icon

Čo si myslíte o indukčnej varnej doske?

julius_tpd
18. máj 2015

Máte skúsenosti s varením na indukčnej varnej doske? Aké je varenie na nej? Má podľa Vás výhody oproti klasickej sklokeramickej doske? Povedzte svoj názor.. 🙂

cenculinka
19. máj 2015

Ja som stara skola - klasika plyn 😀 mam obyc.varnu dosku plynovu ciernu, kokos nervy mam lebo aj prach tam vidiet, no biela nebola k mani ked sme my kupovali, neverila som no fakt sme bielu nezohnali ☹ to cistenie mi ife na nervy, rosty zazrate ze ani dratenka mi uz nepomoze, vecne je spinava lebo sa mi nechce davat stale dole tie rosty a horaky a mam taku klasicku, nie rovnu a zle sa teda vytiera ☹ a vecne mi nieco, teda takmer vsetko, vykypi 😀 syn stale pokusa tie gombiky, varenie je pre mna pri dvoch detoch pomaly stres, ci je vsetkodost daleko aby nam bezhorel dom, ci su daleko plastove misky, ci mi pri vykypeni nezhasol plamen (iisto.ma tu poistku no ha paranoidne takym veciam neverim) 🙂 zvazujem vymenu za indukciu, vase postrehy aj tie negat.sa mi pacia...bojim sa toho prasknutia, kedze obcas vari aj manzel-konecnaaaa, on da aj plechovy hrncek ba najvacsi horak baplno a neda tam ani tu mriezku, normalne ho pistavi na ten horak a plamene siahajuce do vysky 15 cm hrncek len tak obliehaju 😀 boze ci by mi ju nezlikvidoval za par vareni?

jaron
19. máj 2015

@cenculinka manžel to asi chce používať na opekanie, ako ohnisko 😀

vierka0
19. máj 2015

@zeriempizzu tak si pozri polhreicha v "ted vari sef" a ten vari na indukcii

sadul
19. máj 2015

my sme najprv vsetci krutili hlavou, co to nas dedo zase vymyslel do kuchyne, ze indukcna platna..bolo to drahe, hrnce na to nebolo poriadne dostat...no teraz ocenujem rychlost s akou uvaria jedlo..ja sa na tom stale ucim, predsa som len plynova skola...takze vzdy mi nieco prihori alebo vykypi..ziadne odbiehanie od hrncom nehrozi...musim povedat, ze keby som si trochu zvykla..bolo by to fajn, dokonca ani nie je poskriabana ako sklokeramicka doska mojich svokrovcov...uvidime o par rokov..urcite vyborna vec...

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka Uplne akoby som o sebe čítala 😀 Keby si videla moju plynovú dosku, amen tma. Neeeechce sa mi drhnúť, furt mi niečo vykypí, hlavne keď ju mám výnimočne čistú 😠 A tiež furt striehnem jak policajt, deti, plasty, sáčky poletujúce, krpec už všade dočiahne, stále mi tam šmátra, no a starší mi zásadne neverí keď mu poviem že niečo páli, nech nechytá, musí skúsiť. Už by som presne vedela ako by mala vyzerať moja kuchyňa 😵

cenculinka
19. máj 2015

@jaron on je taka sikula, ked robi chlieb vo vajci, to je smradu v celom dome este tyzden, kamosovi bez srandy skoro podpalil chatu ked varil parky a zabudol dat nabok utierku, jano vybehol zo sprchy ze co taky dym a handra horela a mm si veselo davkoval horcicu na tanier 😀 ale ocenujem jeho snahu, nekomentujem to pred ním, aby sa nezlakol a nevykaslal sa ba "varenie" 😀

cenculinka
19. máj 2015

@maminecka2 joj aj ja 😀 vsetko moderne, ciste jak v reklame na cif, najlepsie znacka Miele...a jest budeme chodit ku svokre 😀

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka No, presne tak. A k svokre by som vedela chodiť aj ja, je dokonalá kuchárka, ako sa povie hospodyňka po slovensky? 😀 len to mám 230 km, trochu od ruky. Ale aspoň si nemusím každý deň pripomínať ten vtip aká je najlepšia svokra a údené....? 😎

arturia
19. máj 2015

Som spokojna ale napr. pri vyprážaní v hrnci alebo na panvici je maso uložené v strede vždy skor hotové (niekedy až pripálené) ako maso uložené ďalej od stredu, ktoré ešte ani farbu nechytá. Rozloženie tepla by predsa malo byť pod celým hrncom rovnaké či nie?

