icon

Prečo matky nechcú dať dieťa do škôlky?

13. sep 2022

Vždy ma zaujímalo prečo niektorí rodicia nechcu dat dieťa do škôlky? Z akeho dôvodu? Nehejtujem, len sa pytam ze prečo? Suseda ktorá ma 4 deti po sebe mi povedala ze naco? Vsetko sa naucia doma a su pripravené ist do školy bez skolky... Akoze ano ma pravdu, spolu sa naucia doma vsetko ale nie je lepsie ked je dieťa v kolektívne s detmi? Naucit sa vychádzať s cudzími detmi, vnímať učiteľku ako autoritu, fungovať sam za seba? Ja som zo 6 deti a aj ked skolka nebola lahka a pamätám si veľa plaču ale aj radosti, kamaratov, v skole sme sa uz poznali, nebolo to pre nas nove, vedeli sme ze učiteľka je autorita, fungovanie v kolektíve, spoločne práce, priprava na skolu...

zabka1000
14. sep 2022

Ja som napríklad jedna z tých "krkavcich"matiek,ktorá dala svoje dieťa do škôlky od troch rokov,aj keď som bola na materskej.A dôvod?ja som videla,že to má na dcéru dobrý vplyv,časom sa stala oveľa samostatnejšia, veľa veci sa naučila,našla si veľa kamarátov a viem,že doma by som sa jej toľko nemohla venovať. A fakt netuším,do akej škôlky chodia vaše deti,keď tak hromžite na učiteľky.Moja dcéra mala za štyri roky iba výborne učiteľky,ktoré keď stretneme,vždy ich beží pozdraviť.

akvi
14. sep 2022

Kedze som pracovala s domoskolakmi, tak mozem povedat, ze najcastejsi dovod nedat dieta do institucie je prave ta institucia, ktora este aj v dnesnej dobe vychovava poslusnych obcanov, pretoze stat tych poslusnych potrebuje. Je uz nastastie ale dost rodicov, ktori nechcu, aby ich dieta bolo zaradene do davu a spravia vsetko preto, aby podporili potencial svojho dietata a nie ho ubili, co bohuzial skolky a skoly robia. Socializacia v skole a skolke je cista iluzia, deti v skolke sa nehraju spolu, ale vedla seba, pretoze na socializaciu nie su este zrele a deti v skole, tym je ta socializacia praveze zakazovana, podporuje sa cisty individualizmus a akakolvek interakcia a spolupraca sa vlastne tresta. Cez hodinu deti musia poslusne sediet a plnit prikazy a nebavit sa so spoluziakmi a cez prestavku su rady, ze mozu ist na Wc a najest sa.. Takze aka socializacia? Este k tomu s ludmi, s ktorymi si nevybrali byt. Nikdy inokedy v zivote clovek nie je nuteny byt s niekym s kym nechce, bez moznosti odist, len v skole a vo vazeni..

evica17
14. sep 2022

@kate_cs môžem sa spýtať čo si zažila na praxi ?

groana
14. sep 2022

@frantisska presne toto je hlavný dôvod, aby rodičia mohli pracovať a vôbec to nie je o socializácii, veď deti žijú v rôznych komunitách, rodinách kde sa prirodzene socializuju. Ak rodič pracovať nemusí a môže sa venovať dieťaťu nie je dôvod aby navštevovalo škôlku. No a čo sa týka školy, ak rodič vie poskytnúť plnohodnotné vzdelanie svojmu dieťaťu a možno aj kvalitnejšie ako v škole, tak tiež nevidím dôvod aby dieťa chodilo do školy.

3vita
14. sep 2022

Za seba poviem, že ak by som nemusela chodiť do práce, tiež syna nedám lebo mám pocit že ho to nijako neposuva vpred ale skôr naopak. Možno neskôr keď by mal 4,5 rokov a bude viac vyzretejsi. Žiaľ ja inú možnosť nemám

cucoriedkacucoriedka
14. sep 2022

@darkswan pekný výstižný prispevok

cucoriedkacucoriedka
14. sep 2022

@zabka1000 môj syn mal tiež bombastické učiteľky🙏🙏🙏🙏

senta_sofia
14. sep 2022

Ked das dieta do skolky na cely den, vela casu ti uz na neho doma neostava. Su rodicia, co chcu byt s detmi a venovat sa im a doma sa im dokazes venovat ovela viac. V skolke im moc casu na ucenie neostava. Socializovat sa da dieta aj inak, nezijeme vo vakuu. Skolka takmer v nicom nepripravi dieta na skolu, a to pomlcim o tom, ze predskolaci v skolke spia. Takze skolka je komunisticky prezitok a cely system predprimarneho a aj primarneho vzdelavania deti by si zasluzil zmenu.

