icon

Nekojím, jsem zlá matka?

lidka_hipp
12. jún 2014

Všechny víme, že mateřské mléko je pro miminka ten vůbec nejlepší možný způsob výživy a taky nejlevnější 😉 Jenže někdy se můžete snažit sebevíc a kojení prostě není možné. Objeví se vážné zdravotní problémy a kojení přináší hodně trápení a bolesti. Miminko pláče, prsa jsou bolestivá a maminka padá vyčerpáním. Sáhnout v takové chvíli po lahvičce s mlíčkem není selhání, ale často jediné možné řešení. Stalo se vám, že jste z nějakého důvodu prostě kojit nemohly a dítě krmily náhradní výživou? Jak jste se cítily? Setkaly jste se s pochopením okolí nebo naopak kritikou? Jak se k vaší situaci postavil pediatr? A jak se díváte na ženy, které se rozhodnou, že kojit nebudou, i když k tomu nemají "vážný" důvod?

barcelona94901
14. jún 2014

@zuzkamacken to nie je pravda,že sa ešte žiadné dieťa neotrávilo z um
a keby len z toho,máš xy prípadov kedy našli v dojčenských príkrmoch,to ,čo tam nepatrilo a nielen v zahraničí,ale aj u nás ,tu sklo,tam plesen..
a k tomu,že sa neotrávili,veru aj zomreli ,lenže v tom množstve reklám na mlieka , si to málokto všimne
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/225304-mlie...
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/225251-tisi...
http://www.teraz.sk/ekonomika/cina-susene-mliek...
http://najmama.aktuality.sk/clanok/232639/mamic...

barcelona94901
14. jún 2014

@zuzkamacken ja zažívam presný opak toho,čo ty píšeš,všade okolo je um,od porodnice,,ked nás pušťali,len dve sme dojčili...asi tak..ja tu nikde nevidím "kojací gang" stretávam sa s tým,že ty ešte kojíš?pre boha a načo?to sa ti chce?vieš aké budeš mať "cecky" 😕 a to nemožeš ísť s nami do mlynov,daj jej fľašu a pod na kávu..a vieš ako budeš dovolenkovať,s prísavkou?,,,
takže ja to mám naopak "kojím,som zlá matka" 😉
je to moja postava,moje "cecky" moja voľba a mám ich u riti,za to,že moje okolie je fľaškové,musím byť aj ja? 😉

zuzkamacken
14. jún 2014

@barcelona94901 ano ano bububu, podobne ako s ockovanim.. z extremu do extremu, ja reklamu umelemu mlieku nerobim.. ani kojeniu do 6 rokov.. opakujem, zlata stredna cesta. a tak ako moze mat alergiu kojeny tak moze mat aj nekojeny.. sa to radikalizuje ako keby neviem co. kluuuuuuuuuuuuuuuuud !!

barcelona94901
14. jún 2014

http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/pozor-v...

na stránke bezpečnosť potravín je toho kopec ,neviem prečo mi to tento link nezobralo

barcelona94901
14. jún 2014

@zuzkamacken ja reagujem na tu vetu ,že žiadné dieťa sa ešte neotrávilo z um..nie je to tak,aj umreli
to je všetko 😉

katussska24
14. jún 2014

Titul "dobrá matka" nie je daný faktom či žena kojí alebo nie....nedávno som videla na lavičke v parku pomerne liberálnu matku, ktorá kojila a stíhala aj z cigaretky ťahať 😝 🙄