cenculinka
19. máj 2015

@maminecka2 nepoznam ho 😀 mozes aj do ip ak to nema nic s varnou doskou 😀

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka Však pobavím aj ostatných: aké sú najlepšie svokra a údené? No studené. Snáď som niekoho nepohoršila. Ja mám inak super svokru.

zeriempizzu
20. máj 2015

@vierka0 a on je akoze top kuchar? 😄

julius_tpd
autor
20. máj 2015

Ako som včera spomínal, napísal som aj krátky článok o indukčnej varnej doske, kto sa náhodou rozhoduje, oplatí sa prečítať 🙂
https://www.modrykonik.sk/blog/julius_tpd/article/ake-je-varenie-na-indukcnej-varnej-doske-dulsvy/

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@marcelatje myslim, ze @jurcaga uz poradila, tam je to celkom dobre napisane. Skrabka je fajn pokial je nieco prihorete a tiez WPRO cistic mozem odporucit. Ja osobne dokonca niekedy cistim varnu dosku hubkou + voda/jar a potom to vylestim okenou, to mi tiez celkom dobre funguje 🙂

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@shmoulinka je mozne, ze sa to bude zahrievat, nakolko mat suflik pod varnou doskou vobec nie je standard prave kvoli takymto veciam. Osobne som sa este so suflikom pod doskou nestretol. Kazdopadne teplo z varnej dosky niekam unikat musi. Ale na taketo veci vas mali upozornit v kuchynskom studiu pri modelovani kuchyne. 😒

louvre
20. máj 2015

@zeriempizzu Myslím, že indukcia sa v reštauráciách nepoužíva hlavne z dôvodu, že je náchylnejšia na poškodenie. Na plynový šporák môžeš aj šmirgeľ papier použiť a na jeho výkon to nebude mať žiaden vplyv. (estetika bokom) A čo sa teba týka, tak v tejto diskusii si jediná ktorá vie naozaj dobre a zdravo navariť , všetci ktorí používajú indukciu sú oproti tebe len úbohí amatéri. Klobúk dolu pred tebou, pred tvojim kuchárskym umením a pred tvojim plynovým šporákom. 🙂

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@jurcaga Skor sa poskodi smalt, riziko nie je az take velke, ale predsa len existuje a nieco podobne sa stat moze. Moze sa napriklad poskodit spodok hrnca a odlupnut sa. Samo o sebe to zdraviu skodlive nie je, ale pokial by sa nieco odlupnute smaltovane dostalo do jedla, to uz by bolo horsie. Ja osobne by som to neriskoval, nie nadarmo vobec neodporucaju pouzivat stare smaltovane hrnce. Urcite by som siahol po hrncoch a panviciach vyrobenych specialne pre indukciu. 🙂

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@lillynka123 @kachita @natalka13 @meluela magnetické pole, pomocou ktorého varenie s indukciou funguje, nie je nijako škodlivé pre ľudský organizmus. Zoberme si to takto, žijeme celý život v magnetickom poly zeme. Existuje toľko spotrebičov, že sme z každej strany a nepretržite vystavený elektromagnetickému žiareniu, mobily, Wi-Fi sieť atď atď. Denne s ním prichádzame do kontaktu pri transformátoroch, ktoré sa nachádzajú napríklad v rádiách.

Jediné, v čom by som videl možné nebezpečie je, že akékoľvek magnetické pole môže zmeniť vlastnosti elektrických spotrebičov, ak sa dostanú do jeho pôsobenia. Preto by si ľudia s kardiostimulátorom mali dať pozor, aby sa k varnej zóne nedostali príliš blízko (avšak je to iba niekoľko centimetrov, neznamená to, že sa jej musia vyhýbať) 🙂

dadka_bb
20. máj 2015

Baby ja ani neviem co to je 😀 a guglit sa mi to veru nechce , lebo musim rychlo kona modreho prelustrovat kym mala buva 🙂)

