Ako zvládnuť nástup dieťaťa do škôlky?
Potrebujem sa asi trochu vypísať a zároveň by som veľmi ocenila skúsenosti mamičiek, ktoré si prešli niečím podobným.
Moja dcérka má necelé 3 roky a po takmer troch rokoch doma so mnou teraz nastúpila do škôlky. Vedela som, že to pre mňa bude ťažké, ale vôbec som nečakala, že až takto.
Prvé dni som ju videla v škôlke podľa mňa smutnú, neistú a skôr pozorujúcu. Pri odchode dnes plakala a pýtala sa na mňa. Viem, že je tam o ňu postarané, a zároveň rozumom chápem, že adaptácia môže trvať. Lenže emocionálne to vôbec nezvládam.
Doma som z toho úplne rozložená. Plačem, stále na ňu myslím, predstavujem si, ako jej je, a mám obrovský strach z každého ďalšieho rána. Dokonca ma momentálne nebavia ani veci, ktoré ma inokedy tešia – neviem pozerať seriál, čítať ani sa sústrediť. Keď si predstavím, že ju mám ráno znova odviezť a odísť, je mi fyzicky aj psychicky hrozne. Zároveň od pondelka už postupne budem začínať chodiť do práce.
Najťažšie na tom pre mňa asi je, že ju jednoducho neskutočne milujem. Bola so mnou každý deň a zrazu ju mám nechať niekde bez seba. Mám v sebe strašnú potrebu ju chrániť pred každým smútkom a najradšej by som ju vzala domov a už ju nepustila.
Zároveň nechcem, aby tento môj strach prenášala na seba. Chcem jej dať šancu škôlku zvládnuť a postupne si tam nájsť svoje miesto. Len neviem, ako mám zvládnuť tú bolesť a strach ja.
Preto by som sa chcela opýtať najmä mamičiek, ktoré to mali podobne intenzívne:
Zažili ste niečo podobné? Ako dlho vám trvalo, kým sa to vo vás upokojilo? Čo vám konkrétne pomohlo zvládnuť rána, odovzdanie dieťaťa a čas, keď ste nevedeli, čo práve robí? Pomohlo vám niečo konkrétne, čo vám niekto povedal alebo čo ste začali robiť? A prišiel potom moment, keď ste zistili, že dieťa je v škôlke naozaj spokojné a vy ste sa dokázali uvoľniť?
Budem veľmi vďačná za skúsenosti, hlavne od tých, ktoré to na začiatku prežívali podobne silno. ❤️
Nie
Chodila som do práce a nemala som čas na takéto cáviky
Vráť sa do práce. A hneď nebudeš mať čas na takéto teatro. Budeš prudko rozmýšľať, ako všetko stihnúť a ako sa prestriedat pri chorom dietati
Si az chorobne naviazana na dieta, nie je to zdrave pre teba a ani pre tvoje dieta. Pokial mas taketo az depresivne stavy asi by som riesila odbornika.
Inak pre mna nepredstavitelne...ja svojho syna milujem nadovsetko, ale popravde po troch rokoch doma so synom som doslova tancovala od radosti, ked nastupoval do skolky 😅🫣, chvalabohu aj on sa tesil a vsetko prebehlo hladko. Po precitani tvojho prispevku si pripadam normalne, ako krkavcia mater 🥴.
Vsetky milujeme svoje deti a vsetky sme mali aj prve dieta, prvu skolku. Ale za mna toto, co popisujes, fakt nie je normalne.
Mas pracu? Tam by som zacala. Hovoris len o citani a pozerani serialov. Asi nemas toho vela na praci. Ak makas a myslis na veci co treba robit a riesit, nebudes mat cas tolko filozofovat. (Filozofovat - potrebovala som to nazvat slusne).
@anonym_3b150b Pisala v prispevku, ze od pondelka sa postupne vracia do prace.
Ja som to znášala zle, dieťa to znášalo zle a aj som ju nakoniec nechala ešte 2 roky doma. Teraz čerstvo nastúpila do predškolskej a až teraz mám pocit že sme pripravené. Zatiaľ chodí na doobedie, ona je spokojná lebo najväčší strašiak tam bol spánok a ja mám konečne čas aj na seba.
