icon

Dítě až po svatbě?

lidka_hipp
8. apr 2015

Zajímalo by mě, jak je to na Slovensku. V Česku se zhruba polovina dětí rodí mimo manželství. Ne snad, že by u nás bylo tolik "svobodných matek", ale rodiče dítěte se z různých důvodů nevzali a často ani vzít nechtějí. Bylo pro vás důležité, aby se děti narodily až po svatbě nebo vám na svatbu ještě "nevyšel čas"? 😉 Myslíte, že má dnes vůbec smysl řešit, jestli jsou rodiče dítěte manželé? Já se "neplánovaně" vdávala těhotná 🙂 Svatbu jsme naplánovali dřív, než jsme zjistili, že jsem těhotná. Výsledek je ale super, naše Anička už chodí do první třídy a s manželem máme v plánu spolu být i nadále.

Dítě až po svatbě?
Strana
z2
sea23
8. apr 2015

Je to vec názoru,a presvedčenia.Za mňa a teda za nás môžem povedať,ž sme hlavne plánovali byť spolu.po randení,sme plánovali svadbu,a chceli sme žiť chvíľku spolu ako manželia..iba MY .no a keď nastal čas,že by sme prijali už aj zväčšenie rodinky,tak sa to podarilo...Úplne prirodzene,tak ako to má byť.....podľa nás ;)

kattie1982
8. apr 2015

U nás bolo najskôr dieťa až potom svadba. Akosi som neplánovane otehotnela na nás prvý spoločný Valentín. Trošku sme to asi prepiskli s oslavou 🙂 Ale keďže som sa neodolala vydávať s bruskom resp. preto, že musím, svadbu sme odložili na neurčito. Syn sa narodil 12.11.2008. Na náš druhý spoločný Valentín partner prišiel už s vybaveným dátumom svadby na 09.09.2009. Takže tento deň bol pre nás tým dňom D, nielen magický, čo sa týka čísiel, ale pre nás jedinečný tým, že sa na ňom zúčastnil aj synček 🙂

dencatko
8. apr 2015

U nad nič neplanujeme, rozhodli sme sa žiť spolu tak žijeme. Vo vlastnom, tak sme sa na to dali bolo nám smutno tak sme skúšali splodit babo... Teraz nám robí radosť skoro 7 mesačný anjelik... Sobáš v dnešnej dobe neriešime.. Len prisiahneme a rodinne posedenie.. To nám stačí ku šťastiu nás všetkych 🙂

martinkaha
8. apr 2015

@vroni Tie papiere od lekárov sú nanič, aj ja som to mala na papieri a teraz detí ako smetí! 😀 Ale nie, len štyri. 😀

cikyta
8. apr 2015

Moje plany boli do 20 r. sa vydat a mat hned po sebe 3 deti .... Niekedy len plany nestacia .... Moje prve a jedine dieta prislo az v 30-tke a som stale slobodna (aj ked dlhocizne roky zadana 🙂 )

bobsent
8. apr 2015

no my sme úplný exoti-zobrali sme sa,keď som zistila že nebudem môcť mať deti. to sme už spolu 3 roky chodili a rok žili "nadivoko". potom prišla choroba a neplodnosť. a manželstvo...
to bolo prekvapko, načo sa berieme keď nemusíme! 😀 ja som sa vydávať nechcela...manžel prišiel s návrhom na sobáš.
neľutujem vôbec, mali sme super manželstvo,aj keď bezdetné. aj keď v tom nezohrávala úlohu viera,mala som pocit že je to tak dobre, že sme rodina.
všetky ženy keď zistili čo je vo veci sa ma pýtali- a to si ťa chcel zobrať?! si ho donútila? akoby bez dieťaťa nemohli byť manželia. nikto mi neveril, že ja som nebola tá, čo sa ženie za statusom vydatej pani. proste to boloprirodzené, bývali sme spolu, chceli sme spolu žiť, tak sme sa zobrali.
ešte ďalších 8 rokov trvalo bezdetné manželstvo(potom sa nečakane pritrafilo teh.)
osobne si myslím, že je to individuálne. každému vyhovuje iné. ale klasika 80tych rokov,keď sa trištvrtina neviest "musela" brať lebo čo by ľudia povedali by mi asi moc nesedela. 😉

