icon

Ako požiadať o uvoľnenie predškoláka na dovolenku?

szpj
23. aug 2026

Ahojte , mám syna predškoláka v septembri plánujeme dovolenku , písala som žiadosť pani riaditeľke o uvoľnenie z vyučovania . Odpísala mi že od septembra sú nejaké nové zmeny ohľadom ospravedlnenia .. (čítala som, a vzťahujú sa len v prípade choroby . O dovolenke nie je spomenuté nič . ) a budem potrebovať potvrdenie od lekárky .. lenže lekárka nie je povinná mi pečiatku dať nakoľko syn chorý nebude. Máte niekto skúsenosť ?

sense
24. aug 2026
@tundra

@szpj vidim,ze sa Slovensko priblizuje zapadu.
Vo Švajciarsku, pises ziadost o uvolnenie 3.mes.dopredu,ak nestihnes,smola,dieta neuvolnia.Potreboval som 3 dni volna pre dceru,samozrejme zamietli,az po mojej osobnej intervencii a vysvetleni situacie,sa mi podarilo volno vybavit.Keby som vedel,aky cirkus a byrokracia ma caka,navstivil by som s dcerou lekara.

@tundra u nás tri mesiace dopredu nemusíš. My sme napr nemali ešte pred dvoma rokmi ani jokertag , a šli sme na svadbu ,napísala som cca 6 týždňov na schulinspektorat , pridala pozvánku, uvoľnili bez problémov, ale teda moja v škole prakticky nechýba výsledky dobre, ale mala spolužiakcku ju neuvoľnili, dôvod lacnejšia dovolenka, dievča ale teda chodilo do školy ako na noty na bubon. Na dovolenku išli lebo veď letenky boli lacnejsie o 150 CHF na osobu a potom sa čudovala keď jej prišla pokuta. Teraz už máme aspoň 2 jokertag (asi posledný Kanton kde to bolo zavedené)

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@szpj ne cestovanie si mala cele 2 mesiace a nie v septembri.
Riaditeľka postupuje správne a konečne sa urobí poriadok

@anonym_ad60c5 počúvaj ma ty premúdrela čo sa schovávaš za anonym sa ti dobre skáče aj do ostatných aspoň si stoj za svojím názorom. Ja som sa prišla niečo spýtať, a nie čakať od nejakej ultra ... anonymnej osoby komentáre od veci dobre ?

abbey1
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@sisaka tak sa staraj a mudruj o kanadských zákonoch. Nechápem tieto vaše potreby sa vyjadrovať k iným krajinám. Žiješ tu? Nie. Tak sa laskavo nestaraj. Ja sa tiež nástrahám co porábate u vás. A nekomentujem to

@anonym_ad60c5 Ty do riadne chodila do školy a dodržiavala pravidlá? A pozri, čo z teba vyrástlo. Slušnosť a inteligencia sa niekde cestou stratili.

sense
24. aug 2026
@anonym_b31829

@anonym_2af2e6
Nemáš úplne pravdu. Chceli sa presťahovať do iného bytu a škola kontrolovala, či by nemusela cestou do školy prechádzať cez cestu, kde je povolená rýchlosť vyššia ako 50 km/h. Keby áno, musela by zmeniť školu.

@anonym_b31829 a ktorá Gemeinde má také pravidlá? Respn zakazuje odprevadzat dieťa do školy? Ide o elimináciu voznia autom a nie zákaz ,že dieťa nemôže doprevádzat rodic, dokonca ani vozenie autom nie je zakázané, ale apelujú na to aby sa eliminovalo riziko. Ani to nemôžu zakázať sťahovanie. Čo môžu ,že dieťa kvôli sťahovaniu bude meniť školu ,lebo bude patriť pod inú. A keby chces aby chodila pod inú, áno musíš napísať žiadosť a tu ti môžu zamietnuť, ale nie z dôvodu že dieťa by muselo prechádzať cez cestu kadiaľ chodia auta 50km/h.

anonym_d20d39
24. aug 2026

Naco tu pchate zahranicie? Nikto sa nepytal, ako to je v zahranici. Tu na Slovensku, bude od 1 septembra novy zakon pre predskolakov. Preto sa informuje mamicka, ako to bude. Ale uz je trapne, ako zahlcujete temy o tom, ako to vy mate mimo Slovenska. Hlavna vec, ze ked davnejsie anjelicek pisala, ako to je u nich, aj ked bola rec o Slovensku tak jej vynadali, ze nikto sa nepytal na zahranicie. A teraz sa tu zbehnete ti co zijete mimo Slovenska ako roj vciel a pisete do diskusie, ako keby sa niekto zaujimal o to ako to vy mate v zahranici.

mogaa
24. aug 2026
@szpj

@anonym_6593f8 Verím že , to že je predprimárne vzdelávanie povinné, neznamená, že dieťa má zákaz vycestovať s rodinou na dovolenku.

