Spoločné spanie s deťmi – áno alebo nie
Aký je váš názor na spoločné spanie s deťmi? Spíte (a vyspíte sa) s nimi alebo chcú byť radšej vo vlastnej izbičke?

Určitě je to o tom, co komu vyhovuje - jsou děti, které potřebují vlastní prostor a je jim lépe ve vlastním pokojíčku, ale obecně si myslím, že je víc takových dětí, co jsou raději v blízkosti rodičů.. 🙂 Dělat něco, s čím se já vnitřně necítím ztotožněná a co se nelíbí mému dítěti, taky nikdy nechci..
A co se týká partnerského vztahu - myslím, že je to taky o vzájemném pochopení a pochopení potřeb dítěte a spaní s dítětem podle mě zdravý vztah nijak ohrozit nemůže.. ☺
Malý má postieľku pri nás. Zaspava na posteli,potom ho preložíme. Avšak v noci aj tak skoro vždy prelezie ku mne (1,5 r.) Nie nie som vôbec vyspata. Keď mu idú zúbky, stále sa dožaduje prsníka v noci..... ( snažím sa ho odstavit,). Ale na druhej strane nieje nič krajšie ako tulit sa s takým krásnym maličkým dokonalým stvorením😍
@alaza Prečo je to len chyba ženy?Ján zabudla som chlap je vždy ten dokonalý a chudáčik za nič nemôže.? Teraz je nejaká móda za všetko môže len a len žena .Toto ma vie teda poriadne nahnevať. Za všetko viniť len ženu,a chlap chudáčik je dokonalý .on všetko robí a žena si dovolila nechať deti pri sebe v noci 😁
Nase male 8 a pol mesacne babo spi v postielke v nasej izbe.ked boli "zle" noci,tak spala s nami v posteli,inak je radsej,ze ma svoj vlastny priestor,kde sa moze krutit a vrtiet podla svojich nocnych predstav.a ked sa v noci zobudi,leniva mamka nemusi bezat do druhej izby☺takze za mna ano a uvidime,ako sa to bude vyvijat,kedze uz teraz mam pocit,ze skor my ,rodicia,budime ju
@radka_pribinacek nie, myslim ze, kedze cez den nespi od roka, ze jej cez den obetujem maximalne casu aj energie a v noci chcem mat klud a vyspat sa....:P
@zuzin78 tak netreba sa na to hnevať a rozčulovať sa..nestojí ti to za to ☺ ja som napísala len svoj názor čo sa deje v mojej blízkosti a viem že na milion percent to tak je. Je veľa osudov a životnych príbehov a každý je iný a ty nemôžeš robiť záver na všetky z jedného. U nás je to proste tak..Nezaškatulkovávaj si jeden názor a neaplikuj ho na celý svet... 100 ludí 100 príbehov.
My spíme všetci spolu ani si to nevieme inak predstaviť. Tak spávali naši rodičia s nami, kedže s manželom máme podobnú výchovu tiež to praktizujeme pri našich deťoch. Máme s našimi detičkami vrúcne milujúci vzťah, tak ako máme aj my skvelý vzťah s našimi rodičmi. Aspoň nemusím mať strach že sa niečo s našimi drobcami v noci deje. Spoločné spanie sa nám už neraz osvedčilo či už pri kojení, alebo pri chorobách, kedy sme mohli byť našim láskam na blízku. Osobne si myslím, že už by konečne mohli začať vyrábať veľké postele pre rodiny. Hneď by sme si jednu kúpili. Naše riešenie je zatiaľ, že sme dali bočnice z postielok dole a postieľky presunuli k veľkej posteli. No s manželom uvažujeme dať si vyrobiť veľkú posteľ stolárovi ;)
@senta_sofia ahoj, ja som za to, aby deticky spali same. Neviem akych mas znamych, ale moje deticky spinkaju vo svojich postielkach. Nechodia za nami o polnoci, neboja sa a nikto s nimi ani nezaspava ani neostava v postielke aby spali.
Od malicka sme davali spat malych do postielky. V nasej manzelskej posteli spinkaju v pripade choroby, alebo nepritomnosti jedneho z nas.
Nam to takto vyhovuje, vsetcia sa lepsie vyspime 🙂
A to nie som ani bio ani raw ani nijak špeciálne kategorizovaná mama no myslím si, že ľudia spolu žili spoločne kedysi vo svorke, neskôr spávali spolu na peci v jednej miestonsti, teraz sme spohodlneli a každý potrebujeme “svoj priestor” Milujem našu “svorku” a chcem si vychutnávať spoločné chvíle. Tak ako mamina hore napísala intímno môže byť aj inde i keď verím že niektorí ješitní muži to dávaju za chybu žene ;) naše deti bez problémov zaspia sami no milujem zaspávať pritúlenia mojim chrapajúcim manželom, umrnkanymi deťmi. Ráno sa zobudiť a vidiet ich sladko spať. Ale každému vyhovuje niečo iné. Sám moj manžel keď bol chorý pobral sa do druhej izby aby nenakazili drobcov, no bol nešťastný večer, že nemôže zaspávať s nami. Máme dve deti a chceli by sme ešte tretie. Keď sme mali len maličkú mali sme ju v postieľke zo začiatku no vôbec som sa nevyspala, lebo každú chvíľku som bola na nohách. Potom putovala do postele k nám. Pri malom to bolo jasné, že spí s nami bála som sa ako bude spávať malá, prvé dve noci bola hore s nami, ale potom si už zvykla a aj keď je jeden hore druhý spí. Zvykli si na seba. Všetko je o zvyku a o tom ako to komu vyhovuje.
