icon

Ako riešiť fotenie detí v škôlke?

syska96
20. sep 2026

Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂

anonym_901315
21. sep 2026
@natalka13

@anonym_901315 aj si videla to video?
uplne iny pripad o akom pise autorka

@natalka13 si čítaj čo písala a linky pozri, otvor oči a vnímaj že všade vo svete to už je zakázané len na SK si škôlky/školy robia PR na bezpečnosti a práve na súkromí našich detí.

natalka13
21. sep 2026
@yanni

@natalka13 Ano ide o sukromne Video ale na vystupeni, ktore zorganitovala skolka. V DE je taketo dieta na spolocnych akciach vylucene. No Pech, Mamicka bedovolila.- moze decko revat Kolko chce.

@yanni ja som proti pridavaniu deti na soc.siete. tu na koni je to des.
ale nik ma nebude na dni matiek obmedzovat v tom aby sommsi nemohla urobit video z vystupenia.

lienka.7
21. sep 2026
@mondolina

@minenkaa
aha takže to je logika že 20 detí sa chce fotiť , jedno nie, tak zakážem všetkým 🤣

@mondolina presne 🤣🤣🤣 a všetci uchylaci čakajú na detské tablá škôlkach aby si na dark weby vyhliadli svoje obete 🤦‍♀️ toto je ale ze fakt cez.

julish
21. sep 2026

@syska96 velmi ti fandim, je sialene, ako rodicia za chvilku dopaminoveho blaha dokazu davat na internet fotky svojich najzranitelnejsich. Ludia asi fakt nemaju povedomie o tom, co sa deje s ich datami

taktotedanie
21. sep 2026
@anonym_ac072e

@anonym_901315 To, ze si niekto odfoti svoje dieta na vystupeni neznamena, ze ho rovno cape na internet. Ved treba aj rozlisovat, ze su aj ludia, co si uchovavaju videa len pre seba a svoju rodinu. A tiez nie som za to, aby to niekto hadzal na net. Ale zas si nenecham ani kecat, ci mozem babke natocit vnuka ako vystupuje (natacam tak, aby tam bol prevazne zaber na moje dieta a ak aj natocim vsetky, tak to na net nehadzem).
@taktotedanie Tak ale ten pedofil by si jej dieta asi nenasiel tak, ze kdesi zazrel video z besiedky. Ona hadzala na siete svoje fotky z dovolenky ,vyletov, predpokladam kvalitne a zblizka. Ved aj tu na koniku su take, co denne musia postnut svoje dieta pekne zblizka. To, ktore tu casto vidim si myslim, ze je v nejednom pocitaci na Slovensku a svete. Ja som sa nasla s detmi na fotkach z nejednej dedinskej akcie. Tak bud budem sediet doma alebo ratam s tym, ze niekde v dave nas ktosi odfoti.

@anonym_ac072e to, ze si niekto odfoti alebo natoci dieta na besiedke tomu autorka hold nezabrani, ved to bolo napisane aj vyssie v komentaroch a to je pochopitelne, ked to tak autorke vadi hold nech s dietatom nikam nechodi 🤷🏻‍♀️ tiez nemam podpisany suhlas v skolke avsak toto ovplyvnit neviem takze to neriesim.. a ano, bola akcia kde boli fotene deti a upozornila som fotografa, nech pred tvar mojho dietata da nehaky obrazok pri zverejnovani a nemal s tym absolutne ziadny problem, po tejto kojej prosbe sa zrazu pristavili dalsie 3 mamky, ktore o to poziadali, vraj sa ako prve hanmbili ist 🤷🏻‍♀️ vsetko je to o komunikacii medzi ludmi
A nevies kto co vycapi na net
Tento pribeh davam aj ako varovanie
A ano aj tu na MK ked mi vyskoci nejaka taka fotka ide mi rozum stat , preto som sa o pribeh podelila zas a znova
Chranme si deti na internete 🍀

mondolina
21. sep 2026
@lienka.7

@mondolina presne 🤣🤣🤣 a všetci uchylaci čakajú na detské tablá škôlkach aby si na dark weby vyhliadli svoje obete 🤦‍♀️ toto je ale ze fakt cez.

