Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
Smiech cez slzy a oči len pre plač z mnohých príspevkov. Ja nie som učiteľka, aj keď v detstve som sa v tom povolaní videla, kvôli výške zárobku som si vybrala inú VŠ.
V každom jednom povolaní sa nájdu ako pracanti, tak aj flákači...Nechcem nikoho uraziť, nerobím rozdiely medzi chirurgom a robotníkom, ale zrejme nie všetci robotníci len živoria...staršia dcérka má neďaleko ZUŠ také pohostinstvo a mnoho robotníkov sa po okolí potáca o druhej - tretej popoludní značne pod parou, takže im zrejme peniažky nechýbajú, keď si môžu dovoliť takýto luxus....
Som na RD, takže mi "nečakané prázdniny" staršej dcérky vôbec nevadia. Už pri prvom štrajku som strážila aj deti kamoškám, keďže tie museli ísť do práce a mala som tu "len 3 deti" a k tomu moje malé tornádo a vymyslieť im plán a zábavu na celý deň, aby len nesedeli pred TV alebo PC, ale robili niečo zmysluplné, bolo riadnou výzvou. Večer som sa cítila ako vyflusnutý rezanec. Od zajtra ma do odvolania čaká taká výzva opäť. Preto klobúk dole pred každým učiteľom, ktorý dokáže zaujať triedu 30 detí a ich dobré a zlí dni, chcenie, nechcenie sa učiť.... Milí učitelia máte moju plnú podporu!!!!
Treba si uvedomiť, že tu nejde len o platy učiteľov, ale o školstvo ako také. Celý systém fungovania školstva u nás je padnutý na hlavu. Treba ho zmeniť od základov...nech štát vykonáva len akýsi "kontrolný mechanizmus" súkromných škôl a škôlok, veď do tých pumpujú peniaze rodičia a finančne podporuje len štátne školy,....a takto by sa dalo pokračovať v ďalších bodoch, ale to je už na inú diskusiu. ... Ak by boli učitelia dostatočne finančne ohodnotení a motivovaní, nemuseli by riaditelia škôl plátať diery len rôznymi "pseudoučiteľmi", ale mohli by si konenčne začať vyberať...sú s stebou rodičia a deti spokojný, dosahuje tvoja trieda výskedky v poriadku, páči sa ti odmena a teba táto práca nebaví, dovidenia, vonku čakajú iný, ktorí budú k práci pristupovať zodpovedne a ihneď by bolo vidieť a aj na tých školách by to potom vyzeralo inak.
Moja dcérka je síce len druháčka, za to ju v každej triede učila iná pani učiteľka, ale asi máme šťastie, lebo obe a tiež aj slečny družinárky (lebo aj tie sa prestriedali), sú ľudia na tom správnom mieste, ktorí svoju prácu milujú a berú ju ako poslanie, Čuduj sa svete aj v triede samé šikovné a bezproblémové deti, že by náhoda?!! Takým učiteľom fandím..
Chápem aj rozhnevaných rodičov, ktorí svoje deti nemajú počas štrajku kam dať, ale skúste si predstaviť, že učitelia sú tiež len zamestnancami firmy - i keď je majiteľom tej firmy štát. Ak by ste vy mali firmu, v ktorej by zamestnanci síce frflali pre nízke platy, ale držali hubu a krok, prišli by ste za nimi sami od seba, že hej, zarábate málo, nechcete, aby som vám pridal???
Takmer v každej pracovnej oblasti na SVK si ľudia zaslúžia vyšší plat, lepšiu životnú úroveň. Nie som z marsu, tiež s manželom platíme hypotéku, leasing, energie, stravu, krúžky, plienky... a tiež sme prežili ťažké obdobie, keď bol manžel bez práce a museli nám pomáhať aj rodičia, takže poznám pocit keď je hojno a aj keď je ho.no, ale jedno je pravda, kým tu budeme len všetci tíško sedieť, nikto tam hore, či už vláda, parlament, alebo majitelia súkromných firiem na nás ostatných tam dole nebudú brať ohľady. Viem, že je nereálne napísať, aby sme sa všetci za zlé životné podmienky "vzbúrili", ale keby nezamestnaný nenastúpil za minimálnu mzdu a ten čo pracuje nechcel robiť za minimálnu mzdu, za čo a z čoho by si tí tam hore žili, keby na nich nikto nerobil???
