Ako riešiť situáciu so školkou a pokakaným dieťaťom?
Zaujima ma vas nazor na takuto situaciu. Syn 3,5 mal asi mesiac problem s kakanim, doma to zadrziaval a potom sa vzdy v skolke pokakal a nikomu nepovedal ze mu treba. Ja som doma na materskej a samozrejme vzdy mi zavolaju aby som si prisla prenho lebo ho treba okupat. Dnes sa mu to stalo pp dlhej dobe zase a uz som sa nasrala, lebo volali zas, ja doma dve deti. Tak som ich musela nalozit do auta a ist pre pokakane dieta. Opytala som sa slusne preco ho nemoze nikto okupat, lebo sprcha je vo vedlajsom pavilone,a upratovavacky maju inu robotu, a vlastne to nie je nikoho robota umyvat pokakabe dieta, lebo uz sa nema pokakavat. Som z toho dost rozrcarovana, ved prepana to sa stane takym malym detom. Pytam sa co by robili kebyze som v rpbote, tak odpoved bola, ze nie ste. Takze nenajde sa nikto v skolke kto by to pokakane dieta okupal lebo sa im to hnusi. Len na margo veci, robila som chvilu v skolke, este ako slobodna bezdetna, a bezne sa tam deti pokakali, aj ked sa mi to tiez protivivilo tak som ich osprchovala. Zazili ste nieco podobne?
môjmu synovi sa raz stalo v škôlke, nemal ešte ani 3 roky, že sa pokakal do slipkov (bola to taká tvrdá stolica - gulička). Prišla som pre neho do škôlky a na skrinke na dverách v mikrotenovom sáčku viseli slipky aj z hovienkom. Tak som išla na záchod a vysypala ho tam, bez toho aby som sa ho dotkla. Zadok mal vzhľadom na stolicu čistý. Bol len teplakoch, ani nahradné slipky mu nedali. Ale mala som vtedy 100 chutí zavolať na nich hygienu, za to zavesené hovienko. V ten deň ho len vystrčili z triedy, keď som pre neho prišla, bez slov.
@anonym_25dd64 dakujem, beriem. Z tejto strany som sa na to nepozrela
@anonym_autor a dodam ze ano, tiez by som "ludsky" cakala ze mi niekto doeta osprchuje a "ved to poriesia", ale mozem Ti povedat, tiez pracujem s ludmi, viem coho su schopni, dalej viem co su nestastne nahody, nehody... A jednoducho nie vzdy je "ved to poriesime" najbezpecnejsie aj najspravnejsie, aj voci tym detom. Takze chapem Tvoje pocity - ale z objektivnej stranky sa priklanam na stranu personalu, ze tieto veci sa tak lahko riesit nedaju.
@sissy27 dieta je odplienkovane, bohuzial toto zacal robit az v skolne a skusali sme vselico mozne. Nie je pravds ze ma to nestve, natrspila som sa s tym vela
@anonym_autor hej, tiez som mala taku kamosku, co hrdo rozpravala, ze jej dcera je uz v roku odplienkovana… ze so sebou vlacila ruksak veci na prezlecenie, lebo dievcatko sice nemalo plienku, ale ani sa nepytalo na wc, bola druha vec. Tak ako u vas - syn nenosi plienku, ale na velku potrebu sa nevypyta. Toto co opisujes, nie je nehoda, ze sa dieta pozabudlo alebo nestihlo dobehnut. Tvoj syn toto este skratka nema zvladnute a je potrebne na tom popracovat.
@anonym_autor Preco si myslis, ze kvoli tvojmu necha bez dozoru 20 dalsich? To ty sa musis postarat o to, aby sa to neopakovalo, pises, ze je to tak stale. Ale lepsie je hodit vinu na ucitelku asi, ze? To je na sk take bezne. A Urcite sa ti to zle cita, ale Pravda boli. Takisto nikoho nezaujima, ze mas dona dalsie 2. To je tvoje rozhodnutie a nikoho to tiez nezaujima. Nevyvravaj sa a uc ho.
nám sa to nestalo, ale mňa by sa veru nedovolali. dieťa ráno do mš zaviedla mama, ja už som bola o 6 hod vo fabrike. Od mš som bola min. 15 km - cestovala som vlakom. Takže keby aj mi zavolali - smola. ako poviem majstrovi že zastavujeme výrobu - idem prezliekať posraté decko?