@kolobezkabicykel ani predosle prispevky Ta neponizovali, len sa Ti zle pocuva iny nazor. Je preda prrirodzene, ze chces pocut to, co si myslis a pokladas za normalne Ty.
@kolobezkabicykel uprimne..baby ti to napisali mozno sprosto ale realne. Ked budes riesit aby si stihla skolku, dietasa nevzpriecilo, bus, robotu (tam mysliet na povinnosti), zo skolky , zacujes zakaslanie alebo uvidis sklenene oci, na taketo "starosti" co mas teraz su ani nespomenies.
Po 2 detoch a X kolgyniach v kolektive s detmi sucho konstatujem, ze je 1.rok v skolke jeden nikdy nekonciaci stres
@kolobezkabicykel ty si vlastne neprisla pocut nazory, ktore nesuhlasia s tym tvojim. Vsetky ostatne baby maju pravdu, si chorobne naviazana na svoje dieta a to nie je,ze ta baby zhadzuju. Je to pravda. Tvoje dieta to bude mat s takymto tvojim pristupom velmi tazke. Ved ty sa psychicky zrutis, ked pojde do skoly prirody, na rande alebo byvat s frajerom
@kolobezkabicykel ty si vlastne neprisla pocut nazory, ktore nesuhlasia s tym tvojim. Vsetky ostatne baby maju pravdu, si chorobne naviazana na svoje dieta a to nie je,ze ta baby zhadzuju. Je to pravda. Tvoje dieta to bude mat s takymto tvojim pristupom velmi tazke. Ved ty sa psychicky zrutis, ked pojde do skoly prirody, na rande alebo byvat s frajerom
Prišla som počúvať, čo pomohlo iným. Ale ako vidím, to tu nenájdem. Neboj sa, toho sa nebojím. Iba som chcela trochu podpory, ze to prejde a ze je bežné cítiť smútok, keď jedna etapa konci a začína ďalšia. Ale ne to v poriadku. Každý to mame inak. Ďakujem za všetky názory. 🙂
@kolobezkabicykel praveze ti to ma pomoct! Vidiet to z ineho uhla, lebo ty si doteraz zila v uzavretej bubline "ty a dieta" a si sa prehnane na to dieta upjala. A to, ze ti to tu niekto napise, to ma byt pre teba na zamyslenie a nie sa oduvat, ze ti to nepomoze. Prave naopak
@kolobezkabicykel tak budem dalsia ktora ta "zhodi urazi alebo ponizi". Tvoje dieta zaziva prirodzeny a ocakavany milnik v zivote a hoci nejaky smutok je pochopitelny, tvoje polohystericke hrotenie sa je prehnane, reakcia neadekvatna
@kolobezkabicykel toto je uz prehnane. Tiez lubim nase deti, ano, bola to aj pre mna zmena rovnako ako pre deti, bolo mi trochu smutno, najviac asi pri najmensom, ale nestihala som to riesit...bud som mala este dalsie dieta doma alebo sla do prace a bola v jednom kolotoci.
Praca to urcite vyriesi.
Ked bolo dieta poobede spokojne, tak som vedela, ze je ok.
Druhy mi cca pol roka pondelkove rana utekal po dome, schovaval sa, trucoval, rovnako po chorobe. Ale poobede bol vysmiaty ako leco. Odosobni sa trochu...ty ides do prace, dieta do skolky.
@kolobezkabicykel ťažko som to zvládala, veľmi ale prešlo to volako časom. Bude dobre 🧡
@kolobezkabicykel pises, ze prve dni si ju videla v skolke smutnu a dnes plakala. ake prve dni? ved len vcera isla prvykrat, nie? co sa teba tyka, tak ked nastupis do prace, budes mat hned plnu hlavu pracovnych povinnosti a nebude cas sediet a plakat nad tym ci dcerka nie je smutna v skolke. a dovtedy sa "zamestnaj" doma, porob nejake veci do ktorych sa ti nechcelo, upratat skrinu, vytriedit veci, alebo nieco upec, proste nesed, nerozmyslaj nad tym a nieco osozne rob. alebo si vybehni na bicykli, do fitka, zadel si cas aj pre seba. a o dcerku sa neboj, medzi rovesnikmi sa postupne adaptuje, bude mat kopu novych vnemov a hlavne pred nou neplac. je cas prestrihnut pupocnu snuru.
