Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@lady511 Presne tak! Vseci, kteri jsou nespokojeni, by meli svou nespokojenost vyjadrit stavkou.
@bobulka34 magistra v lekárni si zaslúži viac???? 😨 To čo je za názor, ona má asi na starosti každý deň lieky a nie deti, za ktoré je zodpovedná!!! ☹ A pekár, ten si zaslúži viac za to že pečie chlieb? A to nedokáže spraviť hocikto??? Hanba za takýto názor!!! 😖 Však učiteľ vzdeláva a vychováva vaše deti!!! Niektoré sú natoľko nevychované, že má čo robiť. Niektoré mamy si nevedia dať rady s jedným dieťaťom a čo potom s napríklad 23? A že majú prázdniny? Omyl!!! Oni nemajú prázdniny ale dovolenku a poprípade náhradné voľno, ktoré si musia dopredu odpracovať!!! 😢 A že sa nemusia pripravovať, tak to je tiež trošku inak, každá učiteľka sa denno denne musí pripravovať na vyučovanie, pretože každým rokom sa všetko mení, musí sa neustále vzdelávať a tým ukracuje svoju rodinu o drahocenný čas, ktorý by mohla stráviť s ňou. čo sa o inom zamestnaní nedá povedať!!! Koľké z vás prídu domov z práce a venujú sa práci? Pochybujem, že je vás veľa! 😖 Toľko, môj názor!!!
@czechzuzanaba Ano ved zachvílu budu štrajkovat mamičky na materksej,hasiči,policajti,,ešte nech aj politici začnu 😀 😀 😀 ved aj tý stále plaču že maju málo 😖 toto je už vrchol každy je dnes nenažraný...to je hroza!!!!!!!!!a taký čo enmaju vobec robotu?čo by dali za to aby vobec mali aj tu blbu minimálnu mzdu....bože nhc sa spametaju...tak určite politici a poslanci a další čo tam sedia maju určite z čoho dat..ale ked daju im podam musia dat aj lekárom,,aj ostatným.. 😒
@bobulka34 jasne, nech ucitelom nic nepridaju, nech vsetci odidu prec a nase deti budu potom ucit holuby zo striech 😀
ak si matka nevazi ucitelov, ako si ich potom mozu vazit jej deti?
pridavam 1 clanok od uciteliek z vychodu, myslim, ze je z neho jasne, ze je mnoho ucitelov, ktori si pracu nosia domov, o svojich "detoch" rozmyslaju a riesia ich problemy neustale:
To nechápete, že tam , kde sa robí za minimálku, nemôžu ísť štrajkovať? Že sú radi, že robia? To je ťažké pochopiť, že ich vyhodia? Štrajkovať môžu silné skupiny, doktori, učitelia a aj policajti ( ale to by ma už dorazilo 😀 )
všetci nezamestnaní, že chcú prácu? Kde a majú postaviť? Pred úrad práce?Neriešime plat, ale aspoň prácu.
@lady511 to nie je nenazranost. to je zufalstvo a tragedia, ked niekto - a nielen ucitelia zarabaju 400-500 e mesacne a naklady, realne naklady na zivot su 600 e. ved je jedno kto co robi, ale za kolko naozaj robime? sak si zober, ked v rodine 2+2 deti zarobia 2x 400 eur, cize 800, maju hypoteku + naklady na byvanie su 250 eur, na stravu 200-300 eur, skola, skolka, cestovanie, splatky ine - lebo ved si nemozu dovolit kupit chladnicku cash, ked sa im posere. a to som dala hodne nizke cifry. kde su dve decka, tam je spotreba oblecenia, teraz ides do lekarne a oplatis jak murovata, ved toto je pod uroven. polka treidy nejde na skolu v prirode, pretoze rodicia nemaju ani na to, aby zaplatili 3x 35 eur!!!!! nejdu decka na plavaren, lebo aj tych 30 e je pre niektorych velka polozka. obedy v skole 20 e, skolka skolne a strava 40 eur a furt nieco. preboha, ved tu nejde o to, ci strajkuje ucitel, sestra, zelezniciar. tu ide o to, aby ludia zili aspon ako tak na urovni! a nezavidme si, ze niekto strajkuje, mali by sme vstat vsetci a bojovat za dostojnejsi zivot! lenze tu sa len zavidi, osocuje, nedopraje a frfle v krcmach a online. asi tak.