@lienka.7
vidíš, nevysvetlíš🙈

taktotedanie
21. sep 2026

A vacsinou ked su taketo “benevolentnejsie” matky alebo tie co to neriesia, to sa staci pozriet na ich profily, co zverejnuju….aj nad tym sa mi vie rozum pozastavit a potom sa necudujem ich postoju, vtedy tazko vysvetlovat 🤷🏻‍♀️

anonym_e65c45
21. sep 2026

Podľa mňa nieje problém fotka,video ale ze si to rodičia vycapuju vselikde na net
To by som zakazala- pridávať detské fotky na sociálne siete

anonym_e50167
21. sep 2026

Páči sa mi tvoj postoj. Ani ja nesúhlasím s uverejňovaním fotiek deti na internete. Nie je to správne. Som rada že chránis svoje dieťa a mas rozumný postoj. Myslím ale že tých akcii kde budú deti tancovať vystupovat a podobne sa nemusíš až tak obávať v kolektíve dieťa zapadne ak ho iný rodičia vyslovene neoznacia nikto nebude vedieť že toto je tvoje dieťa. A keby aj zverejnili takéto spoločne video každá sláva trvá 15 minút. Koľko krát si niekto takéto fotky a videá pozrie? Možno pár krát.

anonym_3dba7e
21. sep 2026

Nemam dieta v skolke, takze uplne neporadim ohladne tohoto, len som chcela k tej nasej mentalite. Boli sme v lete v Anglicku a tam pri vstupe na detske ihrisko bolo pisane, ze pre ochranu deti nie je povolene zhotovovat fotografie. Aj bol na ihrisku personal, ktory dohliadal na poriadok Odfotila som si svoje dieta tak, aby bol detail len nanho a davala som pozor, aby som v zabere podla moznosti nemala ine dieta. Ked sa moje dieta tocilo na kolotoci s inymi, mamicka sa ma slusne opytala, ci by si mohla natocit svoje deti aj s mojim, samozrejme som suhlasila, nebudem jej kazit domace video, aj ked ja svoje dieta na internet inak nedavam. To len slovenska sedlac ma vsetko inak ..

gabrielkaa
21. sep 2026

Ja som teda za opatrnost zverejnovania fotografii na internete, ale neviem si predstavit, ze by som pozerala webstranku gymnazia mojej dcery a projekty skoly by neboli dokumentovane fotografiami deti, ucitelov atd...velmi divne.

anonym_a286f4
21. sep 2026

Chapem, ze sa bojis a tato doba ta v tomto asi aj tlaci, aby si bola opatrnejsia.... aj ja netuzim po tom, aby bolo niekde na fotkách moje dieta. Aj ja nechcem, aby ju niekto cudzi fotil a ukazoval dalej, alebo natacal atd. No vzdy si kladiem otazku, ako zabezpecim napriklad to, ze si ju potajomky na detskom ihrisku, v nakupnom centre, na ulici, na kupalisku, na dovolenke pri mori atd. atd. nikto nenafoti? Ludia robia fotografie hocikde a robi ich hocikto. Dnesne mobily maju take zoomy, ze toto individuum moze byt aj niekolko desiatok metrov od teba! a urobi taku fotku, ze dovi! Na ihrisku fotia rodicia svoje deti a tvoje do záberu prebehne - co povies tomu rodicovi? Vymazte si to? Asi nie. Prepac, ale musim ti napisat pre tvoj mentalny klud, oddychni si a pusti to z hlavy <3 Naozaj. Lebo sa z toho vsetkeho, nad cim chces mat kontrolu a nemozes, zblaznis. Take it easy....