Jednoducho sa uč. nechce, lebo nemusia. Vedia že matka je doma tak pošlú dieťa domov. Neboj sa, keby to bolo z detského domova dieťa tak ho pekne ogabú.
@anonym_autor Preco si myslis, ze kvoli tvojmu necha bez dozoru 20 dalsich? To ty sa musis postarat o to, aby sa to neopakovalo, pises, ze je to tak stale. Ale lepsie je hodit vinu na ucitelku asi, ze? To je na sk take bezne. A Urcite sa ti to zle cita, ale Pravda boli. Takisto nikoho nezaujima, ze mas dona dalsie 2. To je tvoje rozhodnutie a nikoho to tiez nezaujima. Nevyvravaj sa a uc ho.
@anonym_d2bcc6 Nie necita sa mi to zle, a i ma to neboli, nemam problem si to precitat, len nechapem styl komunikacie, preco je hned utocny, ale ok sme rozni ludia 🤷♀️. A ak by si citala pozorne pisala som ze chapem ze ucitéka na to nema moznost ale niekto zo skolky (napr. Upratovacka) ale dalej mi tu pusali he to nie je jej kompetencia, ok beriem. A ani nehadzem na nu ziadnu vinu. Treba citat s pprozumenim
@anonym_autor riešenie situácie je také, že v škôlke má byť dieťa hygienický samostatné, ak sa pokaka a nezajde si na záchod samé, nevie sa pýtať na záchod samé, tak to nie je v kompetencii učiteliek riešiť. Skrátka je to tak. Či už v škôlke, či v škole, na pracovisku, sú nastavené určite štandardy a výnimky ľudia nerobia radi, lebo je to na ich úkor. Je na úkor učiteľky, musela by robiť veci naviac, ak je dieťa pokakane. zobliect dieťa, umyť, dieťa prezliecť dieta zneškodniť odpad a pod. Za tú dobu je na jej zodpovednosti a starosti ďalších 20 deti. Máme v škole deti ADHD, autizmus, v normálnej škole a keď majú amoky, vyvádzajú, tak sa volá rodič, a je jedno, či operuje, alebo riadi kamión, skrátka dieťa nedodržiava školský poriadok, rodič má dieťa spacifikovať. Nemôžu na to dieťa doplácať iné deti. Čím skôr sa naučíš, že v systéme si za dieťa zodpovedná ty, tým lepšie. Okolo dieťaťa špeciálne nebude žiaden učiteľ, učiteľka skákať, bohužiaľ, tak to je. Ľudia sú neochotní, a robia len to čo majú.
u nás v mš mali aj sprchy - sprchové kúty pre deti - 2 ks. Načo potom ich tam mali na okrasu? Však jasné že prípad nehody. Nesprchovali deti v mš každý deň - matky si ich osprchovali doma.
mňa skôr zaujíma ako ťa môže napadnúť veta : " ved upratovačka ho mohla umyť " . Nehnevaj sa jej pozícia a náplň práce je úplne iná a nie umývať deti ... alebo ty ked niekde pracuješ , ideš umyť podlahu za p. upratovačku ? 🙂 pochybujem
@anonym_autor riešenie situácie je také, že v škôlke má byť dieťa hygienický samostatné, ak sa pokaka a nezajde si na záchod samé, nevie sa pýtať na záchod samé, tak to nie je v kompetencii učiteliek riešiť. Skrátka je to tak. Či už v škôlke, či v škole, na pracovisku, sú nastavené určite štandardy a výnimky ľudia nerobia radi, lebo je to na ich úkor. Je na úkor učiteľky, musela by robiť veci naviac, ak je dieťa pokakane. zobliect dieťa, umyť, dieťa prezliecť dieta zneškodniť odpad a pod. Za tú dobu je na jej zodpovednosti a starosti ďalších 20 deti. Máme v škole deti ADHD, autizmus, v normálnej škole a keď majú amoky, vyvádzajú, tak sa volá rodič, a je jedno, či operuje, alebo riadi kamión, skrátka dieťa nedodržiava školský poriadok, rodič má dieťa spacifikovať. Nemôžu na to dieťa doplácať iné deti. Čím skôr sa naučíš, že v systéme si za dieťa zodpovedná ty, tým lepšie. Okolo dieťaťa špeciálne nebude žiaden učiteľ, učiteľka skákať, bohužiaľ, tak to je. Ľudia sú neochotní, a robia len to čo majú.
