icon

4 ročná dcérka má nadváhu

vinx
7. feb 2012

Ahojte,moja dcera ma 4 roky a 20 kilov,strasne jej chuti papat a neviem,co s tym.Viem,ake dokazu byt deti krute,ona to uz vnima,lebo sa ma pyta,ci je tucna,tak jej poviem nie,len baculka.Niekedy ju odhovaram,aby uz tolko nepapala,ale neuspesne.V skolke nezje skoro nic a ked pride domov,nevie sa dojest,az do vecera stale nieco papa,poradte mi,prosim,mate niekto podobny problem a ako ho riesite?Dakujem za kazdy prispevok.

estterka
7. feb 2012

@vinx a preco ju nemozes nechat uplne hladnu?? ked nezje zdrave vyzivne jedlo,co uz len za ziviny ma z pastekoveho rozka?? ziadne,to radsej nech je o hlade..

estterka
7. feb 2012

@akika722 prepac,mimo temy,skutocne si myslis,ze polievocka ma vela vitaminov? 😉

vinx
autor
7. feb 2012

nejaky kruzok urcite zozeniem,to si beriem k srdcu,dakujem za kazdy nazor a skusim byt neoblomna na oblubene palacinky a parene buchty atd.

akika722
7. feb 2012

@estterka zelenina..vyvar...tak 100x lepšie ako ťažšie jedla..ok,chyba že som si dovolila niečo napisať,,odchadzam,pekny večer 😵
snažila som sa poradiť,nema zmysel 😵

vinx
autor
7. feb 2012

@estterka esterka,to je tazke nechat ju uplne hladnu,uz som to skusala,ale normalne sa aj rozplakala,ale skusim to postupne

estterka
7. feb 2012

@akika722 nie,vobec som to nemyslela v zlom,prepac 😉 urcite jednoznacne lepsie ako tazke jedla a sladkosti,niet pochyb 🙂

ani3012
7. feb 2012

@vinx nesladený čaj ani ja nevypijem...má po ňom vysušuje...a malá sa mi zdá byť v pohode, Patrik v jej veku tiež tuším tak vážil a potom 3/4 roka ani gram -som sa pýtala lekárky či je to ok a ona že áno,zrazu sa vytiahol a už sa mi zdal chudý...no hrúza so mnou 😀
a hladovanie tiež nie je dobre..skôr papať 5 krát denne a pomenej 😉

janka_pn
7. feb 2012

@vinx a asi by som prestala varit dvojmo 😉

mirka285
7. feb 2012

presne a ked bud hladna,da si aj tie jedla,co jej momentalne nevonaju...a inak baby,naco pisete,ze nevyzera tucna,tak hadam by sem mamicka nedala tuto temu keby nemala pocit,ze sa jej mala zle stravuje..a pribrat za tak kratku dobu 4 kg je naozaj vela..miluem odpovede typu-ona z toho vyrastie 😖 z coho vyrastie?zo zlych stravovacich navykov asi nie uz potom... 😔

hradnapani
7. feb 2012

@vinx ahoj, myslim, ze koren je v tom, ze v skolke nepapa a potom vela zje, az ked je doma. cize asi az podvecer, vsak? ved presne takto si zarabaju obezitu dospeli ludia (!), nepodcenovala by som to, pretoze si buduje stravovacie navyky na cely zivot...
ale na druhej strane chapem, ze s detmi a stravovanim je to niekedy velmi tazke, ale mozno by sa dalo dohodnut nejako so skolkou, ze by si jej pribalila nieco na papanie cez den a oni by jej to dali. Moja kolegyna to takto musela riesit a po case jej dcera zacala jest aj skolkarsku stravu.
drzim palce.

