Dáte deti do škôlky alebo do školy, ak ich od 8.2.2021 otvoria?
Ahojte, zaujimal by na vas nazor, sama mam velku dilemu. Vsetci vieme, ako velmi to deti potrebuju, vratit sa medzi spoluziakov, ale tato situacia sa mi vobec nezda bezpecna :(
Rozmyslam, ze ak otvoria skoly, prvaka dam na nevyhnutny cas vyucovania a skolkara asi zatial vobec nedam :( hoci by som rada, no nemam dobry pocit.
Ako ste na tom vy?
ja nepracujem, cize mam mozno trochu vyhodu
V jeden den pride na svetlo bozie rano navrh pytat si povolenie vyjst z domu sms.kou a poobede ideme otvarat skoly... co k tomu dodat.
Mam druhostupniarky, ale keby boli mladsie, tak ich nedam. A nebudem si nic vymyslat, zavolam triednej a riaditelke a priamo poviem, ze za tejto situacie ich do skoly nedam a ako si predstavuju, ze im mam dochadzku ospravedlnit.
@jana_eyre_2 presne si to pomenovala, je to tu jeden veľký bordel, opatrenia nedávajú zmysel, napriek tomu, že sú nevyhnutne potrebné! A to je hlavný problém tu na SK, nešťastné opatrenia, úplne zle až vôbec odkomunikované verejnosti.. potom sa ľudia búria a nechápu. Ja viem o deťoch učiteliek SŠ, ktorých deti chodia do škôlok aj teraz. A viem o viacerých lekároch, vrátane mňa, ktorým dieťa ani do školy ani do škôlky nevzali, lebo manžel v kritickej infraštruktúre nie je a podmienka prijatia je obaja rodičia v krit.infra. 🤷🤷 Hlavne že SŠ neučia, ale..deti im do škôlok vezmú. Celé zle. Keby som nebola zdravotník a nerozumela, že nám opatrenia naozaj treba, tak už asi idem zbúrať parlament.
@oneinamillion u sestry v skolke nie je povinnost obaja rodicia kriticka infrastruktura.Staci jeden, druhy napr na HO a dieta do skolky, lebo teda rodic pracuje doma a nemoze sa starat p dieta.Vsetko je na hlavu postavene v jednej dedine blizko nas vobec neotvorili skolku starosta dal vyhlasenie, ze je zla situacia, ucitelky sa boja...neviem ci ich deti brali skolky z vedlajsich dedin, ale zda sa mi to zvlastne ved su sestricky samozivitelky, bez auta, ktore tie deti niekde musia dat
osobne sa v tejto situácií už fakt nevyznám. hrozne rada by som bola, ak by všetky deti mohli chodiť do škôlok a škôl, no furt hlásajú, že to ide s nami dole vodou, chcú neustále sprísňovať opatrenia, tak mi otváranie škôl a škôlok nejak do toho nezapadá. oni sami nevedia podľa mňa, čo majú robiť
@oneinamillion SŠ učitelia pracujú - učia, a ver, že sa ťažko vysvetľuje s deckom zaveseným na nohe. U nás brali do škôlok všetky deti, ktorých rodičom sa práca z domu nedá vykonávať v spoločnosti dieťaťa. Od 11.01.2021 sú v našej škôlke všetky učiteľské deti a je tam aj môj najmladší,lebo pri ňom sa homeoffice fakt realizovať nedá.
Mam skolkara a nedam. Ucim ho doma. Ak by boli vsetci rodicia zodpovedni, podrobili by sa testovaniu a dodrziavali opatrenia, tak by som dala. Nebudem vsak riskovat, ze o par tyzdnov pojdeme cela rodina v lepsom pripade do karanteny a v horsom, ze ochorieme. Pred Vianocami bola skolka zamorena, velmi lahko sa to zopakuje
@oneinamillion vsak ucitelalia musia pracovat z domu, vsak maju online hodiny, to maju mat dieta zavesene na sebe a vysvetlovat ucivo? U nas vzali do skolky deti rodicov, ktory pracuju a nemozu vykonavat HO, a ak bolo volne miesto, vzali viac deti, niekto nechcel dat do skolky, tak mali miesto a nebudu otvarat koli 2 detom
@jana_eyre_2 mne chodí malý od začiatku celý rok, teraz sú prázdniny, mali tak okolo 10 deti v triede počas lock down, inak ich je 18,teraz od pondelka pôjdu všetci, budú 2x týždenne testovaný "domácimi testami", v pondelok a v stredu. Ruská majú iba v spoločných priestoroch. Aj to ich nikto špeciálne nekontroluje. Muž je na letisku a všetci sme zdraví, aj kolegovia, aj rodičia zo školy, deti. Jedine co, jeden kolega spáchal sebe vraždu... Je to cele zle. Za to strýko v ba mal Covid a nikde nechodili... Celkom zaujímavé. A nikto od neho nechytil, ani dve deti a ani manželka. Bol iba na testovaní...
@maciatkolulu a v akom štáte žiješ? Ešte som to predtým nezachytila z tvojich príspevkov.. dakujem
(Ja osobne si myslím že u nás je najväčšía chýba v testovaní antigenovymi keď po pretestovani malo 50% ľudí pocit že sú negatívni a tak sa tak chovali..)
