icon

Je správne nechávať dieťa samé na dvore?

Včera o 10:16

Máme 5 ročný dcéru. Žijeme v dome s pozemkom kde máme psa (BK) malé hospodárstvo. Dcére tam manžel spravil kútik na hranie. Svokra si myslí,že nieje správne aby som ju nechávala tam bez dozoru. Brány sú zamknuté na cestu nebude. Pes jej neublíži je kľudnej povahy a na povel zaleziem skôr dcéru stráži a do častice kde máme zvieratá sa nedostane brána je zabezpečená. Dcéru mám na dohľad a občas na ňu nazrieme. Podľa mňa je lepšie keď sa vonku hra akoby sedela pred tv. Svokra ma kvôli tomu však atakuje,že som krkavcia mater

anonym_e2c32f
Včera o 11:58

Ja neviem ale 5 ročné dieťa sa nemôže hrať samé? Veď stať sa mu niečo môže aj keď je mama otočená chrbtom a okopáva..

michaela329
Včera o 11:59

Úplne v pohode by som nechala na dvore. Až na psa, ten by mal byť mimo - a to som so psami vyrastala a až ba posledné tri roky, sme vždy psa - dvoch, mali. Inak si myslím, že svokra asi aj zabudla, že my sme ako deti boli vonku bez dozoru prakticky nonstop.

haley7897
@anonym_autor

Neviem ale počula si niekedy že by border kólia pokusala? Naša fena deti zbožňuje nevie sa ich nabažiť malú stráži keď sa dcéra hra leží v zadnom kúte záhrady a sleduje ju poprípade sa hrajú na schovávačku. Dcéra jej môže zobrať z misky jedlo ťahať ju za uši za chvost a v živote ani zubami necvakla a to neraz jej stupila na chvost alebo labu a nikdy po nej nevystartovala. Máme na dvore kameru ale vidím obe aj z okna.
K bazénu sa nedostane lebo plot ktorý tam máme po ňom má aj dospelý problém vyliezť nieto ešte 5 ročné dieťa. Keby ju mám doma sedí pred tv alebo s mobilom v ruke a my s mužom sa ju snažíme vychovávať tak aby od toho nebola závislá

@anonym_autor prvé ktore mi vyhodilo
https://www.abc.net.au/news/2024-12-02/child-at...
Ano aj border kolie maju zuby. A fakt, že ste dcéru nenaučili, ze jej nemá brať z misky a ťahať ju a správať sa k nej ako k hračke len potvrdzuje, ze vy s ňou nemala byt sama. Ani vy dospelí nieste z toho co spomínaš dostatočne spoľahlivý chovatelia

taktotedanie

@anonym_autor mame podobnu situaciu ale bez psa
A nie , dieta same bez dohladu nenechavam
Ked sa hra nech sa hra, ja som s dietatom a som mu nablizku
Mne osobne by to nestacilo, kazda sme ina “mater “

abbey1
Včera o 12:00

Väčšina žien si tu zjavne neuvedomuje, že je sakra rozdiel, keď sa dieťaťu niečo stane a dospelý je pri ňom a zareaguje a keď sa dieťaťu niečo stane a je samotné. Stačí, že spadne, vyrazí si dych, alebo niečo zlomí, poreže a v bolesti či šoku bude ako reagovať 5 ročné dieťa samotné?

ria_sprout
Včera o 12:01
@anonym_3d722a

@ria_sprout to ze bude 2 3 hodiny doma je pre dieta stresujúce?

@anonym_3d722a aké dve tri hodiny? Nechápem, nečítala som podrobne celú diskusiu. Pokiaľ môžu deti tráviť vonku čo najviac času, je to pre nich prínos. Ale chápem, dnes je lepšie aby dieťa sedelo na zadku a maximálne si namahalo prsty na mobile 😜

ria_sprout
Včera o 12:03
@haley7897

@ria_sprout sme inak nastavené. To je celé. Za mna, zabudni bazén aj psa, osobne by som ju nenechala bez dozoru ani na tých preliezkach.

