icon

Ako riešiť fotenie detí v škôlke?

syska96
Dnes o 11:56

Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂

Strana
z2
oceanahory
Dnes o 13:09
@martinka17

V synovej škole boli rodičia jedného chlapca striktne proti foteniu. Podľa toho čo ideš - asi v rovnakej miere ako ty. Dieťa vystupovalo s celotvarovou maskou na tvári a na spoločných akciách, kde sa fotili, muselo stať mimo detí, nakoľko rodičia netolerovala ani náhodne foto z boku.

@martinka17 Paneboze...chuda dieta 😒

januska12323
Dnes o 13:12

Najlepšie spravíš keď sa opýtaš v škôlke. Úplne ustrážiť sa to dá jedine vtedy keď dieťa vystupovať nebude alebo bude mať celý čas zakrytú tvár. Alebo žiadne fotky pre všetkých, čo dúfam nechceš.

anonym_e5b08b
Dnes o 13:12
@martinka17

V synovej škole boli rodičia jedného chlapca striktne proti foteniu. Podľa toho čo ideš - asi v rovnakej miere ako ty. Dieťa vystupovalo s celotvarovou maskou na tvári a na spoločných akciách, kde sa fotili, muselo stať mimo detí, nakoľko rodičia netolerovala ani náhodne foto z boku.

@martinka17 tak to je uz megachore, byt uz paranoidny obsedant je riadne mimo, chudata deti

anonym_3c2bf1
Dnes o 13:14
@syska96

Dakujem za komentáre k veci 🙂 maminkám ktoré ma nazvali prepatou a strelenou prajem, aby ich dieťa nebolo niekde zavesené na dar*weboch alebo v hľadáčiku nejakých bláznov vďaka fotkám zo školy a škôly, ale asi kým to človek nezažije na vlastnej koži tak to nepochopí.

@syska96 ty si na hlavu 🤣🤣

anonym_87c34e
Dnes o 13:16

Tak ti poviem že učiteľky si z toho aj tak prd robia. moje dieťa chodí na špec. školy a učiteľka nám bežne fotí dieťa, alebo dokonca dala fotiť profi fotogr. Foto nám dala posledný deň v škole - našli sme si ho v taške. Kto zaplatil foto? asi z našich eur, však mesačne dávame eurá a ešte nikdy nám to nebola schopná zosumarizovať čo ona za tie e kupuje.

anonym_1fb2af
Dnes o 13:19

Zabranis tomu jedine tak, ze tvoje dieta nebude vystupovat. Ty mas poziadavky, takze TY sa musis prisposobit.

anonym_cb505d
Dnes o 13:22

@syska96
To je jednoduche😆 chod na Etsy a za 9.50 kup hidjab

anonym_e484cc
Dnes o 13:23

jedine poistenie je ze sa rvoje dieta tychto akcii nezucastni. Inak so zaujimavosti ako mas poistene ked ste na dovolenke alebo obycajnom vylete aby sa tvoje dieta nahodou neocitlo na nieciej fotke??? zvykni si na to ze kazdy je na nieciej fotke a ver ze ty ludia vas tam nechcu mat len sa im vpletiete do zaberu

anonym_3af92d
Dnes o 13:23

@syska96 Mňa informovali, že dieťa na takýchto vystúpeniach nebude, lebo nedokážu zaručiť, že si ho niekto neodfotí, nezverejní a aj oni by radi zverejnili takéto foto napr. v regionálnych novinách, takže pre nich je jednoduchšie, keď dieťa nie je súčasťou programu. Na nácviky chodiť mohlo, vystupovať nie.

anonym_e5cff0
Dnes o 13:37
@patrike

Nasadis mu pred akciou papierove vrece s dierami na oci. Vybavene.

@patrike burka je praktickejšia

petronelag
Dnes o 13:45

@syska96 Ja som toto nerobila, syn mal dosť fotiek zo škôlky aj školy, z výletov, aj z krúžku.

anonym_d0be5c
Dnes o 13:51
@anonym_67649a

v skolke kam chodili moje deti bolo tiez jedno take dievcatko, ktoreho rodicia nesuhlasili, tak ju vzdy vyclenili z aktivit, co sa jej samozrejme nepacilo
takze necakaj, ze tvoje dieta bude niekde vystupovat, pre ucitelky je to komplikacia, a toto je najlahsie riesenie, ale ako to zoberie tvoje dieta?