lienka.7
21. sep 2026
@mondolina

@lienka.7
vidíš, nevysvetlíš🙈

@mondolina ja svoje deti nikde nezverejňujem, ale fakt nechápem, z akého dovodu by som si nemohla urobiť ci uz fotky alebo video co ja viem z vianocnej besiedky? Mňa ani moju rodinu akekolvek iné dieta nezaujíma. Ide mi len a len o moje dieta a spomienky pre neho do budúcna. Pokial sa to autorke nepáči, nech tam svoje dieťa nedáva alebo ako tu už bolo napísané, nech jej dá na hlavu kuklu (co ja osobne považujem za extrém, ale budis). Plus tiež nech sa nefoti na akekolvek spoločne fotky. Vsak pani učiteľka jej to normalne vysvetli. Keď sa budu ostatne deti fotiť, povie jej Natálka ty sa fotiť nebudeš, lebo tvoja mamička si to nepraje a vybavene. Lebo ono nejake tie práva mame predsa všetci.
A na tejto diskusii je presne vidieť to, ze žiadny extrém nie je dobrý (extrémny exibicionizmus vs. extremna paranoja)

gerrwie_girl
21. sep 2026

Je to tvoja vec, ale dcéra na to doplati, dost možné ze sa jej budu spolužiaci smiať :( .

anonym_35efb0
21. sep 2026
@anonym_901315

@minenkaa deti sú vyčleňované škôlkou/školou a ozaj smutné, že kvôli PR pre škôlku/školu deti trpia. Potreba natáčať si svojich žiakov a capať to na internet je chorá a novodobá choroba. Tu pekne vidno ako škôlke/škole naozaj na deťoch záleží, lebo len skutočný debil, dnes nevníma čo sa deje. Reálne to vnímam tak, že školské inštitúcie síce vedia čo sa deje, ale hrozba ujmy ich žiakov a rodín im je skutočne ukradnutá. Žijú len pre príjem, prestíž a nie pre deti.

@anonym_901315 To nie je PR skolky,ale o tom,ze skolka takto rodicom prezentuje,co pocas dna robili. Mali sme vlastnu FB stranku skolky/ skoly a tam ucitelky pridavali fotky z akcii. Napr.aj zo SVP. Mna ako mamu to potesilo,deti si tie fotky tiez radi pozeraju. Neviem si predstavit,ze sa ma dieta opyta "A ja som kde?" a ja mu poviem,ze ty v rohu,lebo som nechcela,aby si sa fotil a uchylaci si nad tebou honili🙈 Ziaden extrem nie je dobry,ale detom takto zarabate na uzkosti do buducna,lebo v kazdom budu vidiet nebezpecenstvo. Mna nasi cele detstvo takto strasili. Nemohla som ist do tabora s kamoskami,lebo urcite ma tam niekto znasilni,ani sama busom s nimi,ani dalej od domu,lebo vsade by ma prepadli,uniesli,zabili. Vysledok? Mam celozivotne nevyliecitelne uzkosti. Dakujem,toto by som svojmu dietatu nikdy neurobila. Opatrnost je na mieste,ale tieto paranoje,ako kazdy striehne prave na vase dieta, uz nie.

anonym_147f42
21. sep 2026

Vsetkym maminkam zijucim v bubline ktore presne vedia ake fotky sa nachadzaju na darkwebe alebo ktore vedia s istotou povedať co sa pedofilom paci odporucam napr pozrieť reportaz ktoru o tom robila Kovesova...bol tam odbornik ktory popisoval preco je prave dnesna doba AI taka nebezpecna. Pedofil vobec nepotrebuje fotku vasho dietata v plavkach...staci mu mozno nejaké pekne copate dievčatko a jeho tvar a AI uz urobi svoju robotu...

anonym_ae7630
21. sep 2026
@anonym_35efb0

@anonym_901315 To nie je PR skolky,ale o tom,ze skolka takto rodicom prezentuje,co pocas dna robili. Mali sme vlastnu FB stranku skolky/ skoly a tam ucitelky pridavali fotky z akcii. Napr.aj zo SVP. Mna ako mamu to potesilo,deti si tie fotky tiez radi pozeraju. Neviem si predstavit,ze sa ma dieta opyta "A ja som kde?" a ja mu poviem,ze ty v rohu,lebo som nechcela,aby si sa fotil a uchylaci si nad tebou honili🙈 Ziaden extrem nie je dobry,ale detom takto zarabate na uzkosti do buducna,lebo v kazdom budu vidiet nebezpecenstvo. Mna nasi cele detstvo takto strasili. Nemohla som ist do tabora s kamoskami,lebo urcite ma tam niekto znasilni,ani sama busom s nimi,ani dalej od domu,lebo vsade by ma prepadli,uniesli,zabili. Vysledok? Mam celozivotne nevyliecitelne uzkosti. Dakujem,toto by som svojmu dietatu nikdy neurobila. Opatrnost je na mieste,ale tieto paranoje,ako kazdy striehne prave na vase dieta, uz nie.