@mawka s matikou je to tazke v tom, ze vela deti k nej rychlo ziska odpor a potom ju uz ani vidiet nechcu, nie ze priklady pocitat. Je dolezite dietatu pomaly davat ulohy, ktore zvladne, pochvalit ho, ze to vie, ze je to super. Namotivovat na maximum a pomalicky pridavat tazsie a tazsie. Ale to tempo sa nesmie presvihnut, lebo ked nieco nevie, uz nebude vediet vela veci dalej. Ked nevie nasobilku, nikdy nebude vediet scitavat zlomky. Preto musi dostat vela uloh na precvicenie. Jednoduchych... tam ziska istotu, bude vediet, ze z matiky nieco vie a ze to nie je az take tazke. To ho nebude odradzovat a pomaly moze ist dalej. No niektore deti potrebuju mesiac na danu temu, niektorym by ani 4 nestacili.
Mas pravdu, niekedy bolo treba rodicom povedat veci, ktore o svojich detoch ani netusili. Je vela deti, ktore sa uplne odlisne spravaju doma pri rodicoch a uplne inak v skole pri kamaratoch. Tak ako ucitel musi prijat to, co mu hovori rodic (napriklad aj ked to nie je vidiet, ze sa dieta doma uci) a takisto rodic by mal prijat to, co hovori ucitel (ze napriklad je neposlusny, aj ked rodicov doma poslucha) Ale to by obidve strany museli uznat, ze nielen oni maju pravdu... Vsetci sme ludia, aj ucitelia, aj rodicia. Ja som oboje 🙂 Ale dieta v skole zatial nemam.
Kto sa záujíma o mamičky, ktoré a rozvádzajú a majú 190 ? Oni, čo?Oni nemajú náklady?
@fantagiro31 nie, tu je to o tom, ze strajkovat a vsetci. jasne, ze ked sa postavi 1500 ludi, tak si s nimi nasi veduci vo vlade vytru rit. ale ked sa postavia vsetci a kazde ovetvie, tak sa z toho poseru. lenze oni vedia, ze slovensko nevie bojovat za seba, ze sme ovce a radsej drzime hubu. tu sa niekto ide pokakat z toho, ze by za 1 den nemal mzdu kvoli strajku, ale ze nas stat doslova VYPALUJE na daniach a odvodoch, to nikomu neprekaza????????? ved kvoli tomu su take nizke platy, kvoli vypalnikovi s menom STAT. odvody su najbrutalnejsie siroko daleko a dochodok? 200 eur.
@mawka ale nechápeš, že to u súkromníka nemôžeš?resp. môžeš ale potom bude bez práce.
@lienka1986 lenze ked ti magistra v lekarni da namiesto sirupu od kasla prehanadlo to je predsa tiez zodpovednost
@fantagiro31 pokial sa vsetci stale budu spoliehat na stat, budu nestastni. bud sa treba postarat sam o seba alebo vyjst do ulic vsetci. a viem ake to je so 190 a rozvod a deti. brutalita a stat sa na teba co? vysere! ziadny narok na rozne davky v HN, snivajte s nami, to by si musela byt - s prepacenim cierna ako briketa a byvat v chatrci.
po otazke, ze ako presahujem minimum s mojim RP 194 a nemam narok a tamta nejaka s tym istym RP davku v HN dostane to uz ako neprekracuje, mi nevedela pani uradnicka dat normalnu odpoved. asi tak. som ich tam poslala do riti.