Prišla som počúvať, čo pomohlo iným. Ale ako vidím, to tu nenájdem. Neboj sa, toho sa nebojím. Iba som chcela trochu podpory, ze to prejde a ze je bežné cítiť smútok, keď jedna etapa konci a začína ďalšia. Ale ne to v poriadku. Každý to mame inak. Ďakujem za všetky názory. 🙂
@kolobezkabicykel prepáč ale toto je choroba byť závislá na dieťati.. a prenesieš to aj na ňu. Školský rok začal včera to znamená že dnes tam bola druhý deň a nemôžeš od nej čakať že bude nadšená keď prišla niekde do nového a nikoho tam nepozná.
@kolobezkabicykel Smútok cítiť je bežné, máš pravdu a predpokladám, že väčšina z nás ho aj cítila. To, čo opisujes ty, nie je smútok, to je hystéria. Smútok prejde, či aj hystéria, neviem, nie som odborník.
@kolobezkabicykel ani predosle prispevky Ta neponizovali, len sa Ti zle pocuva iny nazor. Je preda prrirodzene, ze chces pocut to, co si myslis a pokladas za normalne Ty.
@anonym_3b150b
Ked ta nebavia serialy chod do roboty
No na odľahčenie, ani sa nenazdas, prejdú prvé týždne a máš ju doma s dvojtyzdnivym kašľom a zelenými sopľami 🙈 a potom sa takto budete posúvať v dvojtýždňových turnusoch (povestne dva tyzdne v školke, dva tyzdne doma do cca mája).
Prejde to.. jasné, že to prejde. Nastúpiš do práce, začne sa logistika presunov, spomínaných chorôb v kombinácii s tvojimi pracovnými povinnosťami.. ona si tiež zvykne. Ešte budú ťažké momenty.. dvakrát žmurkneš, a budeš dojatá na poslednom dni matiek v škôlke či na rozlúčke. A ďalšie.. a ďalšie.. odkedy sú, uvedomujem si, ako letí čas. Ale tiež ,ze to má zmysel.
Ja som nástup do škôlky či jasliciek špeciálne neprežívala, popravde som aj bola rada, že sa môžem sústrediť aj na prácu a kým nikto z nás nebude doma, nikto nerozoberie byt do poslednej šrubky na každej spievajucej hračke, kým im zohrejem obed 😅
Pre boha ani som to docitat nedokazala. Upokoj sa 😨
Neriesis vaznu chorobu aby si revala .. riesis len a len skôlku
Pre boha ani som to docitat nedokazala. Upokoj sa 😨
Neriesis vaznu chorobu aby si revala .. riesis len a len skôlku
@ivik4 už si zmazala profil 😂😂
Ja som len zvedava, co by robili taketo uplakane labilne matky v zahranici, keby po 6 mesiacoch museli ist naspat do prace. U nas su tie 3 roky fakt prilis. Potom sa tu niektore rucaju, lebo oni by chceli mat decko doma do 18ky😄
V prvom rade si uvedom, ze to dieta bolo s tebou nonstop, jasne ze je to pre nu nove.
Na druhej strane tym ze mas take stavy tak to prenasas na dieta, vidi ze si smutna, neista. Skolka nie je strasiak, vsetci sme tam chodili, dokonca kopec deti chodilo aj do jasli a prezili sme to. Je to len o zvyku. Moje deti aj ked spravili cirkus rano, tak za 15 minut uz ani nevedeli ze nieco bolo... ucitelky su na to absolutne pripravene a vedia ze mozu mat prve dni aj celu triedu plnu placucich deti.
A este jedna vec... hlavne ty sa upokoj, skolka nie je vazenie, je to miesto kde sa detom venuju, kde nadvazuju prve priatelstva, ked si nikam dieta nedavala same (detsky kutik, ku kamaratom bez teba, k rodicom na prespavacku), necakaj ze dieta je zvyknute. Kazdopadne vsetci sme to prezili a prezijes aj ty. Len sa skludni lebo nasledujucich 20 rokov bude pre teba velmi tazkych... skolka, zakladna skola, stredna skola... a to ti dieta odide aj na 2-3 dni na vylet...