@anonym_f7172b dakujem za rozumnu odpoved 🙏
@anonym_f7172b tak to si nevidela v našej škole vrieskať deti z detského domova. Tie môžu všetko. Si myslíš že niekoho volajú? Koho prosím ťa? Ak vyvádza bežné dieťa - zavolajú matku, rodiča, ale na tamtie deti majú volať riad. DD? Nie, trpia tam všetci.
mňa skôr zaujíma ako ťa môže napadnúť veta : " ved upratovačka ho mohla umyť " . Nehnevaj sa jej pozícia a náplň práce je úplne iná a nie umývať deti ... alebo ty ked niekde pracuješ , ideš umyť podlahu za p. upratovačku ? 🙂 pochybujem
@ivaa_ vobec to nebolo myslena takto, ale preto ze ucitelka musi byt pri detoch a upratoacka by mohla odbehnut kedze nie je zodpvedna za deti. Mne je z toho smutno ze dnes sa to nenosi urobit nieco len tak nezostne, iba neurpbim to, bed to nie je moja praca, niktp mi za to nic neda navyse. Je taka divna doba, co uz
Teraz je IN nechať deťom plienky čo najdlhšie, na čo sa obťažovať odúčaním a však tie jednorázové je pohodlné dať a sú aj celkom lacné tie privátne značky a presne tak to dopadne že ide do škôlky dieťa čo nie je riadne odplienkované alebo odplienkované mesiac pred nástupom a proste potom nastanú nejaké traumy že napríklad ho to bolí pri tlačení alebo štípe pri cikaní a zase v podstate je na plienkach lebo sa pocikáva alebo pokakáva. Keby rodičia neboli lenivý a odplienkovali deti skôr nebol by problém.
A píšem to preto lebo to súvisí, naozaj učiteľ nemôže niekoľko detí pokakaných alebo pocikaných obriadiť každý deň a venovať a strážiť popri tom aj ostatné deti a rovnako upratovačky majú svoju prácu. Iné keby fakt že dieťa napríklad rok chodí do škôlky a dostane proste hnačku a neudrží alebo má zápal mechúra a neudrží raz moč tak prezliecť a umyť ak je to výnimočné a iné ako pri tvojom synovi že teraz má také obdobie že sa to stáva často.
@cyberk strasne si mila a prijemna, a jedine co robis utocis a kritizujes aj ked nevies o celej situacii, takze koncim s tebou diskusiu. Este ze sa tak super venujes svojmu dietatu, tak v tom ppkracuj aj nadalej. 👌
@anonym_autor najhoršie je, ze hento je učiteľka v skolke 🫠
A niesu náhodou v škôlke dve učiteľky na jednu triedu? My dokonca máme aj pomocnú učiteľku, takže sú tam tri. Toto čo tu opisujete sú prázdne výhovorky. Nie, nestane sa to 5 deťom naraz. A nie, nenechá učiteľka 20 detí bez dozoru, kým opatri to jedno. Tak potom ako vyzerá tá starostlivosť celý deň, keď to nezvládajú? Veď predsa musia dohliadnuť aby si umyli zuby, aby išli pravidelne všetci na wc. Ako na nich dávajú pozor vonku? A čo pri obede? Jednoducho musí byť postarané o každé jedno dieťa, počas celého dňa. A keď to nezvládajú, tak to je už chyba škôlky.
Priklad z praxe. Stalo sa to jednému chlapcovi. Ale to bola bomba, explózia, bolo to všade a bolo to ... Mala som čo robiť, aby som sa neporyhala na mieste. A zároveň zachovaj chladnú hlavu, aby dieťa nemalo traumu, necítilo sa kvôli tomu zle a aby náhodou iné deti nevideli a nestalo sa z toho veľké haló (deti vedia byť zlé a ponesie sa to potom s nimi celý život).
A teraz, v triede som mala 20 deti a jeho samého na záchode. Čo mám teraz robiť ? Nechať tých 20 a ísť preč ? A hlavne ak to majú mimo budovu ? Sorry, nie. Sprosto povedané, pre tvoje hovno nebudem riskovať životy a robotu.
Dieťa sa prezlečie, vlhčenými utrie, "kontaminované" oblečenie zabalí do tašky (chvalabohu že som vtedy nejakú vôbec mala po ruke) a zavolá rodičom, nech si prídu aj pre dieťa a aj pre veci. Hotovo.
Ak sa to stane raz-dva krát, okey.
Ak sa to stáva pravidelne, čo píšeš, že bolo viackrát, musíš si to riešiť.
