icon

Aký darček na začiatok roka?

zso
30. aug 2018

Ahojte hlavne ucitelky na MK! Aky darcek by vas potesil na zaciatok roka?Je dobré nosit kvety ved potom asi neviete ich kam dat ked je ich tak vela nie?Chcem nieco co by naozaj potesilo nase pani ucitelky.

kenzom
2. sep 2018

Strážiť nemá ani mne kti... rodičov nemám...beriem si neplatené..ale nevidím dôvod prečo sa hnevať na učiteľov a závidieť im..ak boli tvoj brat a mama učitelia.. chápem že deti nechceli cez prázdniny ani vidieť...

kratulka
2. sep 2018

@kenzom ja neplatene nedostanem...muž je preč svokrovci nepomôžu .. .nie hnevať ako hnevať...len že ked je zle 2-3dni postrazit....určite nie celé prázdniny... a okrem toho su to vnúčatá nie cudzie ..už izaj idem Dobruuu

kenzom
2. sep 2018

Mne to vysvetliť nemusíš... to iným diskutujucim nedochádza

zuzana76
2. sep 2018

@kratulka vidis a aj skolstvo mas aj take aj take, mas aj buzeraciu aj na skolach a mas aj lazomplazo ako tak citam obcas

hettinka
2. sep 2018

@kratulka dorob si informatiku a miesto máš iste.

majjka4
2. sep 2018
hettinka
2. sep 2018

@zuzana76 "ano, bezne platia deti vylet ucitelom, skola nic neyaplati, ak chcu ist deti na vylet musia sa poskladat ucitelom, aj na ubytovanie"

No u nás žiaci učiteľom bežne neplatia ... čo a týka ubytovania, to si riešim s ubytovateľom, že bud dá na 25 platiacich žiakov toho 1-2 učiteľov zdarma, alebo ideme inam. Za tie roky máme celkom dobrú sieť ochotných ubytovateľov v rôznych kútoch SK. A nie je to tak, že učiteľa dajú zadarmo a žiakom navýšia cenu, práve naopak, vedeli sme vybaviť ubytovanie aj pre žiakov vo veľmi dobrej cene.
Vstupy do pamiatok a aquaparkov, tam je to tiež vyriešené väčšinou tak, že na skupinu žiakov je dozor zdarma, často aj ten vstup v cene pre skupinu veľmi výhodný (napr. Bešeňová celodenný lístok pre skupinu žiakov za 9€ je super cena, učiteľ neplatí). Prípadne dám kultúrne poukazy a odrátajú nám to z ceny ,,, proste vždy to viem nejako vykryť, aby decká neplatili za mňa.
Stravu si zabezpečujeme samozrejme sama, jedla by som aj doma, ale z práce diéty nedostávame, len normálny lístok na obed, hoci sme preč aj 3 celé dni a spíme tam.

Problém je doprava ... kedysi to bolo v pohode, išli sme celý autobus, cena sa rozrátala na 45 žiakov, učitelia sa zviezli s nimi a nikto neriešil.
Problém to je odvtedy, čo sú vlaky pre žiakov bezplatné, takže rodičia (a žiaci) to automaticky tak berú, že doprava bude zadarmo. Lenže si neuvedomujú, že ako žiacka skupina MUSIA mať miestenky (a aj tie 2€ majú problém niektorí dať), MUSIA byť v jednom vozni a učiteľ sa tiež zadarmo neodvezie, takže mu treba kúpiť lístok. Ja som mala takú normálnu triedu, jednala som na rovinu a normálne sa poskladali ... prepána, ked ich ide 20 a môj lístok stojí 10€, tak to vyšlo po 50 centov, to snád nikoho nezruinuje ... a ja som im potom vybavila trebárs tie zlavy na vstup a cena sa im pekne vrátila.
Po každom výlete robím presné vyúčtovanie, k nahliadnutiu aj pre rodičov, zatial mi to funguje takto bez problémov.
Ale kolegyna minulý tok problém mala, nakoniec jej to zaplatila riaditelka (neviem z akých peňazí), ale že nech sa to neopakuje, lebo to nejde zakaždým takto preplácať, škola na to fond nemá.