Podporovala som aj štrajk zdravotných sestier, aj lekárov a podporila by som aj pekárov, či kominárov...
Len mi ostalo z mnohých príspevkov smutno. Nie som až taká stará, dokonca mnohé učiteľky, ktoré učia na dcérkinej škole, učili kedysi mňa. A boli časy, keď sa na pedagogickú školu dostali len najlepší z najlepších, dnes to tak žiaľ nie je, preto je aj úroveň školstva taká aká je... V časoch, keď som ja chodila do školy, si žiaci, rodičia, širšie okolie učiteľov vážili, dnes??? Aj vďaka mnohým názorom, ktoré som si tu prečítala a ktoré počúvajú a vnímajú vaše deti je byť učiteľom skôr hanba. Ako majú mať potom pred tými deťmi rešpekt? To sa majú akože hanbiť za to, že sa rozhodli vychovávať a učiť vaše deti? Nech sa stane podľa vás...nech teda každý učiteľ ide na lepšie platené miesto a nech sa zavrú školy a nech sa vaše deti učia doma samé.
Ste slabo ohodnotení, pracujete v zlých pracovných podmienkach máte zodpovedné povolanie, sami ste si to povolanie vybrali (ako zamestnanci na stovkách iných pozícií) .
Ste v jednej z veľmi mála pracovných pozícií, kde štrajkovať môžte (lekári, železničiari, piloti, učitelia...a málinko možno ďalších).
Štrajkujte, a nech Vám pridajú, a nech teda vlejú aj nejaké financie do toho školstva mimo platov...a čo najskôr nech to odklepnú.
Škoda len, že na stovkách iných pracovných zaradení ľudia túto možnosť -takto trošičku povydierať kôli zlepšeniu svojich pracovných a platových podmienok- nemajú, aj im by som dopriala.
@katka.m ja im to prajem, nech zvýšia platy, v mojom príspevku som chcela poukázať na isté veci a to:
- aj iné zamestnania sú psychicky, fyzicky náročné a aj iné zamestnania majú zodpovednosť..
- štrajkovať sa dá aj inak, lekári štrajkovali vo veľkom, no nemocnice ostali aj napriek tomu v pohotovostnom režime..
- sú aj samoživitelia - slobodné matky, ktoré sú radi, že nejakú prácu majú konkrétne moja kamarátka 1. je slobodná matka 2. jej dieťa je choré - autista (takéto dieťa nemôže ísť do tábora ani na úrad, či iného zariadenia pre deti prečo? lebo si ho nikto nevezme na zodpovednosť keďže potrebuje osobitnú starostlivosť a dozor) ... 3. nikto z jej rodiny jej nepomáha, je na všetko sama .. v práci má aj tak dosť problémy a veľa vymeškaného, neskôr nadčasmi nahradené voľno, ktoré čerpá často keďže potrebuje chodiť s dieťaťom neustále po rôznych lekároch, do rôznych centier a na rôzne terapie, aby svojmu dieťaťu pomohla.. často je chorý a ešte keď chodil pred rokom do škôlky, tak musela čerpať očr dokonca aj kvôli obyčajnému herpesu!!! teraz v škole budú mať týždeň štrajk a kam s ním? už to je dosť vykryť 2mesiace v lete a dokedy jej zamestnávateľ bude mať na toto nervy? Už teraz sa bojí chodiť do práce, či ju nevyhodia kvôli častej absencií!!
- keby bola v škole aspoň 1-2triedy pre takéto deti, nepoviem ani slovko !! No myslím si, že na SVK nie je jediná, je oveľa viac takých prípadov a keby moje deti boli staršie a nemala by som mamu, tak som na tom rovnako 2deti a bez partnera...
