icon

Učiteľka v škôlke zbila moje dieťa

janickacrazy
31. mar 2014

Ahojte mamičky, som z toho ešte stále v šoku, malý mi dnes po príchode zo školky povedal, že pani učitelka ho zbila v školke. Najskor som si myslela, že si vymýšla, ale ked som sa ho pýtala dalej, zdalo sa mi, že to všetko znie dost presvečivo a malé deti v takýchto veciach asi ešte nezvyknú klamat si myslím. Má 3 roky. Vobec neviem čo s tým, či mám íst len za učitelkou alebo rovno sa sťažovat riaditelke na tú učitelku, ako by ste to riešili vy? Dakujem.

aliza
3. apr 2014

@sisi1978 pozri, zbytocne sa tu dotahujeme. JA mam iny pristup k vychove a nastastie aj ucitelia mojich deti. Mne to takto vyhovuje a to je vsetko. S tvojim pristupom jednoducho nesuhlasim. Tiez som ucitelka, uz ked sme pri tom, ale zatial som robila len asistentku pri 4 rocnych detoch, pol roka. Ziadne dieta nedostalo na zadok, ani neurobilo nieco, cim ohrozilo seba alebo druhych. Ucitelky ich s prehladom zvladali a deti boli uplne normalne, ziadne zlomyselnosti a sikana, ako tu citam....
Ak neviem zabezpecit bezpecnost, tak sa predsa nevyberiem na cestu s tolkymi malymi detmi. Moj syn zo skolky na ziadnu cestu nechodi, naco? naco riskovat? naco nejake prechadzky? aby mohol ucitel dieta buzerovat, ze drz sa za ruku, pohni, nezaostavaj, neobzeraj sa, nevykrikuj....(byvala som pri skolke, zazila som....). U syna maju ihrisko, vlastny travnik, zahradku a tak nemusia nikoho capat, proste vedia dopredu, co dieta v tomto veku je schopne a co nie. Starsie deti uz chodia aj mimo skolky, ale vzdy je dostatok personalu, kvoli bezpecnosti. Aj ich ucia, ako prechadzat cez cestu, ale urcite nie v 3.rokoch.

zuzkat1
3. apr 2014

@aliza moja z takeho vlastneho dvora v skolke s jednym chlapcom (mimoriadne zlym) skoro usla. Neviem preco sa vzdy skamarati s tymi najhorsimi...

aliza
3. apr 2014

@cobhan no, jasne, len ty mas najzivsie dieta, to som mohla cakat 😎 ...ach jaj. Toto predsa nie je sutaz, kto je lepsi rodic, kto ma horsie, zivsie dieta a podobne. Ide o to, ako vychovu zvladat. Ak mam doma balkon, tak ho urcite nenecham odomknuty, aby tam 2 rocne dieta malo pristup. Ja som mala do maleho 3 rokov branicku na schodoch, aby mi po schodoch nelietal. teraz uz tomu chape, ale vtedy by som mohla hovorit donekonecna. Takisto v kuchyni bolo vzdy vsetko tak zabezpecene, aby mu nic nehrozilo a teraz to uz vie aj sam, co moze a co nie, coho sa moze chytit a co nie a bez urazu. 2 rocnemu decku naozaj nema zmysel vysvetlovat, aby nechytalo ruru. A este ho za to aj capnut 😕. A to je to, o com tu pisem, o pristupe, ja veci predvidam, viem, co je moje dieta schopne pochopit a co nie a podla toho sa zariadit. neocakavam od neho viac, ako je schopne zvladnut. Mam nastudovane jednotlive fazy vyvoja a to aj respektujem. Moj syn je motoricky a koordinacne na urovni 7 rocnych deti, neobsedi ani sekundu, od roka mi doma kotrmelcuje, teraz najnovsie robi stojky a podobne, takze viem dobre, co je to fyzicky aktivne dieta. Na obed nespava uz od 2 rokov a energie ma viac, ako cela rodina, on nie je po celom dni v skolke vobec unaveny, este chodi aj na kruzky 4x tyzdenne a doma mame malu telocvicnu, cize cvici aj doma, na tycke vo dverach, na zinenke, na zahrade ma gymnasticke kruhy na preliezke, trampolinu.....mam pokracovat? je to trapne, takto si tu vypisovat, kto ma ake dieta, na tom predsa vobec nezalezi, zalezi na tom, ako s nim jedname, ci s respektom alebo z pozicie moci a autority. A poslednykrat opkaujem, ide o hranice a tie sa daju stanovit aj bez bitky. to, ze matka cape dieta este nemusi znamenat, ze mu stanovuje hranice. Nas na skole na detskej vyvinovke ucili, ze deti v tomto veku nerozumeju, za co su capane, preto sa to mina ucinku lebo dieta sa uci robit/nerobit veci zo strachu z capnutia, nie z vlastneho porozumenia. A inak, nechcem sa chvalit, ale moj syn ani raz nemal amok, aky opisujes. Ani dcera nemala. Amoky su zvycajne ak rodicia nezvladnu situaciu, ak nepredvidaju a dieta dostanu do situacie, ktoru este nezvlada. Amokom sa da vzdy predist, ak rodic s dietatom komunikuje, respektuje jeho mentalny a emocionalny stav, vyzaduje od neho len tie veci, ktore je schopne pochopit/zvladnut a tym padom predvida, aby sa vyhol situaciam, ktore dieta este nezvlada. To neznamena, ze dieta ofukujem a od vsetkeho ho chranim a nic ho neucim.....ucim, ale primerane veku a schopnostiam, nie nasilu, trestami a capancami. A aj to funguje, kedze nemam s detmi problemy, ake sa tu opisuju 😎.