@anonym_147f42 a ako zabráni tomu pedofilovi aby si jej dieta neodfotil napr.cez skolsky plot alebo hocikde niekde inde? A ked už sme pri tom, prečo práve jej dieta? Ci trosku paranoja, ako pise vyššie
@anonym_35efb0 ?

oskvarka
21. sep 2026
@anonym_3dba7e

Nemam dieta v skolke, takze uplne neporadim ohladne tohoto, len som chcela k tej nasej mentalite. Boli sme v lete v Anglicku a tam pri vstupe na detske ihrisko bolo pisane, ze pre ochranu deti nie je povolene zhotovovat fotografie. Aj bol na ihrisku personal, ktory dohliadal na poriadok Odfotila som si svoje dieta tak, aby bol detail len nanho a davala som pozor, aby som v zabere podla moznosti nemala ine dieta. Ked sa moje dieta tocilo na kolotoci s inymi, mamicka sa ma slusne opytala, ci by si mohla natocit svoje deti aj s mojim, samozrejme som suhlasila, nebudem jej kazit domace video, aj ked ja svoje dieta na internet inak nedavam. To len slovenska sedlac ma vsetko inak ..

@anonym_3dba7e bolo tam vyslovene napísané že nie je povolené zhotovovať fotografie ale ty si si napriek tomu fotografiu urobila a iná matka zhotovavovala video? Ako chápem že ste rešpektovali ochranu súkromia iných detí ale napriek tomu ste porušovali pravidlá na Tom ihrisku... Veď dnes má mobil každy po ruke vie si za deň spraviť toľko digitálneho materiálu že nemyslím že je potrebné zhotovovať fotografie tam kde je to vyslovene zakázané. Za mňa osobne ste sa obe nechovali ok ...a to ako úplne chápem že matka si chce spravit záznam vianočnej besiedky aby ho na návšteve ukázala babke a svokre a manželovi ak tam nebol... Na čo je potom dobrý taký zákaz... Ak by to malo byť na to aby ste si fotili len svoje deti prípadne zdvorilo požiadali o súhlas iných rodičov tak tam podľa mňa bude napísané presne to.
Ja nie som za extrémy a súhlasy dávam ale vždy sa opýtam na zvyklosti tej ktorej organizácie čo teda s tými fotkami bude ...či bude na nástenke v budove alebo na FB ..lebo a tým FB mám aj ja trochu problém a inými ... A aj tak sa tam moje dieťa občas vyskytne ale ako som už spomenula málokedy a v zlej kvalite ...ale už sa mi stalo že mi to niekto iný povedal ..skôr z hrdosti a pozitívne ale mala som z toho skôr zmiešané pocity ako hrdosť...že niekto iný mal chuť moje dieťa zavesiť na FB