Ja osobne som s výletmi nateraz skončila ... posledné dva razy som nespala 2 noci, riešila žiakov, ktorí sa absolútne nevedeli vpratať do kože, dávala sa dokopy vždy týžden ... no je mi toto treba? Takže idem len na 1-dnové, spať už nejdem v žiadnom prípade. Však ak sa chcú opíjať a rozbíjať chatu, to nech si idú sami cez víkend, to ja nemusím byť pri tom.

jajka257
2. sep 2018

@hettinka ja uz chodim len na take, ze o 14.00 sme doma.....to znamena okolie. A vzdy chodime autobusom, rodicom to vyhovuje, pretoze sama na 25 piatakov v mhd nehrozi....

hettinka
2. sep 2018

@jajka257 ja chodím najdalej do Viedne, ale busom na otočku. Vlakom sa od nás dá pohodlne Bratislava, Poprad, aj Ostrava na otočku ... ale nie som na ZŠ.

zuzana76
2. sep 2018

@hettinka ano, mas pravdu, vela krat maju ucitelia vstupy ubytovanie atd... zadarmo, ale nie vzdy to tak je, ja som mala napr zadarmo cestovne, lebo mame preplatene od amavetu, len som chcela poukazat, ze ucitel si v ziadnom pripade nemoze platit za vylet, exkurziu atd....proste ak nie, cena sa ziakom rozrata a zapocita a ked suhlasia so zaverecnou sumou, tak neriesim, nie kazde zariadenie ubytuje ucitela zadarmo a da mu aj stravu zadarmo, navyse ak teraz uz tie triedy nie su take velke ako kedysi, neboj sa, viem ako to chodi, ma problem zaplatit miestenku? nemusi sa ist nikam, ved to je v ich zaujme, nastatsie nasi ziaci su v tomto uvedomeli, zatial som nemala problem, co bolo treba, tak sa zaplatilo, napr trojdnovy vylet v tatrach - 65 eur

zuzana76
2. sep 2018

a ak vybavujem vylet ja, ponuknem par moznosti max 3 aj s pribliznou cenou, nie som CK, aby som hladala donekonecna, ked sa niekomu nieco znepaci, maju moznost par dni vyjadrit sa k tomu, vytipujem si lokality , kde sa da nieco pekne vidiet, najdem ubytovanie, prezentujem na tr. hodine ziakom a vyberu si, inak u nas idu dost aj vylety a poznavacie zajazdy do zahranicia, Pariz, Londyn atd....proste ak chcem nieco vidiet, aj musim s tym ratat, ze ma to bude nieco stat

zuzana76
2. sep 2018

@hettinka a aj ten autobus, kvazi zaplatia aj za teba, lebo beries dajme tomu 30 deti, cize rozratas medzi 30 ziakov, nepodielas sa aj ty s dalsim pedagogickym doprovodom na sume, ale to je v poriadku, jednoducho nemoze nikto ziadat, aby si pedagog platil za to, ze ide so ziakmi na skolsku akciu

macik34
2. sep 2018

@marlenka222 take otrasne prispevky som davno necitala. ...Teba musia mat "radi" aj kolegyne aj deti...svoju pracu musis skutocne nenavidiet. Hrozne sa vyjadrujes o detoch. Ja som take, ako tu opisujes este nevidela. A ano kupujem aj na zaciatku roka. Deti maju super ucitelky. Aj ucitelky prinesu detom drobnost

suzzi_
Autor odpoveď zmazal
hettinka
2. sep 2018

@zuzana76 jasné, že ja si nebudem predsa platiť za to, že idem niekam na 3 dni pracovať. To len rodičia to tak vnímajú, že aj učiteľ ide na "výlet" (obdobne ako si myslia, že učiteľ má prázdniny zároveň so žiakmi). Často nevedia, ako to celé funguje. Myslia si, že je to ako bežne vo firme, že učiteľovi všetko preplatí škola ako cestovný príkaz - teda cestovné, diéty, nadčasy... Realita je, že na takéto veci naozaj školy nemajú finančné prostriedky. Školy vlastne porušujú zákon, ak nám ten cesťák nepreplatia ... ale komu sa nepáči, nech necestuje. Učiteľ sa teda obetuje, na ten výlet ide, hoci to nemá ani zaplatené poriadne, na úkor svojho voľného času, často mamičky od malých detí ... a ešte sa nájde rypák, čo ide vyrátavať, že minuli 0,50€ za lístok na vlak na učiteľa. Smutné...

