Dáte deti do škôlky alebo do školy, ak ich od 8.2.2021 otvoria?
Ahojte, zaujimal by na vas nazor, sama mam velku dilemu. Vsetci vieme, ako velmi to deti potrebuju, vratit sa medzi spoluziakov, ale tato situacia sa mi vobec nezda bezpecna :(
Rozmyslam, ze ak otvoria skoly, prvaka dam na nevyhnutny cas vyucovania a skolkara asi zatial vobec nedam :( hoci by som rada, no nemam dobry pocit.
Ako ste na tom vy?
ja nepracujem, cize mam mozno trochu vyhodu
@luccija no práveže teraz som tiež nezachytila, že je to dobrovoľné. Pri predchádzajúcom nástupe škola zisťovala záujem rodičov, či sú ochotní sa otestovať, posielali sme záväzné prihlášky na prezenčné/dištančné vzdelávanie. Teraz chcú otvárať školy podľa toho, aká je situácia v danom regióne. Ale že by to bolo dobrovoľné, nespomínajú nikde.
Zaujimalo by ma ako to budu riesit podla mna tak 30% deti z triedy nepojde aspon z nasej zien co som sa pytala vacsina je na MD s mensimi detmi ci sa budu len ulohy posielat no uvidim..ja skole davam 2,3 t a bude zatvorene.Zase budu ostatni ucitelia suplovat chorych, odpadavat hodiny...a u nas 3/4 ucitelov su starsi ludia.Podla mna sa ten mesiac este mohol vydrzat neviem co si tym potrebovali dokazat.
za terajsej situacie by som najradsej nedala, ale ked mi zrusia homeoffice, tak budem musiet. Ak mi nechaju HO, tak ich necham doma, ak ostane moznost ospravedlnit dieta pat dni rodicom. Ked budu klesat cisla, velmi rada ich tam poslem. (aj teraz citam, ze rakusania otvaraju skoly, ale oni uz idu dobrym smerom s tymi cislami, u nas este ani nahodou).
ano, dnes je to ako odporucanie komisie, ale zajtra to vlada moze sfuknutbzo stola a je po dileme.
My sme BBkraj, cize do skoly teoreticky by isiel na tyzden a potom prazdniny....no fakt uz ten tyzden doma nechat mi pride lepsie
Je to veľké ryziko pre tie deti gteraz keď je Slovensko ryzikové,môj škôlkar ani do škôlky ani poriadne nechodil od septembra a učiteľka v triede zomrela na covid,príbuznej chlapček 9 r.v nemocnici SÁM lebo sa mu to skomplikovalo a dostal zápal pľúc ☹️ Jasné potrebujú deti školu ale aj zdravie a to je prvoradé🖕
Nerozumiem, preco deti ísť do školy nemajú. Je povinná školská dochádzka, deti si nemajú vyberať ci ísť alebo neísť...
@huginko povinná školská dochádzka nie je viac ako zdravie.. nerozhodujeme sa predsa len tak z rozmaru ale zo zavazneho dovodu.. a mimochodom, moje deti si školskú dochádzku plnia riadne, momentálne online vyučovaním s mojou pomocou..
@jana_eyre_2 kebyže si to mi ostatný čo pracujeme denne do 4h a dlhšie môžme dovoliť.Ja pevne dúfam,že bude družina,inak sme v koncoch...
@llia áno, ja to prajem každému kto to potrebuje.. kto však nie, ten snad bude mať právo sa rozhodnúť - tak ako to predsa funguje aj teraz, družina pre ľudí čo nemôžu mať HO ešte stále je, alebo to už skončilo?
Ja som včera hovorila s triednou ms, ja fakt neverím ze dnes niečo schvália a do pondelka to bude platiť, ďalšia vec sú jarné prázdniny hovorilo sa aj o tom, že ich zrušia, v každom kraji inak ale čoraz vyššie čísla takmer všade na druhej strane nevieme ci to bude klesať, lebo tých mutácií môže prísť na svk viac kým sú otvorené hranice tomu nezabránime a corona nevymizne. Dalsim problémom je to, že aj keby učiteľov šli očkovať prednostne a mali dostatok vakcín nieje iste ze sa dajú zaočkovať všetci.....