Vsetky svoje deti milujeme ale teraz je cas aby ste sa obe posunuli na iny level..
NO a este na zaver co nam pomahalo? Syn si nosil bieleho zajaca (plysoveho) do skolky a aj s nim spaval, lebo jemu mohol povedat vsetko a bol mojou nahradou. Pri odchode zo skolky som isla cestickou ktoru deti z okna nevideli. Bolo viac rodicov ktori si s detmi este zakyvali, my nie. Proste toto by ich rozhodilo viac ako ked som dala pusu, objala a odisla.
Ja ta chapem, aj ked az tak ze by som nevedela fungovat to nemam, ale kazdy prezivame veci inak. Mne je velmi smutno ze to zazivame teraz s malym. Moj vesely syn nastupil prvy den ze sa tesil, druhy den uz cely cas preplakal a dnes tam uz ani nechcel ist a odchadzal s revom uz z domu. Krasny priklad adaptacie na slovensky sposob. “Ved to zvladli vsetci a kazdy si to musi preplakat” to je najjednoduchsie co povedat. To ze si musel nos utierat sam do mojkacika a nasla som ho dva dni po sebe sediet sameho placuceho na lavici uz ani nekomentujem. Kde je aspon nejaka snaha ucitelky? Keby som ju videla tak nepoviem…a nechapem preco by nemohla adaptacia prebiehat postupne s pritomnostou rodica? Inde to tak moze fungovat. Ja mam skusenost ze na kruzku co sme chodili ako priprava na skolku, tam prve razy boli take, ze som myslela, ze uz ani nebudeme pokracovat a na konci cvicil uplne sam s trenerkou ktoru plne respektoval. A nemusel sa pri tom urevat. Ja chapem ze skolka je dolezita kvoli socialnym kontaktom, ale naozaj by sa to nemuselo robit takto.
ale hej, ocakavam hejt od mamiciek super nad vecou.
V prvom rade si uvedom, ze to dieta bolo s tebou nonstop, jasne ze je to pre nu nove.
Na druhej strane tym ze mas take stavy tak to prenasas na dieta, vidi ze si smutna, neista. Skolka nie je strasiak, vsetci sme tam chodili, dokonca kopec deti chodilo aj do jasli a prezili sme to. Je to len o zvyku. Moje deti aj ked spravili cirkus rano, tak za 15 minut uz ani nevedeli ze nieco bolo... ucitelky su na to absolutne pripravene a vedia ze mozu mat prve dni aj celu triedu plnu placucich deti.
A este jedna vec... hlavne ty sa upokoj, skolka nie je vazenie, je to miesto kde sa detom venuju, kde nadvazuju prve priatelstva, ked si nikam dieta nedavala same (detsky kutik, ku kamaratom bez teba, k rodicom na prespavacku), necakaj ze dieta je zvyknute. Kazdopadne vsetci sme to prezili a prezijes aj ty. Len sa skludni lebo nasledujucich 20 rokov bude pre teba velmi tazkych... skolka, zakladna skola, stredna skola... a to ti dieta odide aj na 2-3 dni na vylet...
Vsetky svoje deti milujeme ale teraz je cas aby ste sa obe posunuli na iny level..
NO a este na zaver co nam pomahalo? Syn si nosil bieleho zajaca (plysoveho) do skolky a aj s nim spaval, lebo jemu mohol povedat vsetko a bol mojou nahradou. Pri odchode zo skolky som isla cestickou ktoru deti z okna nevideli. Bolo viac rodicov ktori si s detmi este zakyvali, my nie. Proste toto by ich rozhodilo viac ako ked som dala pusu, objala a odisla.
