Ako riešiť fotenie detí v škôlke?
Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂
Ked si to vyslovene nezelas, vyriesia to jednoducho. Tvoje dieta nebude nikdy vystupovat. Ked potrebujes aby bolo aj takto vyclenene z kolektivu, trvaj na tom, ony sa zariadia podla vasich poziadaviek
@anonym_8fec95 ale co je to za blbosť, ja ako rodič pokiaľ nesúhlasím so zverejnením mám nato podľa zákona právo a učiteľka nemá právo na základe toho vyčleniť dieťa z kolektívu, to je na výpoveď a ani sa nemôže rodičovi vyhrážať.. to kde vy žijete?
Ja byť Tebou, nechodím s ňou nikam... prípadne obleč dieťaťu búrku a máš vybavené 👍
@gerrwie_girl to je ale na učiteľke aby sa nesmiali že?
@klaridka strasne obmedzený komentár od niekoho kto tu nemá foto nemyslíš?
@syska96 a čo keď bude niekto fotiť svoje dieťa na ihrisku a odfotí aj tvoje. Radšej ju daj zo škôlky preč a seďte len doma
@lenka13332 bude tam pobehovať ako zmyslov zbavená aby nikto tam nefotili. Mna osobne keby takáto osoba otravovala, pošlem ju do teplých krajín.
Ona asi okolo dcéry ma natiahnuté dookola sukno keď idú po ulici. Lebo tam si ju môže odfotografovať ktokoľvek.
@anonym_8fec95 ale co je to za blbosť, ja ako rodič pokiaľ nesúhlasím so zverejnením mám nato podľa zákona právo a učiteľka nemá právo na základe toho vyčleniť dieťa z kolektívu, to je na výpoveď a ani sa nemôže rodičovi vyhrážať.. to kde vy žijete?
@linduska86 a ja zase budem trvať na vypovedi pre učiteľku, lebo mam zničené fotky kvôli nejakej premotivovanej matke. Cize väčšina detí keď sa foti, tak sa ma prispôsobovať menšine, ktorá sa nechce fotiť. Tak nech sa nefoti. Ci ako teraz? A učiteľka nikoho nevylučuje, to robí matka, keby si nevedela.
@natalka13 predpokladám, že potom autorkina dcéra ani nikde verejné nevystupuje, nechodí na žiadne krúžky a pod.... lebo aspoň u nás deti zo škôlky bezne vystupuju na rôznych dňoch obce, aj keď škola mala výročie a pod. Autorka by tam v opačnom prípade behala ako zmyslov zbavená ze uchylovia nenatacajte a nefotte moju dcéru lebo skonci na dark weboch🤦♀️ akoze paranoja ako vysita👌
Asi aj po ulici chodi v tej kukle...
@anonym_ae7630 to je jej vec, ona ma problem a na ten sa tu pyta. aj jed je to oroblem malicherny. ked nechce aby si ridicia fotili jej dieta na verejno vystupeni, nech ho tam nepusti.
odpovede aj my sme podpisali ze si neprajeme fotenie deti a pridavanie na stranky skolky jej nepomoze.
@linduska86 a ja zase budem trvať na vypovedi pre učiteľku, lebo mam zničené fotky kvôli nejakej premotivovanej matke. Cize väčšina detí keď sa foti, tak sa ma prispôsobovať menšine, ktorá sa nechce fotiť. Tak nech sa nefoti. Ci ako teraz? A učiteľka nikoho nevylučuje, to robí matka, keby si nevedela.
@anonym_ae7630 ale to nie je premotivovaná matka - a tebe nikto nedal právo ju osočovať. Učiteľ nesmie vylučovať z kolektívu niekoho iba preto, že sa rodič rozhodol, že nechce, aby fotili jeho dieťa /dôvody/ nepoznáš tak láskavo prestaň vyskakovať.
@anonym_c0cece a prečo ja mam mat fotky zničené nejakými smajlami kvôli tvojmu dietatu? Jaj, to ta uz asi nezaujíma, vsak? Lebo teba fotky nezaujímajú. Cize nemáš ani jednu jedinú fotku tvojho dietata zo školy? Myslím teraz z nejakej besiedky, karnevalu a pod.? Smutné.
