icon

Dať, či nedať 4 ročné dieťa do škôlky

mussli
6. jún 2012

Dcéra ide mať 4 roky, zamestnanie v nedohľadne...dali by ste dieťa do školky, keď je matka doma???

katren
6. jún 2012

@mussli skus pozriet aj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/dieta-v-skolke/kedy-je-spravny-cas-aby-islo-dieta-do-skolky-2/

ja som Dominicku nedala, som doma s Miskom a v novembri budeme mat tretie, tak budem doma urcite.....ale od buduceho roka urcite dam 😉

31majka12
6. jún 2012

tak skolka si myslim ze nie je len o tom ci si doma alebo nie...
Male bude v kolektive,vela sa nauci,,,
ved len ked maju deticky zo skolky nejake svoje koncerty,a vidis ako tam pekne tancuju,spievaju,sikovne su tie deticky,
A myslim ze by mu viac prospelo ked bude s detmi,,,a nielen stale doma.

mobilo
6. jún 2012

@mussli ahoj ja mám dvoch. Starší bude mať 4 roky . Minuly rok sa mi nezdal pripravený a nechcela som, aby mal pocit- že som ho odložila. Je veľmi citlivý. A chcela som aby si upevnili vzťah s bratom 🙂 tento rok sa mi už zrely zdal chcela som aspoň na 4 hodiny dať kvoli nemu na rok už bude musieť - pojdem do práce, ale kedže som doma nezobrali ho 😅 tak je s nami. Ale my sa im veľa venujeme, básničky, pesničťky, vystrihovačky, vonku sme vkuse v prírode, do obchodu chodí, robí s nami všetko. Snažím sa aj deti vyhľadavať. Podľa mňa nieje doležitá školka ale to aby bol s deťmi v jeho veku. To je doležité . Ja by som si ho možno nechala sama ho poznáš najlepšie a vieš, či by mu to padlo vhod alebo tak. alebo si ho nechaj doma ale budte vonku s detmi. Ja sa snažím a nechávam staršieho nech je s nimi ja dávam dozor 😝 😝 😝 ale nestaram sa do nich. nech sa oťuka. a stále mám v hlave, že v školke sa jednoducho tak nedá venovať deťom ako doma lebo je tam jedna pani učiteľka a 20 detí. neviem stále mám taký názor. Všetky deti musia naraz kresliť aj tie čo to nevedia a už v školke majú taký pocit- že niečo nevedia. všetky musia rovnako spať a keď nespia sú unavené, vyčerpané...veď jasne sú aj také čo žiadne problémy nemajú....fakt záleži od dieťaťa každé je jedinečné a matka ho pozná najlepšie. Skús počúvať hlas srdca te ti našepká 😵 😵 😵 😵 fakt čo cítiš vnútorne tak tak urob

gabuska36
6. jún 2012

určite dala...verím,že sa o nu dobre staráš,ale nedáš jej toľko čo škôlka...potrebuje byť medzi rovesníkmi...zvykať si na kolektív....určite by som dala

mobilo
6. jún 2012

@sasena033 moj do školky nechodí a vie veľa vecí cez pesničky, básničky, angličtinu sa spolu učíme . Obaja sú strašne živý, vyžadujú strašne veľa pozornosti, snažím sa skĺbiť všetko . teraz už je lepšie lebo už aj mladší javí záujme o vysvetľovanie. Má rok a pol rozpráva všetko a s bratom majú tak krásny vvzťah no na nezaplatenie. a starší sa naučil samostatnosti aj bez školky 😀 vie sa sám obuť, sám papá, na wc chodí , obliecť sa vie. poobede sa hrá s kámošmi ..takže ono to nieje o školke . Dokonca sa mi teraz podarilo aj režim im urobi´t spolu spia na obed ,papajú, proste sú nerozluční a som veľmi šťastná, že som ho vtedy nedala. A imunita sa buduje aj bez kolektívu keď človek dbá na stravu, na to aby dieťa bolo dostatočne dlho vonku za každého počasia ....ono fakt treba počúvať vnútro podľa mňa nieje dobrá tá alebo tá možnosť každá matka je ina, a aj každé dieťa je iné.
V tomto sa musíš podľa mňa riadiť sebou 😉 😉 😉 😉

