že nevie po anglicky ani ceknúť? Práve naopak, príjmu a ešte mu zabezpečia aj prípadného tlmočníka ak to bude treba.
To len taký možno výhľad do budúcnosti 😀
@andreah25 no myslim, ze mas skreslenu predstavu...pretoze aj ten fyzik ak chce mat dobru pracu a niekde prerazit musi vediet anglictinu...neviem nejako si predstavit ani sikovnych absolventov mat-fyz ktori bez anglictiny maju dobre joby....taktiez vedci - kolko ludi vo vedeckej sfere, ktori mali zaujem o chemiu, biologiu, fyziku ked chcu napredovat, musia vydavat publikacie, prezentovat/navstevovat sympozia - zahranicne..ziskavat informacie od zahranicnych kolegov...
Napriklad tiez IT sfera..kolko sikovnych chalanov mame co vystudovali technicke smery...a uroven jazyka jedna katastrofa.....pretoze oni su" technicke nie jazykove typy".,.a u nas sa to nejako vylucuje..ze ja som bol v skole "na matiku" a nie "na jazyky" a podobne...pritom cudzi jazyk by mal byt brany ako proste dalsia rec, nie ci si "na jazyk" ci nie..je to komunikacny prostriedok...
Teraz sa velke firmy biju o technicky zdatnych ludi ktori aj jazyk vedia....cez svojich zamestnancov vyplacaju rozne odmeny ak prinesu do firmy niekoho co splni tieto poziadavky, lebo uroven jazyka na pohovoroch u tychto "technikov" je mizerna....tiez ked sa chcu IT ckari zamestnat v zahranici, kde ako vieme su ovela lepsie ohodnoteni - tak tazko pojde do Nemecka za IT kara za paradny plat ak nevie po Nemecky a samozrejme aj po anglicky k tomu, pretoze to sa vyzaduje aj od Nemcov ako svetovy komunikacny jazyk v IT.....
@andreah25 a kde bude ten fyzik pracovat? slovenskych firiem zacina byt zalostne malo, s cim sa teda nestotoznujem, ale je to proste fakt... moze ostat ucit ale ked chce ist niekde dalej, jazyk v buducnosti potrebovat bude, aspon 1 urcite.. a nemyslim si ze mu prijmu tlmocnika, vyberu si takeho fyzika co bude jazyk vediet, to by musel byt uz fakt na urovni genia, kapacita, aby ho uprednostnili. a taka kapacita sama dobre vie ake vyhody mu jazyk prinasa a nauci sa ho, kedze takito ludia dokazu posudit co potrebuju k svojmu dalsiemu rozvoju napriklad aj v zahranici 😉
@libka1
@andreah25
ja som sa latincinu ucila 4 roky (bolo to na 8r gympli ale vekovo ako 5-8 trieda ZS). Bola to pre nas decka cista katastrofa. jedna vec je ze latincina je mrtvy jazyk, cize beznu konverzaciu vies viest iba v style o polnohospodarskych plodinach, vies sa spytat ci sa deti ucili v skole sklonovanie a casovanie.... 🙂 ale o tom ako sa dostanes na hlavnu stanice a kedy je najblizsi odchod metra sa po latinsky teda daleko nedostanes 🙂
a neviem teda ci si sa latinu ucila, ale je to nenormalne narocny a tazyky jazyk, takze ja by som latincinu nechala lekarom, advokatom a podobnym profesiam a my obycajni smrtelnici si asi vystacime s 'in vino veritas'
@andreah25 a v tomto musim dost nesuhlasit, sa pozri aky je vysoky dopyt po technickej sfere v nemeckych firmach v DE, velmi velmi chybaju odbornici s technickym vzdelanim. a v com je problem? ze ti nasi technicky vzdelani ludia nevedia jazyky.....stacila by anglictina, ale smola.....
mam napriklad znamena chemika ktory je naozaj doby v tom co robi a keby nevedel jazyky tak to dotiahne na uroen ze bude ucit u nas na vysokej skole studentov.....ale on vie jazyky a kam to dotiahol? Uci na prestiznej univerzite v USA a spolupracuje na poprednych projektoch v oblasti vyskumu.....a nie, tlmocnika mu nikto nezabezpeci....