A niesu náhodou v škôlke dve učiteľky na jednu triedu? My dokonca máme aj pomocnú učiteľku, takže sú tam tri. Toto čo tu opisujete sú prázdne výhovorky. Nie, nestane sa to 5 deťom naraz. A nie, nenechá učiteľka 20 detí bez dozoru, kým opatri to jedno. Tak potom ako vyzerá tá starostlivosť celý deň, keď to nezvládajú? Veď predsa musia dohliadnuť aby si umyli zuby, aby išli pravidelne všetci na wc. Ako na nich dávajú pozor vonku? A čo pri obede? Jednoducho musí byť postarané o každé jedno dieťa, počas celého dňa. A keď to nezvládajú, tak to je už chyba škôlky.
@anonym_ec77a0 u nás sú dve učiteľky len od 11-do 13 cca ,ráno je vždy jedna a poobede tiež len jedna . Zuby si vôbec v našej škôlke deti neumyvaju napríklad .
@anonym_autor nieje náplň práce učiteľky umývať tvoje posraté dieťa… uvedom si to.
@ivaa_ vobec to nebolo myslena takto, ale preto ze ucitelka musi byt pri detoch a upratoacka by mohla odbehnut kedze nie je zodpvedna za deti. Mne je z toho smutno ze dnes sa to nenosi urobit nieco len tak nezostne, iba neurpbim to, bed to nie je moja praca, niktp mi za to nic neda navyse. Je taka divna doba, co uz
@anonym_autor ty si ale neuvedomujes jednu vec, ze v zamestnani a v skolkach o to viac ze ide o male deti, nemas robit to co ludsky nezistne chces, ale to na co mas kompetencie, pretoze ak sa nieco stane, tak rodic je vacsinou prvy, co sa bude stazovat. Cize ja uplne chapem zamestnancov, ze robia len to co mozu a maju. Zial, ale je to tak…poznam osobne a velmi dobre ucitelky aj riaditelky skolok a od nich som uz teda pocula vselico.
@anonym_ec77a0 nie sú to prázdne výhovorky, sú určite nastavené pravidlá ( pre škôlky, školy, úrady, dopravu, lekára) a tie štandardy, podmienky sa musia dodržiavať. V prípade nedodržania, nie je povinnosť učiteľov to riešiť. Áno, mohli by empatický prihliadať na situáciu, ale zároveň nemusia, nie je to v ich kompetencii. A pravdu povediac, ani revízor ti neodpustí neplatný lístok, ani na úrade to neodpustia, že ti chýba rok do dôchodku, a nie nie je to iné v škôlke. Rodičia vedia, že dieťa má byť hygienický samostatné.
Ucitelka v skolke nema prezliekat aa sprchovat pokakane deti, toto nie su jasle. NIe ucitelka, nie upratovacka, ale rodic, samozrejme, ze ta vzdy zavolaju, je to spravny postup. Vidis niekde v skolke prebalovacie pulty, plienky, vlhcene utierky, krem na zadok...? Ked ma dieta problem, nechaj ho par tyzdnov doma, kym sa problem vyriesi. Si na materskej, tak nemusiis spekulovat s pracou. Nejde o jednorazovu nehodu!
@anonym_autor Ďalšia na materskej, ktorá odkladá dieťa a má pocit, že celá škôlka má riešiť len jej dieťa.
Za prvé, upratovačka nemá kompetencie a zodpovednosť za dieťa. Ak by dieťa sa smyklo pri nej, spadlo čokoľvek, má problém škola pripadne daný učiteľ. Ak je to ešte úplne mimo ich pavilónu, je to ďalšie riziko. Ja ani upratovačka si to riziko neberieme. Takže čo? Nechám upratovačke pre zmenu 24 |ďalších detí? Opäť, obe sme v riziku.
Nikto sa nikdy nesťažuje viac si prísť po vlastné dieťa ako matky na materskej. Tie sú najviac múdre, najviac majú problém si po dieťa dôjsť hoc sú na to vážne dôvody. Tí rodičia, ktorí mukluju v práci dokážu, majú záujem a bez slov pridu si po dieťa lebo vedia ze ide o dobro dieťaťa, bez zbytočných naražok. Už len z dôvodu psychiky pre to dieťa.
