Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@alicao rozdiel medzi štátnym a súkromným zamestnacom je v tom, že štátny má svoje istoty...ked zažiješ pracu aj sukromnej časti môžeme debatovat dalej
no v súkromnej si netrufnu preto, lebo ked si rodič zaplati za niečo tak to chce aj dostat, v štátnej myslíš že niekde niekomu za ten týžden čo budete štrajkovat vrátia poplatok 😀 😀 😀 😀
@alicao to bola len moja reakcia na tvoj prispevok vyssie, asi si to myslela len ako recnicku otazku... 🤐
@veve39 tak jasne. poznam stav kedy sa z gympla na humanitne vedy nedostali ale z OA co tam maju geo len prvy rok dejepis 2 a o fii v podstate nemaju sajnu dostali a to prijali len 30.. ale tak nebolo to take zle ako teraz..niekedy koncil jeden odbor 10 studentov a teraz? 60!! je pretlak ale to neznamena ze musime sa s tym uspokojit a zit ako zobraci..
@gabkostanka v pohode, ano, tak som to myslela, lebo vsetky profesie maju za a proti, a aj tie iste profesie mozu byt na inych miestach ine, vsak ano...zalezi na vela okolnostiach, sef, kolegovia, niekedy mozeme mat plat ako kral a najradsej by sme odtial odisli...je len na nas co s tym urobime.
by som odtial poslala niektore maminy medzi spinave, nakazlive , nafetovane deti aby ste ich naucili pisat, citat, pocitat a ako gratis by vas opluli a poobede by na vas cakalo trojgeneracne podakovanie pred skolou lebo ste nahodou zvysili hlas..........ano vazene, na ZS, 2. stupen a nie na Luniku ale 14 km od BA....niektore by ste to nerobili ani za 1400 eur, ale ani 4 hodiny denne
Môj dnesny zazitok z autobusu : nastupili 3 ucitelky a ich rozhovor sa niesol v duchu : ak uz nie som v skole aspon stihnem alergologa,ja tam pôjdem na hodinku a potom domov,co tam budem robit, este ze nie je zima a potom skocime na kavicku s kolegynami a pod.Ani u jednej z nich som nepocula konstruktivny rozhovor k teme strajku a aktualnej situacii,ziadne zanietenie pre vec a pod.
Mili ucitelia ,ja viem ako to v skolach vyzera -mam syna prvaka,viem ze Vase platy nie su uzasne, tak ako nie su uzasne v 90%odvetvi v tomto state no ......Ja sama mam skoncene uc. 1-4 a dalsiu vysoku skolu - logopediu.Uz dva roky po MD nie som schopna si najst v Kosicicach miesto ucitelky a verte mi,ze ten Vas plat by som brala aj so vsetkymi povinnostami ktore mi z toho plynu.Po statniciach hadam nikto z celej triedy nechcel ucit tak velmi ako ja,toto je povolanie ktore som chcela robit a vybrala som si ho aj napriek tomu ze uz vtedy som vedela, ze môj plat manazersky urcite nebude - a to ste museli vediet vsetky ktore ste to studovali.nakoniec som nastupila niekde uplne mimo skolstva a zarabala krasne peniaze.teraz po MD pre mna neexistuje idealnejsie povolanie ako to,co som vystudovala.A hold nemôzem ho robit lebo nemam kde.V skole uci este stale ta despoticka uz dôchodkarka, kôli ktorej môj brat rano doma zvracal a stres z nej maju aj terajsi prvaci a stale uci.A takychto prikladov mam spustu.Takze ak sa Vam ta praca skustocne zda tak podhodnotena ,narocna,deti su nezvladnutelne,strasne a ja neviem co vsetko ...uvolnite mi miesto a ja ju pôjdem rada robit.Nie preto, ze nieco robit musim ale preto ze chcem.A verte, ze Vase deti sa stanu aj mojimi a budem sa snazit naucit ich vsetko najlepsie ako viem.
A este : mam byvale spoluziacky ktore ucia a verte mi ze ani jedna z nich nema plat pod 500 Eur a to su vsetky do 35 rokov 😉 . A viem o plate 800 Eur na dedinskej skole aj ked je pravda ze uci Romov.
Hadam som to co som myslela napisla aspon trochu zrozumitelne, tazko sa davaju na papier vsetky myslienky,no kto chcel pochopi .
suhlasim s predchadzajucimi, ked pojdes po vyske hned ucit, nemas sancu si vybudovat ziadnu buducnost, jednoducho nemas na nic ( samozrejme neratam ked zvesis nejakeho milionara) jednoducho zostanes doma a pekne cakas vo svojej detskej izbicke, ak si mala vobec nejaku, a spoliehas sa na rodicov, smiesne, ale ucitel ktory nezije vo vztahu si nemoze dovolit ani len podnajom, a poznam ucitelsky manzelsky par s 12 rocnou praxou ktorym nedali ani len 20 000 uver v banke, je to na zamyslenie 🤐
boze preco ste vsetci v skolstve, ked je to podla vas take strasne tazke????????????