- ak sú doma 2 rodičia a jeden robí na smeny, nie je problém na ten týždeň rozdeliť pracovnú dobu.. žena ide do roboty cez deň a muž na nočnú a je to vybavené, no ak je len 1rodič?? ten týždeň dovolenky je dosť nie? a ísť PN / očr? aká výplata bude pri niekom, kto zarába minimálnu mzdu? A keď to dieťa po štrajku naozaj ochorie (náhoda povedzme, že o pár dní bude mať horúčky, či chrípku) a zase pôjde rodič na očr...
ja nezosmiešňujem, ani neponižujem prácu učiteľov, nech štrajkujú majú na to právo, ale zatvoriť celé školy? To je moc nie? Keby toto isté urobili vodiči MHD, tak sa 80% ľudí nedostane do práce! Keby štrajkovali smetiari, tak sa tu utopíme v odpadkoch, pri pokladníčkach? poniektorí by týždeň nemali čo jesť!! pri požiarníkoch, či policajtoch? ani nehovorím čo by sa dialo na uliciach!!
Štrajk? Fajn, no dá sa to aj inak nie? Ako by asi štrajkovali mamičky za mizerné rodičovské príspevky? olepili by úrady použitými plienkami, alebo by priniesli deti pred úrady?? Každý je nespokojný, každý by chcel viac.. Politici majú tisíce eur mesačne a aj tak im je málo... zdvihnú platy, zdvihnú ceny, lebo budú chýbať peniaze v štátnom rozpočte.. no a budeme tam kde sme teraz, len nám zalepia oči väčšími číslami.. párkrát to zopakujú a budeme mať miliónové bankovky ako kedysi v Turecku ....
@sorciera24 jasné všetci naraz najlepšie.. predavačky, učitelia, policajti, požiarníci, smetiari, lekári aj mamičky na materskej ako by to potom dopadlo?? Vôbec si nepochopila podstatu môjho príspevku .. opísala som prácu, ktorá je tiež náročná, no poukazujem aj na slobodné matky, ktoré NEMAJÚ KAM ti deti dať!! prečítaj si môj posledný príspevok nad týmto a pochopíš na akú tému som chcela upozorniť... za koho som sa vôbec vyjadrila...
@lilyen2011 Vieš, učitelia to už roky skúšali ináč. Upozorňovaním, pochodmi vo voľnom čase, petíciami, jednodňovým výstražným štrajkom. Tak hádam ako ináč by to ešte mali skúsiť? A opakujem to zasa, učiteľom nejde len o ich výplaty, ale aj o podmienky v školstve, ktoré sa priamo týkajú všetkých detí. Mojich, tvojich, našich. Treba sa len o situáciu zaujímať podrobnejšie a nie len o to, čo kričia média. A lekári? Tí sa zvysoka vs....na pomocný personál a kričali, že ani sestričkám nič netreba, že najprv im a keď sa niečo zvýši...Tak by som o ich serióznosti až tak veľmi nediskutovala. A štrajkokazov máme aj v učiteľskom zbore dosť. Však skoro v každom meste fungujú Čaplovičove záchytné body. A prečo sa nikto nepozastavuje nad tým, že v práci zriadil kútil pre deti zamestnancov? Ja si dieti do práce vodiť nemôžem. A ty áno? Aj toto poukazuje na zvýhodňovanie istých skupín a aj o tomto je štrajk. A len tak mimochodom, vieš že 10% môjho platu je 60 Eúr v hrubom? Si myslíš, že keby mi išlo o takýto peniaz tak sa zúčastním štrajku, ktorý mi zaručí smiešnu výplatu a nepriazeň vedenia, zriaďovateľa a rodičov. Zasa až také sado-maso nepreferujem 😉
@lilyen2011 ked štrajkovali pracovníci letiska v nemecku aj piloti lietalo sa?
@lilyen2011 nemaju kam deti "dat"........zeby sa opat potvrdilo to, ze sme predsa len potrebni? a dat? to jedine ta stve?....mna by stvalo, ze moje dieta za tie dni vynecha ucivo, lebo na to sluzi skola, aby vzdelavala, nie ako odkaldna deti!
btw. POVINNOSŤOU riaditeľov škôl a miestnych a mestských samospráv (zriaďovateľov škôl) je práca a vzájomná spolupráca pri zabezpečení miest pre náhradné mimoškolské činnosti žiakov, ktorých rodičia pošlú, alebo privedú do školy. (okopnute z clanku).....
no bavila som sa s jednou učitelkou tak chcú štrajkovať jeden týžden, dohodnutý sú vraj jeden týžden..nemám ako si to overit ale myslím že mi hovorila pravdu
@sorciera24 áno dať, pretože na bývanie, stravu, šatstvo, vzdelanie, lieky a podobné veci treba aj zarábať... nežijeme v dobe kedy si matky hodili dieťa na chrbát a išli s ním na pole...
