Prváci - povinná básnička z angličtiny
Dobrý deň,
prosím rodičov, ako u vás prebiehala výučba angličtiny v prvom ročníku? Náši sa musia do buducej hodiny naučit basničku v angličtine. Podotýkam, že mali ešte len druhú hodinu angličtiny. Syn ničomu nerozumie, je z toho uplne demotivovaný.Je označeny za pasívneho žiaka. Nie je to nadrámec vyučby? Sme na ZŠ, nie na žiadnej jazykovej!
@momoika angličtinu mali hravou formou určite v 1. a 2. ročníku, ale keď sa tomu povenujete, určite sa to naučí..
A čo sa týka básničiek v slovenskom jazyku, tak to sa určite neučili prvýkrát až v 3. ročníku. Od prvého sa normálne učili básničky.
@markaterka veď to sú také bludy. Snáď každé normálne dieťa (pokiaľ rozpráva) sa naučí nejaké básničky už pred nástupom do škôlky. Potom v skolke. Môj chrlil v škôlke snáď každý týždeň novú básničku, až som nechápala. Už len také kolo kolo mlynské...však tomu obsahu tiež deti nerozumejú, aj keď je to v slovenčine, ale naučia sa ho naspamäť, lebo im to rodičia opakujú pri hre odkedy vedia chodiť.
@gab1sol to netuším, tie anglické Spievankine počiny sme nesledovali ... ale zisťujem, že doteraz si pamätám takmer všetky básničky, pesničky, čo sme sa učili na hodinách cudzieho jazyka (asi profesionálna deformácia, som jazykar 😄🥰)
@natalka13 Zjavne budeme musieť. Len to vyvolalo zbytočny odpor k tomuto predmetu.
@momoika dieta je ako spongia, nasaje slovicka ani nevie ako, len k tomu musi mat prilezitost. Mozes mu pustat rozpravky, ktore pozna s dabingom v anglictine.
A ucenie basniciek? Staci ak si ju cez vikend budete obcas verklikovat, nemusis to do neho tlacit nasilu, pri roznych inych cinnostiah si mozte zopakovat basnicku. Alebo najdi na internete zvukove nahravky k ich ucebnici a mozte si ich pustat. Kazda ucebnica ma aj "internetovu" podporu.
(Ozaj, v skolke sa neucili basnicky? A to tiez nevedeli citat a naucili sa ich, niekedy aj celkom dlhe)
@momoika mali sme tiez tuto ucebnicu, nikdy nic naspamat sa nemuseli ucit. Je to podla mna ipmne cez ciaru, aby sa takto skoro mali ucit basnicku na anglictinu…
@renatka100 ved to je 5 obycajnych beznych fraz a ostatne v slovencine🙈
Za mňa je táto básnička úplne v pohode. V škôlke sa neučili básničky?
Vidim že 100 ľudi, 100 chutí. Basničku sa samozrejme
nabiflíme a získame ďalši pasívny vzťah k tomuto predmetu. Ďakujem všetkým za názor.
nabiflíme a získame ďalši pasívny vzťah k tomuto predmetu. Ďakujem všetkým za názor.
@momoika on nechidiomv škôlke na angličtinu? Alebo nemáte doma nejaké DVD s anglickými pesničkami riekankami? Veď niektoré tie basnicky sú chronicky zname
Daj si veľký pozor aby si svoje negatívne nastavenie nepriniesla na syna. Lebo potom to bude už len trápenie
@momoika svoj odpor k uceniu prenasas na svoje dieta. Uvedomujes si to? Miesto toho aby s k veci pristupila (aspon s hranym) optimizmom, tak demotivujes ho svojim negativizmom. Lebo naucit sa par riadkov pre prvaka nemoze byt problem. To nie je uryvok od Shakespeara, ale jednoducha rymovacka, kde sa nauci par fraz a aj ich vyznam.
@momoika on nechidiomv škôlke na angličtinu? Alebo nemáte doma nejaké DVD s anglickými pesničkami riekankami? Veď niektoré tie basnicky sú chronicky zname
Daj si veľký pozor aby si svoje negatívne nastavenie nepriniesla na syna. Lebo potom to bude už len trápenie
@pribinak ona sa už očividne rozhodla, že to naňho prenesie. Inak by nepísala o biflovani, ale vzala by si niečo z odpovedí a išla ho to učiť nejakou hravou formou. Však toto sa dá úplne krásne nejakými gestami a melódiou.