Riešenie je dat ju bokom. A tiež potom nezucastnovat sa spoločných aktivít. Jednoduché. Lebo ver tomu, ze mňa nezaujíma, co si ty praješ. Presne tak isto ako teba, co si prajem ja.
@anonym_ae7630 treba čítať s porozumením. Ja som nesúhlasila so zverejňovaním fotiek dieťaťa na sociálnych sieťach. Našťastie ty nie si učiteľka a naše učiteľky sú rozumné a rozumejú danému zákonu. To znamená že spoločne fotky, bez zakrytej tváre nám posielali cez aplikáciu. Máme tak veľa fotografií zo škôlky aj ja aj ostatní rodičia a v dobrej kvalite, nie sme odkázaní na to sťahovať si fotografie z FB.
@syska96 a čo keď bude niekto fotiť svoje dieťa na ihrisku a odfotí aj tvoje. Radšej ju daj zo škôlky preč a seďte len doma
@lenka13332 na ihrisku si snáď nefotis dieťa tak aby bolo vidieť tvár cudzieho. To je základná slušnosť normálnych ľudí. Rovnako na kúpalisku a v herničke.
Vám fakt nikomu nepride divne vylúčiť dieta z kolektívu ,preto že rodič si uplatní svoj nárok ktorý je riadne schválený zákonom,len pret,že škôlka sa s ním nevie vysporiadať?
@lenka13332 na ihrisku si snáď nefotis dieťa tak aby bolo vidieť tvár cudzieho. To je základná slušnosť normálnych ľudí. Rovnako na kúpalisku a v herničke.
@angel993 myslíš? Ani nevieš kto ťa fotí a kde sú tvoje fotky.
Ale ide sa tu robiť haló pre spoločné fotky z besiedky alebo vyletu.
@anonym_ae7630 ale to nie je premotivovaná matka - a tebe nikto nedal právo ju osočovať. Učiteľ nesmie vylučovať z kolektívu niekoho iba preto, že sa rodič rozhodol, že nechce, aby fotili jeho dieťa /dôvody/ nepoznáš tak láskavo prestaň vyskakovať.
@linduska86 kto sa nechce fotiť, nech sa nefoti. Jednoduché. Aj práci to tak mame. Nikto ta nebude z fotiek vystrihovat alebo rozmazavat...
A prestaňte vy si stoj co presadzovať svoje. Keď už ide o to, cez plot si ju môže odfotografovať ktokoľvek. Keď už sme pri tom. Jedna vec je dieta chrániť, druha svojou paranajou obťažovať iných.
@anonym_ae7630 aku znicenu fotku? Ma snad tvoje dieta kvetinku pred ksichtom??? Ci ti ide o cudzie deti na tej fotke, si uchylna?
@linduska86 ale ked nebude dieta vystupovat, aby sa neobjavilo na fotkach, tak ho z kolektivu nevycleni ucitelka, ale deti. Co je na tom nezrozumitelne?
@anonym_c0cece a prečo ja mam mat fotky zničené nejakými smajlami kvôli tvojmu dietatu? Jaj, to ta uz asi nezaujíma, vsak? Lebo teba fotky nezaujímajú. Cize nemáš ani jednu jedinú fotku tvojho dietata zo školy? Myslím teraz z nejakej besiedky, karnevalu a pod.? Smutné.
Riešenie je dat ju bokom. A tiež potom nezucastnovat sa spoločných aktivít. Jednoduché. Lebo ver tomu, ze mňa nezaujíma, co si ty praješ. Presne tak isto ako teba, co si prajem ja.
@anonym_ae7630 tu nejde o to čo si praješ ty alebo ja. Tu ide o to že z nejakého dôvodu využívam právo, ktoré mi zákon dal a teba nemusí zaujímať dôvod. A nauč sa čítať s porozumením a dostaneš odpovede na všetky svoje otázky, ktoré si napísala v komentári.