Áno, je veľa tých, ktorí koronu prekonali a niektorí aj viackrát a nie každý mal ťažký priebeh ale fakt si nechcem predstaviť co by bolo keby sa infikovalo v krátkom čase viac detí z rôznych ročníkov..... Co potom? Pôjde škola do izolácie? Lebo ak sa indikuje v DSS ci inom zariadení realizuje sa izolácia klientov vrátane zamestnancov no v škole si to predstaviť neviem (a nechcem). Moje deti sú skolkari v speci škôlke a ja som sa do prace v DSS po rd nevedela vrátiť, ale mam v rodine školákov ktorým škola veľmi chýba a online výučba to nenahradi nehovoriac o deťoch ktoré online výučbu nemajú..... Fakt nvm co by bolo lepšie ale ja si osobne neviem predstaviť všetky vyučovacie hodiny absolvovať v rusku ci respirátore. Ostáva dúfať, že sa nájde sposob resp. Termin kedy deti nastúpia do školských lavíc lebo takto je to druhý školský rok kedy du viac doma ako v škole.
Nie, nedám. Mám škôlkarku a druhostupniarku. Druhý stupeň ešte určite ostáva doma, a keď budem doma s jednou, nebudem predsa druhú dávať.
@mattkapd neuveriteľné. Vy doma a dieťa v škôlke. V tejto situácii😮 U nás nevezmú dieťa do škôlky, pokial OBAJA rodičia nie sú kritická infraštruktúra. Ja som lekár a dieťa mi do škôlky nevezmú, lebo muž má možnosť byť na homeoffice.
Nezijem na Slovensku a moje dieta chodi normalne do skolky. Mali sme zatvorene jedine marec-maj 2020, v maji to otvorili a odvtedy chodi. Ked boli u nas denne prirastky okolo 20tis nakazenych, vtedy som trochu vahala a nechala ho tyzden doma, ale videla som na nom, ze tu skolku potrebuje, kazdy den sa pytal, kedy pojde do skolky. A tak chodi znovu. A je rad. Neviem si predstavit, ze by bol tak dlho doma. Deti potrebuju socializaciu, potrebuju kamaratov... my sme sice obaja s manzelom doma, ale kedze pracujeme z domu, nemame cas sa mu venovat tolko, kolko sa mu venuju v skolke.
Ja toto nepochopím, kým bolo škôlky/školy zatvorené, všetci plakali ako treba deti dať do škôl.... teraz, keď Vám ich konečne otvoria, tak ich tam väčšina nedáte? Keď tu bude covid ešte 100 rokov, čo zrejme teda bude, tak dokedy budú doma? Tieto otázky sa netýkajú tých, čo majú skutočný dôvod uvažovať nad tým, že ich tam nedajú.
@jana_eyre_2 nič také som nepovedala... No nebude to na báze dobrovoľnosti. Covid tu bude možno x rokov a je nemysliteľné deti držať doma dovtedy na online vyucovani
To je ťažko. Kebyže som doma na rodičovskom, je všetko jednoduchšie - deti by som do škôlky či školy nedala, ale pracujem, rovnako aj manžel. Striedali sme sa doteraz na očr-kách pri deťoch, lenže nedá sa to takto ťahať do nekonečna. Zamestnávatelia nie sú moc "nadšení" z toho, že sme viac doma ako v práci - home office nie je možná. Takže možnosť, že deti pôjdu do školy/škôlky asi využijem - aj keď sa mi nepáči podmienka testovania, ale o prácu prísť nechcem/nemôžem - z čoho budeme žiť? to je všetko pekné, že sa chceme chrániť, ale ked zostaneme doma bez eura, tak sa z pocitu bezpečia nenajeme. ani nepoplatíme účty.