@pribinak ona sa už očividne rozhodla, že to naňho prenesie. Inak by nepísala o biflovani, ale vzala by si niečo z odpovedí a išla ho to učiť nejakou hravou formou. Však toto sa dá úplne krásne nejakými gestami a melódiou.
@kristiii nepreniesla som na neho nič. Zatiaľ sa to neučíme, ani sme sa o tom nerozprávali. Prvotné je pre mna, aby si spravil dú z dôležitejšich predmetov.
@kristiii tiež nechápem prečo to berie tak negatívne
Ok, nie všetky dwti sú jazykové talenty, ale prevalí s prehľadom zvládne jednoduchú básnickú s pozdravmi.
Veď to je fakt pár riadkov. Môžu sa doma zahrať, že sa budú zdraviť pár dni len anglicky, aby mu tie pozdravy boli jasne
Zas nechce sa mi veriť že dostali nejakú ťažkú básnickú s 30 strofami
Určite už v škôlke pochopil nejaké slovíčka a na YouTube sú basnicky ale pekne animované aby to bolo pre deti pochopiteľne
@kristiii nepreniesla som na neho nič. Zatiaľ sa to neučíme, ani sme sa o tom nerozprávali. Prvotné je pre mna, aby si spravil dú z dôležitejšich predmetov.
@pribinak presne takto by som na to išla aj ja. Vždy, keď by prišiel za mnou, by som mu povedala Hello, how are your? A on sa naučí odpovedať. Keby niekam odbehol, poviem goodbye. Ja si myslím, že väčšina detí už tieto frázy aj poznala z nejakých videí a rozprávok, jej syn, ak sa doteraz nestretol s angličtinou (čomu celkom nerozumiem), tak sa asi oproti niektorým nechytal a preto bol označený za pasívneho. To si ale netreba brať osobne, ale naopak sa ho snažiť o to viac motivovať, aby ho to začalo baviť.
@momoika za mňa sú napríklad cudzie jazyky top dôležité, ono nie nadarmo sa hovorí, koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. A v dnešnej multi-kulti dobe dupľom.
@pribinak presne takto by som na to išla aj ja. Vždy, keď by prišiel za mnou, by som mu povedala Hello, how are your? A on sa naučí odpovedať. Keby niekam odbehol, poviem goodbye. Ja si myslím, že väčšina detí už tieto frázy aj poznala z nejakých videí a rozprávok, jej syn, ak sa doteraz nestretol s angličtinou (čomu celkom nerozumiem), tak sa asi oproti niektorým nechytal a preto bol označený za pasívneho. To si ale netreba brať osobne, ale naopak sa ho snažiť o to viac motivovať, aby ho to začalo baviť.
@momoika za mňa sú napríklad cudzie jazyky top dôležité, ono nie nadarmo sa hovorí, koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. A v dnešnej multi-kulti dobe dupľom.
@kristiii ale veď jasne. Určite ten chlapček nieco vie. Treba ho motivovať a podporiť. Veď toto fakt nie je nič náročné
Dnes je angličtina povinná jazda. Úplný základ vzdelania. Bez toho sa nepohne.
Mas hrozny pristup k tomu autorka. Kedze si nedostala odpovede ake si ocakavala, tak hned pasivna agresia. Cudzi jazyk je dolezity, pre mna po slovenskom najdolezitejsi, bez anglictiny sa dnes uz nepohnes.
Je to naozaj jednoducha “basnicka” s par slovickami, to hravou formou spolu zvladnete raz dva. Motivuj svoje dieta a nie naopak.
Podľa mňa je to blbá básnička a celkovo sa mi to pre dieťa čo práve nastúpilo do školy a s angličtinou sa predtým zrejme nestretlo zdá zbytočné.
Ja mám 3 deti čo plynule rozprávajú anglicky a aj všetko pozerajú v angličtine (filmy, seriály, videá), ale takto ich nikto nedriloval ani v prvej a ani v piatej triede a ani na gymnáziu.