aliza
3. apr 2014

@zuzkat1 nuz, tak ten dvor maju velmi zle zabezpeceny... tu maju napriklad aj klucky na dverach, ci brankach velmi vysoko, aby dieta nedociahlo a neodislo. Fakt nechapem, ako moze utiect dieta zo skolky, to je proste nepripustne.

zuzkat1
3. apr 2014

@aliza vies ja sa uz len usmievam nad tym co pises...nad tym aka si dokonala matka,dokonalych deti v dokonalych skolach a skolkach... Bezne deti mavaju hysaky najma v obdobi vzdoru atd... Napr.moja chape co je to ze teraz uz nemozes pozerat rozpravku lebo ideme spat a aj tak sa hodi o zem ze spat nechce a ze chce rozpravku... A milion podobnych prikladov ktorym rozumie ale jednoducho chce nieco ine.
A z tej skolky neutiekli,zastavili ich,a dostali po ritke a pravom-co mi mimochodom referovala dcera a presne vedela co urobila.a dodala ze ju to nebolelo.

terezka1947
3. apr 2014

...je mi smutno z celej tejto temy....a najviac z niektorych mamiciek ☹
toto nie je uz davno o diskusii 😒

ono to v zivote nie vzdy funguje AKO BY malo....bohuzial....a nie kazde dieta je rovnake....moje je obycajne chlapciatko,ale zistila som po citani viacerych prispevkov,ze som fakt zla matka,kt.total nezvlada svoje vlastne dieta...lebo,lebo,lebo...no co uz....najlepsie bude,ak uz budem MK iba citat-aj to iba sem-tam....a neprispievat uz k nijakej teme,lebo akurat mi je potom smutno,som rozcarovana a naco minat cas...

ono,nech si to kazda zoberie ako chce.....ale je to tu o dotahovani,kto je aky uzasny,ako by co super zvladol-pardon,zvlada....ake kto ma uzasne deti,samozrejme uzasne Iba svojou vychovou....booooze....
je to fakt smutne....inak,moje dieta nie je nadpriemer....je na urovni tych svojich 2,5 a nevadi mi to,nebudem ho s nikym porovnavat....lebo to sa neda,ale rada sa naucim vzdy niecomu novemu a vypocujem si niekoho nazor...ale na druhej strane sa viem potesit s mamickou,kt dietatko je sikovnejsie,nieco dokaze viac ako moje....takze mamicky,prajem vsetkym vela zdravicka....nech usmev nechyba na licka a koncim s touto temou....

abbey1
3. apr 2014

@zuzkat1 A myslíš, že nabudúce to neurobí práve kvôli capnutiu? O to tu ide, že výchova capnutim nie je nutná. Moje dieťa občas máva amoku, ale nikdy pre to nedostalo výchovnú.Riešim to inak.