@mawka este to som chcela, byvame v jednoizbaku. Keby mm nepodnikal, nemame ani to. Takze vsetci traja v jednej izbe. Vsak v pohode, kopa ludi tak zije a kopa je doma u rodicov. Ale nie kazdy moze byt u rodicov. U nasich je uz moj brat a moja svokra... okrem toho, ze by sme spolu asi nevydrzali, ona by nikdy nepristupila k tomu, aby som tam u nich byvala ja. No neviem, keby som bola tehotna a cakali by sme druhe dieta, tak tu ostat nemozeme. Netusim, ako by sme spali... Prenajom dvojizbaku, tu kde byvam ja, je 450 eur mesacne. Keby som aj sla do prace, dostanem 500. Neviem, kto by sa mi staral o deti, ale nevadi. Elektrina, plyn, voda povedzme, ze by bola v tom najme. Jedlo minimalne... 300 eur. Keby sme obidvaja boli ucitelia, tak si to mozem ist rovno hodit. A to sme vysokoskolsky vzdelani.
@fantagiro31 ked sa postavia vsetci u sukromnika, tak ver, ze ich do prdele neposle. mal by s tym kopec vybavovaciek a pruser, ze preco asi 😉
ozaj, a hypo nam nedaju ziadnu, to sme uz skusali, ked sme boli len dvaja... ani cent.
@mawka Ja to uplne chápem a dobre poznám teda tie naklady n život,,kupili sme starý dom ktorý treba zateplit (nenormálne fuka donutra)muž pracuje stavia domy takže v zime je to s roborou katastrofa plus benzín,,plus strava drogeria atd,,ešteže pomáhaju aj moja rodina finančne dokonca ja moja babka 🙂 inakj e to strašne na slovensku celkovo určite si kady poctivo pracujuci človek,,ktorý ma tažku prácu odmaka si tam aj 12hodinove šichty zasluži viac,,,je vela rodín kde prepočitavaju každe euro ved nemusím rozprávat určite to mnohe z nas poznaju 😒 je to hroza a bude to vraj ešte horšie ekonomika sa spomaluje,,,podniky neprímaju ludí ale budu vo velkom prepuštat,,človeku je z toho zle 😒
@lady511 najtrapnejsie na tom je to, ze rodicia nas cely zivot vychovavali, my by sme im mali pomahat zit pekne na dochodku lebo sme ekonomicky aktivni, ale bohuzial, nebyt rodicov, obrovske % mladych rodin by bez ich pomoci skoncilo na ulici. a tu je vidiet uroven zitia v tejto republike. otras.
@mawka Moje slová ved to je hoza čo oni by už mali oddychovat ešte mame aj od nich požičku...(nedalo sa inak)a to ani neviem ako bdue s robotou v januari teda speniazmi ked je moj doma., 😒 ja neviem kde sa tato krajina ubera čo bdue o rok o dva..jedina vyhra že sa možem na rodinu obrátit to mi už neuveritelne pomohli
@mawka to je rpavda aj kedy myslím že by sa vela nezmenilo,,,možno (ako vždy)by nám niečim malým zalepili usta..a tým to hasne,,ja nieosm ten tip,,ay osm odišla do zahraničia mam tu rodinu s ktorous stretávam niekolkokrát do mesiaca ..to by som nzvladla dokonca aj teraz som u rodičov v MT čo som bez nich už nevedala vydržat..aj za cenu že som mojho draheho nehcala sameho 😀 ☹ ..dokonca sme rozmýšlali že s našimi etda mojimi rodičmi bdueme všetci bývat spol všetci spolu výnorne vychádzame..a tento plán či npad sa všetkým velmi páčil sa predaný dom a byt by sme kupili jeden velký aby každy bal vsoje sukromie a svoj priestor,,ale je tu háčik maminina robota,,,kedže ma už cez 45 rokov nova robota by sa tažko hladalaa k tomu bola okologický pacient 😒 tak uvidíme ako to bdu ale vela rodín takto zmýšla aby to vedeli voec utiahnut 😒
