V škôlke len doobeda - vegetarián
Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺
@zvedavamt To ci mas dieta ozaj zdrave, preveri az skolka. Ja som davala velky pozor na stravu pri prvorodenom, mal stravu vyvazenu a ano aj maso, ale mlieko nikdy neobluboval, max. jogurty, ale jedol velmi vyvazene a dovolim si tvrdit ze zdravo. Kazdemu som hovorila aku ma super imunitu. Nastupil do skolky az ako predskolak v 5,5r. a ked spoznal prve skolkarske bacily tak mu sadli do nosa a odvtedy mesiac co mesiac sople, kasle, neskor ATB. Takze ozaj nekric hop, kym nezazijes skolku. U nas sa to riesilo v skolke len prinesenim a prihriatim inej stravy /mal spoluziaka s cukrovkou aj celiatika/ Ale inak im varili velmi pestro, taka klasicka strava a myslim si, ze lepsie by som za tie sotva 2e denne nenavarila. Nemozes ozaj cakat, ze v statnej skolke pri tejto cene niekto bude speci jednemu dietatu z 25 vyvarat jedla plne zeleniny, lebo chlieb s maslom mu nevonia. V sukromnej tiez si to viem predstavit jedine, ak je kolektiv pod 10 deti, resp. najst skolku, ktora je na zdrave stravovanie zamerana.
@zvedavamt ak mas papier od dr na bezmliecnu stravu, tak asi mate nejaky problem... A zial pokial sa jedna o statnu skolku, tak sa musis podriadit ty, pokial mas dieta chore, resp.ma nejakku intoleranciu, tak sa d urcite nieco spravit, ale pokial je to z tvojho rozhodnutia, tak prepac, keby mala kazda skolka riesit, ze jedna matka chce bez masa, druha bez mlieka, tretia raw, stvrta vsetko dokopy, tak sa zblaznia, ine to je v pripade diagnozy, to je jasne, mojej dcere odoberali jedlo pred dokoncenim, ked sa donho malo pridavat mlieko, ani papier od dr nepotrebovali, kedze som sa prisla slusne dohodnut a nie mavat pravami a inymi....A bolo to pred 10rokmi, ked este nebolo tolko intolerancii ako teraz. Takze skor sa treba snazit slusne dohodnut a nie skackat, najma nie v statnej skolke, to je moj nazor.
@janickacrazy
Povolit ju nechcu (pritom dcere s nemliecnou sme pred cca 7r mohli nosit).
Ale maju novu veducu jedalne a ta je vysrata z hygieny,vsetko s nimi konzultuje. Kvoli mne ide na skolenie buduci tyzden. Kazala som sa jej opytat na nemliecne nahrady pre deti,ktore ho nemozu.
@iwesska
Stravu aku popisujes ja za vyvazenu ani zdravu nepovazujem. Dcera bola preverena. Na skolkarske bacily neverim. Mala nemliecnu stravu a ani raz ziadny sopel ci kasel,za cely rok.
Maly je tiez vpoho. Chodili sme do Montessori klubu do 3r a aj s chorymi boli a on nic. Moje deti Dr nevidia,len na pozvanku na preventivku.
@maciatkolulu
Ja som sa sla slusne dohodnut,kedze viem,ze dcere sme nemliecnu nosili. Od nich to nepozadujem,aby mu varili. Ale oni mi nechcu dovolit doniest. Mal by hotove v termonadobe,ani ohrievat by nemuseli. A je uplne zdravy. Papier mam len kvoli skolke,lebo pytali.
A chlebik s masolm by zjedol,ale nemliecne nemaju. A ked maju ostatne deti jedlo s mliekom,on vari nebude furt chleba ako nahrady,ked mam platit rovnako. Jasne,ze je to o dohode. Ale preco mam mat dieta doma,ked oni ustupit nechcu?
@zvedavamt nechápem o akej diskriminácii hovoríš. So stravovaním v škôlke si oboznámená. Dieťa je zdravé, akurát je vegán?, čo sa nezlučuje so stravou poskytovanou v škôlke. Ak mu nedajú mäso, dajú mu pravdepodobne omáčku, v ktorej sa mäso varilo (ľudia tak skratka myslia) alebo mu dajú suché cestoviny, suché zemiaky, fakt hodnotná strava. Máš vybavený papier od lekárky na bezmliecnu stravu (klasika, na Slovensku lekár vypiše, čo pacient nadiktuje), ktorý ti aj tak nepomohol, keď ako alternatívu mlieka ponúkli maslo! Toľko ku chápaniu ľudí čo sa týka bezmäsitých a bezmliecnych jedál.