@katka.m naša triedna si brávala dcérku do školy a nikto jej na to nič nepovedal...aj na informatike jedna profáčka mala syna, či synovca neviem v akom vzťahu boli a tiež to nikto neriešil, kreslili si, alebo pobehovali po triede 😎
najhorsie je ze sa medializuje len to zvysenie platu to je hlavnou temou reportazi a diskusii a tie ostatne veci kde ucitelia bojuju za lepsie podmienky pre deti sa len akoby mimochodom spomenu a preto tolka nasrdenost rodicov preto vznikla tato tema a preto su ludia nahnevani a( este koli tym atvorenym skolam) ze bola ponuka na zvysenie o 5% ale ucitelia to neprijali preto som aj aj reagovala tak ze platy maju dobre a zvysenie staci a ze neviem co by este chceli a ze mnohi pracuju taksie za menej.....tolko k tomu.....
a teraz vazeni ucitelia ruku na sdrce vy ste sa nikdy ci uz pred svojimi detmi alebo pred detmi v skole nepohorsovali napr. v zime nad cestarmi , v obchde na predavackami, po svatkoch nad smetiarmi, celorocne nad policajtami ci politikmi??????????? to nije neucta k povolaniam????? ale ked sa rodicia pohorsuju nad ucitelmi tak uz su to nevzdelanci obmedenci zatrateni ludia a taka ista zberba su ich potomkovia....... zaujimave........
@miskax2 ved to, ze sa medializuju len tie platy.......vymyvanie mozgov sa tomu vravi.......len enchapem, preco si ich ludia daju vymyvat? (vies, preco sa neprijalo 5%...pretoze to nemalo byt pre kazdeho.....cize zas by dostali "len " vyvoleni...preto).....a ruku na srdce, nie nikdy som sa pred detmi nepohorsovala nad inymi povolaniami, ako vravim ctim si kazde povolanie (v duchu som sa zamyslela, ze preco je ta predavacka taka podrazdena, ale v zapati som si predstavila, ze ak ju par blbcov pekne pourazalo a potom clovek nema chut sa usmievat.....)...vies, nie kazdy rozmysla takto......a nadava na vsetkych......(nesud podla seba...)
@miskax2 ja čo si pamätám zo školských čias a nebolo to až tak dávno je jedno:
- každý rok sme sa skladali my žiaci a naši rodičia na - vymaľovanie triedy, plastové okná, na kriedy a iné pomôcky, niektoré učebnice sme si hradili v plnej výške, každý rok v inej triede, lebo aj iné treba vymaľovať a vymeniť okná, na nové dvere na triedy a WC, na zrekonštruovanie WC -( toho sme sa dočkali po 4rokoch v maturitnom ročníku), na nové PC, respektíve to bolo na ADK - strojopise, keďže sme 3roky písali len na starých písacích strojoch, skladali sme sa na xy ďalších vecí, že človek už ani nevedel kde na to vezme, do toho na konci 4ročníka jednorázovo každý okolo 350eur na stužkovú (toto jediné sme využili v plnom rozsahu sami pre seba).... asi tak k tým "vylepšeniam a pomôckam v školách"
@lilyen2011 bud nechapes, aelbo fakt neviem...nadavas tu na skladanie......a v zapati sa pohorsujes nad stakjom? paradoxne.....ved za to sa strajkuje, aby si nemusela platit svojim detom vsetko, lebo bohuzial.....co na to andavas, ked nepodporujes strajk a predpokaldam, ze budes nadavat dalej......(ale ako mi vyplyva z tvojo prispevku, ak beries skolu kam sa ma dieta len "dat"....tak by ti to vadit nemalo....)
obdivujem ucitelov, lekarov, sestri za ich odvahu bojovat zato co im patri.