amelia89
14. sep 2022

@senta_sofia a ako by to teda idealne malo vyzerat?

maruska.s
14. sep 2022

Ja som napr. najstaršieho do skolky nedávala, mal veľmi skoro mladšieho súrodenca. Vodiť ho do skolky s bábätkom, ktoré ešte ráno spalo, to určite nie. Bolo nám spolu perfektne, nič mu nechýbalo, vytvorili si s braskom skvelý vzťah, ktory stále trvá, nemuseli sme riešiť choroby skolkarske. Tiež bolo veľa ľudí, ktorí sa ma pýtali, prečo ho nedám do skolky, ale nám to takto vyhovovalo a spätne by som to nemenila. Do skolky išli až spolu, keď mal mladší brasko 3roky.

katkami123
14. sep 2022

@senta_sofia
Ja čo poznám zeny, ktoré u nás nedavaju deti do škôlok, tak to nie je vôbec z dovodu, aby sa tým deťom viac venovali a deti sa rozvíjali. Jedno sa hra doma samo so sebou celé dni ako sa mamička vyjadrila a druhí sú sociálny prípad. Co mi zas hlava neberie, lebo mám problém s peniazmi - idem do roboty. Veď deti sa môžu rozvíjať aj po škôlke s mojou robíme rôzne cvičenia vždy, keď príde zo škôlky domov, čítame knihy, takze toto je pre mna zvláštny argument. Mna by potom zaujimalo ako mnohé mamičky očakávajú, ze ich deti budú fungovať v praci, v kolektíve s rôznymi ľudmi? Hlavne tie za homeschooling? Nebojite sa šikany na strednej škole?

gercakovci
14. sep 2022

Mam 3 deti. 6 rocneho,4 rocnu a babatko. Najstarsi isiel az do povinnej predskolskej. Preco? Lebo som bola doma s druhorodenou dcerkou. Malemu som sa venovala cely cas, nesedel pred televizorom. Pravidelne sme sa stretavali s inymi detmi. Do skolky nastupil ako 5 rocny a bol jeden z najsikovnejsich. V nicom nezaostaval. Preco? Lebo som ho chcela preto aby som sa mu mohla venovat ( hoci to pri babatku nebolo vzdy jednoduche). Cely zivot bude sucastou systemu, skolka, skola, zamestnanie ... je a vzdy bol sucastou inych deti, travil cas aj s inymi nielen so mnou. Bolo to to najlepsie rozhodnutie a nikdy som to neolutovala.

mikadooo
14. sep 2022

Nemyslím si, že v tejto otázke je "lepšie" a "horšie". Je to na tej ktorej matke. Myslím si, že predškolský ročník je potrebný, aby dieťa neplakalo v škole v prvé dni, to už je fakt potrebné to pár hodín bez mamičky vydržať a na to je "nácvik" v predškolskej triede fajn. (Takisto pravidlá kolektívu, aby proste dieťa v škole už od prvého dňa vedelo, ako čo plus mínus funguje). Ale ináč, nemyslím si, že rodičia, čo svoje deti nedávajú do (nepredškolskej) škôlky, ich o niečo ukrátia. A to som ja svoje deti pichla do škôlky hneď ako to bolo možné 😄.

lucinka1988
14. sep 2022

@gercakovci nádherne si to napísala, akoby som o sebe a svojom synovi čítala 🤗

lucinka1988
14. sep 2022

@akvi konečne to niekto super vysvetlil👏👏👏

senta_sofia
14. sep 2022

@katkami123 ja pisem o rodicoch, ktori sa detom venovat chcu. Co popisujes ty, je uz lenivost alebo pohodlnost rodicov na ukor deti a zrovna tie by potrebovali, aby sa im niekto venoval. Len skola ani skolka nema kapacity na to, aby tieto deti dohnali to, co v ich veku uz davno vedia deti rodicov, ktore sa im venuju.

poleva
14. sep 2022

@gleep1 k hlupym podradnym psom? To nemyslite važne toto...moji boli aj v sukromnej aj v štatnej, kazda bola o inom...ja som v statnej bola velmi spokojna...Nerobme zo sukromnych nejakych bohov..vacsinou su to nove krasne budovy,nove zariadenia, ale srdce ucitelky moze byt z kamena tak v sukromnej ako i v štatnej...