sasena033
6. jún 2012

@mobilo tak to fajn ze vsetko robia spolu a tebe gratulka ze to zvladas 😉 jas om rada ze j ev skolke mozem sa venovat malej... maly ked pride uz sa pohra sam potom sa stiskame a rozpraava co bolo v skolke dam veceru a ide spat...jasne ked mu dokazes dat vsetko co skolke tak preco nebyt doma 🙂 no ja som rada ze tam chodi a ta imunita myslim ze medzi tolkymi detmi sa buduje najviac nakolko u nas je to tak ze tyzden v skolke 2 tyzdne doma bohuzial stale chory ale musi stoho vyrast a lepsie vymeskat teraz ako potom zo skoly 😎

katka1981
6. jún 2012

pokial by chcela, urcite by som dala, nauci sa nove veci, najde si kamaratov, bude mat zmenu, uricte by som dala

mamavera
6. jún 2012

@mobilo máš pravdu, každé dieťa je iné, ak sa mu doma venuješ naučí sa všetko - okrem jednej pre jeho ďalší život a vývoj dôležitej veci - nenaučí sa žiť v kolektíve rovnako starých detí, presadiť sa v rámci kolektívu bez maminy za chrbátom, sociálne jednoducho bude dozrievať až v škole. Moja švagriná učiteľka prvého stupňa základnej školy by vám tu opísala podrobnejšie, s čím všetkým tieto deti zápasia. Vstup do školy je pre dieťa obrovský zásah do jeho života, prečo mu to ešte sťažovať. Aj keď som učiteľka, nikoho do materskej školy násilím neťahám (aj tak nie sú voľné miesta), rozhodne neuznávam dať dieťa do materskej školy v dvoch rokoch a nechať ho tam plakať pol roka, to dieťatko je tam nešťastné, ale tvoj príspevok mi pripadá ako obhajoba seba samej. keby som sa riadila svojími pocitmi a svojím srdcom, tak by som moje deti nedala ani na strednú a na vysokú školu.

digysa
6. jún 2012

@mussli Urcite ano, ale nie na cely den. Skolka ukaze diatatku aj iny"spolocensky zivot a situacie", ktore bohuzial my mamicky nemozeme poskytnut detom.
Interakcia so seberovnymi, rozvrh dna, komunikacia s detmi a ucitelkou....to sa dietatu vsetko zijde.

A som si ista, ze sa svojej dcere nevenujes 10 hodin vkuse. Cize, ak pojde na 4-5 hod do skoly, dalsich 5 hodin mas moznost sa jej venovat Ty. 🙂

cat
6. jún 2012

@mussli som v rovnakej situácii ako ty, dcéra bude mať 4, o prácu som prišla počas MD /oddelenie naše celé jednoducho zrušili/ , no a malú od sept. dávam do školky, ona sa už nevie dočkať že kamošiek....strašne sa teší.
Prácu si pohľadám aj neskôr, zo začiatku býva dieťa často choré, syn bol týždeň v školke a 2 týždne doma, dokola:(

hoogy
6. jún 2012

@mussli mna caka dalsia materska od augusta a syna som dala do skolky.ale podla mna to zavisi aj od povahy dietata. nas maly ma strasne rad deti takze je z toho uplne nadseny. dala som ho na pol dna. chodi tam teraz este len treti den,ale je ako vymeneny cely stastny ze moze byt tolko s detmi vyhra sa. na obed si ho beriem uz domov aby sa najedol doma kedze je to s jedenim u neho tazke a hlavne potrebuje na obed aspon 2 hodinovy spanok inak je velmi unaveny potom. takze ja som to vyriesila takto. aj ja som spokojna aj on je. poobede si robime uz program spolu.

lizatko1009
6. jún 2012

jednoznacne dat do skolky, myslim si, ze dieta od mala sa viac hlavne nauci v skolke ako doma zavrete s mamou a viac sa tesi potom ked po neho dojdete, jednak je aj medzi svojimi, ale velku rolu ma aj aka skolka a ake dieta doma mate. moja mama je ucitelka v skolke a hned vidno ked pride dieta prvy x do skolky ako 4-5 rocne tak je neadaptacne a zarevane po mamke.