aliza
3. apr 2014

@zuzkat1 ved jasne, nic ine som necakala....a uprimne, je mi jedno, co si kto o mne mysli, ak ti to urobi radost, tak mozem byt pre teba aj ta najdokonalejsia na svete 😉.
K tej rozpravke, ja detom vzdy oznamim, ze este pat minut alebo ze po tejto rozpravke idu spat a predstav si, funguje to 😎. A nie, syn sa mi nikdy o zem nehadzal, ani nemal hysaky, kedze ma presne stanovene hranice a nema dovod si takto nieco vynucovat.

terezka1947
3. apr 2014

@aliza prepac,ale neda mi.....a teraz budem ironicka-dopredu sa priznavam:
amok u dietata je alebo nie je IBA vychovou??????
takze,ked dieta amok ma=zla vychova
ak dieta amok nikdy nemalo=dobra vychova?????
nie je to skor tak,ze ak aj dieta amok ma...je na rodicoch,aby ho vedeli spravne zvladnut,ABY ho uz bud nemal alebo mal,co najmenej?

zuzkat1
3. apr 2014

@aliza tvoj syn je jeden z miliona...o to ide ze nie kazde dieta je ako tvoj syn. Aj ja mojej poviem ze 5 min.a koniec a napriek tomu ze to vzdy aj dodrzim spusti obcas hysak...

@abbey1 v pripade amoku to nie je vychovna ale vratenie do reality. Nehovorim o 5min.placi ale o nekonecnom ziapani takom ze ju pocut na ulici,a nic nezabera... Capnutie ju akokeby preberie...

aliza
3. apr 2014

@terezka1947 ja viem veci predvidat a amokom sa vyhnut. O dobrej/zlej vychove nebola rec, iba o pristupe. U dcery som mala podobny pristup, ako vacsina mamiciek tu a ta mi parkrat scenu spravila, az kym som nezmenila pristup, odvtedy bol pokoj. takze len porovnavam vlastne skusenosti.

zuzkat1
3. apr 2014

@terezka1947 nie je to o tom😝 dieta ktore ma pspravne stanovene hranice nemava amok😀

terezka1947
3. apr 2014

@aliza OK

terezka1947
3. apr 2014

@zuzkat1 ....ja uz som davno priznala,ze som zla matka 🙂

sorciera24
3. apr 2014

@aliza teeeeda, ty si chytraaa ako Ferdo mravec 😎 idealna mama, idealne deti....aby si nebola prekvapena, ked sa ti to raz vrati.....nase deti si to mozno vybiju v detstve, ty mozno budes mat take problemy v puberte, ze sa ti ani ensniva....nehovor hop, kym si nepreskocila...a rozhodne by som si nedovolila tvrdit, ze amok u dietata je dosledkom vychovy.......kazde dieta je individualita, kym niekto moze mat tutkov, kt. je vsetko jedno, niekto ma ma tvrdohlavekjsie, ci cielavedomejsie deti.....povahu dietata nezmenis a ani sa to neda.....ano, mozes ho usmernit.....ale tvrdit toto, co ty.....smejem sa 😀 (a nielen ja...

aliza
3. apr 2014

@zuzkat1 ale ty nemozes mat ani sajn, aky je moj syn 😨, este raz pisem, bavime sa o pristupe a prave tym inym pristupom sa mi podarilo vyhnut amokom a nevhodnemu spravaniu, nic viac. ja nie som dokonala, ani moje deti, len som nasla system, ktory funguje a nezalezi na temperamente dietata. Fakt sa oplati pozriet si nejake diely Jo Frost a pochopis, o com pisem. Tie deti boli priam stelesne zlo, boli aj capane, aj trestane a aj tak sa nedali zvladnut, ublizovali vsetkym naokolo, kopali, pluli rodicov, mali amoky a po zmene pristupu rodicov to boli odrazu uplne ine deti a uz ich capat netrebalo. Mozno je to v telke vsetko len hrane, ktovie, ale mne to u deti proste super funguje. Maju pevne hranice a preto nemaju potrebu ich stale skusat a prekracovat, vedia, ze im to neprejde.