Pričom ja som kojila, som rada, ze som kojila asom za to vdacna 😉

vejula
14. jún 2014

@mawka kde pišem, že to vždy ide??? Nerozumiem tvojmu príspevku, ja nikoho nepresviedčam. LEn vyvraciam niektoré mýty. Napríklad ten o plochých bradavkách. PRetože kvôli tomuto mýtusu som sa ja zbytočne cele tehotenstvo bála, že nebudem môcť dojčiť. Ak sa tebe nepodarilo dojčiť, tak sa nepodarilo. Nepresviedčam teba konkrétne, že si dojčiť mohla. Ale všeobecne veta, s plochými bradavkami sa nedá dojčiť je proste zbytočné strašenie a stresovanie tehotných žien, ktoré také bradavky maju, pričom môže byť absolutne neopodstatnené. Neviem z čoho si vyčítala, že presviedčam... JA nikoho nepresviedčam, ale mam svoj názor, ktorý sa nebojim vysloviť. Nikoho neodsudzujem a neposudzujem podla toho či dojčil. Aj v realite mam viacero kamaratok, ktoré nedojčili a ani vo sne by ma nenapadlo im to vyčítať. JA rešpektujem a chápem ženy, ktorým sa dojčiť nepodarilo, ale to neznamená, že niekedy vyslovím vetu, že je to aj tak jedno či žena dojčila, že dojčenie je zanedbatelné a nezaleží na tom. PRečo by som to mala povedať, ked si to nemyslím? Tak isto si nemyslím, že je jedno ako sa dieťatko narodí, ako sa s ním tesne po pôrode zaobchádza. Napriek tomu, že mam syna cisarskym a je to istým spôsobom pre mna citlivá tema. Som si vedomá toho, aký stres musel prežívať, ked ho vytiahli s bruška cudzie ruky, ktoré ho hned šupli na vyhrievacie lôžko a vlastnu matku, toho jediného človeka, ktorý dovtedy tvoril celý jeho svet videl na 10 minut za celých 24 hodín po jeho vybratí. Mám sa teraz klamať, že je to jedno? Že to dieťa aj tak nič necítilo a nepreživalo nepredstavitelný stres? No nie, nebudem sa klamať, žijem s tým, a uvedomujem si, že to bolo pre neho velmi ťažké a vôbec to nebol idealny štart do života. Aj preto som robila všetko preto, aby moje druhe dieťa toto už nezažilo. Treba si veci uvedomiť, a prijať. Aj ked neboli idealne, netreba preto začať bojovať s niečim o čom viem, že je dobré len preto, lebo sa to mne nepodarilo. O tomto ja hovorím. PRetože mnohé ženy si zvolia akoby taku stratégiu, že ten žial a smutok nad tým, že sa im nepodarilo dojčiť prekryju hnevom na tých, ktorým sa dojčiť podarilo a nebodaj o tom ešte aj hovoria. Ale tak si len samé ubližuju.

mawka
14. jún 2014

@vejula a ty si robila nejaku studiu na detoch, konkretne ty na detoch, ktore sa rodili prirodzene alebo s.c.? kolko deti si ty vychovala, aby si mohla posudit, ci to je pre nich stres? kolko deti si pamata, ako sa narodilo a cie ruky ho chytili? vies co..... uz sa to zenie do extremov a prehana sa tu. neskutocne.

vejula
14. jún 2014

@mawka to vôbec niesu extremy. Ty si ešte napočula aký ma napríklad vplyv prítomnosti matky na zotavovanie predčasne narodených detí? To ti povie nejeden odborník, ako je pre dieťa dôležitá prítomnosť matky po pôrode. Nie chvalabohu si to nepamätáme. Možno ak by sme si to pamätali, tak by sme sa z toho nespamätali.

Ja ti len poviem moju skusenosť. KEd syna doniesli ku mne do Jisky, uplakaného, začala som mu spievať piesen, ktorú som mu spievala počas celého tehotenstva. V ten momente ako počul môj hlas stíchol, upokojil sa a počuval. Akonáhle som prestala a malého mi odnášali znova preč (vraj nemôžeme byť spolu dlho, kvôli tomu že vydychujem anestézu) tak spustil opäť obrovský plač.... Mne tento zážitok uplne stači aby som pochopila a vycítila, či ma moje dieťa vníma hned po narodení, alebo nie. Niekto tieto signály ignoruje, mna presvedčili.

mawka
14. jún 2014

@vejula no tak sa traumatizuj dalej, ja som radsej nespievala, lebo sa to naopak, nedalo pocuvat 😀 no, naozaj, ze ta vobec bavi sa zaoberat vlastnymi porodnymi a poporodnymi dusevnymi traumami. ja mam ine starosti a to, aby som zabezpecila svoje deti. takze zelam krasnu sobotu. paaa 😉

loxa
14. jún 2014

Plne sa stotoznujem s tym co povedala @esterba..a pre maminky co nekoja..Myslim ze je uplne prirodzene , ze zena ktora nekoji zaregauje na vzniknutu situaciu tym ze sa obvynuje..Kazda chceme pre svoje dieta to najlepsie a kojenie je nenahraditelnou zlozkou starostlivosti o dieta a to nie len v prvych mesiacoch ako pani lidka hovori..Myslim si ze spolocnost by sa mala snazit vychadzat v ustrety zenam ktore sa z nejakeho dovodu citia menejcenne preto ze nekojili, podporit ich a ubezpecit v tom ze svojmu dietatu stale mozu ponuknut to, co nenahradi ziadny prsnik..Nekonecnu lasku, doveru a starostlivost..Zenam, ktore tuto situaciu okamzite prijali ako fakt, bez pocitou triznenia samej seba a obvinovania sa patri samozrejme velke uznanie..