Nejde o ľudskosť, ale ja ako učiteľ nemám šancu sa venovať dieťaťu, ktoré opakovane sa pocika, pokaka. To je aj dôvod na vylúčenie z MŠ. Mala som takéto dieťa, tiež matka na materskej doma. Dieťa nonstop nevedelo sa vypýtať ani dať vedieť, že mu treba. Tak som ho nonstop posielala na toaletu. Aj tak sa diali nehody. Nebyť upratovačky tak mam hold smolu a dieťa sedí pokakane ale keď už každý deň sme menili oblečenie tak dieťa bolo vylúčené z MŠ, nebolo to únosné. Skus vyzliecť, potom umývať dieťa niekoľko minút potom ho obliecť a k tomu máš ďalších drobcov, ktorí potrebujú pozornosť a za sekundu si dokážu ublížiť. A to sú malé deti, ktoré nedokážeš posadit a budú sedieť bez pohnutia niekoľko minút.
Chyba je na strane tvojej, dieťa nemá to zvládnuté a následky toho si beries zodpovednosť na seba. Buď rada, že keď sa to dialo pravidelne nevylúčili ho dočasne z MŠ.
@anonym_ec77a0 nie sú, aspoň u nás nie ani žiadna pomocná učiteľka nikdy nebola. Okolo 12tej je ,,výmena straže,, tak sú tam dve naraz.
Upratovačka u nás iba jedna a nemá plný úväzok, upratuje najmä keď tam už deti nie sú takže čisto teoreticky ak sa stane ,,nehoda,, takže nie, nie je tak nikto v určitých časových intervaloch kto by osprchoval dieťa .
@anonym_ec77a0 Neviem kde si, ale učiteliek je nedostatok takže určite nie sú regulerne celý deň 2 učiteľky toboz 3, mate skôr šťastie. Takže často sú spolu len hodku, zvyšok každá je sama. Takže nie, nesúhlasím. Ešte co všetko chceme hodiť učiteľom na krk?
@anonym_autor Co tak ak dlhsie nekakal obliect mu do skolky plienku a veci na prezlecenie? Nepomohlo by to? Tiez hladat dovod preco to tak zadrziava. Tu v nemecku beha kopec deti s plienkou do skolky....
Tak ale oni su na Slovensku, dieta, co sa opakovane pokakava nie je zrele na skolku a mozu ho vylucit. A asi aj vylucia s takymto pristupom jeho maminy, ze sa tam s nimi ide dohadovat, ze pracujuce matky po deti chodit akoze nemusia, co ona vobec nevie... sa snad citi diskriminovana prijst po vlastne dieta, ktoremu sa stal trapas 🤐
Autorka nechaj ho par tyzdnov doma, kym sa to vyriesi.
ak vies ze ma dieta taky problem, ty si doma a napriek tomu ho do skolky davas. tak by si si to mala v prvom rade riesit ty a nechat dieta doma a trenovat s nim vyprazdnovanie
nie je to zodpovednost ucitelky aby to opakovane robila je to mimo jej kompetencie a u tvojhonsa to stava opakovane a ty to neriesis
Ale ste hnusne, este ju obvinite zo zanedbavania…zas sa netvarme, detom sa nehody v skolke proste stavaju
Ale ste hnusne, este ju obvinite zo zanedbavania…zas sa netvarme, detom sa nehody v skolke proste stavaju
@anonym_067dc7 o nehode sa tu nehovorí, ale o postoji rodiča.

1. Riesit pokakane dieta a chodit s nim ho sprchovat do vedlajsich budov nie je v kompetencii upratovacky, nieco sa stane a ma basu na krku
2. Ucitelka necha 20 deti a pojde riesit jedno. Ked by sa nieco tomu Tvojmu medzi 20timi stalo, ako prva ich budes nahanat po sudoch ze nemalo Tvoje decko dozor, lebo kvoli jednemu pokakanemu neodplienkovanemu dietatu niekoho ineho (a pritom jeho matka je doma na MD a nie v praci) tam bol nedostatok kompetentneho dozoru na pocet deti
3. Nikoho nezaujima ci mas doma 2 deti alebo 5 alebo si nezamestnana, prepac, argument ako svina
Takze ano toto je moj nazor (ak tvrdis ze si rada vypocujes ine nazory) a to nemyslim v zlom, ale ako fakty. Ak si doma na materskej a Tvoje dieta toto "zacalo robit" hoc uz "je odplienkovane", je proste namieste si ho nechat doma, kym to nedate doporiadku... Bez ohladu na to ci sa Ti to paci alebo nie...
@anonym_25dd64 dakujem, beriem. Z tejto strany som sa na to nepozrela