@katkaseiner ucitelky na to nie su absolutne pripravene, teda z tych nasich nemam ten pocit. Aka psychologia je napriklad za tym ked tie najviac placuce deti ukludnuju rovno medzi dverami ktorymi musia prejst vsetci a to je jasne, ze o chvilu im placu uz aj ti, ktori vchadzali usmiati. Ved vezmem ich niekam do triedy a snazim sa zabavit, Ja chapem ze je to extremne narocne a maju vela deti, ale to nie je vyhovorka. Toto je uplny zaklad. Ale u nas sa ledva pretlacis tymi dverami kde vidis toto odstrasujuce divadlo. A to je len jedna z mnohych veci. Verim ze niektore ucitelky su skusene, ale rozhodne to neznamena ze vsetky automaticky len preto, ze su ucitelky,
@katkaseiner ucitelky na to nie su absolutne pripravene, teda z tych nasich nemam ten pocit. Aka psychologia je napriklad za tym ked tie najviac placuce deti ukludnuju rovno medzi dverami ktorymi musia prejst vsetci a to je jasne, ze o chvilu im placu uz aj ti, ktori vchadzali usmiati. Ved vezmem ich niekam do triedy a snazim sa zabavit, Ja chapem ze je to extremne narocne a maju vela deti, ale to nie je vyhovorka. Toto je uplny zaklad. Ale u nas sa ledva pretlacis tymi dverami kde vidis toto odstrasujuce divadlo. A to je len jedna z mnohych veci. Verim ze niektore ucitelky su skusene, ale rozhodne to neznamena ze vsetky automaticky len preto, ze su ucitelky,
@anonym_a66b69 dobre, tak som usudila podla nasich uciteliek... nase to zvladali velmi dobre, s usmevom... ano, niektore deti si poplakali aj cely den, ale neverim ze kazde jedno revalo od 8 do 15tej... to boli take skor vynimky ktore by plakali vsade, aj u babky.
@kolobezkabicykel ahoj ja to mam presne tak isto nepocuvaj zeny ktore vravia ze to je chorobne , milujes svoje dieta a ak to tvoje srdce nezvlada tak nie , ja mam to iste rano placem doma sa neviem sustredit bojim sa onu dala som ju len do obeda aby si zvykla , a je mi tazko ked rano ide s placom mam pocit ze polovica mojho srdca je prec ale ja ti mozem dat radu aku davam sebe , mysli nato ze tvoje dieta to potrebuje nech je samostatne silne lebo ma pred sebou vela prekazok a nehambi sa zato ako to je nie kazda mama ja rovnaka , niektore ako vidim v skolke ich vytiahnu s auta hoci tam kolabuje a je im to jedno a su matky ako my ktore su v slzach a boli nas srdiecko , niesi sama ! ale zvladnete to spolocne treba cas prajem vela sil a neboj sa zvladnete to spolocne ❤️
Ja ta chapem, aj ked az tak ze by som nevedela fungovat to nemam, ale kazdy prezivame veci inak. Mne je velmi smutno ze to zazivame teraz s malym. Moj vesely syn nastupil prvy den ze sa tesil, druhy den uz cely cas preplakal a dnes tam uz ani nechcel ist a odchadzal s revom uz z domu. Krasny priklad adaptacie na slovensky sposob. “Ved to zvladli vsetci a kazdy si to musi preplakat” to je najjednoduchsie co povedat. To ze si musel nos utierat sam do mojkacika a nasla som ho dva dni po sebe sediet sameho placuceho na lavici uz ani nekomentujem. Kde je aspon nejaka snaha ucitelky? Keby som ju videla tak nepoviem…a nechapem preco by nemohla adaptacia prebiehat postupne s pritomnostou rodica? Inde to tak moze fungovat. Ja mam skusenost ze na kruzku co sme chodili ako priprava na skolku, tam prve razy boli take, ze som myslela, ze uz ani nebudeme pokracovat a na konci cvicil uplne sam s trenerkou ktoru plne respektoval. A nemusel sa pri tom urevat. Ja chapem ze skolka je dolezita kvoli socialnym kontaktom, ale naozaj by sa to nemuselo robit takto.
ale hej, ocakavam hejt od mamiciek super nad vecou.
@anonym_a66b69 ano mate pravdu tak by to prenas aj pre nase deti bolo jednoduchsie ale tu na slovensku su vsetci ako magori kazdy toto iste

Vsetky milujeme svoje deti a vsetky sme mali aj prve dieta, prvu skolku. Ale za mna toto, co popisujes, fakt nie je normalne.
Mas pracu? Tam by som zacala. Hovoris len o citani a pozerani serialov. Asi nemas toho vela na praci. Ak makas a myslis na veci co treba robit a riesit, nebudes mat cas tolko filozofovat. (Filozofovat - potrebovala som to nazvat slusne).