simca06022011
20. máj 2015

My osobne mame momentalne klasicku elektricku varnu dosku, ked sme presli z plynovej klasiky, skakala som 20 metrov a ked tu citam.. a spominam na to drhnutie rostov, drziakov, horakov.. dakujem pekne... je fakt ze to TIEZ treba cistit, trochu setrnejsie (ak sa ale drhli aj plynove, tak tak aj vyzerali...) ale cisti sa to jednoducho... so spravnym pripravkom vyzera ta doska ako nova. A nie je to ani nejake extra precitlivene, kolko krat mi na dosku treslo nieco zo skrinky nad tym.. a prezili sme to :P Aj velke hrnce v pohode, aj zavara sa a ten hrniec s poharmi nieco vazi... 10 rokov zijeme spolu a nie je tej doske nic 🙂))) Teraz ideme na indukcnu.. treba ist s dobou 🙂)))
Co sa tyka zahrievania. No neviem, ale jednak dava sa izolacia okolo rury aj sporaka... druha vc je uplne bezne ze pod doskou su sufliky, a ked nie tak rura.. a tiez tam nie je extra priestor na vetranie... ten ma byt vytvoreni asi skor medzerou za linkou. Ale to moj laik pohlad 🙂

pslahorova
20. máj 2015

@julius_tpd Jednoznacne, kupovala som u Vas Elextrolux indukcnu varnu dosku a vari bleskovo a setri mi cas pri sporaku, velke + lahko sa cisti .

manzanillaa
20. máj 2015

My máme indukčnú a som spokojná...predtým som mala plynový sporák a to sa nedá ani porovnať...voda zovrie za chvíľku, celkovo sa ušetrí čas pri varení, ľahko sa čistí a viete si ju dokonca aj poistiť🙂 Minulé leto pri zaváraní mi praskol hrniec na spodu a urobila sa aj diera do varnej dosky..Prišiel servisák z Whirlpoolu, povedal, že treba vymeniť novú platňu, za opravu som dala 165 eur, poisťovňa preplatila celú sumu🙂

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@arturia ano, indukcna varna doska skutocne zohrieva vsetko naraz rovnomerne, preto jedine co ma napada v suvislosti s tymto problemom je napriklad, ak by bol hrniec menej kvalitny, ze by ta kovova vlozka vo vnutri hrnca, vdaka ktorej indukcia funguje, nebola po celom jeho obvode, ale len v strednej casti.

cenculinka
20. máj 2015

@julius_tpd preco su tie biele take draheeee, auuuuy ☹

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@cenculinka lebo za pekne veci si treba priplatit, ved za krasu sa trpi, to baby predsa musia poznat 😀

cenculinka
20. máj 2015

@julius_tpd Whirlpool ACM 847 BA/WH
Tato je ok? Nerozumiem tomu velmi, chcem bielu a aj to "velke" koliesko na dusenie maska v pekaci 😀 a mate ju za najlepsiu cenu 😀 tak aby som.vedela muzovi predostriet absolutne presvedcive argumenty, preco miniem 460,- za nieco, co vobec nepotrebujem 😀

martinalupi
20. máj 2015

mame indukcnu dosku elektrolux uz asi 5 rokov.v poslednej dobe nam niekdy vypne a objavi sa tam E.raz sa to stalo ked som vela varila tak som myslela ci sa neprehriala moc(suflik pod doskou bol velmi teply) ale dnes to bolo po minute varenia cestovin.to E vyskocilo len na 2 platniach ale ani na ostatnych 2 sa nedalo nic robit,zaplo sa to do cisla 5 a nasledne to vyplo(akoby nechytalo hrniec)
dokopy sa mi to stalo uz zo 6krat.neviete o co moze ist?
Dakujem pekne

pslahorova
20. máj 2015

@cenculinka moja biela Elextrolux s rozsirenou varnou zonou stala 450€ .

cenculinka
20. máj 2015

@pslahorova nemas link?

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@cenculinka ano, jednalo sa o kvalitnu indukcnu dosku, avsak bohuzial akurat presne tento model v bielej farbe uz skoncil. Tento tyzden boli dopredane posledne kusy a uz sa od vyrobcu ani neda doobjednat.

Ak to ma byt vyslovene biela farba, tak co by som odporucal ako alternativne modely su napriklad:

Electrolux EHI 6540FWP - lacnejsia alternativa
http://www.tpd.sk/katalog/detail/?detail=45269
alebo Whirlpool ACM 355/BA/WH - drahasia alternativa
http://www.tpd.sk/katalog/detail/?detail=47847

Pri tom whirlpoole teraz aktuálne prebieha akcia garancie vrátenia peňazí do 30 dní a samozrejme na všetky vstavané spotrebiče zľava 50 EUR pri zakúpení akýchkoľvek troch zabudovateľných spotrebičov 🙂