@haley7897 nevidím problém ani v preliezkach. 🤷

ria_sprout
Včera o 12:04
@abbey1

Väčšina žien si tu zjavne neuvedomuje, že je sakra rozdiel, keď sa dieťaťu niečo stane a dospelý je pri ňom a zareaguje a keď sa dieťaťu niečo stane a je samotné. Stačí, že spadne, vyrazí si dych, alebo niečo zlomí, poreže a v bolesti či šoku bude ako reagovať 5 ročné dieťa samotné?

@abbey1 ono nie je samotne, veď mama je kúsok, len pozerá z okna či z kamery. Je sakra rozdiel ak je dieťa fakt samé a ak je pozorované.

michaelam2
Včera o 12:06
@ria_sprout

@abbey1 ono nie je samotne, veď mama je kúsok, len pozerá z okna či z kamery. Je sakra rozdiel ak je dieťa fakt samé a ak je pozorované.

@ria_sprout sama autorka pise ze OBCAS na nu pozrie.
Ja som zazila situaciu ked chlapec v podobnom veku spadol na ulici tak nestastne, ze mal otvorenu zlomeninu ruky. Nevedel sa pohnut, len lezal a plakal. My sme sli okolo tak sme volali sanitku a pomahali mu. Tiez asi rodicia zvolili pristup ze staci nanho obcas pozriet.

anonym_62fd6a
Včera o 12:07

Poznam matku, ktorej sa dieťa zamotalo do hojdacky a udusilo sa. Malo viac ako 5 rokov.

anonym_44d437
Včera o 12:08

A čo presne znamená: “ Dcéru mám na dohľad a občas na ňu nazrieme”. Tak máš ju na dohľad alebo iba občas na ňu nazrieš? Ako často? @anjelicek26 dala super nápad s kamerou. Taký dobrý kompromis. Ja by som sa bála úplne bez dozoru nechať dieťa v tomto veku. Na 99% sa nič nestane ale nikdy nevieš. Ja nechávam dieťa na dvore ale na celý dvor vidím z kuchyne. Odbehnúť od dieťaťa okay, na dlhší čas aby tam bola sama by som sa bála.

januska12323
Včera o 12:08

"Dcéra jej môže zobrať z misky jedlo ťahať ju za uši za chvost a v živote ani zubami necvakla a to neraz jej stupila na chvost alebo labu a nikdy po nej nevystartovala. "
No ja fakt nemám slov, raz jej ublíži, pes sa konečne nasere a nešťastie je na svete.
Prečo by mala byť vnútri len na mobile alebo TV? Však vypni, nech sa hrá sama alebo nech ti pomáha pri domácich prácach.

anonym_0c92bf
Včera o 12:10

@anonym_autor je to ok. my máme tiež dom a dvor kde majú deti ihrisko a bez dozoru nechávame až teraz keď ma 6r.. zas také dieťa už aj musí chápať že cesta je nebezpečná a že kam nesmie ísť.. akurat cez leto neviem ako u nás bude pretože tu mame hrozne veľa ôs a srsnou a teda už aj pr hadov sme videli

anonym_44d437
Včera o 12:11

Aha teraz čítam až tvoj koment že máš kameru a vidíš na dieťa z okna. Tak ak ju sleduješ, tak nevidím problém. Ale mohla si to rovno napísať, lebo to sú dve úplne odlišné situácie. Na mňa to pôsobilo že ju kontroluješ každých 10 minút.

dettilv
Včera o 12:11

Ja by som Ju tam nechala iba v pripade ze na nu Vidim.