estterka
7. feb 2012

@vinx no skusaj zdravsie alternativy jedla-namiesto sladkosti susene ovocie-nema rada? v primeranom mnozstve orechy su tiez velmi zdrave. sladit sa da aj inak ako bielym cukrom-existuju zdravsie alternativy-melasa,agavovy sirup,javorovy sirup atd. skus pokukat cez google internet a najst zdravsie "sladkosti" na zaciatok. skus vymenit bielu muku pri priprave jedal za spaldlovu,celozrnnu napriklad. skus napriklad ovocie a zeleninu servirovat zaujimavo na tanier,nech ju zaujme . ked bude uz velmi hladna,zje -urcite 🙂

zitaje
7. feb 2012

@vinx pastekovy rozok by som nedavala vobec, a ked uz, tak najprv zjest celu mrkvu a potom bude aj pastekovy rozok. 😉 Ked nie je hladna, nemusi papat. Ked hladna bude, zje aj tu mrkvu (uhorku, paradajku, cokolvek zmysluplne, co usudis, ze je sanca do nej dostat).
A potom take vychytavky, ako chlieb, pecivo, cestoviny celozrnne, ked ma rada jogurty, tak teda kup nejake male 😀 , a polievky su podla mna fajn, i ked jasne ze nie kvoli vitaminom 😉, ale zasytia a pritom ked ju uvaris s minimom tuku, je to taka zeleninova voda 🙂
A u nas napr. palacinky bezia tiez, ale peciem uz len z celozrnnych muk a posledne (cize prve, ktore sa jedia) robim so spenatom a so syrom. Toho sa naje, a sladku ma uz len ako dezert 😉

estterka
7. feb 2012

@vinx dalej sa da vymenit biele pecivo a cestoviny z bielej muky za ine..este to mi napadlo. lebo biele rozky su prazdne kalorie. caj ak sladis,skus tym agavovym sirupom alebo trebars aj medom. lepsie ako cukor.
pasteka podla mna nie je vhodna pre deti..no ale to uz je na kazdeho zvazeni 😉 radsej domaca natierka.

given
7. feb 2012

Odporucam knihu I.Bukovskeho Navod na prezitie pre bejby a je k tomu aj kucharska knizka, vela receptov na zdrave jedla pre deti ale aj pre celu rodinu. Podla mna v tej knihe najdes odpovede na vsetky svoje otazky ohladom spravnej zivotospravy (cize nie len stravy) deti. Ja som si ju kupila vcera, a bola som dost prekvapena, co vsetko som v nej nasla.

anjelicek26
7. feb 2012

tiez som si pozrela fotky, mala je nadherna, ale ako pisu baby, nabeh tam je... chcelo by to dat dve kila dolu. Nekupovat sladkosti, termixy, ziadne presladene napoje, ako baby pisali. To, ze jej v skolke nechuti len potvrdzuje, ze doma dostava nieco uplne ineho podla toho, co si zapyta. Chce to zacat od piky - teda od seba. Ak mate skrinku na sladkosti - tak vyhadzat. Rodic ide dietatu prikladom. Ak uvidi vas maskrtit, tazko jej budes hovorit, ze to nie aby si nebola tucna a deti sa ti nesmiali. S toho sa dieta moze psychicky dobre zlozit a s toho je len krocik k bulimii ci anorexii. Detsku psychiku netreba podcenovat a ostatne deti su kruto uprimne. Ak sa zacne "lisit" od inych deti, tak to nebude dobre.

Pribrat 4 kila za par mesiacov, 25% jej vahy je strasne vela, ci je zima alebo nie, nieco sa muselo zmenit, nie je to len tak.

Hladnu ju urcite nenechavam, ma roztiahnuty zaludok, su zdrave veci, co moze chrumat do aleluja, pokrajane ovocie, kukucervy, ryzovy chlebik, brusko zaplni, ale nic viac.

vinx
autor
7. feb 2012

@estterka no s tymi natierkami,okrem pasteky nezje ani lunik,ani maslo,ani ziadnu pomazanku,absolutne nic,s cim by som jej ten rohlik natrela,tak jej davam aj radsej suchy,ale niekedy tu pasteku povolim.ale s tymi sladidlami si to odsledujem,urcite.

estterka
7. feb 2012

@vinx tak daj radsej suchy 😉 skusala si grahamovy,celozrnny? ci nezje? pasteka len kvoly tomu,ze vieme vsetci,ake ma zlozenie 🤐 ono nemozes jej zo dna na den zatrhnut sladkosti,teda moct mozes-ale asi nebude nadsena,preto keby popozeras na nete nejake zdrave maskrtenie-skus na zaciatok trebars aj musli tycinky z obchodu,upec nieco zdrave a tak.