@anonym_67649a tiež poznám takú prípad, to dievča malo z toho komplexi, kvôli vyčleneniu s ňou chodili k psychológovi, neskôr ju z našej školy preložili na inú školu

anonym_a9c08b
Dnes o 13:59

Myslim ze vacsia sanca je, ze si ju nejaky uchylak odfoti aj sam na ulici, ked sa mu zapaci.

anonym_b49210
Dnes o 14:11

Vždy máme v ročníku jedno takéto dieťa, resp. rodičov. Dieťa sa nezúčastňuje spoločných aktivít. žiadne besiedky, žiadny program, ani výlety, neberieme ju, lebo sa robia všade fotky a rešpektujeme rozhodnutie rodičov. Takisto ich nefotíme na koncoročných spoločných fotkách, nie sú na vystúpeniach, na mikulášovi apd.

beata_k
Dnes o 14:19

@syska96 Tiez sa mi otvara noz vo vrecku ked si rodicia hromadne tocia deti. Ale neurobis s tym nic.

bosorkabb
Dnes o 14:25

Tento nesúhlas sa týka výlučne fotiek,videii ktoré robí MŠ a uverejňuje na svojej stránke.
Ak si vystúpenie natáča iná osoba ( a ver že ich bude dosť) za to už učiteľka nezodpovedá. Veď logicky ani nemôže.
Mám 3 deti a vždy na vystúpení natáča/ fotí 90% rodičov.
To isté kostol,domov dôchodcov a podobne.
Ak nechceš aby sa objavila na takýchto záberoch tak jediné riešenie je aby tam nešla.
To nepíšem v zlom ale ľudia proste točia/ fotia a zdieľajú. Niekto v rámci rodiny iný aj ďalej.

oceanahory
Dnes o 14:30
@beata_k

@syska96 Tiez sa mi otvara noz vo vrecku ked si rodicia hromadne tocia deti. Ale neurobis s tym nic.

@beata_k To si vazne rodic nemoze urobit uz ani zaznam o svojom dietati z hromadneho vystupenia? 🤯 Mne je napr. suma fuk dieta ineho, ale spomienku o tom, ako recituje svoju pasaz moje dieta si teda spravim a to, ze vedla neho akurat bude stat nejaka Marienka, ktorej mamina zije v nejakej inej dimenzii, je mi teda uplne ukradnute!

sardinka32
Dnes o 14:44

Ty chceš, aby aj koza ostala celá a aj vlk sýty. Tomuto učiteľky nie sú schopné zabrániť, takže musíš počítať s tým, že ak nechceš, aby si Tvoje dieťa niekto nepriamo kameroval alebo fotil, nemôže sa zúčastniť hromadnej akcie. A je to, myslím si, fér. Ty máš svoj postoj a nemôžeš nútiť iných, aby ho rešpektovali, keď je tam 98 percent tých, ktorým to nevadí. Ale ako si povedala, opýtaj sa učiteliek, pretože to jediné má pre Teba výpovednú hodnotu.

beata_k
Dnes o 14:46
@oceanahory

@beata_k To si vazne rodic nemoze urobit uz ani zaznam o svojom dietati z hromadneho vystupenia? 🤯 Mne je napr. suma fuk dieta ineho, ale spomienku o tom, ako recituje svoju pasaz moje dieta si teda spravim a to, ze vedla neho akurat bude stat nejaka Marienka, ktorej mamina zije v nejakej inej dimenzii, je mi teda uplne ukradnute!

@oceanahory Ked si najdes svoje dieta na FB pod cudzim uctom, tak si mozeme popisat. Ver, ze ti to suma fuk uz nebude. A vies ako o tom viem? Cudzi clovek mi tam spoznal moje dieta.

anonym_cb505d
Dnes o 14:54
@beata_k

@oceanahory Ked si najdes svoje dieta na FB pod cudzim uctom, tak si mozeme popisat. Ver, ze ti to suma fuk uz nebude. A vies ako o tom viem? Cudzi clovek mi tam spoznal moje dieta.