Strajkovat mozu ist aj predavacky, aj autobusari, aj kominari aj hocikto....ale nadavat je jednoduchsie, strajkovat je obtiazne a riskantne....tak nadavaju tym co odvahu maju, lebo ine nedokazu.....zatial...mozno raz sa odvazia a zas na nich bude nadavat niekto iny. a tak dokola. Svet je proste taky, treba sa s tym zmierit . Kym nejde o zivot nejde o nic...
@sorciera24 aj tak to ostane po starom, rodičia budú všetko hradiť sami z vrecka, alebo zdvihnú platy učiteľom, dajú väčšie príspevky na školstvo a v zápätí zdvihnú ceny v obchodoch, dph a podobne... lebo čo? lebo budú chýbať peniaze v štátnom rozpočte, pôjdu štrajkovať iné skupiny, zase si vybojujú a takto to pôjde dookola a jediné čo to prinesie je inflácia, ale maximálna, nakoniec budeme všetci tam kde sme teraz, len s väčšími číslami ...
@alicao Súhlasím, ale len čiastočne... samozrejme im držím palce, situácia v školstve je biedna, nie sú učebnice atď., nie je to len o platoch. Čiastočne preto, lebo si to nemôže každý dovoliť. Neviem si predstaviť štrajkovať predavačky napríklad. Čo dosiahne? Nič, vyrazia ju a na jej miesto zoberú ďalších desať, čo bude makať aj za ten úbohý plat, bude tam aj cez víkendy aj cez sviatky. Jednoducho to nejde pri každom povolaní, nie je to len o tom, že "nadávajú tým čo odvahu majú, lebo iné nedokážu". Väčšina z nás nie je ohodnotená, no štrajk učiteľov, lekárov bude možno účinný tým, že trochu "ochromí" celú spoločnosť, no štrajk predavačky alebo kominára sotva.
Teraz cisto laicky , teoreticky, ak je niekto ekonom, nech ma opravi a nech mi to vysvetli...
Preco sa nemoze ist presne opacnym smerom, nez to robi cela eurozona? Preco sa proste dane neznizia aj o polovicu? Prinieslo by to investorov, pracu, vsetko by bolo lacnejsie, ludia by viac nakupovali, tym padom by celkovo islo viac do rozpoctu, tym padom by sa nemuseli ludia zadlzovat, tym padom by ludia nepotrebovali zvysovat platy, tym padom by podnikatelia nemuseli na daniach klamat, naco by riskovali....
Fakt tomu nerozumiem...
@claudica nemyslim si, v tom je ten problem, vsetky predavacky sa nedokazu spojit a dohodnut a povedat si , tak uz toho bolo dost. Keby sa spojili a strajkovali vsetky, tak by predsa nemohli vsetky vyhodit, kto by predaval? Presne ako si povedala, boja sa, ved to som pisala aj ja.
Keby islo strajkovat len 20 percent ucitelov, tak by ich tiez mozno vyhodili, ved na trhu prace je ich dost, ale 70 percent vyhodit nemozu.
@lilyen2011 kym sa bude davat na stadiony, kym sa budeme skaldat na Grecko (hoci oni sami sebe neuberu...pozri si tam , kolko je minimalka, ci palt ucitela, aj ked su v krize a zobru o peniaze...)....tak neverim, ze peniaze nie su......nie su mozno v niektorych sektoroch, ale to nie je nasa chyba, ze to tam hore niekto nanic prerozdeluje......peniaze urcene na skoly, VUCcka dali do niecoho uplne ineho...toto vam nevadi? lebo mne ano....
@sorciera24 tak v tomto máš úplnú pravdu!!
@sorciera24 plat učiteľa v GR je okolo 1700
@katasa no ved ja viem......a este im pridava cela EU vratane nas......toto je naposmech.....!
Bohužiaľ si vlastne nikto neuvedomuje,že od kvalitného učiteľa a školstva závisí naša budúcnosť, budúcnosť tohto národa....veď keď niekto sa chce stať predavačkou či lekárom k tomu tiež potrebuje kvalitného učiteľa v kvaltinom školstve...len toľko...

@bazarocka presne tak 😀 😀 😀