akvi
14. sep 2022

@katkami123 ako súvisí homeschooling a šikana? Deti z homeschooling-u su na strednú pripravené viac, než dobre, alebo nejdú na klasickú strednú, ale riešia buď zahraničie alebo externé štúdium. Jediný "problém", ktorý majú, ak vstúpia do klasickej inštitucie je, že si nenechajú skákať po hlave a dožadujú sa zmysluplnosti úloh a pod. Áno, môže to byť problém, hlavne pri zadubenych učiteľoch, ale pre normálneho učiteľa je to prínos, pretože homeschooler sa neprestal pýtať, jeho zápal pre vec je nákazlivý a jeho chuť a schopnosť diskutovať je obdivuhodná. To som teraz parafrazovala jednu učiteľku SŠ. Nevravím, že to tak je u každého, ale je veľký predpoklad, že to tak je.

katkami123
14. sep 2022

@akvi
Pýtam sa preto, lebo som študovala učiteľstvo a nepríde mi “zadubene” 😀 a pýtam sa preto, lebo rodič nie je odborník na všetko - jazyky, matematiku atď., hlavne vo vyšších ročníkoch. Keď nevieš sama dobrú výslovnosť napríklad angličtiny, nemčiny, slovosled vo vete a nemáš z toho štátnicu, na akej urovni chceš pripraviť to dieťa? Vysvetlit mu matematiku, fyziku, pokusy v chémii? Za ďalšie nehovorim o vedomostiach, ale nemyslíš, ze tieto deti sú vhodným terčom na šikanu medzi spolužiakmi? Lebo nie sú zvyknutí na to ako sa funguje na ZŠ, ako zareagovať primerane na rôzne narážky od spolužiakov?
Ja osobne si neviem predstaviť akéhokoľvek rodiča, ktorý plnohodnotne vysvetli učivo takemu 9-takovi a každý jeden predmet. A už vôbec nie pri home office.

mooonika1975
14. sep 2022

ja som učiteľka v mš a moje deti chodili na 2,5 hodiny doobeda jeden rok. Mali sme x kamarátov, fungovali v škole v pohode, autoritu rešpektovali viac ako ostatni. Správali sa slušne, čo sa o tých, čo sú od jasli v mš nedá ani povedať, to už vravim z vlastnej skúsenosti v práci. Na tých nebol čas , ja som na svoje deti čas mala vždy. 😝

mooonika1975
14. sep 2022

@zuzinka888 to isté aj ja , každú minutu som milovala, všetko, a každý jeden deň by som si zopakovala a nedala možno ani na tie 2,5 hodiny.

jana_eyre_2
14. sep 2022

4ri deti už je kolektív.. dva roky deti riadne nechodili do kolektívov lebo korona.. vieš ako sa nám celkom dobre žilo? Mám tri deti čo si vystacia.. kamoška má 4ri.. stretávali sme sa stále len my dve a 7deti, vonku.. mali super strávené dní, maju do dnes super vzťahy.. tak preto je to s viacerými deťmi ľahšie aj bez škôlky..

lejduska
14. sep 2022

Normálne mi je ľúto,ze tato téma vyvolala toľko rozruchu,síce si nerypala ale našli sa mamičky ktoré to vzali dosť osobne 🙈 nechápem čo im vadí keď sa niekto opyta lebo by rad pochopil vnímanie druhej strany. Ja osobne tiež nerozumiem prečo za každú cenu doma,ani prečo za každú cenu do škôlky. Mnohé by ma označili ako tu druhu lebo dcérka má sotva 2,5 a do škôlky chodí,s veľmi ťažkým srdcom na presviedčanie p riaditeľky som to skúsila skôr ako sme plánovali a som milo prekvapená ako sa mala adoptovala, bez jedinej slzy, od prvého dňa do škôlky chcela ist a stále chce,chodí na pol deň a to doobeda medzi rovesníkmi jej prospieva. Samozrejme ze mam milión otázok a úvah čo sa tam deje,aké negatíva môžu nastať ale zatiaľ sa zdá ze prevažujú pozitíva. Poobede si domka spinka 🙂 určite majú aktivity v kolektíve iný prínos ako so mnou doma. A pre hejterky,nemám potrebu dieťa "odkladat", jr to vytúžené dieťa a riešim to co vidím,že je pre neho práve to najlepšie

mooonika1975
14. sep 2022

@lejduska nikdy a to si môžeš nahovarať čo chceš, nie je pre dieťa 2,5 ročné lepšie u cudzej osoby, ako u matky. Kľudne si klam. ❤ možno ešte dopišem, že asi súdim teba podľa seba, teda ja som deťom dokázala dať čo potrebovali.