Návšteva škôlky nie je povinná takze sa nikto nemusí prispôsobiť stravovacím návykom tvojho dieťaťa, zvlášť keď nejde o skutočne intolerancie, či alergie. Vyjsť v ústrety sa da čiastočne, čisto dobrá vola škôlky, to ale bude znamenať stravu chudobnú na ziviny pre tvoje dieťa. Jedinou možnosťou je nájsť škôlku aspoň vegetariansku, keďže si fakt neviem predstaviť ako prinútiš bežnú škôlku variť bez mlieka a mäsa.
@zvedavamt pretoze su statna institucia a nemozu skakat ako chce kazda matka, to ma dost logiky, nemozu prijimat nosenu stravu z domu, kedze nepodlieha ich normam, tiez logika..... Kebyze dieta nahodou dostane salmonelu, alebo nieco, tak co? To je raz dane, tak je to dane, fakt si predstav, ze ty chces to a druhy hento a je tam holubnik, ved to by ucitelka akoze netusila koho je aka strava a ty vlastne podvadzas, kedze ti lekarka vystavila paier s diagnozou, ktoru nemate..A trochu klames stym zdravym svojich deti.... v inych temach pises, ze ste pojedli atb viac nez dost, takze pokial tuzis tak extremne po vegetariansko-nemliecnej strave musis si vyhladat nejake sukromne zariadenie, kde ti to budu tolerovat, ale zodpovednost si ponesies sama, neviem si predstavit, ako to osetria, ale ok, moje deti chodili do waldorfskej skolky v BA a tam jedli zdravo, doma to sice nechceli, ale v skolke hej, tak sme mali z kazdeho rozka troska. A skolkarske bacily, ci chces, ci nechces su, teda bacily co sa siria medzi detmi, sama si pisala, ze dcera ti bola tyzden v skolke a hned chora, tak snad asi virusy a bacilky to sposobili a slabsia imunita, lebo moje deti, co je jedli maso a aj jedia, tak neboli skoro vobec chore a nepresli si ziadnym tyzden skolka, dva tyzdne doma, akurat som pocuvala, co chcu a nechcu konzumovat, mlieko pokial smenevedeli, ze ma alergiu, ktora do roka a do dna presla v podstate ani nepisla a ani druha, nepije ho a ani nekonzumuje ani syn, ale vies co nekonzumuje ani zeleninu a ani ovocie, ziadne a za ziadnych okolnosti, kedze viem, ze je to obdobie, tak cakam kedy to prejde, ale ani ma nenapadne nabehnut do skolky a davat si podmienky v kuchyni, co a a ako, toboz, ked mam zdrave dieta, ok - sukromne zariadenie, ale statna??? Skus teda skolky waldorfske, lesne, montesori a pod a nie statne.
@maciatkolulu
No tu mam ozaj na vyber. Najprv som oslovila skolky sukromne,kde mi tvrdili,ze ich hygiena kontroluje viac ako statne. Naopak mi vraveli v, statnej. A teras si vyber.
Dcera bola chora v 3r,ked bola dokopy 7dni v skolke. Ale v predskolskej ani raz ATB. Montesori klub sice mame,ale do 3r. A vari ho nebudem vozit do Blavy. Pri dcere boli schopni v skolke jej odobrat pred dovarenim trosku a dorobit s nami donesenym hyg.balenym inym mliekom. A zrazu to nejde. O tyzden budem vediet,ako by to slo. Staci sa len o kusok posunut dopredu od zastaralych zvyklosti. Kopec deti neznasa mlieko, tak skolka nemoze nutit kazdemu ich mliecny program. Zodpovedny za zdravie dietata je rodic. Aj s deckom potom beha po dr on. Za to mi to ozaj nestoji.
Mna by zaujimalo, ako to riesia v zahranici s hygienou, kde skolky ani kuchynu nemaju a kazdy si nosi svoje jedlo... mam pocit, ze mnohym by to vyhovovalo aj u nas.