@szpj nemá zákaz, samozrejme sa ale treba riadiť tým, kolko dní môže rodič dieťa nechať doma.....veď inak by deti rodičia nechali dieťa doma aj mesiac a to potom povinné predprimárne vzdelanie teda nie je žiadnom prípade.....je to rovnako povinné ako školská dochádzka.....tam ti tiež riaditeľ nemus povoliť nechať dieťa doma....čo je povinné je povinné.....

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@abbey1

@anonym_ad60c5 Ty do riadne chodila do školy a dodržiavala pravidlá? A pozri, čo z teba vyrástlo. Slušnosť a inteligencia sa niekde cestou stratili.

@abbey1 🤣🤣🤣🤣 tak keď niekto je za dodržiavanie pravidiel, tak je automaticky neslušny a neinteligentny? Ale ty tu na fóre mas viac takychto periel, takže niet sa čomu čudovať. Ešte sa tu niektoré stazujte na generáciu mladých aki su nezodpovedni a podobne. Jaj, ci oni iba neohnu chrbát a nenechajú sa sikanovat, zabudla som

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_2af2e6

@anonym_9ddf51 Ty o čom točíš akože? Aký poprask? Kto nadáva na riaditeľku?.Kontaktovala riaditeľku so žiadosťou a odpovedala jej že bude potrebovať potvrdenie od lekára. Tvoja odpoveď je úplne mimo.

@anonym_2af2e6 niektorým tu mentálnym atletkam to nevysvetlis. Oni za šikanovanie považujú aj to, keď si v pravi musia pýtať dovolenku, alebo doniesť priepustku lekára.

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_5ba3a6

No najlepšie riešenie je ísť na dovolenku cez prázdniny, a nie už keď je škola. Lenže sami rodičia porušujú tieto pravidlá, a ešte majú aj silné reči, a nadávajú na učiteľov, atď. A preto takto vyzerá aj celý štát.

@anonym_5ba3a6 jemine, toto tu nepis. Oni tu predsa majú svoje práva a nikto nebude nič diktovať.

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_0839f3

@anonym_5ba3a6 to je najlepšie riešenie hlavne pre tých, ktorým zamestnávateľ nedovolí čerpať dovolenku počas leta 😄.. my vo firme ideme na 110% aktuálne, dovolenky čerpať je zakázané od 10 júna do konca augusta lebo je veľa práce... V septembri máme všetci celozávodnú ... Kedy má človek tráviť čas s vlastnou rodinou ?

@anonym_0839f3 môžeš ísť v zime na Maledivy. Ci aj to idete na 120%? Jarné prázdniny mas týždeň. Vtedy idete asi na 150%.

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@szpj

@anonym_ad60c5 počúvaj ma ty premúdrela čo sa schovávaš za anonym sa ti dobre skáče aj do ostatných aspoň si stoj za svojím názorom. Ja som sa prišla niečo spýtať, a nie čakať od nejakej ultra ... anonymnej osoby komentáre od veci dobre ?

@szpj nastuduj si zákony a nebudeš tu musieť zakladať trápne diskusie. Riaditeľka ide podľa zákona, keď sa ti nepáči, stazuj sa na ňu.

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_d20d39

Naco tu pchate zahranicie? Nikto sa nepytal, ako to je v zahranici. Tu na Slovensku, bude od 1 septembra novy zakon pre predskolakov. Preto sa informuje mamicka, ako to bude. Ale uz je trapne, ako zahlcujete temy o tom, ako to vy mate mimo Slovenska. Hlavna vec, ze ked davnejsie anjelicek pisala, ako to je u nich, aj ked bola rec o Slovensku tak jej vynadali, ze nikto sa nepytal na zahranicie. A teraz sa tu zbehnete ti co zijete mimo Slovenska ako roj vciel a pisete do diskusie, ako keby sa niekto zaujimal o to ako to vy mate v zahranici.

@anonym_d20d39 lebo majú potrebuje sa vystatovať ze oni žijú vo vyspelom demokratickom svete a ti v socializme. To, ze v takom Nemecku to máš ešte prisneksie ako u nás uz im nevadí. Podľa mňa aj za toto môže Fico!

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@szpj nastuduj si zákony a nebudeš tu musieť zakladať trápne diskusie. Riaditeľka ide podľa zákona, keď sa ti nepáči, stazuj sa na ňu.

@anonym_ad60c5 hoď sem zákon ty trapka

anonym_6593f8
24. aug 2026
@szpj

anonym_0839f3
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_0839f3 môžeš ísť v zime na Maledivy. Ci aj to idete na 120%? Jarné prázdniny mas týždeň. Vtedy idete asi na 150%.