@linduska86 ale ked nebude dieta vystupovat, aby sa neobjavilo na fotkach, tak ho z kolektivu nevycleni ucitelka, ale deti. Co je na tom nezrozumitelne?
@anonym_8fec95 vyčlení ho učiteľka, keďže ho nezapojí do programu
@anonym_ae7630 aku znicenu fotku? Ma snad tvoje dieta kvetinku pred ksichtom??? Ci ti ide o cudzie deti na tej fotke, si uchylna?
@anonym_3dba7e ano, predstav si,vadia mi na fotkách kvetinky srdiečka ci smajliky. A nielen mne. Aj iní rodicia sa ozvali ze keď mienia toto robiť, tak bud nech ich nefotia vôbec alebo nefotia tie deti. Ktorá možnosť myslíš ze "vyhrala"? A ano, vyhodili rovno aj riaditelku.
@anonym_ae7630 tu nejde o to čo si praješ ty alebo ja. Tu ide o to že z nejakého dôvodu využívam právo, ktoré mi zákon dal a teba nemusí zaujímať dôvod. A nauč sa čítať s porozumením a dostaneš odpovede na všetky svoje otázky, ktoré si napísala v komentári.
@anonym_c0cece zákon ti dáva práva tak ako mne. Nemáš práva iba ty. Tak sa zobud.
A inak nikde v zákone nemáš napísané, že musia ksicht tvojho decka na fotke prekryť. Jednoducho ho fotiť nebudú.
@anonym_8fec95 vyčlení ho učiteľka, keďže ho nezapojí do programu
@anonym_c0cece ako ho ma zapojit do programu, ked nemoze byt dieta na fotkach a videach? To akoze Jozko bude 2 mesiace nacvicovat program s ostatnymi detmi a v den vystupenia mu povedia Jozko, ty budes stat tam a nebudes vystupovat? Alebo co vlastne ma v taky cas robit, aby sa jej rodic nevyhrazal vypovedou ako bolo vyssie spomenute? Ked sa foti cele trieda, vsetci sa tu postavte, usmievajte sa do aparatu ale Jozko ty stoj tam, lebo teba odfotiti nemozme. Spravi to 3x, pretoze tak jej to kazu predpisy, zakon a rodicia a deti uz vedia, ze Jozko je nejaky iny. Preco nemoze Jozko byt s nami? Preco Jozko sedi ked mi nacvicujeme tanec alebo basnicku? A uz to ide... A co este bezi Jozkovi v hlave, ked vsetci sa tesia, aj on sa tesi, ze bude vystupovat a nakoniec, alebo hned na zaciatku, mu povedia, ze on nie? Dokazu rodicia Jozkovi vysvetlit preco to robia a dokazu to vysvetlit tak aby necitil krivdy, hanbu a ponizenie? Pretoze toto maju vysvetlit rodicia, nie ucitelka. Je to ich rozhodnutie, zodpovednost, ucitelka len splni co jej zakon kaze.
Tragedia, že prvé sú pre všetkých videa a fotky s nie ochrana a bezpečie deti.
@anonym_c0cece ako ho ma zapojit do programu, ked nemoze byt dieta na fotkach a videach? To akoze Jozko bude 2 mesiace nacvicovat program s ostatnymi detmi a v den vystupenia mu povedia Jozko, ty budes stat tam a nebudes vystupovat? Alebo co vlastne ma v taky cas robit, aby sa jej rodic nevyhrazal vypovedou ako bolo vyssie spomenute? Ked sa foti cele trieda, vsetci sa tu postavte, usmievajte sa do aparatu ale Jozko ty stoj tam, lebo teba odfotiti nemozme. Spravi to 3x, pretoze tak jej to kazu predpisy, zakon a rodicia a deti uz vedia, ze Jozko je nejaky iny. Preco nemoze Jozko byt s nami? Preco Jozko sedi ked mi nacvicujeme tanec alebo basnicku? A uz to ide... A co este bezi Jozkovi v hlave, ked vsetci sa tesia, aj on sa tesi, ze bude vystupovat a nakoniec, alebo hned na zaciatku, mu povedia, ze on nie? Dokazu rodicia Jozkovi vysvetlit preco to robia a dokazu to vysvetlit tak aby necitil krivdy, hanbu a ponizenie? Pretoze toto maju vysvetlit rodicia, nie ucitelka. Je to ich rozhodnutie, zodpovednost, ucitelka len splni co jej zakon kaze.