Ked si predstavim ten cirkus: rodicia testovat, pozitivny medzi detmi niekto - cela trieda do karanteny, cakat kedy pride sprava o tom zo skoly, potom riesit zase ci mame /nemame doma... tak sa mi vobec skolu riesit nechce, ani na pol dna (uz v podstate cely rok 2020 nebol v skole od rana do vecera, vzdy sme ju hned po vyucku zobrali domov-tych par mesiacov co boli v skole). Na druhej strane potrebovala by som vypnut od dennodenneho kolobehu, lebo mi zacina preskakovat... v praci intenzivne dokoncit veci aspon tyzden a jej vyklabosit sa osobne s kamoskami. Uvidime ake budu podmienky a pokyny... ak naozaj budu v mini skupinach, tak to ani nema zmysel.. po jari, tiez islo obmedzene mnozstvo deti do skoly... ja si pekne pockam kym bude vsetko 100% jasne.. ten holubnik co je v tychto veciach mi ide na nervy, nemienim to ani sledovat uz. Raz tak, raz hentak, take opatrenie, taka pomoc.. pomoc +, pomoc ++ zachvilu bude pomoc +++++++ a zakazov milion s milion variaciami... ako pre postihnutych
Ak chcu otvarat skoly, tak iba a len kvoli tomu, ze su ludia nervozni z deti doma.. a ze musia vyplacat OCR. Inak to nema velmi zmysel, pri mojej praci a zivotnom style je prave ta skola/cesta do skoly najvacsie riziko nakazdy 🙂
@simca06022011 presne keby nešlo o OCRky ale o socialne blaho deti, tak by poslali ako prvé tie skupiny ktoré sú doma od októbra...
@jana_eyre_2 AT, robili se doma test už 2x, malý sa na to tešil.. Je to ako keby si dieťaťu nos cítila, teraz budú v škole vraj robiť. A to 2x týždenne, ako logicky nemôže byť test platný 2 týždne... Minister školstva povedal, že aj toto je len tak tak... Uvidím aké nám prídu pokyny zo školy. Ale reálne sa snažia učiteľky, nech to tie deti majú čo najnormalnejsie. Aj s tými ruskami, ťažko učiť predskolakiv, ktorý sa akurát učia správne vyslovovať, polovica sú cudzinci v triede. Takže deti do 4 ročníka sú bez rusko a dá sa. Fakt je chorobnosť, teda bola úplne miziva. Kloklop.
Babule necitala som kazdy jeden prispevok, tak sa ospravedlnujem, ak ste to tu uz rozoberali, ale ako bude riesena nepritomnost dietata v pripade, ak ju do skoly nedam? Oni daju podmienky, kedy dieta moze ist, ale nenapisu, co ak dieta nepojde. Bude mat neospravedlnene hodiny, alebo ako to budu riesit? Vdaka za kazdu radu
@oneinamillion Však niektorí lekári sedia v ordinácii a úradujú len cez telefón. Taký lekár dieťa skôr zabaví ako učiteľ, ktorý je povinne niekoľko hodín online. 😂
Nemám rada toto navážanie sa do učiteľov. Poznám tú prácu a na homeoffice sa robiť nedá. Je chyba debilov vo vláde, že to takto nastavili - presne to svedčí o ich vzdelaní a postoji k nemu.
@zuzkalujza a ako budes pokracovat vo vzdelavani sak uz nebudu online hodiny, to ti potom hodne zameskaju
@oneinamillion nepracuju efektivne nech mi nikto netvrdi ze pracuje efektivne HO pri 2 malych detoch, asi maju take tie flakacske pozicie alebo robia len 4 hodiny denne max ked deti spia, ale full time je to nonsence
@maminkasisa znova, učiteľ môže byt na HO - dieťa môže do škôlky. Lekár na HO asi veľmi ťažko, že - ale dieťa do škôlky nevezmú.
Ja tým učiteľkám dieťa v škôlke nezávidím, ale nedáva mi to zmysel, aby ja ako lekár som v čase pandemie sedela doma a suplovala učiteľov, ktorí nie sú schopni poriadneho distancneho vzdelávania. Že mám k tomu na nohe skolkarku, ani nehovorím, isto viete, ako sa vysvetľuje učivo s dieťaťom zaveseným na sebe😏
@katulienkax budem je platiť doučovanie tých premetov, ktoré nebudem vedieť zastrešiť sama. Z dcérinej triedy viac žiakov nenastupuje na vyučovanie ako nastupuje. Takže som zvedavá ako to celé nakoniec dopadne. Podľa mňa so to aj tak ešte 100 x všetko zmení.
určite pôjdu aj do školy, aj do škôlky. v izolácii sa ich držať nedá donekonečna, kolektív a "normálnu" školu v rámci možností rozhodne potrebujú. Nehovoriac o tom, že home office nie je dlhodobé riešenie (aspoň v mojom prípade). Konkrétne v našej škole dbajú veľmi na dodržiavanie hygienických pravidiel a nemám absolútne žiadnu obavu. Okrem toho, koronavírus môžeme dostať skutočne hocikde. Paradoxne - my sme koronavírus dostali v decembri od maminy, s ktorou sme boli od leta 3x.... Báli sme sa, až ich nenakazíme. A nakoniec takto... Mamina netuší, ako k nemu prišla. V práci nie, doma nie, myslí si, že len z obchodu to mohla doniesť. A pritom dodržiava všetky epidemiologické nariadenia.