adka90
8. apr 2015

U nas to bolo asi tak,ze som si v maji dokoncila VŠ,zaciatkom septembra sme mali svadbu a presne 9 mesiacov a 10 dni po svadbe sa nam narodil Jakubko.Boli sme spolu 6 a pol roka,byvali sme uz spolu takze u nas bolo babatko az po svadbe.Ale nebranili sme sa mu ani pred nou.Vedeli sme ze chceme byt spolu,ze sa lubime a svadba by bola ci uz pred narodenim alebo po narodeni babatka.A som rada ze nam to takto vyslo 🙂

sasena158
8. apr 2015

S partnerom sme spolu vyše štyroch rokov, manželia zatiaľ nie sme, no máme krásnu dcéru 🙂 minulý rok sme sa začali baviť o spoločnom živote a o svadbe a dohodli sme sa, že sa tento rok v septembri vezmeme.. Ja som ešte študovala posledný ročník VŠ, ale to nám nebránilo pomaly plánovať, priateľ pracoval, ja som chcela ísť na doktorandské štúdium a pomaličky by sme pritom šetrili na svadbu.. No pár týždňov pred štátnicami vyskočili dve paličky a všetko sa zmenilo od základov! Ja bez práce, priateľ by to s jedným platom neutiahol, tak svadba šla bokom (i keď svokra nie a nie ustúpiť, musíte sa vziať a blablabla, no spravili sme po svojom).. Odišli sme do zahraničia, zarobili nejaké peniažky, ja som sa vrátila rodiť domov a tatko nám zatiaľ chystá zázemie 🙂 svadbu stále plánujeme, len bude trošku neskôr.. Ako písali baby - je dôležité to, do akého vzťahu sa dieťa narodí a nie či sa narodí dvom ľuďom s rovnakým priezviskom 😉 ja osobne som chcela najprv svadbu a potom deti, ale plánovať sa neoplatí, príde čo má prísť.. Ale nepochopím názor, že keď mladá žena otehotnie (alebo ako sa u nás hovorí "prespí sa") a automaticky ju všetci tlačia do svadby.. Radšej nech ostane slobodná, ako keby po pár nešťastných rokoch mala prísť na to, že si s dotyčným nerozumie (alebo nebodaj niečo horšie) a potom príde rozvod.. Alebo celkovo, neviem prečo by sa mladí hneď museli brať aj keď sú v normálnom vzťahu, podľa mňa je to len stres pre budúcu maminu a tým pádom aj pre bábo.. U nás platí pokojná matka = šťastné dieťa 😉

bubloska135
8. apr 2015

ja keby som cakala na dietatko az po svadbe, tak neviem kedy sa ho dockam. Mysljm si ze nie je podstatna svadba,ale to ci mate kam diete priviest a ako sa on postarat. My mame byt na hypoteku a vsetky peniazky idu tam a tak bude svadba vtedy ked budu nejake peniazky nazvys 🙂 myslim si ze je podstatnejsie ze sa vsetci lubime

dazdovka
9. apr 2015

@lidka_hipp Ahoj, tak odvcera myslim na tuto temu a pridam svoj nazor. V sucasnosti sa ukazuje manzelstvo, tak ako je, ako neuspesny projekt. Takmer polovica manzelstiev na svatbach ktorych som sa zucastnila, je uz rozvedenych (aj moje prve). A na co som prisla 😅 Manzelstvo by malo znovu dostat svoju hodnotu! Som za registrovane partnerstva, na to, co sa v sucasnosti povazuje za vstup do manzelstva by uplne stacilo mat registrovane partnerstvo - lahko don vstupit, lahko vystupit a niekde medzitym mat "istotu", ze ked partner ochorie/zomrie, nezostanem osobou vylucenou zo zakonnej ochrany, plus ochrany nasich spolocnych deti a informacii o jeho stave... Manzelstvo by uz bol iny level, nieco ako odmena po nejakej skuske, po 10-tich rokoch spoluzitia (?), alebo po prekonani nejakej vaznej zivotnej prekazky, no a zas sa nemozem rozpisovat, babo mi place na balkone, zobudilo sa, idem off. Este napisem 😀