sussie1
Autor odpoveď zmazal
anonym_3dba7e
21. sep 2026
@oskvarka

@anonym_3dba7e bolo tam vyslovene napísané že nie je povolené zhotovovať fotografie ale ty si si napriek tomu fotografiu urobila a iná matka zhotovavovala video? Ako chápem že ste rešpektovali ochranu súkromia iných detí ale napriek tomu ste porušovali pravidlá na Tom ihrisku... Veď dnes má mobil každy po ruke vie si za deň spraviť toľko digitálneho materiálu že nemyslím že je potrebné zhotovovať fotografie tam kde je to vyslovene zakázané. Za mňa osobne ste sa obe nechovali ok ...a to ako úplne chápem že matka si chce spravit záznam vianočnej besiedky aby ho na návšteve ukázala babke a svokre a manželovi ak tam nebol... Na čo je potom dobrý taký zákaz... Ak by to malo byť na to aby ste si fotili len svoje deti prípadne zdvorilo požiadali o súhlas iných rodičov tak tam podľa mňa bude napísané presne to.
Ja nie som za extrémy a súhlasy dávam ale vždy sa opýtam na zvyklosti tej ktorej organizácie čo teda s tými fotkami bude ...či bude na nástenke v budove alebo na FB ..lebo a tým FB mám aj ja trochu problém a inými ... A aj tak sa tam moje dieťa občas vyskytne ale ako som už spomenula málokedy a v zlej kvalite ...ale už sa mi stalo že mi to niekto iný povedal ..skôr z hrdosti a pozitívne ale mala som z toho skôr zmiešané pocity ako hrdosť...že niekto iný mal chuť moje dieťa zavesiť na FB

@oskvarka presne znenie toho zakazu ti uz nepoviem, ale islo tam o ochranu sukromia deti. Ked si odfotim svoje dieta na takej hojdacke, aku som inde este nevidela, dodrziavam zmysel nariadenia a umysel chranit pravo, ktore bolo dane. Aj ked ma mamicka poziada, ci moze urobit video s mojim dietatom. Je to proste normalne

anonym_f40a5e
21. sep 2026

@syska96 my sme nesúhlasili so zverejňovaním fotiek a aj tak to robili. nesúhlasila som ani v škole a aj tak to robia

anonym_1eae59
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k 😅 Toto su uplne prehnane nazory! Fotka mojho syna upravena v chate, ktora sa bude na neho minimalne podobat, bude na FB vyralnou iba vtedy, ak si za to aj zaplatis, v podstate by sa nikdy k nam ani nedostala, maximalne ak ma na nu navedies ale ani to by sa ti nepodarilo, lebo na FB ma ani nenajdes 😅...inak to bude iba nejaky kratky a bezviznamny cin poruseneho jedinca. 🥴 Ja osobne okrem obcasneho pridania nejakej fotky mojho syna na MK nikde inde nic nezverejnujem, nemam IG a FB pouzivam iba pracovne, ci sledovanie roznych pre mna zaujimavych stranok. Aby sme neplietli hrusky s jablkami, ja tiez nie som za, aby sa cielene na dennej baze pridavali fotky deti na socialne siete, ale ved toto ani nie je podstata tejto diskusie!!
Tvoje nazory su total paranoidne, bavime sa tu o rodicoch, co si pridaju nieco o svojom dietati, tvoje sa tam tiez objavi, podotykam nie cielene a tebe sa otvara nozik vo vrecku? 🤯

Tato upravena fotka je sice "krasna" (i ked manzela mam viacej sexy 😎), ale neodzrkadluje nic, ani nase tvare a vlastne a keby aj, nikde okrem MK by si tuto fotku ani nevedela dohladat...a mozno na tej fotke ani nie sme my, co ty vies 😅. Proste viem, ze NIKOHO nezaujima!

Btw rovno ju nahlasujem za zneuzitie fotky 😉...takze tu dlho asi nebude a nestane sa ani vdaka tebe vyralnou 😁

@oceanahory posobila si normalne s tym jedkom a vyletmi, ale toto hadanie... nechapem naco sa hadas, ved sa treba respektovat, ty ked chces zdielaj svoje dieta a nes aj nasledky. A ten kto nechce zdielat, nech nezdiela a nesie nasledky. Bodka.

