icon

Plnohodnotná desiata pre malého školácika?

janka_rajo
17. okt 2016

Čo by podľa vás mala obsahovať plnohodnotná desiata pre čerstvého školáčika? My máme doma síce ešte len predškoláčku, no keďže Adelka nátierky nespapká (to má úplne od malička), každý deň sa jej snažím do taštičky pribaliť aspoň nejakú maličkosť. Dnes napríklad jabĺčko, pár perníčkov, čo sme spolu napiekli a nové Rajo Brejky, ako inak vanilkové 🙂 Ako je to u vás?

Plnohodnotná desiata pre malého školácika?
janka_rajo
autor
17. okt 2016

@beronsche ja ti neviem, podla mna je najdolezitejsie vsetko s mierou. Ja som skor za chlebik so sunkou plus brejky, ako croisant s cokoladou a cistu vodu... alebo vies co, najlepsie na striedacku a hotovo 🙂

4% pridaneho cukru, narozdiel od starej verzie maju Brejky na 100ml.

Pričom Limity pre obsah cukru pre zaradenie výrobku do Európskeho školského mliečneho programu - 7 % je maximálny povolený obsah pridaného cukru v mliečnom produkte - inak Ministerstvo neschváli jeho zaradenie do školského mliečneho programu.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@suzan280 hm, to poznam, je to boj... len nasa uz nechce ani jogurty. Skor to ovocie, zeleninku, suche pecivo, cerealie.

jasminet
17. okt 2016

@janka_rajo v starej verzii bolo na 100ml 11 GRAMOV cukru, kolko je to teraz gramov?

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet Treba si uvedomit, ze aj mliecko ako take, neochutene, obsahuje cukor a to mliecnu laktozu, ktora tvori 4,6% + tie 4% pridaneho cukru, predtým to bolo spolu 11% ako pises 🙂

aqwalin123
17. okt 2016

Ja mam prvacika a skolkara
Prvakovi davam rohlik grahamovy,sunka syr alebo zapecene tousty tie ma rad plus vzdy ovocie(jablko,banan) a nejaku mlsku mliecny rez ,jogurt albo keks
A davam aj brejky sem tam kedze automat tusim zrusili a radsej mu ja kupim a odkontroljjem ze co mu dam akp by si kupoval sam
Mladsi chpdi do speci skolke kde strava nieje a kedze on ranl neranajkuje robim mu kvazi tri boxy jeden maly do auta kde sa naranajkuje, druhy box ma desiatu v skole vascinou je tk tvaroh ochuteny,alrbo jogurt,+ ovocie prip.nieco sladke sem tam a tiez miluje ochutene mlieko ale s pohara takze kupujeme velke ochutene cokoladove a davam mu to do skolky do ladniky a naleju mu tam ma ho na tri dni😉
Plus ma obed teda druhe poliwvku ma az doma 😉
Takze mi takto velmi sa tesim ze zacali aj u nas na skole s mliecnym programom nakolko tie ochutene mlieka su inak drahsie a takto vyjdu par centikov xo mne ako mame dvph deti velmi pomozr

jasminet
17. okt 2016

@janka_rajo takze na 250ml je v brejku cca 21 gramov cukru, tak? a predtym cca 27 gramov - dobre ratam?

dadka_bb
17. okt 2016

ked som videla ten horny uvodny obrazok som si spomenula na moje detske skolske casy a "kakauko" cez prestavky 🙂 🙂 🙂 nasa mala je este krpceeek , takze este si par rokov pockaaaa ale ja som si veru riadne zaspominalaaa aj sa mi na jazyku urobila taka skolska prestavkova chut 😀 😀

minulin
17. okt 2016

@janka_rajo
Cosi, necestujem domov, to by sme zivorili este viac nez teraz.... Chodime tri mamicky, mame naplanovane fitko alebo kavickujeme a kecame, vypustame paru... Fitko zatial pada stale, lebo Ondrik je uz druhykrat chorucky :( A ja medzitym tiez...
Precitaj, budem rada 🙂

alicka850
17. okt 2016

Nazyvat toto mlieko osetrene UHT plnohodnotnou desiatou (uz aj keby v spojeni s ovocim, zeleninou ci cimkolvek zdravym) mi pride 😂😂😂😂. Ked si precitate zlozenie, je tam glukozovo fruktozovy sirup, stabilizatory atd. Zdrava desiata na pohladanie. 😉