evita860
7. feb 2012

nooo tak neviem ci je 4 rocne dietatko a 20 kg taka strasna vec 😉 pretoze ja mam svagrinku ktora ma dcerku ktora ma 5 rokov a 3 mesiace a ked som ju vazila minuli rok v marci tak mala 38,9 kg! 😒 je velmi pekne ze sa nato takto pozerate ja by som sa asi tiez trapila i ked myslim ze vo vasom pripade to nieje az take hrozne. 😉 no moja svagrina povie ze jej dcera nieje tlsta!!ma pravdu je obezna ☹ .je mi do placu ked vidim co s nou robi,ale dieta nato rozum nema a ona asi ani tolko ☹

vinx
autor
7. feb 2012

DAKUJEM ZA RADY VSETKYM, zajtra zaciname,drzte palce a dobru noc.

luba142
7. feb 2012

@vinx tvoja dcera vobec neni tucna, je uplne normalna. Moja dcerka bola v jej veku taka ista, ale teraz ma 8 rokov a uz ma 35 kil, to by som uz riesit chcela, lebo sa mi to velmi nepozdava, ale ma ruky a nohy celkom v pohode,len ma velke brucho a tym padom sa nezmesti do veci na svoj vek, nenarobim s tym nic ked jej chuti jest, vsetko sa ukaze az v puberte, vobec nema byt ani po kom silna, tak zatial to riesim tak,ze jej omedzujem sladke, lebo aj to velmi lubi a nukam jej viacej ovocia

macamac
7. feb 2012

@akika722 podľa mňa zeleninová polievka je zdravá,nie?
som nepochopila tú otázku na teba od esterky 😉
a inak-dosť ste tu už popísali ohľadne stravy. ja idem na to inak:
daj si pozor, aby si v nej prílišným kontrolovaním jedálneho lístka nevypestovala anorexiu, bulímiu. aby sa nezačala pozorovať. a hlavne-nerobiť okolo jedla veľké haló.
lebo-ono sa to nezdá,ale presne tak,ako môžme v deťoch nesprávnou stravou vypestovať rôzne choroby alebo obezitu / a z nej plynúce choroby/, tak tiež nejakým striktným riešením, čo a koľko si zjedla, sa môže docieliť pravý opak.
a poruchy príjmu potravy sú tiež sakra choroby. mnohokrát na celý život. ak sa nestane to najhoršie.
@vinx

možno som napísala pre niekoho blud, extrém. ale ak sa spýtate báb,čo tým prešli,čo bol spúšťač-by ste sa čudovali.

estterka
7. feb 2012

@macamac ja som to len myslela tak,ze ak sa zelenina vari v polievke,vitaminy konkretne v nej uz nezostanu 😉 nijak inak.

macamac
7. feb 2012

😉 @estterka aha. no jasné,zelenina pri dlhom varení pri vysokých teplotách/ stráca vitamíny. ale nie všetky 😉
tak trošku tam zostane 😀 🙂
ok,pochopila som už 😉

quaxi
7. feb 2012

@vinx 4kg za taky kratky cas je dost vela, chod pre istotu ku lekarke, moze mat nieco so stitnou zlazou, alebo nejaky iny problem. Lekarka ti aj povie, ci je jej vaha este v poriadku a ako mas postupovat. No v kazdom pripade, sladke zbrndicky, pastety a ine nezdrave veci by si mala obmedzit bez ohladu na vahu. Nie je dobre, ked si na take veci deti zvyknu, veeelmi tazko sa to budu neskor oducat.

macamac
7. feb 2012

@vinx inak-čítam,že aj ty si zhodila kilečká 😉

inak-uvediem príklad,skutočný:
matka,čo prešla anorexiou / i keď naďalej sa stále pozoruje a moc toho nenaje/ začala riešiť svoju dcéru presne v škôlkarskom veku-že akási je tučná 😒 a podľa mňa bola akurát, normálna,ani chudá,ani tučná,proste-stavba tela mala byť po kom zdedená.
no a -tiež jej nasadila "diétu". po šiestej už nejesť a pod.
podľa mňa- konkrétne táto mamina prenášala svoje problémy už aj na dcéru. lebo mne to prišlo divné.