luciferkax
6. jún 2012

Ja by som dala, môj drobec mal tri a pol roka a menší rok, dlho som váhala, čidať staršieho do škôlky. Dala som, neľutujem, chorý bol zatial dvakrát, tak s mierou, a zo škôlky mi chodí nové dieťatko, spieva pesničky, básničky, tancuje, naučil sa sám jesť a sám obliekať, je samostatnejší, doma je kludnejší, predtým sa doma nudiiiiiiiiiil :D

mobilo
6. jún 2012

@mamavera 🙂 ja som písala, že nieje doležité dať dieťa do školky podľa mňa ale je doležité aby bolo dieťa v kolektíve 😉 😉 😉 kde moj syn chodí . Hrá sa s rovesníkmi , vymýšľa a špekuluje chodíme do materského centra a určite nepojde hneď do školky, lebo ho čaká predškolská 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 pojdú spolu naraz s bratom s ktorým majú vďaka tomu krásny vzťah 😉 A určite to aj lepšie zvládnu. Ja sa neobhajujem 😉 😉 😉 len píšem, že tým že moje dieťa nechodí do školky neznamená, že nevie básničky, pesničky myslím, že mu dokážeme dať doma dokonca viac. spoznáva prírodu, pozná vtáky, stromy, vie nakupovať , proste je samostatný nemá problém niekde zostať a tak podobne. takže tak k tomu nemám sa prečo obhajovať ja som s tým čo robím vyrovnaná 😉 😉 😉 😉 len som napísala každá matka cití veci inak keby syna do školky zobrali išiel by na 4 hodiny ale bohužial ho nezobrali ale nieje to koniec sveta. Možno to tak malo byť a na budúci rok to zvládnu lepšie keď pojde s bráchom 😉 😉 😉 😉

mobilo
6. jún 2012

@mamavera no ja napr. sa riadím svojím srdcom keď mal tri roky hovorilo mi, že do školky nieje pripravený. Viem, že by tam plakal pol dňa a na to som ja srdce nemala. teraz je úplne iný má rád deti, je s nimi rád a mala som ten pocit, že keby ide do školky bolo by to už fajn ale ako som už písala nezobrali ho. Takže treba počúvať mňa ešte srdce a vnútro nikdy nesklamalo 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 a hej máš pravdu najradšej by som s nimi bola vkuse 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 ale to sa nedá a chcem aby mali kamarátov a tak podobne 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

mamavera
6. jún 2012

@mobilo už som ti raz odpovedala, ale kde je príspevok netušímj 😝 😝 😝 tak druhý pokus - keď ide do predškolskej, tak je to Ok, ja som myslela, že rovno vhupne do základnej školy. A nie je to jedno, či je dieťa v materskom centre, alebo v materskej škole. V materskom centre síce je v kolektíve detí, ale cíti za chrbátom maminu a chová sa inak, ako by sa choval bez nej, je to normálne. A zďaleka nejde len o básničky, pesničky, sebaobsluhu a kreslenie. Dieťa sa učí pracovať v skupine, obhájiť si pred skupinou svoje názory, posúdiť chovanie svoje aj iných detí, je toho veľmi veľa, sú to veci, ktoré doma nenavodíš, ktoré naozaj môže zažiť len v kolektíve detí bez maminy za chrbátom. A nehovor to nikomu, ja som revala celou cestou domov, keď som svoje dieťa nechala na internáte - na strednej škole, vlastne revali sme obaja aj s manželom 😉

anjelicek26
6. jún 2012

@mussli - myslim, ze ti baby uz odpisali velmi dobre, v skolke sa dieta nielen "odklada", ale predovsetkym rozvija, ci po socialnej, motorickej alebo verbalnej stranke. Je to velmi dolezite naucit sa fungovat v kolektive deti. Nudit sa fakt nebudes, staci si najst nejakeho cas zabijajuceho konicka, mozno sa tym da aj nejake to euro privyrobit 😉