doda3103
21. sep 2026

Dcéra je síce už na Zs ale máme v triede jedno dieťa čo má nesúhlas zo zverejňovaním fotiek. Triedna mamičke hneď povedala,že bude vyčlenení pri fotkách a ktovitach ktoré sa budú dávať na školský web. Nebola nadšená a že prehodnotia ešte tie súhlasy

anonym_c0cece
21. sep 2026

@syska96 my sme tiež nedali súhlas so zverejnením fotografií dieťaťa na sociálnych sieťach. Samozrejme keďže sme boli prví kto nesúhlasil tak učiteľky nevedeli čo a ako. Takže u nás to bolo tak, že fotiť ho samozrejme mohli, fotky posielali rodičom prostredníctvom aplikácie. A na sociálnych sieťach dieťaťu zakryli tvár. Kde sa chce tam sa riešenie nájde. Dieťa nebolo vyclenovane z kolektívu ani z akcií či vystúpení, problém mala jedna učiteľka, ktorá ho posielala preč keď fotila detí, ale tú si riaditeľka upratala sama, keď to raz videla.

anonym_ae7630
Včera o 03:44
@anonym_c0cece

@syska96 my sme tiež nedali súhlas so zverejnením fotografií dieťaťa na sociálnych sieťach. Samozrejme keďže sme boli prví kto nesúhlasil tak učiteľky nevedeli čo a ako. Takže u nás to bolo tak, že fotiť ho samozrejme mohli, fotky posielali rodičom prostredníctvom aplikácie. A na sociálnych sieťach dieťaťu zakryli tvár. Kde sa chce tam sa riešenie nájde. Dieťa nebolo vyclenovane z kolektívu ani z akcií či vystúpení, problém mala jedna učiteľka, ktorá ho posielala preč keď fotila detí, ale tú si riaditeľka upratala sama, keď to raz videla.

@anonym_c0cece a prečo ja mam mat fotky zničené nejakými smajlami kvôli tvojmu dietatu? Jaj, to ta uz asi nezaujíma, vsak? Lebo teba fotky nezaujímajú. Cize nemáš ani jednu jedinú fotku tvojho dietata zo školy? Myslím teraz z nejakej besiedky, karnevalu a pod.? Smutné.
Riešenie je dat ju bokom. A tiež potom nezucastnovat sa spoločných aktivít. Jednoduché. Lebo ver tomu, ze mňa nezaujíma, co si ty praješ. Presne tak isto ako teba, co si prajem ja.

anonym_057b1a
Včera o 04:20

@syska96 len ma zaujíma, ako by si to riešila v prípade, ak by tvoja dcéra bola druhá Chladoňová, alebo Fialková. To zakážeš televízii, aby ju nedávali v prenose, alebo aby ju neuverejnili v novinách? A tam dokonca majú aj meno. Na fotkách a záznamoch nie sú mená detí, ani adresy rodičov. Škola ju zverejňovať nebude. Jej tvár prelepí nejakým slniečkom. Na videách nebude, pretože ju nebudú zapájať do takýchto aktivít. To, čo natočia druhý rodičia, to už si musíš poriešiť s nimi.

natalka13
Včera o 04:37
@anonym_901315

@natalka13 si čítaj čo písala a linky pozri, otvor oči a vnímaj že všade vo svete to už je zakázané len na SK si škôlky/školy robia PR na bezpečnosti a práve na súkromí našich detí.

@anonym_901315 v tejto teme ide o nieco uplne ine. Ide o SUKROMNE videa rodicov.

anonym_ae7630
Včera o 05:13
@natalka13

@anonym_901315 v tejto teme ide o nieco uplne ine. Ide o SUKROMNE videa rodicov.

@natalka13 predpokladám, že potom autorkina dcéra ani nikde verejné nevystupuje, nechodí na žiadne krúžky a pod.... lebo aspoň u nás deti zo škôlky bezne vystupuju na rôznych dňoch obce, aj keď škola mala výročie a pod. Autorka by tam v opačnom prípade behala ako zmyslov zbavená ze uchylovia nenatacajte a nefotte moju dcéru lebo skonci na dark weboch🤦‍♀️ akoze paranoja ako vysita👌
Asi aj po ulici chodi v tej kukle...

lenka13332
Včera o 05:21

@syska96 a čo keď bude niekto fotiť svoje dieťa na ihrisku a odfotí aj tvoje. Radšej ju daj zo škôlky preč a seďte len doma

klaridka
Včera o 05:47

Ja byť Tebou, nechodím s ňou nikam... prípadne obleč dieťaťu búrku a máš vybavené 👍