icon

V škôlke len doobeda - vegetarián

bouny
4. máj 2016

Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺

Strana
z7
vyzivne
4. máj 2016

Dohodni sa,ze mu budes nosit aj vega obed,aby mu ho prihriali,zaplatis zato nejaku sumu mesacne(za ochotu)a hotovo.

amadora
4. máj 2016

@bouny nie v zlom ale súhlasím s tým čo vám hovoria. dieťa by malo mať možnosť voľby. videla som to v rodine, sesternica tiež bola vegetariánka kvôli tomu že rodičia tak žili, v neskoršom veku im to mala dosť za zlé a išla si svojou cestou

stanulienkat
4. máj 2016

Pre deti tato strava nie je vhodna, to ti povie hocijaky lekar. Dieta ma mat pestru vyvazenu stravu. Aby nebol chudokrvny atd. Mam vo svojom okoli vela vegetarianov, co si touto stravou posahali zdravie. Takisto aj moj otec. Nie je to pre organizmus prirodzene, aj ked vam to "mudre" casopisy hovoria. Nehovorim o tom, ze male dieta chce just, to co papa kamarat.

vyzivne
4. máj 2016

@stanulienkat a to,ze ho dava do skolky kvoli tomu len doobedu ho ochudobnuje o vztahy s kamaratmi a izoluje ho od kolektivu.

moni244
4. máj 2016

@bouny no neviem neviem, ci je to dobre, davat len doobeda a vlastnu desiatu, deti dost vymyslaju, ked maju ine jedla, nez ostatne, skusit mozes, ale pochybujem, ze to dlhodobo pojde. Inac ako to chces riesit v skole, aby dieta neochutnavalo nevegetarianske jedlo? Dieta ma mat pravo volby, co bude jest, ci bude a nebude vegetarianom, nie aby mu to rodicia diktovali a kvoli tomu nechodilo do skolky

katka1981
4. máj 2016

@bouny, nechcem byt zla, ale tie kucharky maju plne ruky prace, je to tazka robota a cim dalej viac pribuda deticiek, kt. musia mat svoju stravu zo zdrav. dovodov a je to robota navyse pre kucharky. Ak su ochotne, tak ok, ale ak nie, chapem ich, vacsinou ohrievaju len detom, kt. ozaj nesmu skolkarsku stravu. Ale zamysli sa nad tym, ci by nebolo lepsie, keby mu dali skolkarsku stravu a nalozia mu bez masa. Lebo ohrievana v mikrovlnke urcite dobra nie je. My preto dcerke do skoly balime take obedy, kt. sa jej neohrievaju. Je to narocnejsie na vymyslanie, termoobedare su totiz k nicomu, ale podla mna je lepsie ked je dieta v skolke cely den nez iba pol dna. A este jedna vec. Ja ta chapem, ze ste zastancami, ze ziadne maso, ale nemas pocit, ze dieta trpi, ze je outsider alebo nieco? Vies ako trpela moja dcera, ze nemohla jest to co ine deti? Po tajomky jedla lepkovy chlieb, zavidela tym detom. V skole je to uz lepsie, myslela som si, ze nepodvadza, ale zial ano, ale tak uz nezavidi detom obedy, skor deti zavidia jej, ale skolkar rozmysla inak. My sme tiez obmedzili maso na 1-2x do tyzdna. V lete sa nam narodi babo a sme rozhodnuti ho stravovat tak ako pri dcerke, cize maso 3-4x do tyzdna (kym nastupi do MS) ale pestro striedat, lebo napriek tazkemu zapalu creva, mala dcerka dobre krvne vysledky, cize mali ziviny v dobrom stave. Takze tou istou cestou pojdeme dalej a samozrejme pokial by dieta celiakiu nemalo, ostane na skolskej strave. Vyprazane nerobia, to by mi vadilo, ta strava v skole (skolke) je stale lepsia ako v restike, kde nechodime.

melesmeles
4. máj 2016

ja nosim mojmu do skolky stravu na cely den(koli potravinovej intolerancii) a nie je s tym problem. urcite by sa to dalo aj u vas.