@zitaje tak to ti môžem napísať z prvej ruky, keďže u nás fungujú rôzne škôlky. Všetky škôlky sú tu nut free, čiže žiadne orechy v žiadnej podobe, koli alergiám niektorých deti. Do niektorých rodičia musia nosiť vlastne jedlo, nič sa ale neprihrieva, takze buď termoska, alebo nevarené jedlo, to by veľa slovenských mamičiek asi nerozchodilo. Potom tu mame škôlky, kde varia jeden druh jedla, ak dieťa niečo neje tak mu to nedajú, ale vlastne jedlo si nesmú doniesť, koli možným alergenom. A potom tu mame lepšie škôlky, kde hlavne jedlo ma aj vegetariansku moznost. O vegánskej škôlke, kde by nebolo ani mäso, ani mlieko, ani vajíčka som ešte nepočula. Kto ma veľmi špecifické požiadavky na stravu musí ostať doma s dieťaťom, alebo si nájsť škôlku, kde si môže nosiť vlastne jedlo. Ešte som nepočula o škôlke, ktorá by koli jednému veganskemu dieťaťu zmenila jedalnicek, nikto predsa nekáže dieťaťu do škôlky chodiť, u nás sú na dobre škôlky čakacie listiny takze ľudia sú šťastní ak sa im tam dieťa vôbec dostane a nie to si ešte diktovať, čo sa bude variť. V našej škôlke jedalnicek zostavoval dietolog, väčšina deti ma doma oveľa horšiu stravu ako v škôlke a komu sa nepáči, môže byt s dieťaťom doma, alebo si nájsť opatrovateľku
@zvedavamt teraz je tvoje dieta zdrave.. ake bude v 30-40tke , o tom sa potom pobav s jeho lekarom... alebo s nim..
mimochodom... ked pises o nastopovanom mase plnom ATB a chemie.... co myslis, aka je zelenina? mas vyhradne domacu zeleninu aspon 80% toho, co jete? Vies kolko je napr. v strukovinach a ryzi arzenu? nie? tak si to vygoogli.... a inych veci....
Nehovoriac o pesticidoch... Pocula som som odbornika hovorit, ze vegetariani si myslia, ako sa vyhnu rakovine a ako zdravo jedia, ked nejedia hormonove maso. ale keby videli rozbor zeleniny, aka je plna chemie a priam rakovinotvornej, tak by ich presla chut pchat to do seba od rana do vecera... nevravim, aj my jeme zeleninu, ale neni to 90% nasej strave...
a mimochodom, na tych gastrach, co su ludia, tak vacsinou surovu zeleninu nemozu, ta je prilis drazdiva pre travenie, ked uz tak varenu... a naj su masove vyvary. nemusis zjest to maso, ale ten vyvar z neho so zeleninou korenovou je nenahraditelny.... Ak toto tvoje dieta neje, nevies, v akom stave ma svoje creva....
AK mi neveris, skus si precitat knihy o tom, v akom stave maju deti , co jedia prevazne sacharidy ( muka, zemiaky, ryza a ovocie apod) svoj traviaci trakt.. Ich creva sa stavaju priepustnymi....atd. je to na dlho a nemusi sa ti to prejavit na nich hned, skor az okolo tej 30tky napr.... A prave vyvary su liek na zahojenie sliznic, vytvorenie klkov criev, ktore zabezpecuju, aby sa vstrebavali dolezite ziviny tak , ako maju v tenkom creve....Juj, je toho vela
Kniha sa vola Syndrom travenia a psychologie, myslim, ze by mala byt povinne davana v porodniciach mamickam, ako prirucka ako zdravo zit a bolo by menej autistov a ADHD a neviem akych deti... uplne vazne. KNihu pisala lekarka, venuje sa tomu roky a ma potvrdene na desattisickach deti, ze to je tak ako pise....
Kazdopadne vela zdravia prajem, nech to vydrzi, len proste skuste si precitat aj druhu stranu mince....
