icon

Štrajk učiteľov

bobulka34
23. nov 2012

Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy

digysa
27. nov 2012

Chcela som sem tiez prispiet a nieco napisat, ale @denisic ma predbehla...

Suhlasim so vsetkym, co si napisala.....

Neprecitala som si vsetky strany, ale pokial sa budu sirit nazory na ucitelov (a lekarov) v takom zneni, ako na tychto 30-tich stranach, tak Slovensko si nezasluzi napredovat a byt vyspely stat.

Lekar- stara sa o nase fyzicke zdravie
Ucitel- stara sa o nase psychicke zdravie

Ja teda neviem, ale ak niekto pozna slovo MOTIVACIA, tak musi pochopit, ze na Slovensku logicky musi byt 75% ucitelov, ktori nevykonavaju svoju pracu poctivo..........
PRacuju s ludskou myslou nasich deti...........maju ich naucit citat, pisat,pocitat....dopracovat sa k urcitej profesii....
Toto nie je jednoducha praca... a urcite nie je dobre ohodnotena.
Ak chceme mat mudry narod, kvalifikovanych ludi a pracovnikov, tak v prvom rade musime mat dobrych ucitelov.

Musime sa pozriet na strajk z ineho pohladu- tu nejde o tych 75% darmozracsky a nekvalifiovanych ucitelov!
Tu ide o tych 25% skvelych a kvalifikovanych ucitelov, ktori nie su oceneni za svoju pracu a o BUDUCICH ucitelov, ktori budu mat motivaciu stat sa ucitelom, ktory bude svoju pracu vykonavat poctivo a dobre.

Dobri ucitelia su buducnost nasich deti a naseho naroda.

O com tu vlastne pisete? O ucitelke, ktora si pocas vyucovania telefonuje, alebo chodi domov z prace o 2 poobede? Na takych sa vykaslite.........Ak sa zlepsi financna situacia ucitelov, tak ten POVALAC bude vyhodeny, lebo namiesto neho sa bude uchadzat o pracu ucitela niekto lepsi.......lebo bude motivovany dobrou odmenou.

Ak budu mat ucitelia dobre platy, tak sa po case vyselektuju Ti zli...........
Ale AKO sa zbavime zlych ucitelov, ked na svete nemozeme najst nahradu? Ked ti dobri ucitelia radsej vykonavaju inu pracu????

😢

denisic
27. nov 2012

@miskax2 vodu dokaze zapnut aj ten kto nestudoval, dietatu daju v detskom domove umele mlieko, ak ho odstavis, no za lekara neodoperuje nikto iny (ved na to studoval circa 10 rokov a potreboval aj nejaku tu prax) a ani tvoje dieta nikto nenauci matematiku, ak ju nevystudoval alebo fyziku, chemiu ... a vlastne by ani nikto nenaucil tych elektrikarov ako tu elektriku zapojit ... je to aj o tom ako dlho potrebujes na to, aby si ake to povolanie mohol vykonavat, predavat by dokazalo aj 10 rocne dieta, upratat si vie aj 4 rocne, no ucit v skole 30 deti a buducich lekarov, pravnikov, farmaceutov dokazu len ucitelia...takze sa treba nad tym zamysliet

nalla
27. nov 2012

...ja len pre úplnosť- diagnózu ADHD neurčuje psychológ 😉
Môže vysloviť podozrenie, ale konečne slovo má detský psychiater alebo detský neurológ.
Ak Vám niekedy nejaký psychológ povie, že Vaše dieťa má ADHD, tak sa ho spýtajte, ako na to prišiel, a kto mu dal kompetenciu stanovovať diagnózu takéhoto druhu.