@m.i.r.i
@libka1 áno, preto stačí jeden jazyk, s ktorým sa dohovoria a nie dva, na základke ešte deti nevedia, čo chcú, čo budú robiť, na strednej sa môžu už viac venovať jazykom, keď chcú a radšej dám dieťa do jazykovej súkromnej školy, kde ho aj niečo naučia, lebo fakt tá úroveň jazykárov na školách je katastrofálna
@libka1 tak si statisticky preverme, kolko absolventov ZS vycestuje do zahranicia a kolko zostane na Slovensku. A prave ta vacsina na Slovensku by teda mala naozaj vediet, kde sa ake "i" ci "y" pise. Ja nezlahcujem vyznam ovladania cudzieho jazyka... ved sama som napisala, ze ho treba vyucovat tak, aby sa dieta naucilo hovorit a nie len gramatiku... a na prerazenie do sveta ti je len ovladanie cudzieho jazyka naozaj malo.... ked uz sme pri tom "prerazani"
Ja si tiez myslim ze sikovni ludia prerazia i bez toho aby sa uz od zs ucili 2 jazyky. Ono teraz to vyzera tak ze vsetky deti co tie 2 jazyky mali tak spravia uzasnu karieru v zahranici.. co samozrejme kazdemu sikovnemu cloveku prajem. Ale povedzme si uprimne kazde dieta ma take ambicie ? A znovu ked tu tak pozeram hocikolko jazykov ovladas vzdy skoncis na konovi 😕 😲 😀
Ja som za dva jazyky, dnes je naozaj potrebne vediet anglictinu, je to medzinarodny jazyk a druhy cudzi jazyk je vyhodou, nakolko ludia vela cestuju do zahranicia a aj ked chces prerazit v akejkolvek oblasti tak jeden jazyk ti je malo, nakolko uz teraz sa povazuje anglictina za jazyk, ktory by mal ovladat kazdy na hovorovej urovni, takze o par rokov sa bude vyzadovat od nasich deti automaticka plynula anglictina a druhy jazyk bude nieco ako teraz je anglina
@libka1 tak aj mne sa lepsie s muzom po slovensky rozprava 😀 😀 😀 a ja v praci zase skor nemcinu potrebujem.... 🙂 Inak.. pre nase deti je uz aj cestina cudzi jazyk.. boli sme s kamoskou z Ciech na dovolenke a ked sme rozpravali po slovensky, tak ich decka nam vobec nerozumeli... ze mami, jak ta pani mluvi?? 😅 😅 A nasi vychovani na ceskych rozpravkach ani nezbadali, ze oni nehovoria po slovensky. 😉 Cize, cudzie jazyky urcite ano... o tom nikto nediskutuje... ale fakt radsej jeden cudzi poriadne, ako 2-3 len aby sa nepovedalo... a trebars na strednej pridat dalsi jazyk, ked uz ma dieta trosku ten prvy zafixovany.
@hanica11
@hanica11 v skole sa jazyk este nikto nenaucil 🙂 takze to je uplne jedno ci sa uci jeden ci dva ci tri......cest vynimkam, kde v skole jazyk uci skutocny lektor co dany jazyk aj naozaj ovlada a deti ho aj nauci - a hlavne nauci spravne.
dupkom mi totiz vlasy casto stavaju ked maly pride zo skoly s vedomostami od pani ucitelky kde su trivialne chyby.....a aj tak sa najviac z jazyka nauci na dovolenke ci z TV.
kazdy rodic co chce da dieta do skoly zameranej na cudzie jazyky, nevidim dovod ucit pausalne vsetky deti povinne anglictinu plus jeden jazyk.....kazdy by mal zvazit aky jazyk si chce vybrat......ja by som aj povinnu anglictinu zrusila a zvolila miesto nej 1 povinne volitelny jazyk.......
@moni244 ja som rada ze som sa ucila tych jazykov v detstve viac, ked ma poslali do ruskeho zavodu skolit, tak tam vacsina ludi veru po anglicky nevedela, ani neboli zo mna nadseni... ale ked videli ze mam snahu aj ked lamanou ale predsa len rustinou s nimi komunikovat a nejak im to ulahcit spolupracovali aj oni ovela lepsie 😉 takze aj ta rustina zo zakladnej mi k comusi bola... clovek ked je pod tlakom ani netusi co sa mu vynori v pamati aby si pomohol 😀
a na margo toho ze jazyk netreba vobec ako pisala andreah, staci sa obzriet na MK kolko mamiciek vzdycha ze by si chcelo privyrobit z domu ale nema ako. ja som teraz na materskej a nebyt AJ by som mozno vzdychala s nimi alebo utekala naspat do svojej prace... takto som si mohla vybrat a robim len z domu, co by sa mi bez jazyka nedalo urcite 😉
A mňa mrzi, že sme sa učili v škole iba jeden cudzi jazyk...sestra sa učila dva jazyky - anglicky a nemecky a určite je to plus
Pride mi tu taky boj dvoch taborov. Ved vsetky chceme pre svoje deti ten najlepsi start do zivota a samozrejme, ze ovladanie kazdeho jazyka navyse je len a len vyhoda. Ale ide o to, ze nie kazde dieta ma na to nadanie, tak preco ho trapit a vlastne tym zanedbavat to, na co talent ma? Je proste neodskriepitelne, ze ak chce dnes clovek zlepsit svoje uplatnenie, AJ potrebuje. Ci uz ako manazer, obchodnik alebo vedec ci technik. S tou latincinou to bol asi vtip nie @andreah25 ? Len malo jazykov sa priblizuje jej obtiaznosti a aj odborne profesie vyuzivaju len odbornu terminologiu.