mobilo
6. jún 2012

@mamavera ja nepíšem nič v zlom. Ja chcem pre svoje deti len to najlepšie ! A nedala by som ich asi hneď do školy bol by to šok 😉 😉 😉 😉 od septembra chcem staršieho prihlásiť na šport a tam bude s rovesníkmi bezo mňa. chceli sme ho už minuly rok dať , lenže brali až od 4 rokov. Už sa veľmi teší, je veľmi živý neposed aj jeden aj druhý. Na budúci rok bude mať aj druhý syn 3 roky a ja bohužial budem musieť nastúpiť do práce. Takže do školky pojdu a chcem postupne pripraviť staršieho tým krúžkom, že tam bude bez nás 😉 😉 😉 😉 aby si trošku privykol. A možno aj mladši to ľahšie zvládne keď tam pojde s bratom. Mne už teraz do plaču je, keď na to pomyslím. Nikdy nezabudnem na to, keď sme prvý krát syna nechali u babky a požičali sme si s mm 3 dvd---nepozreli sme ani jedno, lebo sme celý večer plakali obaja 😅 😅 😅 😅 😅 a o dve hodiny nám babka volala, že si máme prísť pre neho lebo ho nevie uspať. On je od narodenia veľmi náročne dieťa a zaspí len so mnou. postupne ho učím aby dokázal zaspať aj s bratom. a ja som vždy chcela byť učiteľka v školke 😉 😉 😉 😉 a postupne im vytváram aj režim . a pre tých čo píšu, že je lepšia školka ako má dieťa sedieť s mamou zavreté doma píšem, že naše doma nesedia- oni to ani nevedia 😀 😀 😀 😀 😀 doobeda dvojhodinová turistika, alebo rally na bicykloch, motorkách, hádzanie do koša a tak podobne. Prídeme na obed najeme sa a idú spať spolu. Minule sme sa hrali na školku a staršieho to veľmi bavilo. Všetko po sebe upratal ako v školke, vždy sa hral s jednou hračkou a tak podobne. Pre svoje deti chcem len to najlepšie. a ja budem určite plakať na rok a myslím, že aj mm. lebo vďaka nemu to dokážem tak zvládať veľmi mi pomáha so všetkým. On im dáva jeden smer- lezenie, šport, a ja zase to maľovanie, kreslenie, strihanie, vyrábanie všetkého možného aj nemožného 😀 😀 😀 😀 😀 a spolu sme veľa v prírode. Už pár krát sa nám stalo, že nás zastavili také tety a povedali, že aký sú zlatý, a že aj rodičia lebo v dnešnej dobe je vidieť málo rodín tak pokope a málo sa rodičia venujú deťom. To netvrdím ja to mi bolo povedané. ja to posúdiť neviem ja pri mojích synoch nemám vlastne ani keby rozmýšľať.....

mobilo
6. jún 2012

@mussli a čo sa týka nudenia to sa určite nebudeš 😉 😉 😉 😉 keby ho do školky dáš 😉 😉 😉 😉 podľa mňa žiadna mamina sa doma nenudí 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 ani bez detí práce je ajajaj....

mamavera
7. jún 2012

@mobilo z tvojich slov cítiť, že svoje deti miluješ a snažíš sa im dať maximum. Pohľad na zaškolenie dieťaťa alebo nezaškolenie do materskej školy berieš veľmi reálne. Nemám totiž rada názora supermatiek - presne si to opísala - radšej ho dám do škôlky, ako by malo sedieť doma. Dieťa doma predsa nemusí sedieť, je množstvo rodičov, ktorý sa im venujú a dokážu im pripraviť perfektný program. Na druhej strane neznášam ani názory, mama je finančne zabezpečená, prečo odkladá dieťa do škôlky? Nie každá žena je šťastná, keď je tri roky doma, chce sa aj realizovať, nevidím nič zlé na tom, keď dá dieťa do materskej školy, keď ho vyzdvihne, venuje sa len jemu a nie je frustrovaná z toho, že sa pohybuje len medzi plienkami a hračkami. Nie všetky maminy, ktoré sú doma s deťmi sa im aj venujú. Pozerajú telku a deti sú odkázené samé na seba, ale na verejnosti vystupujú ako supermamy, ktoré deti neodložili do MŠ, ale sú s nimi doma. Preto nemám rada rovnaký meter na každého. Nech ti tvoji drobci prinesú v živote veľa radosti, to, čo do nich vložíš, sa ti vráti.

mussli
autor
8. jún 2012

@latvia ženy moje tak ste ma naočkovali, že sa začínam aj tešiť 😀 ....neviem ako ma napadlo, že mi bude doma dlho..!!!...rekonštruujeme dom, mám záhradku, hriadky, psa a možno pribudne aj ďalší psík.....alebo dieťa... 😀 ...ale to je ešte vo hviezdach... 😅

latvia
8. jún 2012

@mussli pozri, skus to, ved vziat ju nazad domov zo skolky nie je problem

alex31
8. jún 2012

@mussli ... ano ... urcite .. my sme v jasliach uz od 11 mesiacov a v septembri nastupujeme do velkej skolky 🙂 a velmi sa uz tesime ... samozrejme nastupili sme dost skoro hlavne kvoli mojej praci ale nelutujem ... na zaciatku boli aj male slzicky ale naozaj len minimalne a velmi rychlo sme si zvykli ... a samozrejme vsetky tie uzasne pokroky ktory maly dosiahol aj vdaka skolke su uzasne ... ja osobne som velmi spokojna, maly je uz uplne socializovany