slniecko77
14. jún 2014

@mawka ona ju robit nemusela 😉 skus precitat odborne clanky, kde toto vsetko co tvrdi vejula je uz davno zname. Co sa tyka dojcenia, vaginalny porod versus cisarsky rez, vcasny bonding, neseparovanie novorodenca od matky atd.
@vejula preco je dieta kludne ked pocuje tlkot srdca matky? Je to presne ako s tou pesnickou od teba..pocul ho 9 mesiacov a teraz mu ho niekto vezme, daju ho na vyhrievane lozko, separuju od matky..vraj pre jeho dobro, ono by to bolo aj smiesne keby to nebolo tak smutne ☹ samozrejme stale sa bavime o fyziologickom porode a zdravom novorodencovi..

canama
14. jún 2014

@vejula tak vidis, aj ty si z tych co siahli po nejakej pomocke, pritom si evidentne nemala ziadny problem, len ti nikto nepovedal, ze ked su prilis naliate prsniky, dieta ma problem sa prisat. ja som problem mala vazny, moje dieta nakrmit nevedeli ani sestricky na novorodeneckom a primarka novorodeneckeho len krutila hlavou. skusala som vsetko mozne aj nemozne, vsetky mozne kombinacie a alternativy, konzultovala telefonicky 2 laktacne poradkyne az som si nasla ja svoj vlastny system, ktory vyhovoval mne aj dcere najviac a postupne sme sa k dojceniu prepracovali.. myslim ze kazda situacia je unikatna a u vacsiny nefunguju univerzalne rady uplne, ale len ciastocne. ako povedal Darwin: v prirode neprezije najsilnejsi, ani najinteligentnejsi, ale najadaptabilnejsi. samozrejme ze je idealne tieto pomocky nepouzivat, ale pre mna bolo dolezite aby som dietatu predovsetkym davala materske mlieko, nie umele, a tento ciel bol pre mna dolezitejsi ako prostriedky ako sa k nemu prepracujem. btw, nasa polemika sa tu roztocila len kvoli vyjareniu ze zena ktora podporuje dojcenie nikdy nepovie ze flasa, cumlik alebo klobuciky nepokazia dojcenie.....na tom ze mozu a nemusia sa zhodneme....cize to vyjadrenie nie je pravdive, to je cele. ja som velky zastanca a propagator dojcenia (aspon teda vo svojom okoli), dokonca som uvazovala ze si spravim kurz laktacneho poradenstva, ale z mamily ani neracia odpisat zaujemcom o kurz....celkovo je to tam dost divne nastavene. skoda.

canama
14. jún 2014

@mawka celkom urcite nas ovplyvnuju veci ktore si "nepamatame". vedoma pamat tvori len velmi male percento kapacity pamate....a z mojich skusenosti rozhodne mozem povrdit ze fyzicky kontaky matka-dieta ma nan obrovsky vplyv. kym som bola tehotna ani som len neuvazovala nad spanim v jednej posteli, ale stacila mi prva noc s dcerou v porodnici a hned som si ju z tej plastovej "krabice" na kolieskach dala k sebe do postele. a nejak ju mame v posteli doteraz. 🙂

canama
14. jún 2014

@barcelona94901 jo, ja tiez tak, v porodnici mi chodila primarka strkat do ruk letacik s Nutrilonom, pritom nas problem vobec nesuvisel s tym ze by som nemala mlieko, toho bolo dost, len sme ho nevedeli dostat do dcerky. 🙂 Najzabavnejsie bolo, ze do prepustacej spravy mi napisali, ze dieta je dojcene....pricom to nebolo tak, bolo krmene materskym mliekom, ale dojcene rozhodnie nie..nuz ale ved kazda porodnica chce mat na papieri ze je babyfriendly 🙂 a s tou podporou dojcenia to tam bolo vseliake....ono totiz tie sestricky su z generacie, ktora dojcila malo a kratko, cize ake uz len rady od nich moze nasa generacia dostat?