katka1981
4. máj 2016

@bouny, este jedna vec, ak by aj dieta v skolke to maso zjedlo, neboj sa, je este male, nepoje za tych par rokov (tolko svinstva) ako mame my dospeli v zasobach. Cize ked neskor bude vegetarian, ziadne tazke stopy to na jeho oganizme nezanecha. Nasa tiez uz nelubi maso ako kedysi, ale ver mi, keby nemala tuto diagnozu, tak nech to maso v skole zje, nebudem preto robit halo, akurat vyprazane a udene, to sme proti. My sme rozmyslalai najprv, ze ako to urobit, ze mala by musela po skole ist domov, a nechodit do druziny, no zblaznili by sme sa, ved ako by sme si to zariadili? Vies, ty nejdes riesit problem tohto roka, ved o rok pojde do skoly, budes cely zivot s detmi doma? A poviem ti ta druzina je super, ma to ako skolku, vyhra sa, ucia sa, ma zazitky s kamaratmi, nelutujem, ze tam chodi. My sme jej zo zaciatku nosili teple obedy, priamo k obedu, bolo to strasne, to sa nedalo zvladat, po mesiaci sme to zrusili. Ozaj by som si nekomplikovala zivot ked nemusim, viem o com hovorim.

katka1981
4. máj 2016

@melesmeles, nemusia im vyhoviet, mozu a nemusia. Jedine ze by mala potvrdenie od lekara, ze dieta ma problem s travenim masa. Nasa pedina nema problem napisat cokolvek, cize my by sme taky papier mali v pohode, inak to mozu odmietnut. Mozu to brat ako reodicovsky vymysel a tam to konci.

lenja123
4. máj 2016

@bouny samozrejme to vyskúšaj, pobyt v kolektíve mu nič nenahradí, veď odhlásiť ho môžeš vždy. Možno skús zvážiť, či by bol pre teba taký problém, ak by v škôlke jedol normálnu stravu - prípadne aspoň nemäsité jedlá - v našej škôlke je aspoň jeden obed v týždni bez mäsa a jeden ryba, okrem toho často aj desiata. Ty poznáš svoje dieťa najlepšie a vieš, ako sa bude cítiť a správať, keď budú všetky deti okolo jesť niečo iné - mám skúsenosť, že každé dieťa chce samozrejme to, čo má ten druhý. Určite sa nevyhne rôznym poznámkam od ostatných detí - a čo si budeme navrávať, pravdepodobne aj učiteliek. Neviem, či tvoje deti dostávajú sladkosti, ale rátaj s tým , že minimálne na narodeniny každé dieťa donesie aspoň nejakú drobnú sladkosť pre všetky deti v triede, čo sa možno nezdá, ale pri počte 20detí v triede neprejde týždeň, aby niekto niečo neoslavoval, okrem toho ešte samozrejme Mikuláš, MDD, keď balíčky sladkostí dostanú priamo od škôlky.

motovidlo
4. máj 2016

@bouny Moje dieťa je takmer vegetarián, sám sa tak rozhodol 🙂 Mäso proste väčšinou nezje, ale v škôlke s tým vďaka bohu vôbec nerobia problém. Majú veľa strukovinových polievok a pomerne zdravé a pestré obedy, takže ak je na obed nejaké mäso a on nechce, dostane len prílohu.

Ja úplne nesúhlasím s tým, že dieťa mäso nutne potrebuje, určite je skvelé, ak má pestrý a vyvážený jedálniček, ale napríklad u môjho syna netuším ako by som ho donútila zjesť to čo nechce. A krvný obraz má výborný 🙂

siska53
4. máj 2016

@stanulienkat praveze je viac chudokrvnych medzi "masiarmi". Ja som maso neznasala od babatka. Konecne v 15mi nasi boli ochotni tolerovat,ze maso jest nebudem,ani tie 2-3kusocky,co ma vzdy nejak donutili.
Poznam rodinu vegetarianov - lekari - deti maju uz davno dospele,su zdravi.

@bouny ved sa opytaj a uvidis. Prip.vsak nech tam.ma to ich jedlo a co toho zje,zje a doma.mu das to vase.
Vacsinou v skolke byva to maso 3-4x na obed a na desiatu ci olovrant tak raz-2x do tyzdna.
Horsie je to v skole. Ja som tak neznasala tie skolske obedy a ucitelka,ze aspon maso. No to teda nie,take masne, brrr,to radsej tie cierne zemiaky.

vedorka
4. máj 2016

ja chapem vegetarianov, strasna nevyhoda, ze maju tym padom hodne komplikovany zivot... kazdy z nich mi argumentuje tym, ze im to stoji za to. mne nestalo, aj muzovi a po rokoch sme to vzdali.
malemu som davala maso velmi sporadicky, nahradzala som ho myslim dostatocne, zial, ked som dala robit testy na zelezo, musela som maso zvysit a upravilo sa to. ale celkovo ako rodina jeme maso sporadicky. inak tvoj maly ho aj tak mozno nebude v skolke chciet jest.
tym chcem povedat, ze pravdepodobne by som to u deti neriesila, normalne ho daj do skolky, casom sam prejde pravdepodobne na vegetarianstvo. zbytocne to silis. hlavne si tym nekomplikuj zivot, podstatne je, ze dlhe roky potom vegetarian bude.