katkami123
14. sep 2022

@akvi
Ešte by ma zaujimalo ako takéto deti zvládajú potom pracovný život? Lebo vtedy tiež musia robiť veci, ktoré ich nebavia, byt v kolektíve ľudí kde si nie s každým rozumejú. Teda vychovajú sa z nich ľudia, ktorí robia iba to, co ich baví. Mna by to veľmi zaujimalo… lebo môj bývalý tiež tvrdil, ze bude robiť radšej to, co ho baví a nakoniec hra na ulici na gitare a ľudia mu hádžu peniaze do klobúka, nedokázal sa adaptovať na akýkoľvek pracovný život. Ono pekne sa číta tieto frázy, ale keď vidím ako dopadol môj ex…. Za ďalšie, nepovazujes tam už zo strany rodiča nejakú patológiu, prehnanú naviazanosti na dieťa? Pretože veľa psychológov spomina často krát narcizmus, kedy rodič “nechce” pustiť dieťa mimo svojho pôsobenia, do škôlky. Predsa v iných krajinách nepoznajú to, co tu mame my, byt 3 roky s dieťaťom doma. A to sú vyspelé krajiny - Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Anglicko, Francúzsko,…

groana
14. sep 2022

@katkami123 ja napr plánujem syna nechať na homeschoolingu a teraz ako predškolák je na individuálnom štúdiu. Za mňa je to úžasná sloboda. Ja pracujem popritom na HO. Už teraz preberáme učivo 1. ročníka efektívnejsie ako v škole. Nemusíme ráno vstávať, ponáhľať sa do škôlky, roboty. Môžeme tráviť veľa času vonku a v príjemnom prostredí s ľuďmi ktorými chceme tráviť čas. Minimalizujeme stres. Pre mňa je to úplne nové, viacmenej ma k tomu doviedli určite zdravotné problémy syna, ale fakt som prekvapená, aké to je úžasné aj spolu s prácou z domu. Akurát včera som rozmýšľala nad tým aké mám ja spomienky na základnú školu: celých 8 rokov stres, zo skúšania, pisomiek, z toho že sa mi spolužiaci budú vysmievať, že ma učiteľ zase ponizi. K tomu trávenie celých dní v škole, pritom čas strávený neefektívne nic som sa vlastne nenaučila všetko som sa musela učiť doma. 🙂

katkami123
14. sep 2022

@groana
Tak ja som zas zástankyňou toho, ze deti sa musia v živote naučiť prekonávať prekážky, adekvátne ich veku. To je to, co im dodáva sebavedomie a sebahodnotu, keď si povedia - zvládol som to, zvládol som to sám. Keď okolo neho všetko eliminuje rodič ako sa v živote naučí prekonávať problémy, prekážky, keď všetko nepojde vždy úplne hladko a bude stále iba obklopený milujúcim mamou?

katkami123
14. sep 2022

Celkovo sa pýtam preto, lebo psychológia ma baví, hlavne detska a rada si precitam rôzne články. A v každom sa rieši ten istý problém. Každým rokom je čoraz viac nestahnejsich deti, stúpa počet detských samovrážd, hospitalizácii na psychiatriách a nie sú kapacity, na druhej strane žijeme v rámci histórie v najpokojnejšom obdobi ( nie sú vojny, hladomor,…) a celkovo sa odborníci zhodujú, ze dnešné deti nevedia zvládať stresové situácie. Nie je to prace tým, ze sa ich dnes snažia rodicia až príliš drzat v ružových bublinach? Len si filozofujem a dávam iný pohľad na homeschooling.

sorayaardente
14. sep 2022

Ja som do škôlky nechodila, boli sme doma s mamkou, babkou atď. Mala som fajn detstvo. A som tu, bez traumy a potreby v tej škôlke byt. Keď ma niekto možnosť byť doma s dieťaťom, tak je to super, ten cas nikto nevráti nas5.

veronikastrickova
14. sep 2022

Do statnej skolky? Nikdy! Ze mi odtial chodilo dieta zajakavajuce sa? Ze mi rano reval, ze tam nechce chodit? Ze bol pol dna na zachode, ked tam chodil? Ze mi chodil domov s modrinami? Ze deti do skolky chodit nemohli, lebo ked sme doma, tak si ich mame nechat doma cez kovid a riaditelka bola na chlast party s dalsimi? Ze nemam ani jeden obrazok, ktory by urobil v skolke? Ze som si zaplatila casopis malemu a nedali mi ich vsetky? Ze nedodrziavali hygienu stravovania v triede? Naco mam dat do takejto skolky deti? Najlepsie rozhodnutie dat do sukromnej, uplne iny pristup. Deti sa potrebuju socializovat, ale niekedy ovela viac sa naucis na ihrisku ako v skolke.