aliza
3. apr 2014

@sorciera24 ako sorry, ale fakt je trapne si tu teraz porovnavat, kto ma ake deti....ty vies, ake ja mam deti? kde som pisala o tutkoch? asi si moje prispevky riadne necitala, ...hlavne, ze sa do mna pustis 😒. A ani ma neprekvapuje, ze sa smejes, na uspechoch druhych sa smiat treba, to je to nase slovenske, ved predsa nikto nemoze robit veci lepsie ako ja, inak ho hned zosmiesnim a pourazam.....smutne, ale zaujimave, ze ja som ta 'ina', ktorej sa treba smiat...si precitaj este raz po sebe ten prispevok, vela o tebe hovori......... Nevies slusne komunikovat, ako to chces naucit svoje dieta? capanim? A o moje deti sa ty neboj 😉, ries najma to svoje.

ultragirl
3. apr 2014

prosim Vas zavrite tuto temu!!! prilis vela negativnej energie. Zienky nemate nieco prijemnejsie na praci 😉 Svieti slnko, chodte sa prejst 😎 Alebo aspon teda premenujte tuto temu na HADAJME SA!!! 😝

aliza
3. apr 2014

@ultragirl u nas je 9 stupnov a prsi 😀

mravvcek
3. apr 2014

@janickacrazy ja by som sla aj s manzelom za nou. Keby nieco ukludnis manzela a ucka bude mat respekt vacsi ked tam budete dvaja. Ziadne obchadzanie. Na rovinu,ze maly ti povdal to a to vsetko jej povedz a ze by si chcela jej vyjadrenie. Podla reakcie a toho ti ta uspokoji s dovodom alebo odpovedou by som sla za vedenim. Ak by ani to nepomohlo da sa pojracovat cez inspekciu das podnet a ....ale vacsinou sa to vyriesi u vdenia. Malo ktory riaditel si dovoli pustit inspekciu 🙂 som tiez ucitelka,v zivote by som ruku nedvihla ani necapla ☹ a nenahravaj rozhovor ako ti tu niekto radil, je to trestne ak o tom nevie druha strana.

sorciera24
3. apr 2014

@aliza ja mam svoje poriesene, nikde neopisem o mojej vychove, ani o capani, ani o nicom.....cim urazam? ty jedina si sa tu pasovala za supermamu a urazala ostatne, nehovorim o mne, o inych......mne je upplne jedno aka si amtka, dokanala nie je zaiodna, ani ja, ani ty...... moje dieta vie mozno slusnejsie komunikovat ako ty tu.....a o tvoje deti sa rozhodne nebojim, lebo ma nezujima ani ake su, ani co z nich bude........take vacsinou velmir ychlo apdaju....a nie nezavidim ti to...nemam co....ja som spokojna....obhajaovala som tu ine...nic viac......aj o tebe vela tvoje prispevky vypovedaju 😎 pekny den

zuzkat1
3. apr 2014

@aliza ale ja nevravim ze viem aky je,len vravim ze kazde dieta je ine... A tie hranice aj my dodrziavame a ona ich aj pozna a aj povie ze dobre,a aj tak potom skusa a ked neustupim tak hysaci... Preto vravim ze nemozeme pausalne hovorit ze co plati na jedno dieta bude platit na vsetky

baryana
3. apr 2014

@cobhan hej hej. mna presne to iste napadne, minule casy. moja teta, dnes uz na dochodku chodila vypomahat do skoly. /1.rocniky/ ale nakoniec to vzdala. povedala, ze to je uz pre nu nezvladnutelne. ze tieto dnesne deti sa nedaju porovnat s tymi, ktore ucila kedysi. cim to asi bude? hmm a nikto mi neodpoveda, ako by riesil danu situaciu s tym dietatom. ale vela mamiciek vie, ze treba riesit ucitelku.

zuzkat1
3. apr 2014

Prave som mala cest na super vychovane dievcisko. Boli sme na ihrisku a dosla ze s nou sa nikto nechce hrat a zacala komandovat malu. Nech to robi a hento robi a moja ze nie ze nechce.a ten fracek ze musis a pod a bez a zatoc ma atd.a aj mne odvravala ked som ju upozornila az sme odtial museli odist. Podotykam mala asi 5 rokov a na ihrisku bola sama...

cobhan
3. apr 2014

@aliza k tym amokom...niekedy sa tomu nevyhnes, suhra nahod co vyustia vo frustraciu dietata, ktore emocie este nevie uplne zvladat a ovladat a je to. Nasa potrebuje denne byt 4-5 hodin vonku a chodit, utekat, liezt po preliezkach, aby potom bola doma spokojna. Ked nema kde aktivne vybit energiu je nervozna. Staci, aby dva dni prsalo, co v Irsku nie je nic vynimocne a z anjelika sa doma stava cert ako lusk 🙂 Sama mas aktivne dieta, tak si to vies predstavit...