Juj, baby niektore, normalne nechapem, preco tolka zavist a zloba ide z niektorych prispevkov. Podporovala som lekarov, teraz ako ucitelka idem do strajku, podporila by som aj uradnikov, pretoze viem, ze uradnici na uradoch prace, v socialnej poistovni maju psychicky nesmierne narocnu pracu s kadejakymi individuami a nemaju to adekvatne ohodnotene. Politici a a media nas ucelovo proti sebe stvu. idem strajkovat kvoli mojim detom, chcem, aby mali skolstvo na urovni. To je predsa nonsens, ze niektore skoly nemaju momentalne peniaze ani na zaplatenie zakladnej rezie, nie to este na nejake pomocky a aktivity nad ramec povinneho. To, ze svojim ziakom za vlastne peniaze prefocujem pracovne listy neriesim, lebo chcem ucit tvorivo a tak, aby to bavilo aj mna. Ale chcem, aby sa to zmenilo, nechcem, aby tato situacia pokracovala a mojim detom padala strecha na hlavu, sedeli v nevykurenych triedach, ucili sa z roztrhanych knih a netusili, co je zazitkove ucenie, kedze na nieco take nie su financie.
Školy by mali riadiť ľudia s ekonomickým vzdelaním, tí čo riadenie, hospodárenie študovali. Učitelia nech učia a ekonomické záležitosti nech robia ekonómovia. Potom by aj hospodárenie v školstve bolo iné a možno aj na zvýšenie platov by sa našli peniaze....Netvrdím, že učitelia vo funkcii riaditeľov škôl sú neschopní, lebo viem, že robia čo môžu z hľadiska ich vzdelania. Jednoducho keď raz neštudovali ekonómiu, tak nemôžu riadiť na takej úrovni ako ekonomicky vzdelaní riaditelia.
@mawka Kontrolné orgány len prídu na to, kde sa zbytočne už vyhodili peniaze. Treba zamedziť, aby sa v školstve peniazmi neplytvalo a začalo sa s peniazmi hospodáriť - a na to treba odborníkov, ktorí budú za to zodpovední . Lenže kto nesie v školstve zodpovednosť za nehospodárne nakupovanie učebných pomôcok ?
Kto zodpovedá za objednávky, faktúry, dodacie lehoty, za dodanie objednaného tovaru, za objednanie správneho množstva, za spracovanie cenových ponúk od dodávateľov ? Kontrolné orgány skontrolujú objednávky, faktúry, prídu na to, kde sa neušetrilo...ale peniaze už sú fuč.
@evabb35 aj riaditeľom nemocnice je väčšinou lekár,námestníci tiež,tak to potom aj tak vyzerá 😒
bohužiaľ,u nás to vyzerá tak,že nič menšie ako štrajk si kompetentní ani nevšimnú,na nejaké sťažnosti učiteľov či sestričiek kašlú ,verejnosť vidí len štrajk kvôli platom,ale v akých podmienkach sestry či lekári či učitelia robia,to sa nerieši 😒 rozdeľovanie peňazí v tomto štáte je čisté kocúrkovo 😒

@bobulka34 Velmi sa mi páči tato tema teda ako si to napísala,,,bože ved to etraz akože všetci maju začat štrajkovat ktorý maju nízku vyplatu?a čo taký policajti,hasiči?zachvílu aj tí budu štrakjovat na sto percent,,,možu byt radi za to čo maju ja nevrvaím že si nezaslužia,,,určite ano,,ale to si zaluží aj polovica populácie na slovensku,,ktorý musia za tvrdu robotu vyžit z minimálnych penazí,,,bože to fakt aj my mamičky možeme začat štrajkovat