hettinka
2. sep 2018

@zuzana76 "a aj ten autobus, kvazi zaplatia aj za teba," ... áno, zaplatia, ale nie je to také okaté, ako ked vypýtaš 10€ na vlak za seba, ked oni vlak majú bezplatne.
Toto mal ešte štát doriešiť, že ked teda majú žiaci vlaky bezplatne, tak by to mal mať bezplatne aj učiteľ so skupinou žiakov (nad 20 žiakov napríklad)
Inak riešenie je, ak máte v triede žiaka ZŤP s nárokom na doprovod, vtedy som sa cestovala zdarma aj ja, ako jeho doprovod.

zuzana76
2. sep 2018

@hettinka presne na tie deti som myslela, ze odchadzam este od vlastnych deti, aby som bola v noci s cudzími a este by mi malo byt vycitane, ze cestovne zaplatili, ci ubytovanie? Nastastie sa mi to nikdy nestalo, ale kolegyni ano, ako vravim, pre mna skolsky vylet - moja maximalna obeta a dokonca som mala rodicov, co to aj chapali a polutovali, ale so mnou nechcel ist nik z nich 😀

stankadu
2. sep 2018

@zuzana76 len pre vysvetlenie, lebo si asi diskusia nečítala ďalej. Bol to 1-dňový výlet vlakom cez celú republiku, zo západu na východ, ktorý sme ako rodičia neschválili. Kedže deti majú cestu vlakom zadarmo a ceny vstupov tiež neboli horibilné, celková suma pre 1 žiaka bola dosť vysoká. Ked sme sa na RZ pýtali, prečo platíme tak vela, tak jedna z 2 p. učiteliek sa arogantne opýta, že jej kto zaplatí cestu? Toto vytočilo vela rodičov v triede a bol riadny rozruch. A na našej škole sme nikdy neplatili lístky na vlak pre p. učitelky. Ked deti niekam idú obj. autobusom, tak to je jasné, že sa zložíme, prispieva aj obec. Dokonca ich niekedy, ked nejdú ďaleko, s inými rodičmi odveziem, aby ušetrili a mohli si dať napr. zmrzku alebo atrakciu navyše. Ale ved súď ďalej človeka, ked nevieš o tom skoro nič.

stankadu
2. sep 2018

a staršia dcéra od 6-tej triedy (teraz ide na strednú) chodili na koncoročný výlet vždy na 3 dni niekam. P. učitelka dala rozpis nákladov na dopravu, vstupy, ubytovanie a stravu. Nikdy sme s tým ako rodičia nemali problém, ked a to vedelo dopredu. Raz sme sa na poslednú chvílu poskladali aj spolužiačke ked jej rodina bola v hmotnej núdzi. Mladšia dcéra minulý š.r. bola na 3 výletoch, dokopy skoro 200€ navyše, neni problém, ked sa o tom vie.

zuzana76
2. sep 2018

@stankadu pozri, ty si zacala utocne, ze ucitelia vypytuju stale nieco, ako keby pytali pre seba a ten vlak si ta ucitelka platila sama? ja osobne by som nesla nikam pri takomto pristupe, podla mna ta ucitelka bola v prave, myslim, co sa tej cesty vlakom tyka, ale to sme uplne mimo temy teraz

aaby som odpovedala autorke, my berieme cokoladky

rapadajka
2. sep 2018

moja sestra je ucitelka a ze viac ako kvet ju potesi cokolada alebo kava... my ideme zajtra 1x do skolky a kupila som 2 cokolady...

hettinka
2. sep 2018

@stankadu na taký výlet, s ktorým nesúhlasím, či už pre cenu, alebo pre program, jednoducho dieťa nepustím. Povinne to nie je a nútiť vás nemôžu.