Takže za nás návrat do školy určite áno.
@heleninamama ja s “deckom” (4r) zaveseným na nohe vysvetľujem denno-denne všetko šiestacke učivo dcére s IVP. Ver, že tuším, ako ťažko to ide. Nemám na vyber, nevezmú mi dieťa ani do školy, ani do škôlky, lebo jeden rodič sme v kritickej infra. Naozaj to dáva perfektný zmysel, aby lekár v tejto situácii sedel doma a suploval učiteľov.
Zaujímavý článok som čítala na FB.
Resp, necita sa to dobre.
Náš lockdown je akýsi fejkovy, keď ľudia aj tak chodia do práce.
Priznám sa, že po negatívnom teste sme našu dcérku dali do škôlky, ale uz ju odhlasim.
Už aj manzelo vraví, že v práci - veľká fabrika začínajú stúpať pozitívne prípady..
Dcérka škôlku miluje. Tak sa tam teší. Tak tam tvorí, ale na druhú stranu, je mi ľúto učiteliek.
Musia sa báť chodiť do práce. Deti ruska nemaju.
Ten mesiac či dva, ohľaduplnosti stojí za to.
Link na clanok s grafmi. Mozno to niekoho zaujme.. mňa to trošku prebudilo. Človek akosi stále myslí na seba a na s prepáčením P*coviny, ze si nemá kde kúpiť nové topánky, než by sa vcítil napríklad do lekárov, že do nemocnice príjmu len tých čo sú na hranici života a smrti..
A tak isto aj tu na MK citam diskusie, kde píšu zúfalé ženy, že im nechcú hospitalizovať chorého príbuzného a že je na tom naozaj zle a oni sú bezradné. Boja sa. Nevedia im pomôcť. Je to zle. Naozaj zle..
Nemôžme sa tváriť, že to tak nie je.
Takto pred rokom bol jeden pozitívny prípad a fabriky sa zatvárali. Ľudia boli posratý. Každý sa snažil.
Teraz ľudia zatvárajú oči...
@maciatkolulu lenže u vás bol úplne iný typ lockdownu ako u nás a bol aj dlho.. u nás žiadny riadny lockdown nebol, maximálne pre ľudí čo ho dobrovoľne dodrzovali a tých bolo proste menej ako tých čo na to kaslali... rodinných bublín mali aspoň 20, na svahu bolo ľudí akoby sa ani nič nedialo.. Úplne iny prístup vlády a pomoci ľuďom ako u nás.. tak aj ta účasť v škole inak vyzerá u vas ako u nás.. ja s testovaním deti problém nemám, ale aj to testovanie musí mať zmysel, musí byť ucinne a to bolo u nás robené nezmyselne a iné opatrenia ignorované.. vklude dám aj deti testovať každý tyzden ak to budú spoľahlivé testy a ľudia okolo budú dodržovať opatrenia ako.maju.. to sa ale nedeje.. ten status čo pridala
@ivca88 je presne to čo si myslím, výborne zhrnuté...
A inak, neviem či ste zahliadli aj túto informáciu, ktorú zverejňuje Martinská nemocnica. Pribúdajú pacienti - detičky, ktoré prekonali covid a majú po tom ťažkosti pripomínajúce otravu krvi - kawasakiho choroba.
Isto to nebude náhoda, že všetky deticky to majú rovnako.
Už lekári samí žiadajú o vypočutie, čo sa snažia ochrániť ľudí ako sa dá.
Prosím, vypočujeme si ich.
Pridávam link. Zbystrite, pokiaľ máte dieťatko ktoré prekonalo koronu a nedajbože sa objavia tieto príznaky.
Nerobím paniku, ale keď už ide o DETI tak do prdele, neotvarajte skoly 🤦
@oneinamillion prepac, ale ak si lekar, nechapem, ako Ti nevzali dieta do skolky.... , u nas v LM brali aj deti rodicov, ktorí pracuju hocikde /aj na urade alebo v obhcode/ a nemaju HO

Ja som na home office, takže určite nedám. Hlavne keď viem, že veľa rodičov detí z dcérinej triedy stále propagujú na FB ako covid neexistuje, a tie ich debilné názory na opatrenia och škoda rečí...... Obávam, že ich deti sú rizikové pre ostatné, keďže oni sa netaja tým, že karanténu a opatrenia ani nedodržiavajú, viac krát som videla ich decká vonku na ihrisku a samozrejme bez rúšok.... škola chýba veľmi, kamaráti ani nehovorím, ale zdravie je prednejšie. Dcérka môže prekonať ľavou zadnou, ja mám choré srdce, otec je onkologický pacient, nebudem riskovať.