@beata_k
Jednoducha odpoved home schooling zavri doma a ty uc

anonym_dcecfc
Dnes o 14:54

U nás takéto dieťa nevystupuje. Rodičia sú oboznámení vopred. Môžete sa oháňať jeho právom zúčastniť sa. Bohužiaľ pre vás nik nezakáže iným rodičom fotiť si, či natáčať vystúpenie a zdieľať svoje fotografie s inými na rôznych sociálnych sieťach. Naviac je to informácia, ktorá sa s inými nezdieľa - nik v triede nevie, že ty nesúhlasíš s fotením. Rozumiem tvojej snahe chrániť svoje dieťa pred digitálnymi predátormi, ale rozumiem aj iným rodičom, ktorí sa chcú pochváliť celému svet. Buď to zakceptuješ alebo vyčleníš dieťa z kolektívu a patrične mu to doma vysvetlíš. Inak to nepôjde.

silvia2909
Dnes o 14:55

Je mi ľúto takýchto detí.. neviem si predstaviť čo sa odohráva v hlave dieťaťa keď sa nemôže zúčastniť vystúpenia, keď sa všetky deti idú fotiť a on musí byť jediný bokom. Môj osobný názor je, že riziko, že jeho fotku by si našla na darkwebe je omnoho nižšie ako riziko, že mu ty ako jeho rodič spôsobis traumu.to už si ho radšej nechaj doma🙂

oceanahory
Dnes o 14:56
@beata_k

@beata_k A ten clovek umyselne natocil tvoje dieta, pridal na FB a napisal, toto je Evicka, dieta Beatky? 😅 Pochybujem...Popravde, ani ja nepridavam ziadne taketo videa na socielna siete, ale ak by niekto tocil a pridal na FB vystupenie svojho dietata a moje dieta sa tam tiez niekde objavi, tak mi je to uplne ukradnute! (Asi tak, ako 99% ludom, co to pozeraju...) Nejakeho uchylaka pochybujem, ze zaujima video recitujucich deti na Vianocnej besiedke 🥴, to si uz to dieta sam odfoti v parku, kupalisku a pod...

beata_k
Dnes o 14:59
@oceanahory

@beata_k A ten clovek umyselne natocil tvoje dieta, pridal na FB a napisal, toto je Evicka, dieta Beatky? 😅 Pochybujem...Popravde, ani ja nepridavam ziadne taketo videa na socielna siete, ale ak by niekto tocil a pridal na FB vystupenie svojho dietata a moje dieta sa tam tiez niekde objavi, tak mi je to uplne ukradnute! (Asi tak, ako 99% ludom, co to pozeraju...) Nejakeho uchylaka pochybujem, ze zaujima video recitujucich deti na Vianocnej besiedke 🥴, to si uz to dieta sam odfoti v parku, kupalisku a pod...

@oceanahory Nastastie nie je mojou ulohou ti vysvetlovat o bezpecnom spravani na internete. Mne je uuuplne jedno, co urobis so svojim dietatom.

beata_k
Dnes o 15:00
@anonym_cb505d

@beata_k
Jednoducha odpoved home schooling zavri doma a ty uc

@anonym_cb505d Nevidim na to dovod. Ty si rob so svojim dietatom na FB, co chces. Ine do toho netahaj. Dik

bosorkabb
Dnes o 15:01

Inak áno iný rodičia nemajú ako vedieť že tvoje dieťa sa nesmie natáčať/ fotiť.
Dcéra mala takú spolužiačku a teda nezúčastnila sa žiadneho vystúpenia ani rozlúčky na konci roka.

oceanahory
Dnes o 15:01
@beata_k

@oceanahory Nastastie nie je mojou ulohou ti vysvetlovat o bezpecnom spravani na internete. Mne je uuuplne jedno, co urobis so svojim dietatom.

@beata_k Vazne? Predchvilkou sa ti este "nozik otvaral vo vrecku" z inych rodicov 🥴, takze az tak jedno ti to asi nie je....

beata_k
Dnes o 15:04
@oceanahory

@beata_k Vazne? Predchvilkou sa ti este "nozik otvaral vo vrecku" z inych rodicov 🥴, takze az tak jedno ti to asi nie je....

@oceanahory A otvara sa mi nadalej. Ty si so SVOJIM rob co chces. Co na je na tom k nepochopeniu? 🤷

oceanahory
Dnes o 15:12
@beata_k

@oceanahory A otvara sa mi nadalej. Ty si so SVOJIM rob co chces. Co na je na tom k nepochopeniu? 🤷

@beata_k K nepochopeniu mi je to, ze v dnesnej dobe v niekom vyvola uplne bezny spolocensky jav taku agresiu voci cudzim ludom, "ze sa mu otvara vo vrecku noz", iba preto, lebo nesuhlasi s rozhodnutim vacsiny zucastnenych. To ty by si hlavne mala riesit iba seba a svoju rodinu, ak sa ti nieco nepaci, nech sa paci, mozete sa doma zatvorit, ale je sebecke ocakavat, aby sa vacsina prisposobila k tvojim ocakavaniam 🤦.

Strana
z2