Samozrejme, treba rozlišovať hyperaktivitu a "hyperaktivitu".... Ono to je seriózna diagnóza, to len na SVK sa z toho spravil módny hit, prípadne výhovorka rodičov, ktorí nezvládajú svoje dieťa a dieťa im už pekne prerastá cez hlavu....

zuzana76
27. nov 2012

@nalla myslim,ze ADHD moze diagnostikovat aj klinicky psycholog

moncs28
27. nov 2012

@nalla na stanovenie ADHD existujú diagnostické kritéria a mal by ich znať aj psychológ,ale on samozrejme neurčuje konečnú diagnózu,ale aby mohol doporučiť dieťa na ďalšie vyšetrenie musí tieto kritéria poznať...

nalla
27. nov 2012

@moncs28 😀 ja viem, o tom presne píšem 😉

katka.m
27. nov 2012

@kikaneu Kecerovce 😀 Počet žiakov 770, a Rómov takytak. Máme 16 tried, tak si to prehoď na počet žiakov, dvojsmenná prevádzka. Nie sme špeciálka, i keď 95% žiakov tam patrí a to viem posúdiť, som aj špeciálny pedagóg. Tam by som poslala na týždeň každého, kto mi tvrdí, že sa mám fajn a nemám prečo štrajkovať 😠 Ale som tam spokojná, pretože mám dobrý kolektív a vedenie. Jednajú na rovinu a seriózne. A možno vyštrajkujeme na nové priestory 😀 Však na budúci rok ich má byť o stovku viac.

katka.m
27. nov 2012

@digysa Veľmi pekne a pravdivo si to tu napísala. Múdra reč 🙂

zuzana76
27. nov 2012

@nalla lebo napriklad diagnozu autizmus stanovuju aj psychiatri a aj klinicki psychologovia, resp je ich len zopar na SK, ktori to dokazu, ale neurologovia to fakt nevedia mnohi.

nalla
27. nov 2012

@zuzana76 autizmus je niečo celkom iné ako ADHD 🙂

spoločné majú akurát tak to, že sú to komplexné problémy, kde je potrebné pre úplnosť vvyšetrenie a posudok psychológa, pediatra, liečebného alebo špeciálneho pedagóga, logopéda a pod.

Ale diagnózu stanovuje v prípade ADHD lekár.

Priznám sa, neviem ako je to s klinickým psychológom, ja som skôr mala na mysli školských a poradenských...

moncs28
27. nov 2012

@zuzana76 autizmus má v kompetencii stanoviť iba detský psychiater

kikaneu
27. nov 2012

@katka.m presne sme toto dnes hovorili, lebo u nás sa rodičia oháňali tým, že v inej dedine učitelia robia dozor na zastávke (tiež je tam veľa rómskych detí)....tak už nám až do smiechu bolo, že ich porovnávajú vlastní rodičia k takýmto deťom ......myslela som si, že budeš učiť teda v takej škole, keď robíte ten dozor
a máš môj obdiv, ja som mala minulý rok zopár rómskych detí a v niektorých triedach som umierala od zápachu......rada učím, mám rada deti aj svoju prácu, ale priznávam, toto by som nedokázala.....veľa zdaru aj naďalej 😉

moncs28
27. nov 2012

@moncs28 nakoľko je to psychiatrická diagnóza

zuzana76
27. nov 2012

@nalla tak to je mi jasne, ze sa jedna o inu poruchu, len ked napr autizmus moze stanovit aj klinicky psycholog, tak neviem, myslela som,ze ADHD tiez, samzorejme,ze by som si takuto diagnozu overila aj u nejakeho lekara, ja som na tych psychologov v pedagogicko-psycholog. poradniach nemyslela, to je jasne, ze ti nemaju kompetencie.

zuzana76
27. nov 2012

@moncs28 no neviem, pretoze dost citam aj tu temu o autizme, nakolko som mala podozrenie u syna a tam dievcata vsetky pisali,ze na jednoznacnu diagnostiku chodili ku klinickej psychologicke do Trnavy , resp. do Ciech, pretoze mnohokrat si ani psychiatri neboli istí s urcenim diagnozy.

moncs28
27. nov 2012

@zuzana76 poradne majú v kompetencii vypracovať individuálny výchovno-vzdelávací plán pre deti s ADHD.autistické deti chodia väčšinu špeciálnych škôl tam to je trošku inak

nalla
27. nov 2012

@zuzana76 čo sa autizmu týka, je skutočne iba pár odborníkov na SVK, ktorý vedia naozaj stanovisť túto diagnózu a je možné, že sa tomu venuje aj nejaká kliická psychologička, určite ale musí mať nejaké ďalšie vzdelanie čo ju oprávňuje stanoviť takúto diagnózu

renab
27. nov 2012

@nalla ADHD by mal tiež stanoviť klinický psychológ.

spachtos
27. nov 2012

@katka.m no klobuk dole, naozaj nie je co zavidiet. Prajem vela trpezlivosti.