dominika6
4. máj 2016

@bouny
ty si bola od narodenia vegetariánka?
ak nie prečo nútiš deti?
stotožňujem sa s názorom učiteliek...

dominika6
4. máj 2016

@stanulienkat
aby sa nakoniec nestalo že dieťa jej bude v škôlke brať kamarátom ,,mäsové,,desiaty a zachutí mu 🙂

alaguema
4. máj 2016

@bouny my nosíme stravu do MŠ, nebol problém dohodnúť sa. Dobrý je na to elektrický box na jedlo, kde dáš teplé, čerstvo uvarené jedlo ráno a pred obedom to pani kuchárka iba zapne (stlačí jeden gombík) a prihreje sa to. Servírovať to môže aj priamo v tom. Prípadne vyloží na tanierik. Nemyslím, že by to bolo až toľko práce navyše 😉
@katka1981

meluela
4. máj 2016

@bouny som z vegetarianskej rodiny, v 90 rokoch sme boli dost za podivinov ... hlavne v skolskej jedalni a na skolskych vyletoch 😀 nikdy som to nasim nezazlievala ze som bola v detstve vegetarian, dokonca som istu dobu potom bola najvacsi vegetarian z rodiny kedze potom to postupne islo do stratena ked pominuli zdravotne dovody pre ktore sme do toho sli. Ak to mas dobre nastudovane a mas spravne zlozeny jedalnicek pre dieta, tak mu nebude nic chybat (treba si este poriesit kyselinu listovu a B12 a obcas skontrolovat zelezo).
Teraz z pohodlnosti mäso varim aj jem, podavam ho vsak tak max 2 krat do tyzdna a radsej co najkvalitnejsie a z dobreho chovu kde netyraju zvierata ak sa podari kupit
To maso co sa podava v skolkach je teda nic moc ... o povode sa nedozvies resp. mas byt cela happy z toho ze to neni mrazena hormonalna brazilia ale je to hyza 😖
Ked moj chodil chvilku na doobedia do skolky tak tam zial nebol schopny nic jest, takze som "volne" 2-3 hodky doobeda stravila varenim extra obedu pre neho (kedze ani nase jedla vacsinou nezje) .. nic moc, ale da sa to zvladat.

meluela
4. máj 2016

@moni244 mne mäso nikto jest nezakazoval a aj tak som na prvom stupni zs robila vegetarianov aj z ostatnych deti pri stole 😀 ucitelky asi mali radost ked zrazu cely stol odnasal tacky s reznom schovanym pod zemiakovou kasou

moni244
4. máj 2016

@meluela to ako moja, zje vsetko, len maso ostava na po nej na tanieri

maslenka47
4. máj 2016

@bouny asi ta, suhlasim s tym, co tu popisali. Za to, ze vy rodicia ste tvrdohlavi barani, nemusite do toho nutit aj dieta. Odhliadnuc od toho, ze taka strava pre dieta nie je vhodna, musi to byt pre vase dieta aj strasna psychicka zataz v spolocnosti ostatnych deti, kde oni mozu a to vase nie.

Nevravim, ze treba jest vyprazany rezen na ranajky, obed aj veceru, ale zase odtial potial. Zakazovat dietatu stravu, ktora dostatocne dobra pre ostatnych 20 deti v skolke len kvoli tvrdohlavosti, mi pride CHORE. Nepoviem, keby dieta beznu stravu netolerovalo, ale toto zjavne nie je vas pripad.

maslenka47
4. máj 2016

@moni244 @meluela ale ved ked dieta v skolke (alebo doma) nezje maso, tak sa mu nic nestane. Neumrie z toho, ak bude hladne, naje sa neskor. To nie je dovod nosit mu tam specialnu stravu len aby jedlo.