veriiii
14. jún 2014

@slniecko77 na vyhrievane lozko by sa deti nemuseli davat, keby ich nekupali hned po porode a nebrali od matky-ved aj v UK sa neberu PO SEKCII...s malou pomocou sestriciek zvladnes aj po sekcii prvy den, na druhy den nie je dovod uz nevstat,aj tak aj an Slovensku ta "povzbudzuju"vstat..nie len kvoli babu,ale hlavne kvli sebe.Slovensko sa ma este co to ucit v starostlivosti o rodicku a novorodenca..hlavne,ze sa vsetko prehana,ale zakladne , prirodzene veci nevedia pochopit..

veriiii
14. jún 2014

a k teme-nie, taka matka je len tiez matka co miluje svoje dieta najviac🙂

veriiii
14. jún 2014

@vejula no, s tymi plochymi bradavkami-dalsi priklad uzasneho systemu na Slovensku...hned ti odporucaju klobuciky-kamoska ozaj dlho s nimi kojla-az mesiac..od druheho musela uz zacat dokrmovat um..pritom podstata je ako dieta spravne uchopi dvorec-t.j /spodnu cast..ale to babo musime naucit my..nie je to dane instinktom,,instinktom je jedine dane satie ako take..ale nie prichytenie sa..

vejula
14. jún 2014

@canama ja netvrdím, že som nesiahla. Vôbec niesom dokonalá matka.... Dokonca som mala aj umelé mlieko kupene pri synovi, ked sa mi zdalo, že moje prsia niesu dostatočne naliate. Chvalabohu som ho nepoužila, lebo som sa tu na koniku poradila v teme vtedy sa to ešte volalo dakujeme Annag. No a tam mi povedali, že prsia nemusia byť naliate. No a tak aj bolo, synčekovi nič nechýbalo, to len ja som zostresovala, ked jeden den som bola PAmela a na druhý den vyšžmýkaný vecheť 😀 😀 😀 Kupila som flašku vinei a zas zo mna bola Pamela 😀 😀 No ale o tom pišem, že velakrát tá reklama na to UM spraví vela. Vieš, že dieťa hladovať nebude, a možno aj v prípade, kedy by žena nemusela to UM dá.... Samozrejme nie každá, ale napríklad ja som bola pri prvom tak zostresovaná zo všetkého, že možno, ak by som sa neporadila, tak by som to UM aj dala. Len z čistej nevedomosti a neopodstatneného strachu o dieťa. Pri dcerke som už nič také neriešila. Bolo to omnoho lahšie, od narodenia bola pri mne, spávala na mne v šatke, pila kedy chcela, lebo bradavka jej stále šprngala v šatke o noštek, takže žiadne stresy, žiadne riešenie, či mam dosť mlieka, či su prsníky naliate, kolkokrát pila, kolko vypila... v3etko šlo absolutne mimo mna, proste sme žili, den za dnom, tešili sme sa zo seba.... KEby som takto bezstarostne vedela pristupovať k životu s bábätkom už pri synčekovi, bolo by tosuper. Ale tak nikto učený z neba nespadol, každý sa učí celý život

canama
14. jún 2014

ano, asi kazda prvorodicka je na tom podobne, a prave preto aj laktacne poradkyne by mali zenu skor dat do pohody a nie ju este viac zdeptat...toho si kazda vacsinou uzije dost aj v porodnici 🙂

kadan
14. jún 2014

@barcelona94901

ahoj čítala som iba 2 príspevky a pri tom tvojom sa musím smiať
jáj si ma pobavila 😉
cecky- tie sú po pôrode o ničom aj keď som kojila veľmi málo / bojovali sme do 4 mes- ale musela som dávať um/
aj nám dávali v nemocnici um, namiesto toho aby sa snažili poradiť ako rozbehnúť tvorbu mliečka
žiaľ je to ľahostajnosť personálu, ale samozrejme nemajú až toľko času venovať sa jednej mamičke celý deň 😔
teraz čakáme druhé tak uvidíme ako to pôjde

určite by som žiadnu mamičku neodsudzovala za to že nekojí, určite nie je zlá mama 😉 😉