nikto vas tam nedrzi.......uvolnite miesta tym,ktori su ochotni pracovat s detmi v statnom skolstve....len nariekate a nic nerobite pre zlepsenie ,ohanate sa platmi v zahranici....ale tam ked strajkuju, su vonku vsetci ucitelia,milion ludi a u nas????sedite na zadkoch doma,umyvate okna,peciete na vianoce a kaslete na skolstvo a verite, ze tych par chudakov na namestiach to za vas vyhra....hanbite sa,nie ste schopni sa ani spojit a snazit sa dosiahnut ciel...len tu tliachate a nic z toho....ti co stoja vonku a bojuju za vas,ti si zasluzia pridat...ostatni ani cent...tlaichanie tliachanie tliachanie....to vzdy ucitelomislo...ale len na prazdno...snad to za nas niekto urobi,vsak mili ucitelia
@daducha asi tak...vsetci spominaju nejaky zakladny plat, ale neuvedu rozne priplatky a pod....myslim si, ze je kopec povolani, ktore nie su ohodnotene...vela povolani, kde sa ludia narobia ovela viac...a nastupny plat 950 eur pre ucitela mi pride velmi premrsteny...ked tak peniaze skor lekarom, zasluzia si ich viac
@svatava74 nechapem, co teba trapi situacia v skolstve, ty si predsa pisala, ze si spokojna a nechapes, ze preco su nespokojni ostatni, tak co to tu stale riesis 🙂
aké príplatky? lekári aspoň slúžia a tým pádom majú aj príplatky,ale učiteľ...neviem kde by slúžil...
@daducha tak to je uzasne, ze maju viac ako 500 ... ja teda nemam
@zuzanockamt nemajú 500€ ver mi 😖
inak dievcata, ucitelky, kaslite tu na tie samozvane odbornicky a nenechajte sa urazat ... ved sme to tu dookola vysvetlovali, ale nepochopili ... kto nechce, ten nepochopi ... nech si melu svoje stale dookola
@zuzanockamt riesim skolstvo,lebo sa to tyka nas vsetkych a hlavne nasich deti....moja...mas krasne ukazkove ucitelske reakcie ....pekny dnik ti zelam 🙂
@marlenka27 jeminkote, nad ucitelmi niekto stoji s palicou, musis to robit inak ta zmlatim. 😖 .Ved to je len o tom co sama chcem.Ak chcem zarabat velke peniaze,zit si neviem ako, tak sa snazim robit taku pracu ktora ma k tomu mozno niekedy privedie.Ale kazdy clovek vie, ze z platu ucitela to mozne hned po skole nie je a mozno ani neskôr,ale to je spusta dalsich povolani.Tak to asi idem robit z inych dôvodov.Este som nevidela ucitela ktory ba sa hnal ucit pre peniaze.Ja som nesla po vyske ucit prave z toho dôvodu, ze by som si ani tu hypoteku namohla dovolit.Zariadila som si to tak, ze teraz môzem a chcem ist ucit.ja predsa nemôzem sediat a caket ze mi to spadne z neba.Môj muz robi 12 hodin denne,deti vidi tak 30 minut denne a na ukor toho si môzeme aj hypoteku dovolit aj jest co chcem a nemusim otocit kazde euro v ruke.A ak chce dostat rocne odmeny,tak musi spravit xy veci naviac.
Neviem preco by vsetci ucitelia bez ohladu na to co Vase deti naucia,ako sa k nim spravaju, aka je ich uspesnost pripravit ich na strednu skolu a pod .rovnako zvyseny plat.
Tak bojujte za spravodlive hodnotenie prace ucitelov.Ano, zakladny plat a potom nech to umerne snahou a a dobrou pracou ucitela stupa.alebo vam je jedno ze ucitel despota by dostal to iste ako ucitel co tam aj dusu necha a miluje Vase deti ako vlastne? Môj syn taku ucitelku ma a tej by som 2x tolko dala ako ma.Bojujte za to, aby sa mohli rekonstruovat skoly,aby im vymenili okna a dostavali kvalitne ucebnice,pomôcky na vyucovanie.Syn ma interaktivnu tabulu v triede ako jediny na skole vdaka sponzorstvu jedneho z rodicov a je to uzasna vec.Tak kricte ze chcete toto .a potom sa mozno vlada zbaci, ze radsej mat menej kvalitnych ucitelov a tym prida ako kopec rovnako ohodnotenych a polovicu z nich na prd.Ale bohuzial toto nepocut zo ziadnej strany, tak sa necudujte ako to spolocnost vnima.