moncs28
27. nov 2012

@zuzana76 stanoviť diagnózu autizmus môžu na Slovensku ak dobre viem iba dve zariadenia a jedna z nich je práve TT.dieťa musí mať za sebou diagnostický pobyt v takomto zariadení.po komplexnom vyšetrení a po pobyte sa môže stanoviť diagnóza a to na základe poznatkov od jednotlivých odborníkov(psycholog,špeciálny či liečebný pedagog,neurolog). ale tú konečnú môže jedine detský psychiater-berie do úvahy vyjadrenie všetkých spomínaných odborníkov) ...

digysa
27. nov 2012

@katka.m pre mna je dobry ucitel velmi dolezita vec v zivote mojich deti. Vzdelanie a zdravie mojich deti su tie nadolezitejsie veci, ktore im mozem poskytnut.
Ja ocenujem vzdelanie az na tolko, ze za to platim a mastne. Obe moje deti chodia do sukromnej skoly.

VIem, ze vzdelanie je pre cloveka dolezite....a nepisem iba o vysokoskolsky vzdelanych ludoch, ale aj o remeslach a povolaniach, ktore nemusia dosahovat vysokoskolske vzdelanie.

Taktiez si myslim, ze nie kazdy clovek dokaze byt dobry ucitel. Ucenie je narocna vec. Ale to pochopi iba clovek, ktory dokaze porovnat "ucitela" s "panom ucitelom".

lucia0305
27. nov 2012

Už som si povedala, že sa k tejto téme nebudem vyjadrovať, ale faktma naštartoval akýsi premúdry v jednom nemenovanom rádiu. Čo už len tí učitelia chcú, veď predsa nejaké peniaze zarobia, chodia na obed domov, majú kopu prázdnin. Rada sa s niekým vymením len na jeden deň, nech si to vyskúša. Ak aj v práci skončíme skôr, nik už nevidí, koľko práce si nosíme domov- opravy písomiek, príprava na vyučovanie, keďže naše školstvo nedisponuje vhodnými a novými pomôckami.
Prázdniny? Učiteľ nevie čo to znamená, nakoľko čerpá dovolenku, počas ktorej sa ale ďalej vzdeláva- za čo si musí samozrejme platiť a dosiahnuté školenia mu platia akurát tak 7rokov, rád by si vzal dovolenku a išiel na nejaký dobrý Last minute, ale nemôže, keďže je obmedzený na hlavnú sezónu počas prázdnin.
A náš plat? Výsmech. Učíme deti, mládež pripravujeme do života a na ďalšie štúdium, stále sa vzdelávame, nestagnujeme. Viete, žeby som niekedy bola radšej, mať v rukách remeslo? Ale nejde to, niekto nás musí aj vzdelávať. A to vzdelávanie nás učiteľov baví. Len nás prosím prestaňte podhodnocovať, sme schopní, máme svoje povolanie- poslanie radi, len sa bijeme za svoje práva......

miskax2
27. nov 2012

@denisic tak to by som sa kukla ako by 10 rocne dieta pracovalo s registracnou pokladnou a 4 rocne vysavalo umyvalo podlahu a okna 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 si ma pobavila

ginger_fox
27. nov 2012

@effkaa jasne, v pondelok boli pred Istropolisom, kde ich tak mohli vypočuť bezdomovci z podchodu Trnavského mýta 😀

denisic
27. nov 2012

no tak moja 5rocna dcera tak maka na pocitaci, este ani do skoly nechodi a pozna cisla, vie spocitavat a podobne, verim tomu, ze ked bude mat 10 rokov, dokazala by do registracky nahadzovat cisla vyrobkov, mimochodom dnes predavacky uz len prechádzajú tovarom cez skener ... tym ich nechcem podcenovat, praca s ludmi je velmi tazka, denno denne sa tiez stretavaju s kadekym, ale ich praca sa da naucit za tyzden, maximalne mesiac ... dnes vsak na ich poziciach robia maturanti z gymnazii, lebo na SK bohuzial nemame robotu, co je smutne a mnohe vyucene predavacky maju problem najst si pracu
@miskax2

