icon

Pranie v studenej vode

noro_rwe
4. júl 2016

Až 90 % energie, ktoré pranie spotrebuje, ide na ohrievanie vody. Ak použijete režim studeného prania, môžete tak ušetriť približne 50 centov na jedno pranie. Aké sú vaše skúsenosti s praním "na studeno"?

Pranie v studenej vode
Strana
z2
clodika22
4. júl 2016

@ssuekk 🙂 to mas aku pracku?

bundle
4. júl 2016

Ja mám tiež studený program k dispozícii a periem na ňom veci čo sú napríklad len zapotené bez škvŕn , je super na čierne a farebné veci. Ak sú škvrny pridám sanytol dezifnekčný prášok na fľaky 🙂 Musím dodať, že vďaka tomu máme stále slušné preplatky
na energiách. Netreba hneď všetko zatratiť. . Veci sú pekné, farby tak neblednú. Na stav vecí si potrpím a neznášam sprané farby či šedé biele veci a studený program prekvapivo naozaj funguje. Spodné prádlo a veci s výraznými škvrnami periem na teplej vode 40 °

noro_rwe
autor
4. júl 2016

Skvelé odpovede 😎 A koľko krát periete do týždňa?

medovka14
4. júl 2016

@noro_rwe cca 2x, mame velku pracku, na 8kg pradla 🙂

karolin2
4. júl 2016

@noro_rwe bežne 2x týždenne pri malých deťoch.

anka2103
4. júl 2016

@noro_rwe chcelo by to preplatit novu pracku aby sme mohli doma prat ,,nastudeno,, a efektivne 😉

terezka1947
4. júl 2016

@noro_rwe no...su dni,ze aj kazdy den...zalezi aj od rocneho obdobia...napr.teraz v lete sa k beznemu praniu pridavaju potahy z matracov,paplony,vankuse....kadejake hrubsie veci,kt sa sice peru aj inokedy,ale v lete to skor vyschne....

ssuekk
4. júl 2016

@clodika22 samsung

ssuekk
4. júl 2016

Ja periem teda dost casto, kedze moje dve deti kazdy den musia byt v cistom, urcite 5x do tyzdna je pracka xapnuta, cierne, biele, farebne, ruzovo cervene a osusky...
....

nyusika
4. júl 2016

@ssuekk aj ja mam Samsung, maximálne som spokojná.

minulin
5. júl 2016

ja som to este neskusala...

ameanda
5. júl 2016

hrhfgdfdvcxbnh 😵

viliama
5. júl 2016

@noro_rwe Prosím a čo znamená prať na studeno? Pri akej teplote?

kim_rossi_stuard
5. júl 2016

ja periem tak 5x do tyzdna... 😒

simsalabim
5. júl 2016

@noro_rwe ja periem minimalne 5x do tyzdna, niekedy aj castejsie. Vcera som prala jemne veci, dnes obliecky zo spalne a teraz sa perie normalne oblecenie. O den-dva budem prat obliecky detom, potom vsetky uteraky a utierky, a potom zas oblecenie... neviem, ako niekto perie iba 2x do tyzdna. Ale tak zas ja mam velke deti (a teda vacsie kusy oblecenia) a koli praci mnohe veci musia ist jemny cyklus+ iny prasok....tak to musim delit a prat osobitne.

katuska2709
5. júl 2016

Ja periem na 40 na programe bavlna eco... Krátke programy väčšinou spotrebujú aj najviac vody...

dadka_bb
5. júl 2016

Hah boze.ja vsetko periem na 90 uups 😀

mysga
5. júl 2016

Ja to mám takto - takto v lete nejaké tričká, ktoré si človek oblečie raz a hodí do prania periem kludne aj na 15 minutovom programe buď na studeno, alebo 20-30 stupňov. Tiež postelné plachty, obliečky, záclony.... To úplne stačí.

Znečistenejšie veci periem na 40tke. Napr. rifle, monterky (ale moj chlap je elektrikár, čiže zo stavby monterky to asi neoperie :D)

A biele ponožky na 90tke.

