Pranie v studenej vode
Až 90 % energie, ktoré pranie spotrebuje, ide na ohrievanie vody. Ak použijete režim studeného prania, môžete tak ušetriť približne 50 centov na jedno pranie. Aké sú vaše skúsenosti s praním "na studeno"?

Ja mám tiež studený program k dispozícii a periem na ňom veci čo sú napríklad len zapotené bez škvŕn , je super na čierne a farebné veci. Ak sú škvrny pridám sanytol dezifnekčný prášok na fľaky 🙂 Musím dodať, že vďaka tomu máme stále slušné preplatky
na energiách. Netreba hneď všetko zatratiť. . Veci sú pekné, farby tak neblednú. Na stav vecí si potrpím a neznášam sprané farby či šedé biele veci a studený program prekvapivo naozaj funguje. Spodné prádlo a veci s výraznými škvrnami periem na teplej vode 40 °
Skvelé odpovede 😎 A koľko krát periete do týždňa?
@noro_rwe no...su dni,ze aj kazdy den...zalezi aj od rocneho obdobia...napr.teraz v lete sa k beznemu praniu pridavaju potahy z matracov,paplony,vankuse....kadejake hrubsie veci,kt sa sice peru aj inokedy,ale v lete to skor vyschne....
Ja periem teda dost casto, kedze moje dve deti kazdy den musia byt v cistom, urcite 5x do tyzdna je pracka xapnuta, cierne, biele, farebne, ruzovo cervene a osusky...
....
ja som to este neskusala...
hrhfgdfdvcxbnh 😵
ja periem tak 5x do tyzdna... 😒
@noro_rwe ja periem minimalne 5x do tyzdna, niekedy aj castejsie. Vcera som prala jemne veci, dnes obliecky zo spalne a teraz sa perie normalne oblecenie. O den-dva budem prat obliecky detom, potom vsetky uteraky a utierky, a potom zas oblecenie... neviem, ako niekto perie iba 2x do tyzdna. Ale tak zas ja mam velke deti (a teda vacsie kusy oblecenia) a koli praci mnohe veci musia ist jemny cyklus+ iny prasok....tak to musim delit a prat osobitne.
Ja periem na 40 na programe bavlna eco... Krátke programy väčšinou spotrebujú aj najviac vody...
Hah boze.ja vsetko periem na 90 uups 😀
Ja to mám takto - takto v lete nejaké tričká, ktoré si človek oblečie raz a hodí do prania periem kludne aj na 15 minutovom programe buď na studeno, alebo 20-30 stupňov. Tiež postelné plachty, obliečky, záclony.... To úplne stačí.
Znečistenejšie veci periem na 40tke. Napr. rifle, monterky (ale moj chlap je elektrikár, čiže zo stavby monterky to asi neoperie :D)
A biele ponožky na 90tke.
A detské veci? No, uvidím, ake prasiatko budem mať, mojej mame stačí pri 5 ročnom bratovi prať úplne bežne. 🙂
Ja som skúšala pranie v studenej vode máme pracku s funkciou eco buble,ale teda nebola som spokojná na pranie spotenych veci je to ok, ale pri väčšej spine sa my osvedčilo pranie na vyšších teplotách.
my sme prali cca 2 mesiace vsetko "na studeno" - mali sme pokazeny ohrev na pracke 😀 😀 😀
ako oprat sa opralo, ale nie tak 100%ne (a to zvycajne pouzivam programy pri nizsich stupnoch), ci som usetrila tazko povedat, pretoze som zase davala pradlo na dlhsie programy. proste som rada ze nasa pracka je ok, ze aj zohrieva 😉
@nyusika no tak pridi prat ku nam ako v dobrom, ale na 30 - 40 stupnov ja ,,bežné,, detske oblečenie špinave od jedla, travy, blata, hliny a neviem čo kde sa všade otreli nedám, ostavaju viditelne neoprate flaky. Na 60tku neperieš lebo nemáš asi MALÉ DETI 😀 😀 batola, ktore sa vála po zemi jedno kde - vonku mi kludne plazi po chodniku, po trave, po hline, po kamenoch - to nezastaviš a školakov, ktorý pridu domov tak špinavy z ihriska, ze máš pocit, ze to oblečenie nemaju na sebe od rána ale minimálne v kuse niekolko dní. Teraz som začala davat gel čo mam na pranie aj na tie konkretne flaky a ako tako to zíde. Ale prať na 30tke periem tak moje trička, svetre, ktore su ,,prepotene,, ale flakate veci nizke teploty nedaju. U mna nie.
A mam pračku AEG lavamat.
@sardinka335 ved ja som napisala, ze neperiem silne znecistene veci...znecistene na 60
Baby, ja som chvíľu prala veci v úplne studenej vode, lebo som mala len starú práčku a nemala som k nej teplý prívod a veci som mala krásne vyprané, ale nešlo o silné nečistoty. Teraz mám práčku a pod 40 stupňov tam nie je ☹ Rýchle či studené pranie by som osobne využila na "letné pranie". Keď sa spotené oblečenie v lete často prezlieka, vtedy sa obávam, že častým praním si oblečenie zničím...
Ja zatial skusenosti s pranim na studeno nemam, ale clovek sa stale uci a skusa, takze asi vyskusam. ja vacsinou periem len na 40 a kuchynske utierky na 90
Pranie v studenej vode, to znamená, že vodu práčka vôbec nehreje. Výsledok je taký, že prádlo je čisté tak, ako na 40 -tke. Dokonca sa mi vidí, že niektoré škvrny sa vyprali. Napr. škvrny od krvi sa perú len v studenej vode. Ale pozor, často čítam, že "periem 15 min" alebo krátke prenie. To je zle. Ak periem v studenej vode, tak treba dať čo najdlhšie pranie napr. 130 min. Škvrny, pot a to všetko krásne povolí. Ideálne je zvoliť 40 - tku bavlna a stiahnuť termostat na 0 st. celzia. Lebo pračky sú nastavené tak, že program bavlna perú časovo najdlhšie.
A odporúčam aj nežehliť, ale prádlo si povešajte pekne rovno. Nie ako moja svokra.
V číslach je to úspora cca 72 ,- pranie + 75,- za žehlenie spolu cca 150,- ročne pri dnešných cenách, v cenách modernej EÚ to môže byť aj 500 - 700,- eúr ročne.

@ssuekk 🙂 to mas aku pracku?