abbey1
Včera o 12:12
@ria_sprout

@ria_sprout Aha, matka stojí za oknom a sleduje ho? Nuž, tak to môže byť s ním vonku, nie 🙂

kristina2412
Včera o 12:19

Paradoxne ja by som nemala strach, že sa zraní, atď ak máš bazén zabezpečený a nemáš na pozemku nejaký stavebný odpad alebo materiál. Ani psa by som sa nebála , ak je to dobre vycvičený pes. Ja by som skôr riešila, či je dosť vysoký plot, či ju nieje vidieť z ulice,že tam je sama atď . Ak je všetko ok a pes intenzívne reaguje na prítomnosť cudzích ľudí nechala by som ,aby sa hrala a pravidelne na ňu dozrela. Ja keď som mala päť tiež som sa hrávala na trávniku pod oknom normálne pod panelákom. Keď som mala 6 bola som prvý krát v obchode kúpiť olej. Je dôležité učiť dieťa samostatnosti. Mám štrnásť ročnú dcéru a niektoré jej spolužiačky necestovali ešte samé MHD po Bratislave a rodičia ich všade vozia.

anonym_a337b0
Včera o 12:20

Keby si napísala, dceru mam na dohľad a nazeram na nu minimálne každých 5minut tak by to bolo celkom ok.
My sme mali tiez hroznú skúsenosť ale opačne, dcera so synom ostala dnu a ja som išla cakat kuriéra. Byvame na uplnom prizemi ,zastal rovno pri vchode .Za 2minuty si navliekla na krk gumičky do vlasov ako nahrdelniky, keby to bola jedna tak sa nic nestane a asi 7kusov a tak jej to stiahlo krk, ze uz sa nevedela nadychnut, syn vybehol za mnou a ten pohľad na nu dodnes nezabudnem, nevravím aky to bol hrozný stres a panika. Dokopy to boli 3minuty. Chvalabohu ,ze bola s niekym, sama by uz za mnou nestihla vybehnut.
Ak by som bola na tvojom mieste a mam neustále výhľad na dceru z každého miesta kde nieco robím, cize sa viem pozriet aj každé dve minútky tak fajn. Ten pes no kazdy tvrdi, ze si pozná psa atď, ale stale je to zviera , mame v rodine príbeh, ktory nastastie skončil s prezitim, ale tiez dieta vyrastalo so psom odmalička, mohlo si k nemu dovoliť dovtedy vsetko, az raz ,a to dieta ostalo oskalpovane. Je super, ze je mala rada von a ze sa vie prebavit aj sama, len na nu prosim nenazeraj občas ale veľmi casto🙏

anonym_055b83
Včera o 12:23

@anonym_autor samozrejme veď tam nemate asi otvorenú zumpu

ria_sprout
Včera o 12:25

@abbey1 no tak si osupe cibuľu či zemiaky, netreba byť deťom stále za zadkom, hoci teraz je to také presadzovane 😉

colsami
Včera o 12:27
@anonym_35ff3f

@colsami az sa smiem opytat..zalezi aj od typu psa alebo to je jedno. Tiez by sme do buducna chceli nejakeho corgiho..alebo take male. Len tiez neviem ci potom s nim dieta moze ostat same. Asi by som sa bala.

@anonym_35ff3f je to uplne jedno. Pes je len pes, so svojim zmyslanim, rozumom aj reakciami - a to hovorim napriek vsetkej laske a pasii ku psom. Nikdy by som nenechala psa s malym dietatom bez dozoru.

colsami
Včera o 12:30
@anonym_autor

Neviem ale počula si niekedy že by border kólia pokusala? Naša fena deti zbožňuje nevie sa ich nabažiť malú stráži keď sa dcéra hra leží v zadnom kúte záhrady a sleduje ju poprípade sa hrajú na schovávačku. Dcéra jej môže zobrať z misky jedlo ťahať ju za uši za chvost a v živote ani zubami necvakla a to neraz jej stupila na chvost alebo labu a nikdy po nej nevystartovala. Máme na dvore kameru ale vidím obe aj z okna.
K bazénu sa nedostane lebo plot ktorý tam máme po ňom má aj dospelý problém vyliezť nieto ešte 5 ročné dieťa. Keby ju mám doma sedí pred tv alebo s mobilom v ruke a my s mužom sa ju snažíme vychovávať tak aby od toho nebola závislá