@zitaje u nas v skolke, to funguje tak ze maju kucharku varia si sami, ak dieta nievo.nechce nemusi, ak zostane z dna pred tym moze dostatto, ak ma dieta specialnu dietu kvoli zdravotnym.problemom.mozes doniest, vymysly typu.mohe dieta je vegan,moje vegetarian moje raw apodobne na zelaniematky nefunguje, vzdy majunaobed. Maso,zeleninu,prilohu plus fingerfoid -zeleninu na kusky do ruky, ak dieta vyslovene nieco neje, nasa napr vajcia a maslo ok.nemusi,bud jedavala rano suchy chlieb plus ovocie ale nieco ine...ale ziadnych 20 o edarov a cena skolky 20,% z platu
@jaron
Netusim ako bude chodit. Nespava cez den od 3r. Uvidim ako sa mu tam bude pacit,bo sa cely rok tesi na kamosov z monti klubu,kde spolu chodili,ale ma ist do inej triedy,kde nikoho nepozná. Maso vraj na tanieri mat musi kvoli kontrole z hygieny. Ina blbost. Idem pisat na ministerstvo alebo kde,ci to je ozaj nutne. Na 3h sa mi neoplati ho tam vozit.
@zvedavamt to je ťažšie, my sme mali len doobeda, čo bola výhoda. Čiže obed sme už nemuseli riešiť.
S tou zmenou systému je to dlhý a ťažký boj. Hnevá ma to. Keby sa tak raz našiel dobré nahnevaný rodič, ideálne právnik, ktorý má dosť nervov a peňazí na súdenie sa. Ten súd by určite vyhral. Je to ponižujúce a absurdné, aby v 21. storočí rodič, ktorý chce stravovať dieťa vegetariánsky, musel zháňať rôzne potvrdenia a pod. Mám dojem, že v ČR také niečo bolo, súd dal za pravdu rodičovi (inak to ani nemôže skončiť). Presnejšie bolo to tak nejako, že rodič (dieťa) má na to právo, ale škôlka to nie je povinná zabezpečiť, pretože to nedokáže. Ale stačí to rodičovi umožniť, nemusí to škôlka zabezpečiť.
Verím, že sa to raz zmení.
@sense
Fuuha,iny sloh. Aka starost o moje dieta.
Dufala som z nazvu temy,ze tu podiskutujem s rodicmi vege,ako riesili svoje deti a zrazu toto!
Tak pre poriadok. Od narodenia po par mes kojennia som bola denne na kr mlieku cca do 20r. Na strednej som pila 0,5-2l denne. Okrem toho hoodne mliecnych vyrobkov,maslo a syry.
A kde sa vzala tu sa vzala po dvaciatke osteopenia ako u 70r cloveka.
Dr kazal pridat mliecakov,prihodil tabletky. Ked som sa po 3r uz nevladala kvoli bolestiam hybat,musela som spravit zmenu.
Prestala som pit mlieko, jest mliecne vyrobky. Vyrovnala som si ph v tele a zrazu mi bolo fajn. Bez lekarov aj tabletiek. Chvalabohu 10r. Prestala som jest aj maso,lebo sa mi ozvala Dna aj reuma o.i. , chorob prislo pozehnane a zrazu po tej zmene som zdrava. Cim to?
A pre info. Zahradu mame obrovsku a dopestujeme si toho hodne. A ak mozem ubrat v jedalnicku chemie,tak to rada urobim. Rovnako aj v kozmetike a drogerii. Nie len nariekat aka je doba a ze je to vo vsetkom,to nestaci. Prispisobit sa a najst si to svoje. Kazdy moze. Ja mam vyskedky. 10r som zdrava a moje deti rovnako (dcera vr.m.).
@jaron
Dakujem. Toto som potrebovala.
Uz si preverujem dake veci.
Pisem mail ombudsmanovi o radu,ako by to slo riesit. Ja to v pohode dam aj do telky. Do casakov som uz pisala aj o mojom domporode.
Staci len zacat a pojde to.
Len este cakam na vyjadrenie skolky.
V pondelok je rodicko. Ak to nema ist po dobrom,spravim dobre aj pre inych rodicov. Sama veduca priznala,ze ju mrzi,ze nemaju riesenie pre ine deti a ide to zistovat,ako by to slo.
Idem studovat antidiskriminacny zakon,spominany v knizke o ne/ockovani v spojitosti s prijmom do skolky. Drzte palce.
@zvedavamt ale to si dobre rozmysli, je to dlhý boj a vyžaduje veľa námahy, aj keď právo je na tvojej strane. Môj príspevok je skôr taký povzdych a tiež vyjadrenie hnevu nad stavom.