...ja som zatial tiez doma, mam doma vsetky vekove kategorie deti, neviem sa sama rozhodnut, zda sa mi to dost nebezpecne, aj ked niekedy by som uz tu chorobu chcela mat za sebou a nech ju mame cela rodina za sebou a mozme normalne zit bez strachu ze niekde niekoho nakazime. Bojim sa akurat o moju mamu, uz ma 80 rokov, byva vedla nas, tak aby ju deti nenakazili alebo cez ne my. Neda sa uplne nestretavat, treba aj sem tam pomoct, aj par slov s nou prehodit. Piatak ostava doma, tomu to aj vyhovuje, sikovny je, studijny typ, rad sa uci, pali mu to, stale nieco cita, k skole a k uloham pristupuje max. zodpovedne a aj nad ramec toho co treba, ten je rad ze je doma. Mladsia dcera asi pojde, tej zas skola chyba a aj sa lepsie uci v skole, doma ju treba vela krat nahanat k uloham a cokolvek navyse len s velkou nevolou ☹ Navyse je velmi spolocensky typ, doma ju to ubija aj napriek tomu ze ma kazdy den program a ze sa stretava aj s kamaratkou (najlepsiu kamaratku ma dovolenu, stretavanie je bezpecne ohladne nakazy) Skolkarika necham doma, je este maly len teraz mal tri roky, v skolke bol len 3 tyzdne zatial a aj to s prestavkami a aj to s velkou nevolou, este si uplne nezvykol, takze ten teraz isto nepojde. Ak bude normalnejsia situacia tak mozno od marca, ak ale chorobou prejdeme a skoly skolky budu otvorene tak budu chodit normalne vsetci. Je to vcerpavajuce tri deti naraz doma a kazde s inymi potrebami a kazdemu aby sa clovek naplno venoval + vsetko ostatne okolo toho. Navse musia stihat dve skoly naraz takze ulohy aj tempo musia stihat dvojnasobne, to bez mojej asistencie a kontrol a vsvetlovania nejde. Ja kazdy vecer liham totalne unavena do tej postele a to uz od marca ☹.
No ja by som aj dala, ale už dosť vyrástla z oblečenia a a papuče sú jej istotne malé, tak som zvedavá, či otvoria aj obchody😁
@janka_266 možno by si to pochopila keby si spomenula, že deti zavreli doma zo škôl, keď situácia vôbec nebola taká vážna ako je teraz.. keď druhostupniarov a stredoškolákov zavreli, boli denne prírastky 600ludi a 10ludi priemerne zomieralo.. deti vtedy NEMALI byť doma.. teraz zomiera 100ludi denne, prírastky sú v tisícoch, máme tu x mutácií a zrovna v takejto situácii pošleme deti do kolektívov?
To fakt ľuďom nie je divné že u nás sa robí úplne všetko NAOPAK? Rakusania mali 10tyzdnovy lockdown a naozajstný.. preto teraz môžu deti posielať do škôl lebo majú lepšie čísla.. ale my sme nemali naozajstny lockdown a mali sme ho krátko.. proste nemáme také výsledky aby tam šli..
Ak tu bude korona 100rokov, určite nebude v takom rozsahu ze bude zabíjať toľko ľudi a tak zaťažovať zdravotníctvo.. stane sa beznejsou virózou tak ako sa to stalo iným vírusom..ALE ešte nie je ten čas..
@jana_eyre_2 áno keby bol naozaj lockdown,je to iné,ale keď od vás zamestnávateľ očakáva,že máte pracovať,tak to problém je.Presne ako hovoríte buďme teda doma všetci v lockdowne a nemusíme mať problém kde dať deti.Ja mám 9rocneho syna,žijem s ním sama...práca je pre nás nevyhnutná...ale aj starostlivosť o neho.
@llia u nás je skd aj pre ľudí čo nemôžu byť HO, myslela som že to je štandard pre všetkých na sk.. 😑 toto by sa malo nejako riešiť, určite keby bolo v školách menej detí bude menšie riziko nákazy.. proste u nás sa to rieši naozaj chaoticky a potom to aj tak vyzerá...
Ja mam len skolkara a som doma na MD a tiez neviem. Ale neverim, nase deti (co sme doma na RD) budu moct ist do skolky. Najradsej by som ho nechala doma, ale vidim, ze mu kamarati chybaju, tak to preberiem s ich maminami. Ale mozno az o mesiac, caka ma velke morfologicke sono, tak to nechcem zmeskat kvoli korone, alebo karantene.

@luccija nespolieham sa na to, to je len konštatovanie..