mechurik
2. sep 2018

Ucitelka ma dostat plat od ministrov 3000 eur ako v norsku a rakusku a inde

stankadu
2. sep 2018

@zuzana76 možno to tak vyznie, ale určite nie som útočná. Nemám to v povahe. Ťažko situáciu vysvetliť len písmenkami, lebo každý inak chápeme. U nás si p. učitelky cestu vlakom alebo autobusom (MHD alebo linka) platili z triedneho fondu. Nikdy to zvlášť nepýtali od rodičov. Samozrejme triedny fond platíme 2x do roka, alebo podla potreby.

stankadu
2. sep 2018

@hettinka hej, ale skús to vysvetliť tínedžerovi. A už sa nedalo cúvnuť, lebo už mali lístky na rôzne vstupy (vedecké múzeum, galéria, a iné). Potom sa to už viac neopakovalo.

zuzana76
2. sep 2018

@stankadu ja chapem, ano , pisane casto vyznieva inak ako v skutocnosti, ked na to maju triedny fond, tak ok, ten my vyuzivame na ine veci, napr , navsteva nejakého predstavenia atd...

heni79
2. sep 2018

@stankadu Triedny fond neslúži na preplatenie cestovného pre učiteľa na školskom výlete! Prečo? Na triedny fond prispievajú všetci žiaci/ich rodičia rovnakou sumou. Na školský výlet však nemusia ísť všetky deti. Napr. dieťa ochorie, alebo jednoducho nemá záujem ísť na daný výlet- výlet totiž je DOBROVOĽNÁ AKCIA. Ako to ten učiteľ vyúčutje? Lebo triedny fond sa vyúčtovať musí. Ak by tvoje dieťa nešlo a bolo by niečo z fondu strhnuté, už ťa vidím, ako by si tam rečnila. Lebo - tvoje príspevky sú od začiatku útočné. Učiteľ si má platiť cestu sám, hoci robí výlet pre VAŠE deti? A neplatili ste mu mzdu, iba smiešnu dopravu..... Keby si pýtal učiteľ/ka 100€ pre seba, chápem tvoje rozhorčenie. Ale inak.... Mala si to vysvetliť dieťaťu, že na výlet nepôjde, lebo ty nechceš prispieť toľko a toľko. Inak, obdivujem odvahu tých učiteľov, ktorí vzali vaše deti (navyše pri tak negatívnych rodičoch) na výlet tam, kam by sa tie deti tak skoro nedostali.

hettinka
2. sep 2018

@heni79 keď výlet zorganizuje CK a vezme si províziu 100€, každý to berie v pohode. Ale ak výlet zorganizuje učiteľ a chce len na cestovné pre seba, tak je oheň na streche. Čo z toho vyplýva? Nabudúce pôjdem radšej z CK a mám po probléme. Cestovka dá svoju cenu. A ešte keď sa v deň výletu 3 deti odhlásia, lebo v ich zrazu bolelo brucho, ucho a mali soplik, tak si to budú riešiť s nimi. A nemusim špekulovať a kombinovať, ako to vykryť.

stankadu
2. sep 2018

@heni79 furt to nechápeš? Ten výlet bol neplánovaný, rodičmi neschválený a drahý. Ked ty zistíš, že tvoje dieťa ide daleko, chceš vedieť kam ide, čo tam bude robiť a pod. A zistíš, že vstupy do pamiatok a miestenka na vlak pre tvoje dieťa dokopy bude napr. 17€ a učitelka vypýta 30€ na žiaka, tak chceš vedieť kam idú ostatné peniaze. Akože chceš povedať, že sa budeš len usmievať a nič nepovieš? Ja tiež nie som milionárova dcéra. 🙂 A to že vyjadrím svoj názor som hned negatívna a protivná? Nikdy som na nikoho neútočila. Alebo je lepšie, ked sa všetci rodičia budú usmievať, so všetkým súhlasiť a potom ledva vyjdú z dverí a budú ohovárať? P.S - z triedneho fondu sa to platí preto, lebo lístok stojí 0,50€. Ak idú dalej, objedná sa autobus.

kenzom
2. sep 2018

@stankadu prepáč ale ešte som nepočula že výlet bol neschvaleny rodičmi...my hlasujeme na rodičku o všetkom...a s tým že platíme cestovné učiteľom je jasné,nech cestujú akokoľvek....