Na druhej strane neviem, čo sa s tym dá robiť. Ak im to učiteľka zadala ako úlohu, tak sa to naučiť musí, či už tomu rozumie alebo nie, podľa mňa to ale tiež vyvolá odpor k predmetu v žiakovi, čo je veľká škoda.
@momoika Z pozicie cloveka, ktory uci od 2-70 rocnych, ti garantujem, ze to pocas hodiny povedali x-krat. Ved si zahrajte divadielko. Pozri na Youtube, ci sa to tam nachadza. Ja som svojich ucila, ked skladali lego. Pocuvali, opakovali. Ani nevedeli, ze sa ucia.
Mozno tvoj syn bude mat problem s jazykmi, mne by blikala kontrolka. Prvaci sa predbiehahu, kto prvy povie slovo, vetu. Kludne chod za anglictinarkou, nech Ti vysvetli, ako vidi syna.
Podľa mňa je to blbá básnička a celkovo sa mi to pre dieťa čo práve nastúpilo do školy a s angličtinou sa predtým zrejme nestretlo zdá zbytočné.
Ja mám 3 deti čo plynule rozprávajú anglicky a aj všetko pozerajú v angličtine (filmy, seriály, videá), ale takto ich nikto nedriloval ani v prvej a ani v piatej triede a ani na gymnáziu.
Na druhej strane neviem, čo sa s tym dá robiť. Ak im to učiteľka zadala ako úlohu, tak sa to naučiť musí, či už tomu rozumie alebo nie, podľa mňa to ale tiež vyvolá odpor k predmetu v žiakovi, čo je veľká škoda.
@dorizzz a čo je na nej konkretne blbé? Však v každom jednom jazyku sa ako prvé učí pozdraviť a predstaviť sa. Pre deti to upravili do básničky, dokonca anglicko - slovenskej, už neviem ako jednoduchšie a hravejsie by sa to dalo.
A v škôlke sa neučil syn básnicky / pesničky ? Naozaj z toho robíš zbytočnú vedu . Par krát si to spolu prečítate , syn bude po tebe opakovať a do pondelka ju bude vedieť ako nič
Ja si myslim, ze deti sa tuto basnicku ucili cez hodinu na vyucovani a opakovali po ucitelke a nacvicovali. Ziadny ucitel by nedal naucit sa basnicku, ktoru s detmi na hodine nepresiel. Tvoj syn sa zrejme nezapajal, ked nacvicovali a ucitelka potrebuje, aby do dalsej hodiny vedeli tie pozdravy. Mozno vacsina deti tu basnicku vedela uz na hodine a dalsi potrebuju cas navyse a tak to dala ako du - doucit sa doma. Vacsina deti sa zapaja a predbieha, kto co povie skor u takychto malych deti. Je zle, ak ucitelia nedaju vediet, a ked daju vediet, tak ho hned nalepkuju. Mozno tvoj syn nebude mat rad anglictinu, mozno sa vobec nebude rad ucit a bude typ manualny a bude ho bavit telesna, pracovne vyucovanie, neskor technika atd… To ukaze az cas.
Ja si myslim, ze deti sa tuto basnicku ucili cez hodinu na vyucovani a opakovali po ucitelke a nacvicovali. Ziadny ucitel by nedal naucit sa basnicku, ktoru s detmi na hodine nepresiel. Tvoj syn sa zrejme nezapajal, ked nacvicovali a ucitelka potrebuje, aby do dalsej hodiny vedeli tie pozdravy. Mozno vacsina deti tu basnicku vedela uz na hodine a dalsi potrebuju cas navyse a tak to dala ako du - doucit sa doma. Vacsina deti sa zapaja a predbieha, kto co povie skor u takychto malych deti. Je zle, ak ucitelia nedaju vediet, a ked daju vediet, tak ho hned nalepkuju. Mozno tvoj syn nebude mat rad anglictinu, mozno sa vobec nebude rad ucit a bude typ manualny a bude ho bavit telesna, pracovne vyucovanie, neskor technika atd… To ukaze az cas.
@zuzana76 aj to moze byt, ze to robili na hodine..
Nie, oni nebudu robit ziadne divadielko, ani nic. Nabiflia sa spolu a budu mat zly vztah k predmetu, lebo ucitelka si dovolila povedat, ze sa maju naucit basnicku.