@anonym_ad60c5 a kde vezmem v zime dovolenku keď si 90% vyčerpam v septembri počas celozávodnej ?

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_0839f3

@anonym_ad60c5 a kde vezmem v zime dovolenku keď si 90% vyčerpam v septembri počas celozávodnej ?

@anonym_0839f3 to si doma cely september? Asi ťažko.

sense
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_d20d39 lebo majú potrebuje sa vystatovať ze oni žijú vo vyspelom demokratickom svete a ti v socializme. To, ze v takom Nemecku to máš ešte prisneksie ako u nás uz im nevadí. Podľa mňa aj za toto môže Fico!

@anonym_ad60c5 prečo by malo ist o vystatovanie? To je presne take typicke Slovenska, pokial ide o platy a vyssiu uroven poukazujme ako to je v zahranicie lepsie a preco my na SVK take nemame. Ale ked niekto poukaze aj na to B, tak to uz je chvastanie? Rovnako ako aj ja som rodic, kto je viac, ja mam pravo rozhodovat a nie mi Bude zakon diktovat, na druhej strane štat sa nestara, štat nepodporuje. A ešte netreba dodat, že za vsetko moze Fico (a nie, nie som zastancom Fica, a ani si neuplatnujem pravo volit a rozhodovat o Slovenska, hoci mam obciasnstvo, ale Tam nezijem)

anonym_0839f3
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_0839f3 to si doma cely september? Asi ťažko.

@anonym_ad60c5 20 dní

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@szpj

@szpj trapka si ty, pochop to už. Lebo tu zakladať diskusie typu lebo Fico. Inak nevadí ti náhodou, že nový rok je 1.1.?

anonym_d20d39
24. aug 2026
@sense

@anonym_ad60c5 prečo by malo ist o vystatovanie? To je presne take typicke Slovenska, pokial ide o platy a vyssiu uroven poukazujme ako to je v zahranicie lepsie a preco my na SVK take nemame. Ale ked niekto poukaze aj na to B, tak to uz je chvastanie? Rovnako ako aj ja som rodic, kto je viac, ja mam pravo rozhodovat a nie mi Bude zakon diktovat, na druhej strane štat sa nestara, štat nepodporuje. A ešte netreba dodat, že za vsetko moze Fico (a nie, nie som zastancom Fica, a ani si neuplatnujem pravo volit a rozhodovat o Slovenska, hoci mam obciasnstvo, ale Tam nezijem)

@sense Ale preco v normalnej otazke o zmene pravidiel od 1 septembra na Slovensku pisu zahranicni, ako to je u nich? Naco? Tato diskusia mohla poukazat a vysvetlit, ake zmeny cakaju predskolakov. A coskoro bude povinna skolka od 3 rokov. Naco je dobre temu zahltit tym, ako to je v zahranici. My zijeme na Slovensku, otazka je o Slovensku. Tak odstahovani zijuci v zahranici nemusia vsade pchat ako to je u nich.

sense
24. aug 2026
@anonym_d20d39

@sense Ale preco v normalnej otazke o zmene pravidiel od 1 septembra na Slovensku pisu zahranicni, ako to je u nich? Naco? Tato diskusia mohla poukazat a vysvetlit, ake zmeny cakaju predskolakov. A coskoro bude povinna skolka od 3 rokov. Naco je dobre temu zahltit tym, ako to je v zahranici. My zijeme na Slovensku, otazka je o Slovensku. Tak odstahovani zijuci v zahranici nemusia vsade pchat ako to je u nich.

@anonym_d20d39 a ako k tej téme patria potom príspevky, som rodič chcem ísť na dovolenku tak pôjdem a nenecham si do toho hovorit. Kde je vysvetlenie na otázku autorky? Alebo že ten kto dodržuje pravidlá je neinteligentny?Diskusia je diskutovanoe.V opačnom prípade aj zakladateľ diskusie , založil diskusiu v podstate zbytočne, je nový zákon a hotovo načo diskutovať. Keď zákon hovorí jasne, riaditeľka autorke na žiadosť odpovedala. A to že Janka z hornej dolnej razitko od lekára nepotrebovala a dieťa šlo na dovolenku,Zuzke z dolnej hornej nepomôže ak sa tam riaditeľka bude riadiť prísne zákonom.

anonym_d20d39
24. aug 2026
@sense

@anonym_d20d39 a ako k tej téme patria potom príspevky, som rodič chcem ísť na dovolenku tak pôjdem a nenecham si do toho hovorit. Kde je vysvetlenie na otázku autorky? Alebo že ten kto dodržuje pravidlá je neinteligentny?Diskusia je diskutovanoe.V opačnom prípade aj zakladateľ diskusie , založil diskusiu v podstate zbytočne, je nový zákon a hotovo načo diskutovať. Keď zákon hovorí jasne, riaditeľka autorke na žiadosť odpovedala. A to že Janka z hornej dolnej razitko od lekára nepotrebovala a dieťa šlo na dovolenku,Zuzke z dolnej hornej nepomôže ak sa tam riaditeľka bude riadiť prísne zákonom.