Uroven vyucby je u nas tragicka, nie sme take stare, aby sme si to nepamatali 😀 a vela sa toho nezmenilo. Ano, deti sa vela naucia z rozpravok v TV, preto im to treba doma dopriat. Ale na ziadne dieta sa to len tak od ZS nenalepi. Je zasadny rozdiel medzi bilingvalnymi detmi (ako moj syn, ktory uz teraz rozumie SJ a FJ) a detmi, co sa musia drtit v skole 😒
tak ked to zoberieme ako trest ten druhy jazyk, tak pre mna boli trest fyzika a chemia. som za okamzite zrusenie pre netalentovanych, vid ja 😀
ja som za, aby bol aj druhý jazyk, angličtina už v dnešnej dobe je samozrejmosť, vedieť ďalší jazyk v dobe neobmedzeného cestovania obchodu je len výhodou... a nemyslím si, že je to záťaž...áno, nie každý má talent na jazyky s tým súhlasím a preto by bolo možné dobré si voliť medzi cudzím jazykom a ešte nejakou alternatívou. 😉
ja osm sa ucila od 3. triedy jeden od piatej druhy ... na strednej oba, ci je to dolezite alebo nie...na to necham odbornikov, pravda je ale ta ze ked jazyk pouzivat nebudes tak ho zabudnes....a ucebnicovo nauceny cudzi jazyk nezaruci ze sa s nim uplatnis....kedze realita je zvycajne ina...
@hanica11 : Odpovede som nečítala, ale s tvojím príspevkom súhlasím, moja dcera je napríklad šiestačka, od mala vie slovensky a arabsky, od prvého ročníka angličtina v ktorej je dobrá, aj keď sem tam jej treba doučovanie no je to dobre, dohovoriť sa určite dohovorí, a teraz ma ruštinu a ide jej dobre vôbec to nie je na ňu veľa
tak moji sa od 4 rokov ucili anglictinu a neskor k nim pribudla nemcina,na strednej si obaja starsi ako kruzok vzali rusky jazyk-Koľko rečí vieš toľkokrat si človekom-a dnes to plati hlavne koly zamestnaniu dvakrat.Je uplne super ak sa v rodine hovorí dvojajzycne,preto napriklad na Mareka sa madarsky jazyk len tak nalepil a to staci ak je niekolkokrat do roka u babičky 🙂 takže ja som za druhý jazyk na školach 🙂
@andreah25 tak to je teda mimo, dobrý fyzik, alebo akýkoľvek vedec sa bez jazyka nepohne, to viem určite,, mám takého doma, veď žiaden vedecký článok sa nepíše po slovensky!a ak nepíše, tak nie je vedec a rozhodne mu to nikto prekladať nebude
Ja si myslím, že stačí v kľude aj jeden jazyk, ale naozaj poriadne. Viac hodín týždenne, aby dieťa bolo schopné aj reálnej komunikácie a nielen bifľovať sa slovíčka a gramatiku. Dva jazyky je síce fajn, ale dobre to u nás vyzerá väčšinou len na papieri. Realita je taká, že dieťa sa síce učí anglinu od 3.ročníka, ale dohromady často nič nevie, o nejakej konverzácii sa nedá absolútne hovoriť. Chce to zmenu štýlu učenia a hlavne robiť to naozaj poriadne a pre prax!!!
koľko jazykov vieš .... je to veľké plus, kočky mali v Zš od 3. ročníka AJ , od 5teho pribudla ruština, samozrejmosťou je čeština - to ako jazyk naviac ani neberiem, ale je, okrem toho pefektne vďaka svokre hovoria maďarsky , a Tinka sa dostala na Francúzske gym. kde teraz po prvom roku vie použiť aj tento jazyk. Videla som na dovolenke v BG ako sa potešili, že vedia čítať v azbuke a ako mi pomohlo, keď Tinka tlmočila na letisku v Turecku. Ale prvoradé je, aby vedeli PERFEKTNE Slovensky. A pevne verím , že ak sa po skončení školy dohovorí 6timi jazykmi, bude mať dvere viac otvorené ako ja , čo som tú možnosť štúdia jazykov nemala.....

Jeden a poriadne, presne za to som aj ja, syn je piatak, budúci rok pribudne fyzika, chémia, dejepis..., a ešte aj druhy jazyk, no koniec