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@alicka850 mylis sa 🙂 Skus si precitat zlozenie novych brejkov 🙂 Vsetko najdes tu, no ja tam nic take, ako ty pises nevidim 🙂

http://www.brejky.sk/produkty

Ja netvrdim, ze je to plnohodnotna desiata, treba citat ocami 🙂 Mna skor zaujima, co za taku plnohodnotnu desiatu povazuju maminky - ved sa pochval, mna to uprimne zaujima, co balis na desiatu ty.

Ja tvrdim len to, ze vyvazena strava a napoje je ta spravna cesta, aj to len podla mna 🙂

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@minulin tak to je potom dobre, aspon mas zmenu, trosku si oddychne hlava 🙂 Drzte sa!! 🙂

minulin
17. okt 2016

@janka_rajo 😉 Vdaka 🙂

libka1
17. okt 2016

U nas nejaka zelenina alebo ovocie (vacsinou banan, hruska, kalerab alebo podla sezony) a aj nieco sladke (jogurt, acidkovy napoj, kolac ak som piekla, obcas spravim puding do misky, atd.). Ma to na 2 razy - desiata a olovrant v druzine.

beronsche
17. okt 2016

@janka_rajo aj ked to priamo nepises, ze to plnohodnotna desiata je, podsuvas to svojimi prispevkami.. 😉 co je samozrejme pochopitelne, kedze si ambasadorkou tejto znacky... Inak suhlasim s @alicka850 mlieko osetrene homogenizaciou a UHT plus este sladene, to prave najzdravsia desiata nie je... A to si tiez myslim, ze vsetkeho s mierou... Neodpovedala si mi, kolko g cukru sa nachadza v 100 g vyrobku.. Ak mas doma krabicku, je to napisane na bocnej strane.. 😉
Rajo brejky ma vynikajuce jedno - reklamu, marketing. Kvalitou je to to iste alebo porovnatelne, co aj ine sladene braky, pardon mlieka, na trhu...

slavka11
17. okt 2016

mali by sa vratit mliecne desiate ktore boli za nasich skolskych cias. To bolo super. Ale az potom ako sa prestali davat v igelitových vreckach, ktore sa casto pretrhli vytiekol obsah a strasne to smrdelo. Takze tieto krabickove by boli fajn. Mozno by stalo za zamyslenie rokovanie Rajo s velmymi znecistovatelmi ovzdusia v mestach ktore by takto aspon trosku kompenzovali to ze nam znecistuju zivot. prostredie a zrusila by som bufety v skolach je to viac na skodu ako na uzitok!!!!!

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@beronsche prepac, prehliadla som, ale ved som ti napisala, co si sa pytala a to, kolko cukru je pridaneho na 100ml a to 4%, pricom limit pre skoly z EU je az 7%. No a o porovnatelnych mlieckach, o ktorych pises viem, ze obsahuju az 11% pridaneho cukru.

A mozno ta to prekvapi, ale to vanilkove mliecko, pol na pol s obycajnym polotucnym, pila nasa Adelka uz davno predtym, ako som sa ja stala ambasadorkou Rajo.

Ako je to u vas doma? Sledujes percento cukru pri vsetkych produktoch, ktore ponuknes svojim detom? Ale aj sebe? Stale si myslim, ze vsetko s mierou je ta spravna cesta, ja si napriklad rada doprajem sem tam napr. margotku, alebo kusok cokolady, no a co, mozog predsa potrebuje aj cukor 🙂 Ale je to samozrejme na kazdom, ako sa rozhodne, ja v ziadnom pripade nechcem nikoho presviedcat.