... a ak uz aj by si nechcela davat dieta do skolky na cely den .. tak aspon na pol dna ... aj to niekedy staci ...

a navyse nikdy nevies kedy sa nejaka praca moze pritrafit a v dnesnych casoch nie je velmi jednoduche len tak na rychlo vybavit skolku .. a ako to tu uz niekolkokrat bolo pisane ... tiez si nemyslim ze sa sama budes doma nudit .... ved je stale toho tolko co porobit 🙂

mobilo
8. jún 2012

@mamavera hej presne si to vyzdvihla. Každá matka je iná a mne sa nepáči, keď niekto zastáva len jeden názor. Ja mám veľké šťastie, že mi mm pomáha. Lebo naši chalani by dali zabrať asi aj armáde. Zase mamina, ktorá je sama s takými deťmi verím, že to má strašne ťažké moj mm vždy hovorí, že taká matka čo má takéto dve dti a je na ne sama a zvluáda to by jej dal nobelovú cenu 😵 😵 😵 😵 Každá matka to cíti inak a aj každé dieťa. Ja nehovorím, že je nesprávne keď dá mamina dieťa do školky a nerobí a tak podobne. Podľa mňa to nieje určené čo je správne a čo nie...Preto sa mne nepáči, keď niekto zastáva len jeden názor.

Takže nech si robí každý čo myslí, že je správne ale hlavne najdoležitejšie je láska ktorú deťom dávame 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 lebo aj kníh o výchove bolo popísaných veľa aj ja sama som ich veľa prečítala 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale nedá sa podľa nich riadiť úplne a koľko krát má človek potom zbytočne pocit, že zlyhal 😀 😀 😀 😀 😀

mobilo
8. jún 2012

@mussli sa mi na fotke podobáš na Michaelu Čobejovú 😅 😅 😅 😅 to len tak medzi rečou 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

henikav
8. jún 2012

Moj nazor je urcite dat, ak aj len na pol dna, v 4 rokoch uz dieta potrebuje zit aj socialne, mat nejaku zmenu, stale doma je nuda a hlavne mat vlastnych kamaratov. V prvy den bude urcite plakat, ked nie je naucene odist od maminky, ale ked pochopi ze je to vlastne zabava a kamosi, ze je to vlastne nieco ako odmena, tak sa tam bude tesit a bude smutit ked skolka nebude, cez vikend a cez prazdniny. U nas je skolka len do 15h30 a potom uz len druzina, moj syn stale vyjednaval ze este nie domov, este sa hrat, tak som ho nechavala v druzine az do 17tej, nakoniec mi to aj vyhovovalo, ked som zacala pracovat, mohla som si kludne prist, cestou nakupit a nenahanat sa, bolo to tak akurat

mussli
autor
8. jún 2012

@mobilo že Čobejová???...som sa pobavila, to mi ešte nikto nepovedal.. 😀 ...ale možno sme podobné typy... 😅

ivett1
8. jún 2012

ahoj, teda nič v zlom, ale doma je predsa vždy čo robiť 😉 ...to je len reakcia na tvoje obavy, že sa budeš nudiť...určite nebudeš🙂...a dcérku by som určite dala do škôlky...(veď som aj moju dala...aj keď som bola s malým doma🙂...ale už skôr ako trojročnú...😉 chcela ísť medzi deti...) aj keď si viem predsaviť, že by si jej určite dokázala zabezpečiť patričné "vzdelanie"...možno lepšie ako v škôlke, keďže tam majú predsa len viac detí a nemôžu sa venovať len jednému dieťatku...ale z hľadiska kolektívu, sociálnych väzieb...to sa nedá zabezpečiť doma, len... ak by ste boli vééééľká rodinka (myslím "aspoň" sedem detí 😉

nina55
8. jún 2012

@mussli ja som syna dala do skolky vo veku 4 rokov a som presvedcena, ze som urobila spravne. Bola som na materskej dovolenke s druhym dietatom, takze som nebola odkazana na to, aby syn do skôlky chodil. Kludne som s nim mohla byt doma, ale mala som pocit, ze JA mu v jeho detskom svete nedokazem poskytnut to, co mu daju deti v jeho veku.
Chlapec chodil do skôlky rad, tesil sa na vrstovnikov a ja som bola stastna, ze je štastny ON 🙂 😉

stanislavao
8. jún 2012

urcite dat. v skolke sa nauci mnoho noveho, bude medzi rovesnikmi. urcite ano.