Milana Šišmiša nepoznáš náhodou, ak si z Martina? On viedol (vedie) iniciatívu za zlepšenie tohto stavu. Aj si písal s ministerstvom atď., ale ako som vravel, je to náročné. Možno raz.
Na povzbudenie, dával som to v inej téme:
V roku 2016 bolo aktualizované stanovisko Position of the Academy of Nutrition and Dietetics k vegetariánskej strave.
Aspoň jeho základné vyhlásenie pridávam voľne preložené do slovenčiny:
"Stanovisko Academy of Nutrition and Dietetics je, že správne plánovaná vegetariánska výživa, vrátane vegánskej, je zdravá, nutrične adekvátna a môže poskytnúť zdravotné benefity v prevencii a liečbe určitých ochorení. Tento typ stravy je vhodný pre všetky štádia života, vrátane tehotenstva, dojčenia, ranného detstva, detstva, dospievania, vyššieho veku a pre športovcov. Rastlinná strava menej zaťažuje životné prostredie ako strava bohatá na živočíšne produkty, pretože využíva menej prírodných zdrojov a je spojená s oveľa menším environmentálnym poškodením."
Stanovisko sa potom ďalej venuje niektorým podrobnostiam (ako zabezpečiť niektoré vitamíny, minerály a iné látky, aký vplyv má strava na prevenciu niektorých ochorení a pod.).
V angličtine je možné si ho stiahnuť na odkaze:
https://www.eatrightpro.org/~/media/eatrightpro...
@bluka2
@sisaka
Ja nesedim cely den na pc ako vy.
Ph moču som merala.
A krv vidim pod mikroskopom. Poznam aj diagnozu Zvysena priepustnost črevnej steny, vidavam ju tam dost casto,ale v mojej nie.
A nerovnovaha ph v krvi tiez robi svoje. Mala som cervene krvinky v hroznom stave, zvysena agregacia, krystaly kyseliny mocovej, cholesterolove platy... ale uz je to omnoho lepsie,nie 100%,ale citim sa skvele.
Uz si spominam,preco som sem prestala pisat. Kvoli takymto osičkam.
Ale niekto mi tu pomohol,aj tak vdaka.
Zamerajte sa uz na niekoho ineho.
@zvedavamt Ano nerovnovaha pH v krvi robi svoje...totiz keby si ju mala,uz tu nie si...to len tak na okraj,ze pH mocu a krvi je dost rozdiel. Inak na margo tej stravy,co si pisala,ze pokial obsahuje maso a mlieko je nevyvazena..len tolko,ze nedavno som citala jeden odborny clanok,kde bola studia o tom,ze paradoxne ludia,ktori nekonzumuju zivocisne tuky,len kvanta ovocia a zeleniny mali stukovatenu pecen tak ako alkoholici. Pre mna to bolo prekvapenie,lebo ja ovo a zel milujem,ale aj toto je dokaz,ze nic sa nema prehanat.
@zvedavamt Ano nerovnovaha pH v krvi robi svoje...totiz keby si ju mala,uz tu nie si...to len tak na okraj,ze pH mocu a krvi je dost rozdiel. Inak na margo tej stravy,co si pisala,ze pokial obsahuje maso a mlieko je nevyvazena..len tolko,ze nedavno som citala jeden odborny clanok,kde bola studia o tom,ze paradoxne ludia,ktori nekonzumuju zivocisne tuky,len kvanta ovocia a zeleniny mali stukovatenu pecen tak ako alkoholici. Pre mna to bolo prekvapenie,lebo ja ovo a zel milujem,ale aj toto je dokaz,ze nic sa nema prehanat.
@iwesska zdravá strava bohatá na ovocie a zeleninu je kľúčová pri liečbe stukovenej pečene, pretože pomáha zlepšovať jej stav a podporuje správne fungovanie organizmu

@zvedavamt Ahoj, nemám skúsenosti s nemliečnou a bezmäsitou stravou, ale môj syn mal v škôlke kamaráta, ktorý je celiatik, jeho mama mu nosila do škôlky vlastnú stravu a nebol s tým problém. Neviem, ako to presne fungovalo, či to nosila do kuchyne v škôlke, alebo ako, ale viem, že sa to dalo, asi je to len vec dohody. Možno keby Vám Dr. dala nejaký papier, že to nemôže zo zdrav. dôvodov, možno by boli ochotnejší...