Za ruru neodstala nikdy, to jej trpezlivo vysvetlujem...za balkon ano, pretoze bol zavrety, kluc v zamke vo vyske, ze ledva dociahla a aj tak ho odomkla, otvorila si dvere a splhala prec a stacila jej na to asi minuta, co som ja bola na zachode. Nepotrebujem, aby mi to zopakovala na vchodovych dverach, ktore sa z vnutra nedaju zamknut klucom, ale maju len taky gombik, co sa otoci.

Na tom, ze nieco robi zo strachu z capnutia nie je nic zle, pokial este nema vek na to, aby tomu porozumela, tak radsej nech sa danej aktivite vyhyba zo strachu a casom, ked bude chapat sa jej to vysvetli. Vsetky nastrahy co na nu cihaju nemozes odstranit...

zuzkat1
3. apr 2014

@baryana ja si Myslim ze vacsina by to riesila tak ze by tomu dietatu nasli inu cinnost.co vsak NIE JE riesenie lebo urcite su tam aj ine deti ktore cvicit nechcu a kde k tomu pridu ze oni musia a henten si moze napr.kreslit. u mna by mal 3 moznosti. 1.cvicenie, 2.sedenie na lavicke, 3.kut. ak by nic z toho nerobil tak by nasledoval trest-ja neviem...na dvore budes sediet a nebudes sa hrat alebo po hrani upratat celu triedu...atd

anelehka
3. apr 2014

ahoj,citala som diskusiu,ale nie vsetko...moj nazor je taky,ze co sa decku nevstepi od malicka,uz ho nenauci nikto.Spravanie by malo byt na prvom mieste...mojmu synovi 5 rocnemu,podotykam,ze syn nenadava,nevyvolava roztrzky ani nic podobne,povedal v skolke chlapec rovnako stary,ale o hlavu nizsi,proste uplny krpec vyzerajuci lendva na 4 roky,ze je kok ...t.Maly mi to povedal aj ucitelke,normalne som neverila ☹ keby mne ucitelka povedala,ze maly nieco take povedal,ten by dostal na rit! My ked sme sa nevedeli vpratat do koze tak nam ucitelka vytahala-skuty,ona tomu tak hovorila 😉 nehovorim,ze sa maju deti byt,alebo nejako speci trestat,ale ucitelka je len obycajny clovek,co na tom,ze studovala,alebo take dristy,tiez moze mat hlavu ako melon,nervy v zadku z tych malych anielikov s rozkami na hlave 🙄

baryana
3. apr 2014

@zuzkat1 vdaka za odpoved zuzka. prave ta ina cinnost mi pride ako nespravna. to kde uz sme, aby sa ucitel prisposobil "jednemu" ziacikovi, ked ich tam ma trebárs 15. ved ucitel ma byt ten, kto je autorita. a tvoje moznosti....no teoreticky, si myslim, je dobry postup. ale myslis, ze ked chlapcek ODMIETNE sediet na lavicke, bude OCHOTNY prijat iny trest? preto by ma zaujimal postup mamiciek, ktore s malym DIETATOM jednaju ako s dospelym, alebo mamiciek, ktore vnimaju capnutie ako tyranie.

zuzkat1
3. apr 2014

@baryana no pokial by miesto upratovania,ci sedenia na dvore bol drzy atd tak Mozno by som mu capla... Ale zas na dvore sa da ustriehnut nech sedi-ved aj ucitelka sedi...a to upratovanie...to moze robit kym ostatni kreslia napr.s ucitelkou za zadkom... Inak dodam ze ja nie som striktne proti capnutiu po zadku... Ale bolo by to ako posledne..

lucia2105
3. apr 2014

Urcite to ries s ucitelkou.keby som sa ja dozvedela, ze moju malu daka ucitelka udrela aj ked len po zadku, tak by som to riesila a hned by som pisala aj staznost.myslim si,ze NIKDO Nema pravo co i len capnut po zadku tvojmu dietatu.su aj ine vychovne metody.moze dieta poslat na 10 min. Si ist sadnut na stolicku a zakazat sa hrat, ale aby dvihla ruku, to urcite nie :-/