khkt
9. apr 2015

@dazdovka Je to zaujímavá myšlienka, môj názor je ale, že keď dvojica vstupuje do manželstva s tým, že keď bude zle, tak sa rozvedieme, už psychologicky to nie je dobré nastavenie, ja som toho názoru, že do manželstva (alebo aj do rodičovstva pri nezosobášených pároch) by sa malo vstupovať s pevným odhodlaním, že naozaj, s týmto človekom chcem zostať navždy. Pri závažných dôvodoch, ako je fyzické či psychické týranie, opustenie rodiny kvôli inému partnerovi a pol. by som súhlasila s rozvodom, ale inak si to neviem predstaviť. Ale zasa som vydatá ešte krátko, takže napíšem asi o zopár rokov. 🙂

horana
9. apr 2015

@dazdovka Velmi pekne myslienky. 😵

bubelko
9. apr 2015

@lidka_hipp asi som "nemoderna", ale pre mna bolo uplne jasne, ze nasjkor svadba a potom deti. a aj to tak bolo. a to sme sa s muzom brali po 8 rokoch chodenia. a po dalsich 5 rokoch sme mali prve dieta. sme spolu manzelia 13ty rok a 21 rokov spolu. a klape nam to. obcas je to lahsie, inokedy tazsie 😉 ako vsade.

dazdovka
9. apr 2015

@khkt vsetci beru manzelstvo ako zavazok na cely zivot, no po case ho prehodnotia a zariadia sa podla lubovole. Poznam troch chalanov, ktori vstupovali do manzelstva ako krestania, sobas v kostole, laska ako hrom... A prask, tito traja si dali po par rokoch sobas anulovat, dokonca im to anulovali, vsetci traja ten isty dovod - zena im vraj zatajila zdravotny stav (kazda jedna z manzeliek chodila predtym k psychologovi, ale nastavajucemu manzelovi to nevesala na nos, cirkevne sa to povazuje za dostatocny dovod na anulaciu).

khkt
9. apr 2015

@dazdovka Smutné... hoci som sama kresťanka, môj názor je, že lepší úprimný ľudský ateista ako pokrytecký kresťan... ale to je už o inom...

dazdovka
9. apr 2015

Moj muz to zhodnotil tak, ze tito 3 chalani (mimochodom, ich manzelky boli ich prve vazne znamosti, o dvoch vieme, ze boli do svadby panici), ziveni rozpravkami a idealmi o zvazku, splynuti dusi v manzelstve prisli na to, ze asi sa pod vplyvom trieskajucich hormonov unahlili a tato zena ma predsa len trosku nekompatibilnu povahu, priority atd., tak radsej vystupit z nie uplne rozbehnuteho vlaku, ako trpiet...
Z manzelstva vystupit je v tejto dobe (a aj 40 rokov dozadu) takmer bezna normalna vec, nikoho to nezabije a deti dokazu zit aj s jednym rodicom... Tak kde je hodnota tejto institucie? Lahko dnu, lahko von :-/
@bubelko ja ti blahozelam a fandim ti 🙂

dankaa78
12. apr 2015

My nie sme manzelia ale raz by sme sa chceli vziat.Mame to v plane🙂.Podla mna v dnesnej dobe vela ludi takto funguje a ma aj deti. Takze si myslim ze mat dieta pred alebo po svadbe nie je tak dolezite..

janinah
12. apr 2015

Dieťa bez manželstva by som nechcela,pre mňa to nie je len "papier",je to prísaha pred Bohom byť spolu v dobrom i zlom.Ak niekto napíše,že aj takéto manželstvá sa rozvádzajú,tak áno,ale pre mňa je dôležité,že muž verejne pred Bohom a ľuďmi vyjadrí svoju lásku,úctu,podporu....otehotnela som mesiac po svadbe a som takto spokojná.

Strana
z2