@anonym_8fec95 staci že skolka trochu porozmýšľa,zákaz robiť video a fotky na pôde školy,fotky spoločne ,len keď je fotenie oficiálne a foto dávať len vo vyvolaných fotkách,vtedy sa staci opýtať rodičov či môže mať dieťa na fotke tvar alebo nie ,na besietkach v škôlke staci sikovny fotograf a všetko bude krásne zdokumentované
Verejne vystúpenia niekde v meste a iných zariadeniach ,tak vtedy ,ano dieta tam nebude a rodič bude musieť akceptovat a riesit svoje dieta
Ale nie dieta vyčleňovať z kolektívu lebo to je ľahšie
Mne sa len utvrdzuje v tejto téme ,že som spravila dobre rozhodnutie ,keď som nechodila na rodičovské združenia a nemusela riesit veci na ktoré majú ľudia pravo a nie moje dieta nemal nik zákaz fotografovať a natáčať
@linduska86 Pravda 😉
@anonym_8fec95 takže ešte raz a pomaly, dieťa na fotkách môže byť, avšak fotky na ktorých dieťa je, nemôžu byť zverejnené, preto treba zverejniť fotky kde má dieťa prekrytu tvár alebo mu nie je vidieť do tváre
@anonym_c0cece zákon ti dáva práva tak ako mne. Nemáš práva iba ty. Tak sa zobud.
A inak nikde v zákone nemáš napísané, že musia ksicht tvojho decka na fotke prekryť. Jednoducho ho fotiť nebudú.
@anonym_ae7630 ukáž mi zákon v ktorom je uvedené že sa nemôže fotiť dieťa. Ešte raz opakujem, sú rôzne cesty ako rešpektovať všetkých a nevyclenovat nikoho.
@anonym_8fec95 takže ešte raz a pomaly, dieťa na fotkách môže byť, avšak fotky na ktorých dieťa je, nemôžu byť zverejnené, preto treba zverejniť fotky kde má dieťa prekrytu tvár alebo mu nie je vidieť do tváre
@anonym_c0cece kvoli mne nemusis pomaly pisat.
Ked bude Marienka pozerat fotky co dostali zo skolky, tak uvidi, ze Jozko ma na tvari smajlika, aj Zuzka to uvidi, aj Petko... A zacnu sa pytat preco on ma a oni nie... A potom to uz pojde samospadom.
@anonym_c0cece kvoli mne nemusis pomaly pisat.
Ked bude Marienka pozerat fotky co dostali zo skolky, tak uvidi, ze Jozko ma na tvari smajlika, aj Zuzka to uvidi, aj Petko... A zacnu sa pytat preco on ma a oni nie... A potom to uz pojde samospadom.
@anonym_8fec95 lenže ty nechápeš že fotky bez zakrytej tváre môžu byť posielané rodičom, ale nemôžu byť zverejnené školou? Dokonca máš možnosť si vybrať, kde môžu byť zverejnené a kde nie. Čiže keď ja som dala nesúhlas, spolužiaci môjho dieťaťa majú doma fotky na ktorých je dieťa vidieť, lebo máme normálne učiteľky, ktoré zákon pochopili a fotky nám posielali cez školskú aplikáciu. Na sociálnu sieť pridávali fotky, kde nebolo vidieť dieťaťu do tváre, prípadne ho prekryli.
@linduska86 ale prosim ta 🙂. Učiteľka im moze vysvetliť, to je jasne. Ale velmi dobre vieme ako deti fungujú.

@syska96 je to tvoje právo, rodič nemusí súhlasiť so zverejnením na sociálne siete a tie čo ti tu píšu opak nerieš. točiť cudzie deti nesmú a nesmú ich ani bez tvojho súhlasu zdieľať na sociálnych sieťach - my to napr. v SZUŠ máme zakázané. Rešpektujem to.