My sme sa s mužom dohodli, že keď sa malé narodí tak sa ho budeme snažiť učiť aby spinkalo vo svojej postieľke ale myslím, že povedať to je ľahké ale aj to dodržať už ani tak nie 😂 Takže uvidíme ako to nakoniec u nás dopadne
Nie zasadne nie maju kazdy svoju postel nebol problem vôbec od postieľky a ako 3r ma vlastnu postel sama si povie ze ide spinkať do svojej postieľky ale ked je chorá začiatky chorobky zalezi aka je davam ju k sebe ale nevyspime sa tlačíme sa s muzom aby mala viac miesta ona to vie a ujde nám do svojej my sme tak zohrane s detmi maju súkromie ako aj my iba sa skor blaznime ale co sa tika spanku je lepsie spávať deťom osamote aj nám dospelým ked spinká tak nech sa zobudi sama a nie aby sme ju my pritlačili buchli sama to nemam rada ked ma zbytocne zobudia dolamana nevyspata lebo uz viem ze musim davat pozor tak sa budím stale....
U nás je to takto: nakoji sa zaspí ide do postieľky, v noci a nad ránom keď sa zobudí ide ku nám do postele, mamina dá cicik a spíme do rána bieleho. Poobede si spolu zdriemneme v posteli. Nesťažujem sa skôr naopak vyhovuje mi to, a vyspime sa všetci traja.
Jednoznacne s rodicmi ci v posteli alebo izbe mam to overene je to nadherne ked sa dieta k vam tuli vecer sa nahodou zobudi a skrikne mami tati a vy ho pohladkate alebo len poviete spinkaj tu sme vsetko je v poriadku
u nás je to rozdelené syn spáva s ockom, ja keďže kojím tak spávam s malou, nám to zatiaľ tak vyhovuje a ak idem kojiť malú aspoň nebudím syna s manželom
Spim radsej so synom, manzel neznesitelne chrape, strhava sa zo spanku, budi ma, najlepsie sa vyspim ked vobec nie je doma 😀
@babulkomale a je to 😀
Baby a ako riesite sex? 😏 Cez den asi nie je casu pri drobcoch (neviem, ja este len cakam). Ale ked spia decka v posteli, vykradate sa s muzom do obyvacky napr. alebo ako to realne funguje? 😏
Ahojte,u nas je to take na striedačku. Mame dve deti,o chvíľu pride na svet tretie. Este pred pol rokom sme spavali vsetci v jednej izbe,takze sme boli relativne pokope,hoci kazdy vo svojej posteli. Potom sme zo spalne urobili detsku a manzelsku postel sme museli presunut do obyvky. Dievcata spavaju vo svojej poschodovej posteli,ale napriklad mladsia kazdu noc uz asi dva mesiace pride ku nam a dospi do rana s nami. Rovnako mame zauzivany systém,ze ak je jedno z deti chorých,spi s nami. Ale vsetci spolocne sa uz nevyspime dobre,lebo sa utlacame vacsinou. Takze ak aj dojde druha dcera,vacsinou si ja prelahnem na rozlozeny gauc s jednou dcerou. Je to hodne o zvyku,ale nejako to neprezivame,to spanie,ze teraz co je lepsie horsie..ide o to,aby sme sa vyspali. Ak sa dieta lepsie vyspi v postielke,tak nech spi same,ak v posteli s rodicmi,tak s nimi,ale rozhodne nie som za to,ze rodic ostane dietatom utlacany v posteli a permanente sa nevyspi( poznam aj taky pripad). Ak sa vsetci dobre vyspia,preco nie spat spolocne v posteli. Inak tu bola spomenuta vacsia postel,ktora by vela vyriešila,vyriesit sa da vsetko. My by sme uz naozaj nemali kam dat vacsiu postel. A zvlast,pri troch deťoch by sme sa uz asi tazko zmestili do klasickej 200-vky vsetci piati tak,aby sme sa plnohodnotne vsetci aj vyspali. A este tu bol spomenuty sex. Kedze dievcata zaspavaju vo svojej izbe,msme na to priestor v obyvacke,myslim,ze najst si vhodne miesto na tieto radovanky by mal byt pre par poslednym problemom;)
Spime spolu ale nie na jednej posteli mala ma potel hned vedla mna inu moznost momentalne nemame
No my spime spolu s malou,tatino sa odsťahoval do detskej a zatial to nevyzerá ze mala by chcela byť sama..zatiaľ sa to dá a utasujem sa že do maturity sa snáď presťahuje😁.