ivetka2007
7. feb 2012

@macamac
suhlasim... uz ked zacat, tak nejakou hravou formou, nech si to mala co najmenej uvedomuje. namiesto zakazanych potravin vymysliet nejaky ekvivalent, aby to neznelo tak dramaticky, ved ma predsa este len 4 roky... Ja som sa tiez pred rokom bala, ked maly chodil zo skolky s tym, ze chce bud hranolky alebo prazenicu. toto bolo kazdy bozi den, ine nechcel. a preslo ho to, ako vsetko 🙂. momentalne mame zasa obdobie cerealii s mliekom, co je omnoho lepsie 😀. minuly tyzden si zas vymyslel, ze chce uhorku a jedol ich zas tyzden ku vsetkemu. som rada, ze mam chlapca, lebo pri dievcatku by som mozno aj ja viac davala pozor, ved ani ja som nebola ina, ked som bola v puberte 😎

akika722
8. feb 2012

@macamac ja som tym len chcela napisať že podla mna je lepšie dať na večeru zeleninovu polievku alebo nejaky vyvar ako parky,chlieb alebo buchty -/neviem čo papa na večeru mala/ 😉
ale nam sa tu lahko radi....
každa sa nato pozerame inač..podla mna dieťa s toho nevyrastie,ale aj 4r.sa da ako tak "oklamať" ,,ja mojim deťom často naparujem zeleninu,starši/tiež 4r/ si nato da syr a nevie sa ojesť 😉

angua27
8. feb 2012

@vinx, diskusiu som v podstate len preletela, ale Tvoje odpovede som si prečítala. ale k veci. mám syna vo veku Tvojej dcéry, meria 112cm a váži 20kg - vážený pred troma týždňami. teraz leží zo zlomeninou nohy, tak počítam, že niečo priberie, lebo jedlu sa nebráni. myslím, že Tvoja malá je nádherné dievčatko, s normálnou váhou.
ako tak čítam Tvoje príspevky, dosť mi to pripomína môjho malého. tiež je hrozne fajnový na jedenie. prvý rok v škôlke nejedol skoro nič, hlavne pil tekutiny, papal suchú ryžu a potom doma dobiehal. varila som dvojmo ešte rok dozadu, ale sekla som s tým. ak je hladný, dá si to, čo ostatný. pár dní bol veru na suchých rožkoch a chlebíku, až kým mu nedocvaklo, že iné nebude a musí sa prispôsobiť. sladké by jedol jedna radosť, ale snažím sa to sledovať, aby toho nebolo veľa. skús variť rovnako pre všetkých, ako dievčatá písali, obmedziť sladké a postupne malú naučiť na ovocné čaje, najprv napríklad s medom, postupne podiel medu zmenšovať. určite to zvládnete. len hlavne, netlačiť na pílu a nenasadzovať tak malému dieťaťu diétu. malá sa nadiétuje za celý život ešte dosť. 😉

angua27
8. feb 2012

@vinx ešte ma napadlo. môj syn výrazne priberie (aj 1kg za dva týždne) tesne pred tým než vyrastie. on rastie vyslovene nárazovo, akoby cez noc. 😉

ivuska6
8. feb 2012

ja by som jej nalozila mensiu porciu a k tomu viac tekutin salku cajiku alebo co lubi len nie moc sladene ta tiez dositi ked vypije.

evita860
8. feb 2012

ja si celkovo nemyslim ze malinka ma nadvahu!!!!urcite by som ju netrapila dietami ani nicim podobnym!!!je nato este mala a pokial to naozaj nie je nutne!!!ako som napisala o mojej svagrine ta by to mala riesit urcite ale toto nieje nadvaha co ma malinka.ja mam syna 4 rocneho a ma 16kg a tak by som chcela zeby pribral a nic 😒 .pretoze na moju svagrinu a ostatok rodiny je moj syn strasne chudy vzhladom na malu s ich strany ☹