A detské veci? No, uvidím, ake prasiatko budem mať, mojej mame stačí pri 5 ročnom bratovi prať úplne bežne. 🙂

kupcovci
7. júl 2016

Ja som skúšala pranie v studenej vode máme pracku s funkciou eco buble,ale teda nebola som spokojná na pranie spotenych veci je to ok, ale pri väčšej spine sa my osvedčilo pranie na vyšších teplotách.

saurian
7. júl 2016

my sme prali cca 2 mesiace vsetko "na studeno" - mali sme pokazeny ohrev na pracke 😀 😀 😀
ako oprat sa opralo, ale nie tak 100%ne (a to zvycajne pouzivam programy pri nizsich stupnoch), ci som usetrila tazko povedat, pretoze som zase davala pradlo na dlhsie programy. proste som rada ze nasa pracka je ok, ze aj zohrieva 😉

sardinka335
7. júl 2016

@nyusika no tak pridi prat ku nam ako v dobrom, ale na 30 - 40 stupnov ja ,,bežné,, detske oblečenie špinave od jedla, travy, blata, hliny a neviem čo kde sa všade otreli nedám, ostavaju viditelne neoprate flaky. Na 60tku neperieš lebo nemáš asi MALÉ DETI 😀 😀 batola, ktore sa vála po zemi jedno kde - vonku mi kludne plazi po chodniku, po trave, po hline, po kamenoch - to nezastaviš a školakov, ktorý pridu domov tak špinavy z ihriska, ze máš pocit, ze to oblečenie nemaju na sebe od rána ale minimálne v kuse niekolko dní. Teraz som začala davat gel čo mam na pranie aj na tie konkretne flaky a ako tako to zíde. Ale prať na 30tke periem tak moje trička, svetre, ktore su ,,prepotene,, ale flakate veci nizke teploty nedaju. U mna nie.
A mam pračku AEG lavamat.

nyusika
7. júl 2016

@sardinka335 ved ja som napisala, ze neperiem silne znecistene veci...znecistene na 60

reny1
8. júl 2016

Baby, ja som chvíľu prala veci v úplne studenej vode, lebo som mala len starú práčku a nemala som k nej teplý prívod a veci som mala krásne vyprané, ale nešlo o silné nečistoty. Teraz mám práčku a pod 40 stupňov tam nie je ☹ Rýchle či studené pranie by som osobne využila na "letné pranie". Keď sa spotené oblečenie v lete často prezlieka, vtedy sa obávam, že častým praním si oblečenie zničím...

matricia
8. júl 2016

Ja zatial skusenosti s pranim na studeno nemam, ale clovek sa stale uci a skusa, takze asi vyskusam. ja vacsinou periem len na 40 a kuchynske utierky na 90

clodika22
27. júl 2016

@ssuekk typ?

lubosmihula
20. sep 2022

Pranie v studenej vode, to znamená, že vodu práčka vôbec nehreje. Výsledok je taký, že prádlo je čisté tak, ako na 40 -tke. Dokonca sa mi vidí, že niektoré škvrny sa vyprali. Napr. škvrny od krvi sa perú len v studenej vode. Ale pozor, často čítam, že "periem 15 min" alebo krátke prenie. To je zle. Ak periem v studenej vode, tak treba dať čo najdlhšie pranie napr. 130 min. Škvrny, pot a to všetko krásne povolí. Ideálne je zvoliť 40 - tku bavlna a stiahnuť termostat na 0 st. celzia. Lebo pračky sú nastavené tak, že program bavlna perú časovo najdlhšie.
A odporúčam aj nežehliť, ale prádlo si povešajte pekne rovno. Nie ako moja svokra.
V číslach je to úspora cca 72 ,- pranie + 75,- za žehlenie spolu cca 150,- ročne pri dnešných cenách, v cenách modernej EÚ to môže byť aj 500 - 700,- eúr ročne.

evcaq
12. nov 2025

@noro_rwe Ja mám novú práčku Samsung,a tiež tam mám extra chladné pranie ,tak som skúsila prať na tom čierne prádlo a prádlo bolo čisté svieže a nepokrčene ,a pri praní ešte viac penilo ako pri teplej vode,ako raz za čas je dobre na takom programe prať.
@noro_rwe

Strana
z2