@anonym_autor odpovedam len na uplne Tvoju prvu otazku. Ano, pocula som a videla na vlastne oci VELA KRAT, ze border kolia pokusala. Ci Ty myslis ze dobre vychovana borderka je svaty gral? Jasne som Ti uviedla ako priklad konkretnu situaciu z praxe. A mam mnoho dalsich v rukave. Ale Ty si presvedcena o svojom. Viac nemam co dodat. Rob ako chces.

majlo1234
Včera o 12:43

Tvoje dieta, tvoje rozhodnutie. Sama asi tiez poznas okolo seba matky s uplne inym nastavenim, ako mas ty, ktore vychovavaju deti inak. Ty vychovavas, ako chces ty. Ja nechavam na dvore deti od uplneho malicka. Napriklad ked potrebujem navarit, dvere mam otvorene, pozemok nemam velky, pocujem ich stale. Zle sa moze stat, aj ked jej budes stat za zadkom.

anonym_7a06fa
Včera o 12:55

@anonym_autor samozrejme, že nechala, keď ich máš na dohľad cez okno žiadny problém. Pochybujem, že matky majú 5 ročné deti stále za zadkom a pod dohľadom vnútri, veď sa hrajú v izbách, volne sa pohybujú po byte/ dome po schodoch... pričom cez steny na nich nieje vidieť. Naši boli stále vonku na čerstvom vzduchu, cez okno a terasové dvere som ich mala stále pod dohľadom.

anickaaa6aaa
Včera o 12:56

Ja by som dieťa nenechala samé na dvore. Ale to som ja. Syn bol tiež rozumný v 5r, ale bol to aj šibal a rád vymýšľal, objavoval nové veci... takže nie. určite by som bola niekde na terase, alebo si našla nejakú prácu na dvore. tak aby som ho mala na očiach.

anonym_d94359
Včera o 12:59

@anonym_autor
Nase deti vyrastli v Australii jasne sme mali velky bazen, jasne ze deti plot preliezli a cela ulica tam hrala polo, ale nase deti aj vsetky z ulice chodili od 6 mesiacov na plavanie tiez ich mal strazil border kolia aby nesli do bazena chudaka vzdy ho isiel slak trafit.To je iste ako my sme sa u babky hrali, hadzali sme noze a vozili sa na vrchu fury so slamou

maryetta
Včera o 13:01

Mam tiez 5-rocneho a teda rozmyslam ci bol sam von. Idu deti na chcilku bezo mna ale vzdy je tam ja vacsie dieta. A je to iba na "minutku". Nie ze sa hra hodinu a sem tam mrknem.
V tomto som skor na strane svokry. 5-rocne je este bez "uvazenia".

haley7897
Včera o 13:02
@anonym_d94359

@anonym_autor
Nase deti vyrastli v Australii jasne sme mali velky bazen, jasne ze deti plot preliezli a cela ulica tam hrala polo, ale nase deti aj vsetky z ulice chodili od 6 mesiacov na plavanie tiez ich mal strazil border kolia aby nesli do bazena chudaka vzdy ho isiel slak trafit.To je iste ako my sme sa u babky hrali, hadzali sme noze a vozili sa na vrchu fury so slamou

@anonym_d94359 hrali, vozili, hádzali... celá ulica... Množné číslo. Bolo vas tam viac. Bol niekto, kto mohol zavolať pomoc, pomôcť...

anonym_4b195d
Včera o 13:05

Nikdy by som dieta nenechala same so psom. A take male ani same vonku, nikdy nevies co jej skrsne v hlave aky napad a zle sa stane za sekundu. A teraz citam ze mate vonku aj bazen, tak to uz v absolutne ziadnom pripade. Je to extremne nezodpovedne!!!🤦‍♀️ Svokra ma pravdu.

anonym_b53bc0
Včera o 13:05

@anonym_autor pokial na nu priamo nevidím, tak urcite nie. Svokra ma pravdu. Stále je to male dieta