Skoda, ze niektori rodicia nepochopili, ze prave ich pristup k skole a k ucivu je pre deti smerodajny. Ak budu rodicia nadavat na ucitelku, na ucivo, pohorsovat sa nad tym a pod, tak je jasne, ze dieta skolu nebude mat rado. Namiesto motivacie detom pokazime anglictinu, lebo ucitelka im dala naucit sa basnicku...
Moje dieta verklikovalo basnicky odkedy zacalo chodit do skolky, este ani nevedelo poriadne vyslovovat niektore slova a basnicky vedelo po slovensky, po cesky a po anglicky. A aj ovela zlozitejsie, nez tato, ktoru sa ma naucit dieta autorky. V prvom rocniku sa ucili ku kazdemu pismenku nejaku basnicku. Absolutne ma to nepohorsilo, lebo viem, ze s takymi malymi detmi sa toto uci hravou formou, nie biflovanim.
ANJ je ten dolezity predmet, na ktory sa tiez treba zamerat. Jazyky su aj oslovnej zasobe. Bud sa to ucia cez basnicky alebo ako jednotlive slovicka. V kazdej lekcii bude mat nove vyrazy, ktore sa bude treba naucit. Bud sa na dieta nalepia alebo si to "odsedi". Jeden syn sa mal takto na zaciatku roka naucit anglicku abecedu.Ved to je basnicka, co bezne zvladaju mensie deti. A ako uz bolo spomenute, v skole urcite tie vyrazy pocul xy raz. Dnes je bezne, ze skolkari zvladaju tieto zakladne frazy. Dajte si vikend anglickych pozdravov a nauci sa to.
@momoika Pozeraj so synom vela rozpravok po anglicky, on musi nasavat, zo zaciatku ho to nebude bavit, lebo nebude rozumiet, ale v urcitom momente sa to prelomi. Zacnite rozoravkami a filmami, ktore uz videl po slovensky a pzna dej a dialogy. Urcite ma nieco oblubene. Vyhladavaj jeho oblubene temy: napr dinosaurov, auta, cokolvek co ho bavi
@dorizzz nechápem čo je blbe na bacnickach?? Veď práve v básnické sa deri učia tie nove slovíčka c rymovace, často aj v ukazovacke
Pre deti to je ľahké a prirodzene
@dorizzz nechápem čo je blbe na bacnickach?? Veď práve v básnické sa deri učia tie nove slovíčka c rymovace, často aj v ukazovacke
Pre deti to je ľahké a prirodzene
@pribinak na básničkách ako takých nič blbé nie je, ale táto konkrétna je pre 6 ročného prváka po troch týždňoch školy zbytočný drill. To sú základné frázy ktoré sa dakú naučiť úplne jednoduchým starým klasickým spôsobom a hlavne má na to dieťa čas. Tu ide o ten spôsob a o to, že dieťa je nútené sa to nabifliť namiesto toho, aby to pochopilo.
Top spôsob, ako deťom znechutiť cudzí jazyk. To sú všetko aktivity, ktoré sa s tak malými deťmi robia na hodinách v škole, a nie zadávať ich ako domácu ihu. Tie deti sa s jazykom zoznamujú, majú sa učiť hrou a využívať pri tom ich prirodzenú zvedavosť a chuť učiť sa niečo nové.
Áno, dieťa sa môže básničku naučiť doma ako cvičená opička. Ale k čomu?
V tom veku sa vedia krásne učiť hrou a zábavnou formou.
@pribinak na básničkách ako takých nič blbé nie je, ale táto konkrétna je pre 6 ročného prváka po troch týždňoch školy zbytočný drill. To sú základné frázy ktoré sa dakú naučiť úplne jednoduchým starým klasickým spôsobom a hlavne má na to dieťa čas. Tu ide o ten spôsob a o to, že dieťa je nútené sa to nabifliť namiesto toho, aby to pochopilo.
@dorizzz Plne súhlasím.
@dorizzz prečo? Veď práve v básnické to pochopí a žiadny drill v tom nevidím

@momoika riešim to isté. Syn prvák a už sa má učiť básničku z angličtiny...