lucia0305
27. nov 2012

@bobulka34 som rada, že Vás tí sprostí učitelia naučili písať,čítať, počítať, vyštudovať. Neberiem Vám Váš názor, ale ak by ste si to skúsili, možno by ste zmenili názor. Čo sa týka množstva učiva, neobviňujte nás, sme len vykonávatelia vôle vyššej moci, osnovy a štandardy sú nastavené ľuďmi, ktorí mnohokrát nepoznajú danú prax.
Ale názor je názor, sloboda prejavu. Zoberte nám podľa Vás vysoké platy, dovolenky, veď sme nanič!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

denisic
27. nov 2012

@lucia0305 ved keby to ucitelom zobrali, tak neviem, kto by isiel ucit ... prazdniny mimochodom nemaju - beru si dovolenku, len ludia si to zamienaju s prazdninami, viac dovolenky maju aj policajti a vojaci, no a ten cas volna potrebuju na psychohygienu, aby nevyhoreli ... mam kamaratku, ktora je zdravotna sestra a ta si za nadcasy musi brat volno a ked to zratala za cely rok, tak povedala, ze ma viac volna ako ucitelia ... co si samozrejme zasluzi🙂 rada by si to dala zaplatit, no nemocnica s tym nesuhlasi, radsej ju jeden mesiac naplno vytazi a druhy mesiac ju nuti, zobrat si volno ... nie kedy ona chce, ale kedy to vyhovuje im ... samozrejme, ze cez Vianoce ma sluzbu ... tak je to aj s ucitelmi, na malych skolach sa mozno maju fajn a idu na obed domov, no na vacsich strednych skolach sa uci bezne do tretej, k tomu ma ucitel kopu zastupovana, zastupovanych dozorov a podobne, naozaj si to treba len vyskusat...poznam vela ucitelov a naozaj im nie je co zavidiet

effkaa
27. nov 2012

@ginger_fox nezda sa mi, ze by bolo najdolezitejsie miesto stretnutia protestujucich. A nemyslim si, ze si to niekto z poslancov nevsimol, ze sa strajkuje. A tak ako ty si myslis, ze najlepsie by bolo pred uradom vlady a niekto si mozno mysli, ze najlepsie by bolo hadzat vajicka, podla mna by sa prave ucitelia, ktori maju byt vzorom nielen ziakom a studentom, nemali takto bit za svoje prava. Ale to je len moj nazor. A myslim si, ze aj ucitelia maju rozne nazory na toto, ale bolo by asi o nicom, keby si kazdy robil co chce. Tak sa ujednotili a stretli tam, kde sa stretli.

kristinaanna
27. nov 2012

@svatava74 ale veď za to štrajkujú aby sa zmenil systém a zvýšenie platu je len jedna požiadavka, ktorú média stále dookola omieľajú

ginger_fox
27. nov 2012

@effkaa keď tu niekto neustále píše o hádzaní vajíčok si to Ty(až začínam mať pocit vajíčkovej obsesie z Tvojej strany alebo máš popri učení slepačiu farmu 😉 ). Sú omnoho efektívnejšie formy komunikácie v štrajku ako robenie bordelu(naraz mi príde veľmi čudné, že toto musím vysvetľovať učiteľke). Ako si napísala, keď učitelia majú byt vzorom žiakom a študentom, tak by práve ti učitelia mali vedieť ako štát funguje a ktoré spôsoby komunikácie s vládnou mocou, či zákonodarnou v našom štátnom systéme majú efekt a ktoré nemajú a podľa toho sa riadiť. To, že to lekári nevedeli a kôli tomu si zaplatili PR agentúru, tomu sa nečudujem, ale učitelia.. V tomto ma učitelia strašne svojou neschopnosťou sklamali.
A keď už o tom parlamente...Vieš o tom, že Výbor pre vzdelanie vedie poslanec z vládneho Smer-u? Či aj toto mám elite spoločnosti, ktorá vzdeláva naše deti a vysvetľovať aké možnosti sú tu. Kurník šopa, mali by ste z odborárskych fondov, z ktorých má aj ten skvelý odborársky plat Váš najvyšší odborár, zaplatiť nejaký nejaký 2-3dňový kurz o vyjednávaní. Teda nepochybujem, že cez účtovníctvo sa peniaze naň aj stopili(lebo na Slovensku to tak funguje), ale absolvovať ho by bolo jednoznačným prínosom.