vladinka
4. máj 2016

@bouny ja som vegetariánka už 18 rokov, môj syn má 5rokov, ale nechcem aby bol bol vegetarián.normálne sa v školke stravuje, aj doma varím bežne mäso...ked som robila vo švajci aupairku, bola som v rodine, všetci boli vegetariáni , resp. vegáni vrátane detí, vtedy 3ročný a ročný...nejedli ani sladkosti, ani normálny chlieb, ani mliečne výrobky, nič....a dosť ma "šokovalo" ako sa tieto dve deti správali v kolektíve, chúďatká, keď videli ostatné deti ako sa kŕmia salámovým chlebíkom, alebo syrovými kolieskami (neviem ako sa to tu volá, Babybell?) alebo ako iné deti jedli nejakú sladosť...bože, tie moje dve aupair deti sa správali ako Pavlovove psy...sliny mali až na brade, chúďatká...takže ja keď čítam alebo počujem, že nejaké deti sú vegetariáni-vždy mam pred sebou tento obraz :( Nemyslím to v zlom, ani nechcem nikoho uraziť, ale podľa mňa to nie je pre deti prirodzené :( a hoci môj syn zje aj tofu, aj sóju a pod....ale mäsko mu doprajem kedykoľvek 😀

jasminet
4. máj 2016

nechapem celkom, ze preco by si mu mala nosit specialnu desiatu....ste vegetariani, tak okrem masa moze maly jest vsetko - aj maslo, aj zeleninu, aj pecivo, aj natierku - pokial to zrovna nie je budapestiansky krem alebo natierka z kuracieho masa, pripadne oskvarkova - co byva mozno 2x za rok v skolke na desiatu... o "nutenom" vegetarianstve a inych stravovacich navykoch si myslim svoje, ale to predsa nie je dovod v podstate dieta vylucovat z kolektivu a silou mocou z neho robit "ineho" v ociach deti.

anickaaa6aaa
4. máj 2016

ja neviem pokiaľ dieťa nemá zdravotné problemy, tak by som nasilu nezakazovala jest maso len koli tomu že ja by som ho nejedela. Bude starší a mať svoj rozum tak sa rozhodne.. som za pestru stravu. v našej školke ju veru aj maju, normalne by som tam išla k nim na obed 🙂

sakura77
4. máj 2016

Je bežné že veľa detí mäso nezje.alebo polievku. Alebo zeleninu. Proste im nechuti.
A určite ich nikde nenutia nasilu to zjesť.
Podľa mňa by si ho kľudne mohla nechať a nech si vyberie čo zje a co nie.doma si var podľa svojho uvazenia.
moja chodí len doobeda a poviem ti že ten vzťah s deťmi nie je taký aký by bol keby bola aj na to spanie. Cíti sa občas odstrcena keď doobeda majú hlavne také výchovné aktivity plus vonku a skôr poobede je to volnejsie kde sa hrajú medzi sebou.a to vidím že to nie je ono.ale samozrejme lepšie ako nič no.
Podľa mňa by si mu tým vôbec neublížila..
neodsudzujem samozrejme vašu voľbu a životný styl ,to je ozaj každého vec...

janickacrazy
4. máj 2016

@bouny moj syn chodil do školky prvý rok tiež len doobeda a to preto, že on školkarsku stravu odmietal celkovo, proste vobec nič tam nechcel jesť, ani omrvinku a tiež má aj alergiu na mlieko a v školke vobec neboli ochotní robiť nejaké ústupky, len mi povedala riaditeľka, že mi ho bez jedla na celý den proste nezoberie, lebo by tam bol hladný

meluela
4. máj 2016

@maslenka47 praveze vdaka takemu to nazoru ludi co maju pudingovu predstavu o vegetarianstve (ved nic sa nestane ked bude jest len prilohy) moze vegetarianske dieta realne trpiet podvyzivou ... co by sa nestalo pri plnohodnotnej vyvazenej vege strave
jasne ze na skolskom vylete par krat do roka je to ok, ale ak ma dieta kazdy den3 z 5 dennych jedal v skolke, tak na ranajky a vecere nema sancu rodic dohnat to co sa v skolke zameskalo. vege aj nevege dieta potrebuje prisun kvalitnych bielkovin, zeleza a inych zivin co neni sanca vyskladat zo sucheho chleba, ryze, malinovky a cokoladoveho kremu .. aj ked mu daju doma kvalitnu varenu veceru a na ranajky aspon nejake to ovocie (kedze v skolke byva z nepochopitelnych pricin tak 2-3 krat do tyzdna)

siska53
4. máj 2016

@vedorka preco si myslis,ze je to komplikovane? To len "masiari" to tak vidia a mju pocit-ze a co teda budes jest? No co? Vsetko okrem.masa. Ale ja som.pre upresnenie pescotarianka,nie vegetarianka,takze rybicky a morske potvory v pohode.

gabriela255
4. máj 2016

A prečo vy rodičia krestania krstíte deti? Prečo im nedáte možnosť voľby nech sa neskôr same rozhodnú ?

anickaaa6aaa
4. máj 2016

@gabriela255 a co to ma s jedlom?

Strana
z7