ajkadi
14. jún 2014

Ahoj Lidka, ja si myslím, že ženy sa dosť negatívne pozerajú na ženy, ktoré dobrovoľne prestanú kojiť, ale vieš čo je to každého osobná vec!!Ja som kojila mesiac a pol pomaly sa mi nalievali prsia, nalieval sa mi tak poriadne časom len jeden... potom malý začal mať vyrážky nehovoriac, že mu moje mlieko bolo málo tak to som nerobila nič iné len kojila a vždy bol hladný..bol stále nervózny skoro nič som nejedla lebo som sa bála, že mu s niečim ublížim a mali sme problém s bruškom už aj mimo toho, že som ho kojila, lebo z nemocnice sme si doniesli nejakú baktériu, ktorá mu spôsobovala krče v brušku..no samé negatíva..potom sa mi prsia začali nalievať čím ďalej tým menej až som sa rozhodla s tým skoncovať keď sa mi nalieval jeden prsík raz denne.Teraz papáme sunar žiadny problém malý napapaný dokonca aj režim máme teraz 17.teho bude mať 2mesiace som max spokojná.Inak podľa ma je kojenie jedným z dôvodov popôrodnej depresie kvôli tomu, že žena je ako zaviazaná na reťazi a časovo úplne obmedzená a to na mňa pôsobilo dosť skľučujúco.Tak si teraz kľudne vybehnem na nákup bez toho,aby som sa stresovala, že malý je doma hladný a čaká len namňa.Ocko, babka dajú mliečko čučá ďalej.. takže asi taký pohľad na vec z mojej strany. 😀

atrami
14. jún 2014

Ja som 2 z 3 detí kojila. Prvého som nekojila, vďaka mojej hlúposti. Podľa mňa v prvom rade je vhodné dieťa kojiť, ale určite nie za každú cenu. Ako to matke a dieťaťu vyhovuje. Deti som odsatavila keď mi to už prekážalo, druhý kojený syn sa odstavil sám a mohla som sa aj na hlavu pistaviť, jednoducho nechcel. Matku, matkou nerobí to akým mliečkom dieťa kŕmi, ale to, koľko lásky mu dáva.

zuzkamacken
15. jún 2014

@barcelona94901 no... mna by este zaujimalo.. teda ked uz umele mlieko je take "toxicke", ze ci matky co koja dieta takmer do predskoleskeho veku.. ci sa stravuju cely ten dlhy cas bio-eko-"netoxicky".. lebo ved prsia nemaju filter. a teraz su tie nase potraviny kadejake svinstvo, umelina a pod. cize ja naozaj nevidim dovod preco niekto zatracuje umele mlieko.. akoze kde je rozdiel???

barcelona94901
15. jún 2014

@zuzkamacken ja nezatracujem nič,reagovala som iba na to,že nie je pravda,že žiadné dieťa sa neotrávilo ešte z um,pretože to nie je pravda

sepkev
15. jún 2014

dovoľte pohľad nematky, ale dcéry - mňa mama nekojila, akokoľvek chcela, nešlo to....dala mi ale toľko lásky, starostlivosti a opatery, že viac si neviem predstaviť 🙂 som bez alergii, spokojná a šťastná a raz chcem byť takou mamou ako ona 🙂 podľa mňa je najdôležitejšia vyrovnaná matka = spokojné a šťastné dieťa 😉

verca99
15. jún 2014

To ze nekojis ta nerobi zlou matkou aj ked davas dietatu umele mliecko mas na to svoj dovod hlavne je ze tvoje babatko je spokojne usmievave ja som maleho kojila ale tiez boli cas ked om nemohla nikto ma za to neodcudzoval a na druhej strane som vedela kolko mliecka vypil ci vypil vsetko ci bude hladny a pri prsniku som nevedela urcite si perfektna mamicka a davas svojmu dietatku to najlepsie co vies a netreba pocuvat stare baby co hovoria ze ona nekoji tak je zla matka nie,mamou ta robi nieco ine a nie to ci mu davas cicek alebo flasku

kokazm
15. jún 2014

Ja som prvé kojila a pôviem, že je to pohodlnejšie a hlavne v noci, na cestách nebol problém s ohrievaním mlieka, umývaním fľiaš,...... Druhé som nekojila, lebo som mlieko nemala. Malému však UM robilo veľmi zle, veľmi z toho rástol, priberal a mal hrozne veľa energie. Jedno z mála, ktoré na to takto reaguje. Dotrepala som nakoniec domov na dvor kozu, stala sa naším domácim maznákom a viem, že mám mlieka kvalitného dostatok a hlavne v tejto dobe, keď musí každý kalkulovať každý cent, zadarmo.

verca99
15. jún 2014

@vejula to je upna pravda ja som tiez pocas tehu malemu spievala pesnicku stale tu istu dookola a teraz ma uz 2 roky a zboznuje ju dodnes🙂

ajkadi
15. jún 2014

@zuzkamacken to je trefný postreh! 😀