@danalop Držím palce. Aj my sme mali takýto názor a držali sme sa ho, ale pokladám za najlepšie rozhodnutie toho obdobia, keď som ju dala k nám do postele od 9 mesiacov. Konečne som sa plnohodnotne vyspala. Po prebudení stačilo vytiahnuť tričko, ona papala a ja som "spala" ďalej a potom ona tiež skôr zaspala.
Mladšia šla ku mne už v prvom mesiaci a manžel bol zo staršou dcérkou v detskej alebo bol v obývačke a ja s deťmi. Nikdy mi to nevadilo, lebo ja som s nimi mohla lengešiť cez deň po ťažkej noci, no on musel fungovať v práci na 120% 😀
A tak šli roky a menilo sa to podľa potrieb detí aj našich. Keď sme mali potrebu sa celú noc tulkať deti sme preložili do detskej 😊
Už dlho spia samé v detskej štýlom, že kto príde k nám ostáva pri nás. Neriešime. Niekedy sa budíme dvaja, inokedy štyria. Ako už bolo spomenuté, hlavne aby sme boli všetci vyspatý, ak sa niekto cíti diskonfortne odchádza na iné miesto alebo presúva mladších 😉
@stastenka42 staršie maminky potvrdzujú že cca od 10 rokov deti samé odchádzajú 😉
Tak si užívam teraz, ktovie aká bude puberta 😀
nie, syn dvojrocny spal vo vlastnej postielke v spalni asi do 1,5 a nasledne spi vo vlastnej izbicke total bez problemov, 6 mesacny spi s nami v spalni vo vlastnej postielkea budete to tak, kym nezacne spat pravidelne celu noc a potom pojde za bratom. V nasej posteli spali, ked su chori, zuby a etc....ale inak nie. Nam to tak vyhovuje.
My máme 2 mesačné babatko a spi s nami v izbe ale vo vlastnej postieľke, cez den sem - tam aj v našej posteli a oddychujeme na nej spolu. Neviem si predstaviť vyšachovať priateľa z izby. Nech si spi na gauči a ja s babatkom v posteli. Síce som matka ale netreba zabúdať ze aj žena ktorá sa potrebuje k partnerovu večer pritúliť pred spaním 🙂 Bolo by to voči nemu nefér a pre mna divne 🙂
@radka_pribinacek myslím že ideálne by bolo skĺbiť predstavy rodičov aj detí. Možno treba trochu viac brať ohľad na potrebu detí a v utlom veku je jednou z nich hlavne prítomnosť rodiča. Tá mu poskytuje istotu a pokoj z ktorého bude čerpať po celý život. Treba citlivo vnímať svoje dieťa, nedomýšľať si to, čo nechce 😉 ale dať mu naozaj to, čo potrebuje. Zbavovanie sa dieťaťa pre vlastný pokoj je rovnako nesprávne,ako upínanie sa naňho. Nech už si to ospravedlňujeme ako chceme 🙂
No my spime vsetci v jednej spalni. Momentalne staviame a buduci rok by sme sa mali stahovat a hoci budu detske izby velmi pochybujem, ze v nich bude niekto spat. Deti su s nami a nic strasne v tom nevidim. O chvilu sa nam vykaslu na hlavu tak nech su pri nas kym chcu 😀. Ja spim s dcerou na manzelskej, tatino so synom na poschodovke a najmansi je v postielke 😉
My spíme všetci v jednej izbe.
Ale starší sa často sťahuje počas noci k nám 🙂 a to 4 roky proste sa boji. A mladšia spi v postieľke, ale tiež sa stane že chce ísť k nám , ale to okolo 4 ráno.
Inak my sme sa hlavne riadili detmi. Pri prvom synovi som bojovala a myslela si kravinu, ze dieta musi spat v postielke (trpelo ono aj my) v 9 mesiacoch som to vzdala a siel k nam, dcera zase od prveho dna spavala radsej sama v postielke ked vsak mala cez rok zacala sa pytat k nam, lebo tam videla brata 🙂a uvidime ako to bude s 3.
@radka_pribinacek
Ano, myslím, že je hrozně důležité vnímat potřeby děťátka a naplnit je a poslouchat i svůj vnitřní instikt, mateřský pud.. 🙂 Mám pocit, že v dnešní době se právě ten náš instinkt hrozně moc potlačuje...😔

Jediný nedostatok je (niekedy),že nemôžeme mať trojpostel 🙂 kým mi nevie vysvetliť,z čoho má strach a ja jemu,prečo potrebujeme každý súkromie,tak spíme spolu.Manželské dôvernosti môžu mať miesto všelikde inde...aj keď s viacerými deťmi to musí byť náročné ;)