@sense Ano v diskusii sa diskutuje, ale nie az tak od veci, ako to je v zahranici 😀. Mne a urcite aj vela inym zenam, je ukradnute ako to vy mate so skolkami v zahranici. A uz, ze si tu pisu zeny o inteligencii a pod. je len ich vec. Aj to je viac k veci, ako tolko prispevkov o zahranici v teme predskolak na Slovensku.

anonym_b31829
24. aug 2026
@sense

@anonym_b31829 a ktorá Gemeinde má také pravidlá? Respn zakazuje odprevadzat dieťa do školy? Ide o elimináciu voznia autom a nie zákaz ,že dieťa nemôže doprevádzat rodic, dokonca ani vozenie autom nie je zakázané, ale apelujú na to aby sa eliminovalo riziko. Ani to nemôžu zakázať sťahovanie. Čo môžu ,že dieťa kvôli sťahovaniu bude meniť školu ,lebo bude patriť pod inú. A keby chces aby chodila pod inú, áno musíš napísať žiadosť a tu ti môžu zamietnuť, ale nie z dôvodu že dieťa by muselo prechádzať cez cestu kadiaľ chodia auta 50km/h.

@sense
Budem len stručná, lebo tú samozvanú mravnostnú kontrolórku @anonym_ad60c5 irituju školské pikošky zo zahraničia.
Takže naši sa mali sťahovať len o 300 metrov v tej istej štvrti, v Kreis 6, a škola kontrolovala limit 50 km/h.

sense
24. aug 2026
@anonym_b31829

@sense
Budem len stručná, lebo tú samozvanú mravnostnú kontrolórku @anonym_ad60c5 irituju školské pikošky zo zahraničia.
Takže naši sa mali sťahovať len o 300 metrov v tej istej štvrti, v Kreis 6, a škola kontrolovala limit 50 km/h.

@anonym_b31829 to u nas by nemohol chodit nikto do skoly 😂

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_d20d39

@anonym_d20d39 tam ako pristahovalec musí držať pusinku, tak sa ventiluje tu. Klasika MK, nevšimla si si?

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_b31829

@sense

@anonym_b31829 mňa nič neirituje. Mňa absolútne nezaumaku zákony aké máte vy tam u teba v tramtarii. U nás raz taký zákon platí, tak tu aspoň nemudruj, co sa tebe nepáči. Ty ti nežijes. Ja sa nestatam do tvojej krajiny, co je tam chore, ty sa nestaraj do mojej.
Ešte tu čakám príspevky od tradičných sufrazetiek, ze je to chudera co nemá na dovolenku a závidí alebo podobne bonmoty.

anonym_2ad5dd
24. aug 2026

@anonym_6593f8 Ten link co si tu dala, hovori o ospravedlneni z dovodu choroby alebo urazu. Presne na toto sa autorka nepyta. Pyta sa na dovolenku.

sense
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_d20d39 tam ako pristahovalec musí držať pusinku, tak sa ventiluje tu. Klasika MK, nevšimla si si?

@anonym_ad60c5 keby pozná zákon ,tak si tie ústa môže otvoriť aj v zahraničí, rovnako ako aj to ktorý zákon či predpis má prednosť pred iným. To že veľa cudzincov, dokonca ani známosti zákon neovládajú je druhá vec a je jedno v ktorej krajine

abbey1
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@abbey1 🤣🤣🤣🤣 tak keď niekto je za dodržiavanie pravidiel, tak je automaticky neslušny a neinteligentny? Ale ty tu na fóre mas viac takychto periel, takže niet sa čomu čudovať. Ešte sa tu niektoré stazujte na generáciu mladých aki su nezodpovedni a podobne. Jaj, ci oni iba neohnu chrbát a nenechajú sa sikanovat, zabudla som

@anonym_ad60c5 Nie, zjavne si opäť nepochopila. Ty sa tu, napriek vraj dodržiavaniu pravidiel a pravidelnej školskej dochádzke, vyjadruješ nie veľmi slušne a určite nie inteligentne na adresu iných žien. Čiže u teba chodenie do školy ten vzdelávací a výchovný účel nesplnilo

abbey1
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_ad60c5 A ako inak, píšeš anonymne. Ani len kúsok odvahy v sebe nemáš, aby si písala pod svojim nickom. 🙂