jasminet
17. okt 2016

@janka_rajo ale ty stale s % cukru... my sa pytame na gramaz cukru 😀 a ano, sledujem aj sebe kolko gramov ma ten ktory produkt... - nie iba cukru, ale aj sodika, tukov a podobne.... ci ho kupim alebo nie, to uz je druha vec, ale sledujem to. 😉 hlavne pre deti sa snazim vyberat ten najmenej presladeny, zasodikovany a neviem aky. 😉

senka111
17. okt 2016

Ešteže moje deti nepiju žiadne mlieko a keď to vidím nožík sa mi otvára vo vrecku.Samá umelina.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet aha, prepac, ale ved to je to iste, ci? ved kolko je 4 zo 100? 4g ma 100g mliecka.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@senka111 nie v Brejkoch 🙂 žiadna umelina, kľudne pozri zloženie a pozor na ten nožík 🙂 http://www.brejky.sk/produkty

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet vies co nemam rada, ale to teraz tak vseobecne, aj ked je v telke nejaka diskusia... ze ti kazdy povie, co detom nedavat. Co je zle. Treba napisat, co je dobre a co napr. davas ty, mozno sa nechame inspirovat 🙂

kittyjuliette
17. okt 2016

Ja neviem,ale ja nic zle na ochutenych mlieckach nevidim☺jasne,ze je tam cukor,ale vsak ho nedam decku pit v litroch a jedna krabicka na desiatu urcite nemoze ublizit.Ja si myslim,ze teraz sa to vsetko strasne preziva-booooze,troska cukru.Ja sa pamatam,ze cely prvy stupen na ZS sme mali "mliecne desiaty".kazdy mesiac nasi zaplatili a kazdy den nam ucitelka jedno dala cez velku prestavku-milovali sme to,mnaaaam,doteraz pamatam,ako sme sa tesili😊A doteraz si ho obcas kupim len tak pre chut.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@kittyjuliette presne, moja rec 🙂 Vsetko s mierou, alebo z kazdeho rozka troska 🙂

jasminet
17. okt 2016

@janka_rajo ja som pisala co davam ja... aj ze dcera ma 2-3x do tyzdna brejka - v skole na kartu. ale ze to za plnohodnotnu desiatu nepovazujem. k desiatej ma cistu vodu a nastastie maju mudru ucitelku, ktora im brejka dovoli kupit cez desiatovu prestavku, ale az ked zjedia aspon cast desiatej z domu.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet Tak to je naozaj super, ze ma taku mudru pani ucitelku 🙂

jasminet
17. okt 2016

a to ze je na krabicke napisane 4% pridaneh cukru , neznamena, ze v tej krabicke su 4g cukru... ta krabicka ma 250ML.. takze na krabicke mas naozaj napisane kolko gramov cukru obsahuje 100ml a treba si vyratat kolko toho je v obsahu 250ml 😀

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet nerozumiem, no ved preto je tam napisane 4% a nie 4g. A pokial je to 4g na 100ml, tak je to ako pises 10g na 250g, ale to je predsa stale 4% z 250. Nechapem ten vysmech, ved to co pises, je kazdemu jasne.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet

a tu je aj porovnanie:
Nova receptura Brejky: 250 ml mliecka obsahuje medzi 21,25 g - 22,5 g cukru (zalezi od prichute), z coho 11,5 g tvori prirodzene obsiahnuta laktoza a zvysok je pridany cukor (teda medzi 9,75 g - 11 g), co zodpoveda cca 2 cajovym lyzickam cukru (zarovnanym)

Stara receptura Brejky: 250 ml mliecka obsahovalo medzi 25 g - 27,5 g cukru (zalezi od prichute), z coho 11,2 g tvorila laktoza (bolo tam menej mliecka, preto menej laktozy) a zvysok bol pridany cukor (13,8 g - 16,3 g)

jasminet
17. okt 2016

no, takze nie 10g cukru, ale 22,5g cukru obsahuje 1 krabicka... to sa ta celu dobu pytam... udaje z krabicky

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@jasminet ved ja to tu cely cas pisem 🙂 ten zvysok je prirodzena laktoza, ktora je aj v neochutenom mlieku.