len pre info, sestra je na namesti, ma 34 rokov, vsetky kvalilf. skusky, ma kruzky, tried.uc., uci od 19 r. ale vychadza jej to aj tak na 530 eur v cistom aj s priplatkami...................... ja som nastastie technicky zamerana (aj vzdelana) ale to tu nejdem teraz rozpisovat ci som dostatocne ohodnotena 😅 , zostanme pritom ze si uzivam matersku "dovolenku" s dvojickami za super prispevok od statu....a zase som odbocila 😎
no ja neviem, stale sa pise o nejakej priprave, dozivotnom vzdelavani...su ludia, ktori sice nevykonavaju toto vznesene povolanie, ale sedia v praci aj desat hodin a neberu si sice domov pisomky ale pracu...nerozculuju ich sice ziaci, ale maju na telefone zakaznikov, kt. su vzdy nespokojni, je to stres lebo ide o peniaze...nemaju kam davat deti pocas trojmesacnych prazdnin....zas by som to neprecenovala s tym vzdelavanim a pripravami, niektori co ucia 20 rokov sa absolutne nikam nepohli, nic nenaucili, je to stale ten stary, skostnately styl a ucia pomaly poslepiacky, to co verklikovali uz niekolko rokov pred tym...mame tu nedocenene opatrovatelky v domovoch dochodcov, mliekaro, pekarov a xy povolani, ludi vo vyrobe...nie su to jedine ucitelia...lekari napriklad maju mnohokrat namahavejsie povolanie, studium a naozaj celozivotne vzdelavanie, dlhe sluzby, mizerny plat....
@daducha plne suhlasim, vies si predstavit kolkokrat som presviedcala sestru aby zacala robit nieco z coho sa uzivi, ale marne, ju to bavi, ona sa v tom vyziva, nerobi to pre peniaze, asi to nikto nerobi pre peniaze
a to, ze sa natahuju so zlymi detmi je uz vizitka nas rodicov, ktori deti nevedia vychovat v ucte a s urcitymi moralnymi zasadami, zato prefackat rodicov...
ucitelov podporujem a v skolstve je naozaj malo penazi ale musim povedat ze vasa forma strajku sa mi nepaci. Zle zvolena forma strajku, nastvali ste ludi co maju deti a fakt ich nemaju kde dat. Zle nacasovanie ked vsetkym zvysuju dane a beru im viac z platov vy si pytate viac, to ludi tiez nastve. Zle sa prezentujete navonok, stale idete iba o platoch, zvysok svojej agendy a to preco vlastne strajkujete sa stratilo niekde cestou, kde ste nechali tie reci o tom ze chcete zlepsit celkove podmienky, viac penazi na pomocky a hlavne lepsie postavenie ucitela v skole a v spolocnosti a hlavne vacsi respekt od rodicov a ziakov. Bohuzial toto na vas hadze velmi zle svetlo a bojim sa aby sa vasa pozicia este nezhorsila a ty rodicia co vam hadzali polena pod nohy vam to este stazia. Ale za svoje prava treba bojovat a na slovensku to robime sporadicky a mali by sme castejsie. Nech to dopadne akokolvek dufam ze to prinesie nieco pozitivne pre nas vsetkych.
@daducha pokial ja viem, tak strajkujuce ucitelky sa museli odhlasit zo zdravotnej poistovne, takze tazko mohla ist k alergologovi 😕
a este jeden postreh: za kazdym povolanim treba hladat ucitela, ved bez nich by neboli ani predavacky, ani pravnici, ani doktori ....... takto by som mohla vymenovat milion dalsich zamestnani, pretoze clovek musi najskor studovat, aby mohol robit akukolvek pracu, ci na to treba ucnovku, strednu skolu, alebo vysoku vzdy je za vzdelanim ucitel, ktory si aspon trosku ucty konecne zasluzi!!! Podporujem ucitelov a drzim im palce!!!
Este ma nieco napadlo, viete kedy by Vas mozno zacali brat naozaj vazne? Dajte vsetci vypoved,majte ako sa hovori "gule" a urobte to.A mozno sa potom tam ti hore zbacia ze sa fakt nieco deje,aj rodicia sa na Vas mozno bude inak pozerat ako sa pozeraju. Vtedy to bude strajk s velkym Š.
@martinka211 s tym suhlasim,na zaciatku vsetkeho je ucitel, ale to chce systemovu zmenu a nie toto co robia.S tym sa obavam vela nedosiahnu ☹
@martinka211 preco by nemohla ist k lekarovi??? ... ved pocas dni, co sme v strajku si odvody platime sami ... zase neznalost informacii

@bonnie1 k tomu vzdelaniu spred par rokov, ktore spominas, ze sa dostali len najlepsi musim doplnit svoj nazor a realnu skusenost - nikdy to tak nebolo, vzdy sa dostali aj ti, ktori mali spravne konexie, alebo spravny objem prostriedkov na uplatok - aj v casoch mojho studia na terajsej EU v BA bol mojim spoluziakom nejeden stvorkar - napriklad Jozko s ucnovkou s maturitou v odbore kuchar/casnik a cuduj sa svete, uspesne to dotiahol na Ing. (nejeden moj spoluziak z gympla, vyborny student sa zase na tu istu VŠ nedostal)...takze neglorifikujeme vzdelanie v nasich koncinach viac, ako si zasluzi....o terajsom stave VS u skolstva u nas uz ani nehovorim....